Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 4 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Spitalul Municipal va fi "reanimat" cu donatii de peste 3 miliarde de lei

Primarul Dorel Popa s-a declarat multumit de rezultatul actiuniiLiniste va rog! Si s-a lasat linistea. Care, a fost tulburata imediat de sunetul sirenelor. Se parea ca vine, Salvarea. Si Salvarea a venit. 
Acesta nu este scenariul unui film, ci regia unui spectacol reusit. Spectacol de binefacere, care se pare ca va aduce Spitalului Municipal fondurile de care are nevoie pentru a atinge standarde europene. 
"Va multumesc ca ati acceptat invitatia noastra. Prezenta dumneavostra intr-un numar atat de mare aici ma face sa cred ca succesul actiunii este asigurat" - a declarat primarul Dorel Popa, in deschiderea Balului de caritate pentru strangere de fonduri destinate Spitalului Muncipal. 
Directorul institutiei beneficiare, dr. Teodora Olaru a tinut sa le multumeasca celor prezenti pentru raspunsul la apelul pe care l-a lansat impreuna cu conducerea municipiului. 
"Ma bucur ca ati raspuns intr-un numar atat de mare apelului nostru de a participa la inceputul reanimarii acestui spital care multa vreme a fost uitat de toata lumea" a spus dr. Teodora Olaru. 
Programul a continuat cu prezentarea unui film a carui subiect a fost Spitalul Municipal, surprins in cele mai nefericite ipostaze ale existente sale. 
S-a trecut apoi la adunarea donatiilor si licitatia de obiecte. 
Sumele au inceput sa curga, nesperat, putand aminti aici Directia de Asistenta Comunitara (32 milioane lei), Administratia Patrimoniului Local (31 milioane de lei), angajatii Primariei Arad (20, 7 milioane de lei), Polaris M Holding (50 de milioane de lei) o firma austrica (7500 euro pentru fiecare etaj al sectiei TBC), Astra Vagoane (200 milioane de lei), SC ICIM SA (100 milioane de lei) si lista ar putea continua. Cea mai interesanta donatie a venit din partea Episcopiei Aradului care, prin consilierul cultural, preot Vasile Pop a adus cinci icoane pictate de dr. Zeno Oarsa, icoane care desi au fost scoase la licitatie, vor ramane ale Spitalului Muncipal. 
Finalul a fost unul foarte fericit pentru toti participantii, dar mai ales pentru beneficiari. 
In trei ore s-au adunat 2,5 miliarde de lei cash, iar unele societati comerciale vor oferi materiale de constructie si nu numai in valoare de 1,5 miliarde de lei.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Quo vadis, Cetatea Aradului

