Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 4 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Fara politica! Interviu cu d-l Dorel Popa, primarul municipiului Arad

Primarul Dorel Popa raspunde la intrebarile adresate de aradeni- Am, aici, in fata, mai multe scrisori, din care am ales cateva strict pe probleme de administratie. Deci, va propunem sa discutam fara nici un fel de politica! Sper ca sunteti de acord?
- Evident!
- Iata, atunci, o prima chestiune ridicata intr-una din aceste scrisori: ce se intampla cu fuziunea CET-Arterm? Se mai face sau nu se mai face?
- Se face, doar ca actul propriu-zis presupune o serie de demersuri care, speram noi, se vor incheia cel mai tarziu in luna iulie, CET-ul - in noua sa structura - urmand sa-si intre in atributiuni odata cu inceperea sezonului rece. Deci, odata cu inceperea furnizarii caldurii.
- In paranteza fie spus, despre aceasta fuziune se discuta de ani si ani de zile fara nici un rezultat, incat este de mirare ca acum s-a reusit totusi acest lucru.
- S-a reusit si s-ar fi reusit si mai de mult daca nu ar fi existat o anumita rezistenta bazata pe tot felul de interese...
- Interese ale cui si privind ce?
- Interese legate de locurile din Consiliul de Administratie. Dar, intrucat acele momente au fost depasite, eu cred ca nu are rost sa le mai discutam. Cert este ca se impunea de mult un asemenea lucru, pentru ca nu este normal - dau doar un singur exemplu - sa impui populatiei sa plateasca penalitatile ARTERM catre CET, chit ca ea, populatia, in majoritatea ei zdrobitoare, si-a platit si isi plateste cu constiinciozitate datoriile catre ARTERM. De altfel, existenta unei singure unitati - una care sa produca, dar si sa distribuie agentul termic - tinde sa se generalizeze in toata tara, la ora actuala acest sistem functionand cu rezultate bune in o serie de orase precum Timisoara, Brasov sau Iasi, asa ca eu gasesc ca inscrierea Aradului pe aceasta linie este un lucru bun, chiar daca el s-a facut cu intarziere.
- Pacat de aceasta intarziere, si mai ales, pacat de penalitatile care s-au platit aiurea, penalitati pe care, de fapt, le-am platit noi! Dar asa se intampla cand politicienii isi baga codita peste tot, fie-ne iertata expresia. Alta intrebare: cand se va termina actiunea de pavare a centrului Aradului?
- In luna urmatoare, aprilie.
- Ati cam avut de "tras" cu aceste pavele, unii acuzandu-va ca ati aruncat banii pe fereastra, in loc sa-i folositi pentru repararea strazilor din cartiere...
- Stim noi cine ne acuza de asa ceva si mai ales pentru ce! Da, nu contest ca strazile din cartiere necesita reparatii si Primaria are in plan repararea in aceasta primavara a nu mai putin de 40 de strazi, dar nu cred ca mai este nevoie sa explic pentru ce acordam o atentie speciala centrului Aradului, centru care constituie o carte de vizita pentru oricine ne calca pragul!
- Aveti dreptate, asa se intampla peste tot, in Romania, ca si in lume, centrul orasului este centru si trebuie sa arate ca... centru, si ca atare, incercarea de discreditare a acestei actiuni este una, evident, infantila.
- Repet, n-as vrea sa se creada ca nu ne intereseaza si strazile din cartiere, dar acestia sunt banii si acestea sunt posibilitatile noastre la ora actuala - repararea a cel mult 40 de strazi.
- 40 de strazi din 700 cate are Aradul! Cam putin...
- Cam, dar daca fiecare administratie care s-a perindat pe la Primarie in cei 14 ani care au trecut de la Revolutie ar fi reparat 40-60 de strazi intr-un an, cate am reparat noi intr-un an, unde eram acum?!
- Chiar, unde? Situatia se pune insa si altfel: ce fel de reparatii s-au executat sau care este calitatea reparatiei acestor strazi pentru ca, din pacate, tot de vreo 14 ani ce astupa, sau ma rog, repara, un primar astupa si repara cel care ii urmeaza. De aceea arata cum arata unele strazi ale Aradului la doar cateva luni dupa asa-zisa lor reparare. 
- Aveti dreptate, dar numai in parte, pentru ca, cel putin in mandatul meu, majoritatea lucrarilor au fost de calitate. Din nefericire insa - cum ziceam - lipsa fondurilor nu ne permite sa facem exact cum vrem si mai ales tot ce vrem. Poate de la anul...
- Vorbeati de repararea a 40 de strazi. Poate n-ar fi lipsit de interes sa amintiti cateva, asa, spre a le face o bucurie cat de cat, locuitorilor din cartiere.
- De ce nu? Deci, am inceput sau vor intra imediat in actiunea de modernizare o serie de strazi, precum Zarandului, Odobescu, Boemiei (Gradiste), Baltazar, Merisor, Molidului (Aradul Nou), Frumoasa, Muresel, Tabacovici (Sanicolaul Mic), Marnei si Petru Maior (Bujac), Anton Pann si Bogdan Voevod (Gai), Porumbacului (Cadas) s. a.
