Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 3 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Adrian Nastase: "Nu am afaceri la Arad!"

Adrian Nastase s-a aflat din nou la Arad zilele trecutePrimul ministru Adrian Nastase, candidatul PSD+PUR pentru presedintie, s-a aflat ieri si alaltaieri la Arad. Domnia sa s-a intalnit cu colegii de partid, cu oamenii de afaceri si cu presa. El a vizitat si galeria de arta din Zerind, finantata din fonduri guvernamentale. 
Adrian Nastase a vorbit despre raportarea sa fata de Arad, efectele campaniei electorale asupra integrarii europene si despre modul in care isi va gestiona campania in turul doi. 

"Nu am afaceri la Arad!"
Adrian Nastase a afisat pe tot parcursul vizitei sale la Arad o tinuta lejera, o mina linistita, echilibrata si asezata. 
Primul ministru a tinut sa faca o serie de precizari cu privire la zvonurile care circula prin oras la adresa sa: "se spune ca am afaceri, actiuni la IAS-uri, pescarii, fabrici, firme de taximetrie. Nu este adevarat, sunt simple minciuni! Nu am interese specifice la Arad, doar interesul general de a dezvolta economia!". 
Referitor la faptul ca a fost intrecut net de Traian Basescu in judet, Nastase a recunoscut ca are o problema. 
"La Arad am avut o problema de organizare. Pe de alta parte, din anumite ratiuni nici nu am fost in judet in campania electorala. Apoi, stiu ca ansamblul statuar din Parcul Reconcilierii a creat destula nervozitate, s-a intors impotriva mea, dar eu cred ca normalitatea se va impune peste tot. Cred ca in turul doi voi reduce din aceasta diferenta, sau chiar voi intoarce rezultatul." 
Primul ministru a precizat in schimb ca va sprijini realizarea Monumentului Marii Uniri la Arad.
Guvernare fara PRM
Adrian Nastase a afisat siguranta cand a venit vorba despre formarea guvernului: 
"Vom forma guvernul in cel mai scurt timp. Reprezentantii Uniunii Europene au luat act de alegerile din Romania si asteapta un partener de dialog, cu atat mai mult cu cat negocierile se afla intr-o faza finala." 
El a explicat faptul ca impreuna cu UDMR si cu reprezentantii minoritatilor nationale se poate forma o majoritate, "dar nu este singura varianta posibila." 
Pe de alta parte, Nastase a precizat cu PRM nu este un partener acceptat de UE si SUA, cel putin "nu intr-o forma directa." 
Nastase a contracarat declaratiile concurentului sau, Traian Basescu, care spunea ca presedintele va numi primul ministru. 
"Presedintele desemneaza doar un candidat pentru functia de premier. Daca nu respecta uzantele, presedintele poate fi suspendat din functie de Parlament!"
Primul ministru a participat la inaugurarea "Galeriei de arta" de la ZerindInaugurare la Zerind
Primul ministru a participat la inaugurarea  "Galeriei de arta" a comunei Zerind. 
Domnia sa revine astfel la Zerind dupa ce in data de 28 august a.c., a vizitat comuna si "Galeria de arta" a acesteia. 
Apreciind operele expuse si initiativa iubitorilor de arta din comuna, a decis sa sprijine modernizarea institutiei si a dispus alocarea sumei de 500 de milioane de lei din fonduri guvernamentale.
Dupa ce a fost intampinat de catre primarul comunei Zerind, domnul Alexandru Simandi, cu traditionala paine si sare, premierul Adrian Nastase a trecut la taierea panglicii de inaugurare si s-a semnat in cartea de onoare a comunei. 
Impresionat de cum au fost efectuate lucrarile de modernizare la noua "Galerie de arta", utilata cu geamuri termopan, podele laminate, sistem de iluminare performant, domnia sa a tinut sa adreseze cateva cuvinte localnicilor si celor prezenti la eveniment: "aceasta Galerie de arta este un exemplu de ceea ce inseamna vointa comuna, iata exista o sansa, o speranta pentru cei talentati de la sate".