Se cauta o varianta pentru reabilitarea Cetatii Aradului - Virtual Arad News (c)2004Intrebare retorica, caruia fiecare dintre noi, aradenii i-am putea gasi un raspuns, si la care raspuns ar veni zeci de contra argumente. 
De fapt, un subiect delicat, pentru a carui rezolvare trebuie sa ne afundam in istorie, sa intelegem aceasta istorie, sa o acceptam si... sa mulam un viitor Cetatii Aradului. Fiecare dintre cetatenii Aradulul poate avea o idee, dar ar trebui selectat intre aceste idei, cumpanit asupra ce se poate face si ce nu, iar in final sa se ajunga la un numitor comun... Este, de fapt, ceea ce s-a facut la recentul "Club literar", iar orice imixitudine cu politica nu face decat sa denatureze un crez - cel al demilitarizarii Cetatii Aradului si realizarii unui proiect de intrare in circuitul civil - comun tuturor aradenilor, indiferent de culoarea politica...
Clubul Liberal a adunat la discutii istorici, oameni de litere si politicieni, deopotriva, sa raspunda la "banala" intrebare: quo vadis, Cetatea Aradului? O intrebare simpla, dar cu un raspuns complicat, si asta pentru ca... Istoria Cetatii Araduiui incepe undeva in secolul XVIII, cand s-au pus bazele actualei locatii. Anterior, Cetatea Aradului era undeva in zona actualului centru vechi, dar noua locatie a fost aleasa de catre... natura. 
Principalele borne ale istoriei Cetatii Aradului sunt construirea ei - in perioada 1763-1783 - dupa sistemul adoptat de maresalul francez Vaubant - perioada revolutiilor europene (1848- 1849) si, de-a lungul anilor, militarizarea definitiva. Un aspect interesant a fost faptul ca mutarea cetatii era privita ca o nenorocire pentru Arad, orasul urmand a fi mutat fie la Zimand, fie la Utvinis, pentru a "face loc" bateriei care urma sa fiinteze in Cetate.
Prin aceasta masura s-a limitat dezvoltarea orasului, dar imparatul Iosif al II- lea a renuntat la acest dezastruos plan.
Trei planuri intr-unul singur...
In zilele noastre, Cetatea reprezinta acelasi blestem pe care il evocau istoricii vremurilor. O privire mai atenta asupra orasului denota faptul ca avem un Arad asimetric. Fata de alte orase riverane - europene sau nu, conform discutiilor - in care un rau aduce cu sine esenta simetriei, exemplele Paris, Budapesta, Londra etc. fiind practic inutile, Aradul sufera la capitolul dezvoltare. Partea stanga a Muresului pare anchilozata, iar "plaga" are un nume: Cetatea Aradului... Dincolo de planuri urbanistice, Cetatea Aradului mai are un "dusman": militarizarea! Aceasta este principala problema care impiedica reintroducerea acestui obiectiv istoric in circuitul civil. Istoricul Mircea Sacui a promovat trei posibile variante pentru a schimba destinul acestor ziduri ce se degradeaza vazand cu ochii.
O prima varianta ar fi crearea unui campus universitar, in care turnul de apa ar figura ca si observator, fosta casa parohiala s-ar transforma in muzeu, iar restul ar fi propice pentru un complex comercial... Cea de a doua varianta este mult mai complexa si se axeaza pe un deficit de spatii verzi al municipiului, daca Muresul ar deveni o axa a Aradului, atunci malurile sale ar putea fi acel spatiu verde pe care il reclama majoritatea locuitorilor cetatii. Astfel, Cetatea ar putea gazdui o sala de sport, un bazin de inot, cateva restaurante cu terasele adecvate, extinderea strandului, care a ajuns un fel de parc de distractii, toate acestea presupunand un nou pod in Micalaca, cat si construirea unor pasarele definitive.
Cea de a treia varianta este mai mult comerciala si presupune crearea unui Centru international de afaceri, care sa gazduiasca targuri si expozitii si in jurul carora sa fie construite parcari, spatii de cazare. Cea de a treia varianta este favorizata si de pozitionarea geografica, Aradul fiind la confluenta mai multor tari...
Pana la urma, ca o concluzie a discutiilor, a supravietuit cea de a patra varianta, propusa de catre Mircea Sacui. "Dintre cele trei variante eu as lua in considerare o a patra varianta. Adica o combinatie intre primele trei variante", a sustinut Mircea Sacui.
Ceea ce e cel mai aproape de realizare... Cu conditia ca fortele civice, administrative si, nu in cele din urma, politice sa se adune si sa realizeze ceva pentru aradeni...