- Iarasi au zis unii ca repararea acestor strazi acum, in martie, "miroase" a campanie electorala...
- Pai, cand era sa le reparam? Asta iarna, cand ningea si zapada era de 20 de centimetri?
- Dar cu fantanile arteziene din fata Primariei care este povestea? Sunt ele "neghiobii", asa cum atat de "intelectual" se exprima cineva?
- Daca ati observat, eu nu m-am coborat sa raspund unor astfel de cuvinte. Fara sa vreau imi amintesc ca exact la fel se vorbea si despre cele doua fantani arteziene - cea de la Gara CFR si cea din Piata UTA - inainte de a fi date in folosinta, ulterior acesti "binevoitori" - in fata recunoasterii unanime de catre un oras intreg a frumusetii acestor fantani - fiind obligati sa-si inghita cuvintele. Ca priveste cele doua fantani arteziene din fata Primariei - fantani care au existat inainte vreme exact in acel loc - ele se inscriu in aceeasi actiune de individualizare si de infrumusetare a centrului Aradului, proiectul acestor lucrari fiind realizat de catre un arhitect care a creat celebra fantana arteziana din Sibiu, o fantana-unicat, care a intrat in circuitul turistic al orasului. Si ma gandesc ca daca merge pentru Sibiu, sporindu-i faima, de ce nu ar merge si pentru Arad?!
- Ce salariu are primarul Aradului? - intreaba mai multi cititori
- 15 milioane de lei in mana, din care de aproape patru ani de zile jumatate din el am donat luna de luna ridicarii Catedralei Ortodoxe. Cu riscul de a parea poate lipsit de modestie, as intreba: cine dintre politicienii locali care se dau mari ortodocsi - eu, stiti ca sunt credincios neoprotestant - mai face la fel?
- Aici cam aveti dreptate...
- Am, dar nu aceasta conteaza, ceea ce deranjeaza uneori este vizibila rautate cu care sunt atacat in credinta mea, desi eu nu am facut niciodata astfel de referiri la adresa adversarilor mei politici.
- Revenind la salariul de 15 milioane de lei, el este - orice s-ar zice - putin pentru un primar de Arad. Si atunci, cum se explica faptul ca atatia si atatia se chinuie sa ajunga primar al Aradului, desi ei ar putea castiga infinit mai usor o asemenea suma, si chiar mai mult, lucrand intr-o banca, de pilda, sau la un privat? 
- Pe mine ma intrebati?
- Pe dvs., acum, dar intrebarea este valabila si pentru ceilalti sapte sau opt care ravnesc cu atata foc acest fotoliu.
- Nu stiu, poate pentru titulatura aceasta care zgandara nespus amorul propriu al unora, poate pentru bani. Eventual, mai multe v-ar putea spune cei care vor neaparat sa-mi ia locul.
- V-ati gasit, toti o dau pe "apararea intereselor cetatenilor", pe "slujirea adevarului" si pe alte asemenea chestii ieftine, in care nu mai crede nimeni! In fine, iata aici alte scrisori, ca sa nu mai vorbesc despre zecile de telefoane primite pe marginea recentei hotarari a Consilului Local Municipal privind circulatia cainilor cu stapan in Arad, hotarare, vorba cuiva, fara nici un Dumnezeu!
- Nu cred ca lucrurile stau asa, la urma urmelor aceasta problema trebuia reglementata odata si odata, asa ca nu vad pentru ce unii protesteaza.– Protesteaza pentru ca, asa cum am scris - este limpede si pentru un orb - la ora actuala, in Arad, marea problema o reprezinta nu cainii cu stapan, ci, exact ceilalti, cei care umbla hai-hui si trimit lunar in spital 80 de aradeni!
- Noi avem un plan de masuri pe aceasta problema, plan care este urmarit.
- D-le Popa, sunteti un primar bun, orice s-ar zice, adica unul care lasa ceva in urma sa, dar hotararea aceasta este una asa, doar ca sa fie. Adica, sa mai bifam o realizare si sa mai adaugam ceva la bilant.
- Depinde cum priviti problema, dar, repet, ea trebuie reglementata mai devreme sau mai tarziu.
- Nimeni nu neaga acest lucru, dar aici se pune problema prioritatii, respectiv care chestiune este mai importanta si ca atare care trebuie rezolvata mai intai: cea a cainilor cu stapan - care sunt ingrijiti, vaccinati si sanatosi, sau cea a cainilor maidanezi, care stim ce sunt si ce fac?! Aceasta este problema pe care - din pacate - si consilierii au tratat-o ca pe o gluma. Si o ultima chestiune: functioneaza deponeul ecologic, si daca da, cum? - intreaba un cititor.
- Functioneaza si inca bine, el fiind la ora actuala cel mai modern deponeu ecologic din tara, multi primari din marile orase exprimandu-si dorinta sa vina la Arad spre a-l vedea si, eventual de a-l implementa si la ei.
- Foarte bine, dar asa, de curiozitate, cu cat a crescut taxa de salubritate pe luna in 2004 fata de 2003 odata cu darea in folosinta a deponeului ecologic?
- Cu aproximativ 7.000 de lei, o suma, zic eu, rezonabila, tinand seama ca am scapat de problema depozitarii gunoiului menajer in Arad si, mai ales, de marea problema a poluarii orasului.