Adrian Nastase a discutat pret de cateva minute cu oamenii prezenti la eveniment si apoi si-a continuat drumul spre Bihor. 
Primarul comunei Zerind, Alexandru Simandi, ne-a declarat ca la fondurile guvernamentale s-au mai adaugat inca 10 milioane de lei din partea Consiliului local Zerind, bani cu care s-au montat doua placute comemorative din marmura pentru a marca evenimentul.

Flavius Ghender & Adrian Oniga - Observator

  • Ziua persoanelor cu handicap

Asociatia handicapatilor neuromotor din Arad doreste ca centrul de recuperare Dezna sa poarte numele doctorului BarsanZiua persoanelor cu handicap este sarbatorita in toata lumea astazi, trei decembrie. 
Asociatia handicapatilor neuromotor doreste sa marcheze acest moment prin omagierea personalitatii dr. Corneliu Barsan, care toata viata si-a dedicat-o recuperarii celor cu afectiuni locomotorii. 
Doctorul Corneliu Barsan a fost cel care a infiintat centrul de recuperare de la Dezna, iar acum, la 4 luni de la moartea sa, pacientii pe care i-a tratat cer ca institutia sa poarte numele acestuia. 
Centrul de recuperare neuromotorie Dezna este cunoscut in toata tara, dar si in strainatate. 
El a fost infiintat cu peste 20 de ani in urma, si zeci de mii de oameni au venit aici pentru tratament si recuperare. 
Fostii pacienti ai doctorului Barsan au adresat pana acum mai multe memorii Ministerului Sanatatii si Colegiului medicilor prin care propun ca centrul de la Dezna sa poarte numele acestuia, dar pana acum nu au primit nici un raspuns. 
Conducerea asociatiei handicapatilor neuromotor face un ultim apel, la autoritatilor locale pe care le considera in masura sa rezolve doleantele celor care au fost ajutati de doctorul Corneliu Barsan.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Politistii de frontiera vor primi asistenta psiho-sociala

In vamile aradene vor functiona compartimente de combatere a traficului de droguriCompartiment de combatere a traficului de droguri infiintat la Politia de Frontiera Arad
Politia de Frontiera Romana isi creeaza structuri specializate de combatere a traficului de droguri si analiza riscului. 
Incepand cu data de 1 decembrie, in structura Inspectoratului Judetean de Politie de Frontiera Arad s-au produs anumite modificari menite a corespunde standardelor Uniunii Europene si sarcinilor ce revin pentru securizarea frontierelor si combaterea cu eficienta a infractionalitatii transfrontaliere. 
Aceasta schimbare vine odata cu Raportul de tara al Comisiei Europene si in Raportul de audit al delegatiei de experti UE. 
Prin intrarea in vigoare aceasta structura are mai multe obiective, printre care putem mentiona eliminarea unor inaderenje organizatorice care s-au mentinut dupa restructurarile anterioare. 
Totodata, aceasta noua structura urmareste realizarea unei depline compatibilitati cu structurile similare din tarile membre UE, cresterea capacitatii de actiune la nivelul structurilor teritoriale si, implicit, intarirea componentei operative a Politiei de Frontiera. 
De asemenea, se doreste cresterea capacitatii structurilor de resurse umane pentru selectionarea, recrutarea, formarea si pregatirea personalului care va completa deficitul existent la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie de Frontiera Arad.
Infiinfarea acestei structuri aduce si unele modificari la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie de Frontiera. 
La nivelul inspectoratului se vor infiinta trei noi compartimente. 
Un compartiment de Combatere a traficului de substance interzise, care va avea in competenta ofiteri specializati in combaterea traficului de droguri, armament, munitii, materiale explozive si arme de distrugere in masa, care vor intreprinde masuri pentru contracararea acestor fenomene la frontiera tarii, inclusiv prin relationarea directa cu structurile similare din cadrul Politiei, Parchetelor si din alte state. 