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania

  • Amendati aproape zilnic, vanzatorii de lemne raman pe pozitie

Vanzatorii de lemne sunt amendati aproape zilnicO remorca cu lemne de foc costa circa 700 de mii de lei. Oferta este variata si poate fi admirata in plin centrul orasului, pe strada Cicio Pop, langa Piata Catedralei. Locul este foarte bine cunoscut pentru acest tip de comert, deoarece de cativa ani aici se comercializeaza, pe marginea strazii, lemne gata taiate. Problema este, insa, ca produsele respective sunt vandute ilegal. Vanzatorii nu platesc taxa de ocupare a domeniului public. Din cei zece comercianti care se gaseau ieri pe strada, unul singur spunea ca are documentatia respectiva (dar nu pentru locatia obisnuita, ci pentru Piata Obor). 
Simpla comercializare a lemnelor de foc genereaza o multime de nemultumiri. De ambele parti. Zilnic, strada este batatorita de organe de control, care amendeaza de fiecare data comerciantii, iar cei din urma sunt in cumpana: au de ales intre a vinde lemne la Obor, unde spun ei ca nu au cumparatori, sau sa plateasca zilnic amenzi, si prefera cea de a doua varianta…
In atentia municipalitatii
In plina sedinta de Consiliu local, unul dintre alesi a atras atentia executivului local ca bugetul primariei este zilnic prejudiciat cu sumele de bani care ar fi stranse prin colectarea taxei de ocupare a domeniului public. Adica 9.200 de lei pe ora, pentru un metru patrat ocupat. Ioan Darida a cerut o explicatie la faptul ca strada este plina-ochi de comercianti si a solicitat un control mai strict.
Paradox
Situatia, in teren, este putin mai nuantata decat intr-o sala de sedinte. Pentru ca oamenii platesc zilnic amenzi, dar continua sa revina. Zona este una dintre preferatele organelor de control.  Zilnic, gardienii publici incheie procese verbale de contraventie. Zilnic, cei de la Parktronic verifica daca a fost platita taxa de parcare. Mai mult, si Directia Silvica este cu ochii pe ei. Cu toate acestea, comerciantii se incapataneaza sa revina aici zi de zi. Pentru ca daca nu vine Directia (care le aplica amenzi de sute de mii de lei si le confisca si lemnele), amenzile de 50 de mii de lei (!) aplicate de gardieni nici nu se simt…
"Nu noi! Patronii, sunt mai incolo…"
ne spun, dand din colt in colt, doi dintre vanzatorii care se aflau ieri pe strada, abordati de noi. stiind ca fac ceva ilegal, ei refuza sa fie fotografiati sau sa-si spuna numele, dar, vazand ca vrem sa-i intrebam despre greutatile cu care se confrunta, au inceput sa vorbeasca… „Nu sunt lemne furate! Le cumparam de la padurari cu camionul, le taiem si le vindem cu remorca. Facem si noi un ban…”
Motivul din care nu-si platesc taxa de ocupare a domeniului public este foarte simplu. Pentru ca nu au voie sa vanda decat la Obor.  Or, acolo sunt nemultumiti ca nu au vad comercial. Principalii lor clienti, pensionarii, spun ei, nu vin pana la capatul orasului dupa lemne…
"Sa ne lase loc in piata, sau undeva langa Biserica sarbeasca, unde nu deranjam asa de tare”
, vine o propunere a altui vanzator.

Simona Mazare - Observator

  • "Ce sa caut eu in America?"