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Primaria a semnat contractul cu Elba 

Iluminatul Aradului va fi facut de Elba TimisoaraSe da lumina in cartiere
Executivul Primariei a semnat in cursul acestei saptamani contractul cu firma timisoreana Elba, dupa ce aceasta castigase licitatia pentru intretinerea iluminatului public in Arad pe timp de un an, iar termenul pentru depunerea contestatiilor a expirat. 
In atare conditii, Elba va fi nevoita sa inceapa de indata inlocuirea si repunerea in functiune a punctelor luminoase avariate. 
In momentul de fata reprezentantii firmei lucreaza, potrivit viceprimarului Emanoil Voicu, impreuna cu angajatii municipalitatii la un program de lucru pentru montarea becurilor in zonele cu probleme deosebite. 
Este vorba, pentru inceput, de 1500 de puncte luminoase care vor fi puse in functiune in cartierele orasului pe parcursul urmatoarelor doua luni, prima tinta fiind Bujacul, cartierul Vlaicu, Gaiul si Gradiste, zone de unde Primaria a primit nu mai putin de 80 de plangeri pe tema intunericului de pe strazi.
Dupa aprilie, Elba isi va indrepta atentia spre Micalaca, Subcetate si Aradul Nou, ultimele cartiere care vor beneficia de grija firmei care intretine sistemul de iluminat din Arad fiind Alfa, Parneava si Confectii, aici gasindu-si loc, surprinzator, si centrul municipiului. 
Ar mai fi de mentionat faptul ca Elba a promis, peste lucrarile obligatorii trecute in caietul de sarcini, si alte lucrhri suplimentare, promisiuni care i-au adus si castigarea licitatiei. 
Compania Elba a fost aleasa dupa ce s-a constatat ca oferta facuta era cea mai buna (existau si oferte la preturi duble) si pentru ca la capitolul dotari Elba a venit cu o facilitate, promitand montarea a 100 de lampi cu becuri in plus fata de cererea Primariei, iar la capitolul intretinere si reparatii, s-a angajat sa investeasca, gratuit, 8.700 de euro. 
Pentru achizitionarea de materiale de intretinere, compania va percepe suma de 39 de mii dc euro, iar pentru intretinerea iluminatului public 13 mii de euro. 
In prima etapa, Elba va cheltui o suma de peste patru miliarde. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Gheara pica, Pica pleaca