Al doilea compartiment infiintat este cel de analiza de risc, care a fost creata pornind de la considerentul ca estimarea probabilitatii producerii unei actiuni ilegale si intreprinderea din timp a masurilor de combatere a acesteia. 
Iar ultimul, este compartimentul de asitenta psiho-sociala care va avea ca atributie principal consi-lierea personalului PF si prevenirea inregistrarii unor eventuale evenimente negative la nivelul structurilor, datorate comportamentului uman in familie, societate, serviciu sau a unor deficiente psiho-sociale.
O alta noutate este faptul ca incepand cu data de 1 decembrie au fost ocupate prin concurs mai mult functii la nivelul structurilor teritoriale ale IPJ Arad. 
Trei puncte de trecere a frontierei au noi sefi, la Nadlac, Turnu si Varsand. 
Optimizarea structurii s-a realizat in conditiile in care numarul politistilor de frontiera ramane neschimbat prin redistribuire de posturi scopul fiind crearea une institutii functionale, moderne si compatibile cu structurile similare din UE. 

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Drama copiilor bolnavi de SIDA: Casa Izvor - o insula de normalitate intr-o mare de prejudecati

22 de copii infectati cu HIV traiesc in Casa IzvorLa inceputul lunii in curs s-a sarbatorit Ziua Mondiala de lupta impotriva SIDA.
O boala nemiloasa care afecteaza cu fiecare an ce trece un numar tot mai mare de persoane.
Din pacate, ea nu tine cont nici de varsta, nici de categorie sociala a individului dar care, prin educatie, poate fi tinuta la distanta.
Spunem asta pentru ca ea nu este contagioasa decat prin act sexual sau prin transfuzii de sange.
In Arad, statisticile arata o crestere a acestei boli atingand cifra de 200.
Ea nu poate fi insa foarte exacta, specialistii considerand ca numarul bolnavilor neidentificati fiind mult mai mare.
Depistarea din timp a bolii poate avea rezultate in privinta sociabilizarii bolnavilor, elocvent in acest sens fiind cazul celor 22 de copii infestati cu HIV care traiesc in Casa Izvor din Arad.
Ce s-a intamplat?
Anul 1989... Nimeni nu poate spune cu certitudine ce s-a intamplat atunci. Unii spun ca a fost vorba despre un import de sange, altii spun ca de vina au fost seringile nesterilizate...
Indiferent de aceste ipoteze, rezultatul este dezastruos.
Zeci de copii de doar cateva luni au fost infectati cu virusul HIV.
Asa s-a intamplat si in cazul celor 22 de tineri, adolescenti acum, in varsta de aproximativ 15 ani, ce traiesc in Casa Izvor.
Majoritatea lor provin din familii dezorganizate sau din orfelinate.
In anul 1998 au fost preluati in aceasta "casa", aflata sub obladuirea Consiliului Local Arad.
"Am inceput cu cinci copii. Nu a fost deloc usor. Nu stiam la ce ne inhamam. Erau copii relativ mici, de zece ani... Proveneau din familii dezorganizate. Era ceva nou si pentru noi si pentru ei... Intre noi, ne-am acomodat in timp. Mai greu a fost cu mentalitatea celor din jurul nostru...", afirma d.na Marcela Moisa, directorul Casei Izvor.
Directorul Casei Izvor - Marcela Moisa este pentru copii ca o mama protectoareCu mentalitatea au avut de luptat in toate planurile.
Incepand de la copiii de pe strada care strigau dupa ei in fel si chip, pana la autoritatile locale.
"Am trecut prin momente dureroase pentru ei. Cresteau si nu ii puteam integra intr-un mediu, intr-o unitate de invatamant normala.