Helmuth Duckadam doreste cariera politica in RomaniaLui Helmuth Duckadam nu i-a placut in Statele Unite
Revenit duminica seara din Statele Unite, acolo unde a plecat in octombrie, fostul portar stelist Helmuth Duckadam ia in calcul o cariera politica in Partidul Noua Generatie, condus de Gigi Becali. Eroul a carui performanta (patru lovituri de la 11 metri aparate in finala Cupei Campionilor Europeni din 1986) e trecuta in Cartea Recordurilor a obtinut “Cartea verde” la Loteria vizelor pentru SUA, dar n-are de gand sa se mute definitiv in State. Pana la sfirsitul anului, cand va face o noua “incursiune” la cea de-a doua sa resedinta, in Lumea Noua, Duckadam spera sa capete si statutul de ales al poporului.
Domnule Duckadam, de ce v-ati intors din Statele Unite?
Se poate spune ca nu m-am acomodat. Era si greu intr-un interval de numai cateva luni... In orice caz, americanii au cu totul alt stil de viata decit noi. Sunt mai putin sociabili. Fiecare o stie pe-a lui. Eu, la 44 de ani, nu-mi mai pot schimba stilul de viata. Noi suntem altfel. Ne plac prietenii, petrecerile, viata sociala. Acolo e altfel.
Dar tara?
E, intr-adevar, frumoasa. E bine sa mergi acolo ca turist.
Va intoarceti in America?
Cu siguranta! Sotia si fata mea au ramas acolo, doar eu m-am intors aici, pentru ca am de rezolvat probleme. Pana una-alta, eu sunt angajat al domnului Gigi Becali, pe postul de cautator de talente al echipei Steaua. Dar la sfirsitul anului voi pleca din nou in State.
Doar relatia profesionala cu Gigi Becali v-a determinat sa reveniti?
Nu. Sotia e coafeza, iar fiica e cosmeticiana. Pentru a practica acolo, au nevoie de niste hartii care sa echivaleze diplomele. Mai sunt si alte probleme. Mama e aici, soacra are 80 de ani... Trebuie sa am grija de proprietatile mele. Dincolo de toate astea, va spun sincer ca nu mi-am propus nici o clipa sa raman in State. Ce sa caut eu acolo?
Intentionati sa urmati o cariera politica?
In mod sigur! Sunt vicepresedinte la Partidul Umanist Roman - filiala Arad.
Ramaneti la umanisti?
Nu stiu. Acum astept cea mai buna varianta. Nu vreau sa repet patania din urma cu patru ani. A fost un tren pe care l-am pierdut...
La ce va referiti?
PRM mi-a propus sa candidez la Parlament. M-am gandit prea mult si am pierdut, c-asa sunt eu, prea chibzuit. Acum aveam patru ani de cariera ca senator! Pe locul meu, la Arad a candidat Onaca, de la Constanta. Si a fost ales...
Partidul lui Gigi Becali va face cu ochiul?
S-ar putea! N-as putea spune acum da sau ba! Voi discuta problema cu Gigi Becali, intr-o saptamana sau doua, cand ajung la Bucuresti. Sa vedem ce perspective sunt si apoi ma voi hotari!

Matei Udrea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In Zona Industriala de Vest Arad Japonezii incep constructia fabricii de componente auto 

Si japonezii se arata interesati de Zona Industriala Vest - Virtual Arad News (c)2004Investitie estimata la 30 milioane euro
Saptamana viitoare, firma Yazaki Component Technology va incepe constructia fabricii ce va fi amplasata in Zona Industriala de Vest Arad. Primaria si grupul japonez Yazaki au semnat la inceputul lunii noiembrie un contract prin care aceasta a cumparat un teren in suprafata de aproape sapte hectare.Se estimeaza ca fabrica din Arad va fi finalizata pana la sfarsitul anului iar numarul angajatilor va fi de circa 500. In ceea ce priveste investitia japonezilor, aceasta se va ridica la circa 30 de milioane de euro, apreciau autoritatile locale la momentul semnarii contractului. La ceremonia de inaugurare a santierului noii fabricii vor fi prezenti mai multe personalitati din conducerea concernului, printre care ii amintim pe Volker Heuzeroth, presedintele Yazaki Europe, Uberto Gamaggio si Genryu Matsuzawa, manageri Yazaki Component Technology. Yazaki este unul din cei mai mari producatori mondiali de aparatura de bord pentru autoturisme, grupul avand peste 50 de companii in Japonia si in alte tari. Fabrica de la Arad va fi a doua in Romania a grupului Yazaki, prima fiind in parcul industrial Ploiesti. La fel ca primul proiect in Romania al Yazaki, si acesta de la Arad se afla in atentia Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Gerlinde Knap - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]