Blocajul rotilor este considerat ilegal de catre InstantaSistemul Parktronic are parte, in aceste zile, de cateva seisme. 
Astfel, primul proces care i-a fost intentat acestei firme se pare ca a fost castigat de catre reclamant, care a demonstrat ca roata i-a fost blocata ilegal.
Apoi procesul cu Curtea de Conturi i-a pus pe cei de la  Parktronic intr-o postura incomoda, fiind sanse mari ca firma de parcare sa piarda in instanta si sa fie buna de plata. 
Un al treilea seism este legat de posibila demisie a lui Adrian Pica, directorul general al firmei SC Belsirim Automotive SA, care de mai mult timp si-a "fluturat" aceasta decizie. 
In plus, ca al patrulea seism, se vorbeste si de un birou de consultanta juridica gratuita pentru victimele sistemului Parktronic.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania

  • Radu Ghidau a tintit spre PNL

Radu Ghidau s-a inscris in PNLFostul deputat Radu Ghidau este, incepand de ieri, membru al Partidului National Liberal, acesta depunandu-si adeziunea la organizatia sectorului 1 din Bucuresti. 
Presedinte al filialei aradene a Actiunii Populare si membru in Biroul National al acestei formatiuni, Radu Ghidau a demisionat in urma cu doua zile, motivandu-si plecarea prin lipsa de coerenta a actului politic promovat de partidul lui Emil Constantinescu. 
Stabilit actualmente in Capitala, fostul parlamentar si-a negociat inscrierea in PNL cu insusi presedintele Theodor Stolojan, fiind cooptat in echipa electorala. 
"A fost o lipsa de comunicare permanenta intre centru si filialele din teritoriu. Mi-a ajuns politica promovata de amatori. Nu a existat nici o strategie pentru alegerile locale si generale, astfel incat am decis impreuna cu mai multi membri sa trecem la PNL", ne-a declarat Radu Ghidau. 
Trecerile de la Actiunea Populara la PNL se vor inregistra si la nivelul organizatiilor din Arad, in jur de 15 oameni urmand sa devina liberali cu acte in regula. 
Chiar daca pentru sine nu a solicitat nici o functie, pentru aradeni, Radu Ghidau negociaza atribuirea unui post de conducere in structurile locale.

Mihaela Iancu - Observator

  • "Bomba" vine din Banie

Camerunezul Njock se reintoarce la UTANjock, achizitia surpriza
In ultimele zile, jucatorii de la UTA s-au pregatit cu George Radu si Adrian Ungur, in localitatile Vladimirescu si Sanpaul, pentru a proteja terenul propriu. 
Pentru ca sezonul se va relua cu prima runda a returului si nu cu a doua, sambata aradenii vor juca pe teren propriu un amical cu FC Oradea, pentru a pregati meciul inaugural cu CFR Cluj. 
Ieri a avut loc un joc scoala, iar drept recompensa pentru ca le-a pus la dispozitie terenul, delegatul echipei din Sinpaul s-a ales cu o minge de la Teodor Gherle, cel care a perfectat jocul cu echipa lui Dumitriu. Gheorghe Boruga a fost ieri dimineata in vestiarul echipei si le-a spus jucatorilor: "nu conteaza ca antrenor e Boruga sau Ilie Stan. Voi sinteti profesionisti si trebuie sa jucati pentru a va atinge obiectivul, promovarea in Divizia A." 
Dintre jucatori, Luca nu si-a prelungit contractul, dar a dat de inteles ca doreste sa ramana la Arad. 
"Indiferent de antrenor, promovam", a intarit Luca. Dintre achizitiile pe care noii conducatori le vizeaza, cea mai spectaculoasa este revenirea lui Jeremie Njock, intrucat nu se intelege cu antrenorul de la Craiova, Napoli. 
Portarul Tiberiu Lung si inaintasul Neamtu, de la juniori, mai sint doriti de Ilie Stan. Noii diriguitori ai aradenilor trebuie sa rezolve si situatia jucatorilor care nu sunt in proprietatea clubului. 
Drida apartine lui Sandu Ion, actionar, Panin este al lui Chisbora, iar Demian este sub semnatura cu Angelo Gandolfi. Dorel Cura ar putea sa revina in functia de director sportiv. 
"Deocamdata sunt la Ineu si nu m-a contactat nimeni, dar stiti cum e, zvonurile circula", a spus Cura, care a afirmat recent ca ar reveni la UTA, daca va exista o conducere competenta.

B.C. Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]