Profesorii ii refuzau... Nu am avut nici macar posibilitatea de a aduce cadre didactice in casa pentru a le preda macar materiile de baza. Ne-am bucurat doar de sprijinul unei doamne invatatoare care ii ajuta. In rest, ne imparteam cum puteam. Daca unul era mai bun la limba romana, le "preda" gramatica, altul chimia...In timp, cu foarte multe incercari, am reusit. Avem copii care invata alaturi de elevii din scolile din Arad. Pe de alta parte, acum avem cadre calificate care vin si predau copiilor chiar aici. Dar asta dupa nenumarate discutii si interventii. Nu inteleg de ce oamenii nu incearca macar sa depaseasca aceasta bariera si sa-i vada ca pe niste oameni normali. Va asigur ca duc o viata normala si sunt chiar mai vioi decat unii dintre copiii sanatosi. Lumea trebuie sa inteleaga ca nu are de ce sa se teama sa le vorbeasca, sa-si lase copilul sa se joace cu un coleg infectat. Nu exista nici un pericol. Dovada este faptul ca acesti tineri au trait pana la varsta de zece ani in colectivitate, fie in familii, fie in orfelinate. Si nimeni nu s-a infestat de la ei. Si noi traim zilnic alaturi de ei si nu avem nimic. Cu siguranta exista si copii, considerati sanatosi, care invata in scolile aradene. Au avut insa norocul de a se naste in familii organizate, care ii ingrijesc asa cum trebuie si care nu-i declara ca fiind bolnavi",
relateaza d-na Moisa.
Bineinteles ca viata nu este intotdeauna "roza".
Conditii excelente de viata pentru copiii de la Casa IzvorMai sunt si zile proaste cand tinerii sufera, lasandu-se afectati de rautatea celor din jur care tin cu orice pret sa le reaminteasca acelasi lucru: ca sunt bolnavi de SIDA.
Dar cu bunatate, intelegere si rabdare, specialistii care-i supravegheaza reusesc sa stearga rautatile celor din jur.
In rest, sunt ca o familie. Se cearta, ies in oras, dar trebuie sa spuna exact ora la care se intorc...
D-na Marcela Moisa este ca o mama protectoare. Ea insasi recunoaste ca ii dadaceste prea mult, dar in fond nu le vrea decat binele.
Acum sunt chiar prieteni, confidenti... Dorinta celor din "casa" este aceea de a deveni independenti. Cu pasi marunti dar siguri, specialistii le pregatesc intrarea in viata.
Fiecare isi urmeaza propriul drum, avand cate un hobby: dansul, teatrul, pictura, gatitul, mecanica...
Zilele nu se aseamana deloc intre ele in Casa Izvor. Se organizeaza dezbateri pe diverse teme alese fie la intamplare fie la solicitarea tinerilor.
Se discuta impreuna sau impartiti in functie de sexe, daca subiectul dezbatut este mai sensibil.
Ies in oras, cutreiera parcurile, strazile... Frecventeaza teatrul, filarmonica. Adevarul e insa ca cel mai mult sunt atrasi de Mc Donald’s.
Pleaca in tot felul de excursii sau tabere, sarbatoresc impreuna zilele de nastere, sarbatorile religioase... Acum asteapta cu nerabdare Craciunul. Se pare ca nu-l vor petrece acasa, ci intr-o excursie la munte.
***
Sunt suflete care nu au nici o vina pentru ca inconstienta unora le-a schimbat cursul vietii.
Nu trebuie sa-i condamnam, pentru ca sunt nevinovati.
Nu fac nici un rau. Ba dimpotriva. Cunoscand suferinta, stiu sa pretuiasca fiecare zambet, fiecare vorba buna, fiecare mangaiere pe care o primesc de la cei din jur.
Sa nu aruncam in ei "cu pietre".
Nu trebuie sa ne ferim copiii de ei. Toti sunt la fel, doar ca unii au o "cruce" mai grea, pe care o poarta insa cu putere.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Tara Halmagiului musteste de istorie. Craiul Motilor, omagiat in Halmagiu

Localitatea Halmagiu - adevarata fila de istorie - Virtual Arad News (c)2004Localitatea Halmagiu din Arad reprezinta o adevarata pagina de istorie a judetului si a tarii. 
Oameni, evenimente, intamplari si documente de seama au fost evocate de scriitorul Vasile Buta in lucrarea "Halmagiu pe treptele timpului", publicata in 1999 la Editura Sophia. 
Localitatea abunda in monumente care reprezinta un omagiu eroilor morti pe aceste meleaguri. 
Dominatia Austro-Ungara a reprezentat o pagina ampla in evolutia comunitatii. 
Abuzurile, persecutiile si lipsurile materiale provocate de cei patru ani de razboi, de autoritatile locale, notarii comunali si jandarmii duc la izbucnirea unei rascoale in ziua de targ din 3 noiembrie 1918.
In satul Banesti, taranii de la targul din Halmagiu au atacat cancelaria notariala impartindu­si faina, zaharul si petrolul, apoi au spart casa de fier imprastiind actele si titlurile imprumutului de razboi. 
La fel au procedat si cei din Halmagel.
Intrezarind apropierea mult asteptatului moment de eliberare nationala, un grup de oameni inimosi din Halmagiu isi aduna arme, bani si provizii si sub comanda lui Traian Mager se organizeaza militareste. 
Monumentul Eroilor din Halmagiu - Virtual Arad News (c)2004 Astfel iau nastere garzile nationale din tinutul Halmagiului, in ziua de 4 noiembrie 1918, cu sediul in localul Birtul Mare.    
Ele aveau misiunea de a mentine ordinea si siguranta, de a apara persoanele si avutul lor, fiind in acelasi timp importante detasamente pentru sustinerea propagandei nationale desfasurata in numele Consiliului National, caruia ii erau subordonate, si de unirea poporului roman.
Alaturi de garzile nationale, pentru unirea Transilvaniei cu Romania, milita tot tinutul Halmagiului.
Astfel, doi delegati oficiali si un grup de cinci persoane au participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. 
La reintoarcerea delegatiei, in localitate s-a convocat o mare adunare populara, unde protopopul Cornel Lazar a facut o dare de seama asupra celor petrecute la Alba Iulia. 
Invatatorul Mihail Vidu, instruindu-si corul in numai doua zile, a cantat, printre alte marsuri, si cantecul: 
"Sosit-a ceasul eliberarii/ De atatea veacuri mult dorit" invatat la Alba Iulia de la fratele sau. 
Bucuria unirii a fost asa de mare incat oamenii in loc de "buna ziua" se salutau cu urarea "Traiasca Romania Mare" la care se raspundea, din adancul inimii: "Traiasca". 
Reformele administrative s-au succedat cu repeziciune. 
Prin legea nr. 5/9 septembrie 1951 teritoriul tarii a fost impartit in raioane si regiuni. 
Din plasele Halmagiu, Gurahont si Sebis s-a format raionul Gurahont apartinand regiunii Arad. 
In anul 1956, prin legea nr. 12/7 ianuarie a fost desfiintata regiunea Arad iar raioanele Gurahont, Ineu si Cris au fost incluse in regiunea Oradea (mai tarziu numele ei a fost schimbat in "Crisana"). 
In fine, prin legea nr. 2/1968 au fost desfiintate raioanele si regiunile, revenindu-se la impartirea teritoriului tarii in judete. 
De la acea data Halmagiul apartine judetului Arad.
Bustul lui Avram Iancu din Halmagiu - Virtual Arad News (c)2004Monumente istorice
Pe teritoriul Halmagiului se afla mai multe monumente istorice din piatra si un bust de bronz, in amintirea suferintelor dar si a gloriei fiilor acestor locuri. 
Iata aceste monumente:
Piatra chinzaiului (a chinului)
Pe malul stang al valicutei, in fata vechii biserici, dainuie de peste doua veacuri o piatra, fara nici o inscriptie, loc de suferinta a celor ce se opuneau cu darzenie nedreptelor oranduiri. 
Pentru orice fel de "greseli" oamenii erau intinsi pe piatra adusa si pusa in fata bisericii, aplicandu­se pedepse corporale prin lovirea corpului gol cu bete.
Lacrimile acelor chinuiti se amestecau cu sangele ce tasnea din ranile produse, dar nici unul n-a pierdut nadejdea ca lupta pentru o cauza mareata. 
De atunci aceasta piatra, de dimensiunile unui om, s-a numit "Piatra chinzaiului", adica a chinurilor.
Troita Eroilor din Cimitirul ortodox
La intrarea in vechiul cimitirul ortodox, in partea dreapta, se afla o cruce inalta avand doua trepte cu inaltimea de circa 30 cm, pe care s-a ridicat un soclu inalt de 120 cm si lat de 55 cm.
Capiteluri la partea superioara iar deasupra lui este o coloana rotunda de circa 2 m inaltime peste care s-a pus o cruce inalta de 50 cm. 
Este primul moment inchinat eroilor acestor locuri cazuti in primul razboi mondial (1914-1918).
La aceasta troita- monument istoric- se faceau procesiuni de ziua eroilor pana la ridicarea monumentului eroilor din mijlocul comunei. 
De o parte si de alta a crucii sunt inmormantati Hantiu Gheorghe si sotia. 
In fata crucii se afla o piatra de moara fixata pe un stalp, cu banci imprejur, pe care se serveste pomana pentru preot si cantareti dupa inmormantari.
Biserica voivodala din Halmagiu - Virtual Arad News (c)2004Troita de la podul vaii Banestilor
La iesirea din Halmagiu, langa podul de peste valea Banestilor, privirea calatorului este atrasa de o troita din piatra ridicata in anul 1936 pe locul de martiraj, prin spanzuratoarea in furci, a cinci preoti romani, a tribunului Alexandru Chendi si a multor halmageni in anii 1848/49. 
Ea face parte din cele 10 "Troite - Monumente" ce s-au ridicat, din initiativa profesorilor de la Liceul Avram Iancu din Brad, cu ocazia comemorarii a 150 ani de la rascoala lui Horea, Closca si Crisan, pe locurile unde s-au petrecut cele mai importante evenimente istorice.
A fost dezvelita la 1 septembrie 1936, pentru eternizarea memoriei celor martirizati in revolutia anilor 1848/49, in partile Halmagiului.
Monumentul Eroilor
Este asezat in centrul comunei si eternizeaza amintirea eroilor si a martirilor acestor locuri. A fost dezvelit la 10 septembrie 1933 de catre sectia aradeana a "Cultului Eroilor" si consta dintr-un impozant soclu de granit, executat artistic de catre arhitectul Silvestru Rafiroiu din Arad. 
Peste soclu a fost asezata o troita.
Bustul lui Avram Iancu
Revolutia din anul 1848 si personalitatea marcanta a lui Avram Iancu, precum si legaturile Craiului cu halmagenii, impreuna cu cele doua decenii de viata petrecuta aici, au lasat urme adanci.
Figura Craiului Muntilor, trecuta in legenda, se cerea imortalizata. 
Astfel in anul 1974, din initiativa primarului Stefea Iosif si cu concursul autoritatilor din Arad si al halmagenilor s-a executat si turnat in bronz bustul lui Avram Iancu. 
Dezvelirea bustului a avut loc in ziua de 20 octombrie 1974 in prezenta a peste 5.000 de oameni. 
Serbarea a fost inaugurata de un grup de calareti imbracati in costume nationale locale, simbolizand luptatori localnici din revolutia anilor 1848/49. 
Bustul are in partea dreapta un tun din lemn, executat de mesterii satului Brusturi. 
Bustul lui Avram Iancu, ridicat la 150 ani de la nasterea sa, pe locul odioasei sale arestari din 15 decembrie 1849, va ramane o permanenta marturie a stimei halmagenilor fata de Craiul Muntilor.

Mihaela Ozarchevici - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]