Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 4 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • S-a pus piatra de temelie a pasarelei peste Mures

Reprezentantul Tehnorob a explicat fazele de lucru la pasarela peste MuresPasarela pietonala peste Mures prinde contur. Ieri, executivul local, conducerea GCA si reprezentantii firmei constructoare, SC Tehnorob, au pus piatra de temelie a constructiei.
Primarul Popa a declarat ca "am sustinut aceasta initiativa a domnului Edeleni pentru ca eram constient ca exista o solutie pentru problema podului de pontoane. Primind proiectul, am constatat ca ideea este buna si l-am promovat in Consiliul Local".
Constructia pasarelei va dura 18 luni si va incepe cu montarea pilonilor, odata cu scaderea cotelor Muresului. Investitia se ridica la 21 de miliarde de lei. Perioada minima de viata a podului este de 50 de ani, dar care poate fi prelungita pana la peste 100 de ani.
Coloman Edeleni a venit cu propunerea ca pasarela sa fie "botezata" Podul Unirii.
" Nu doar pentru ca uneste maluri, ci pentru ca adunam oameni laolalta, in interesul general al tuturor".
Pasarela porneste de la rampa pentru autoturisme din zona Constructorul si va avea o latime de 5 metri, pentru a permite, in cazuri exceptionale, accesul masinilor de pompieri sau salvare.
In fundatie, intr-un tub din metal special, a fost introdus un mesaj, pe care il redam in intregime: 
"Astazi, 3 iunie 2004, am pus piatra de temelie a acestui pod peste Mures. In proiectul de fata sunt stradaniile si aspiratiile noastre pentru generatiile care ne vor judeca dupa fapte, dupa mostenirea pe care o lasam in urma. Fie ca Aradul sa aiba parte mereu de oameni gospodari, care sa munceasca pentru ca orasul sa prospere. 
Am ridicat acest pod noi: Dorel Popa, primarul municipiului Arad; Coloman-Florin Edeleni, directorul societatii de Gospodarire Comunala; Petre Mihaies, directorul strandului Neptun.
Prea Sfintia Sa, episcopul Timotei Seviciu a binecuvantat aceasta lucrare, executata de Tehnorob Bucuresti si Conar Arad.
Dumnezeu sa aiba in paza Aradul si aradenii!"

Simona Mazare - Observator

  • Terminalul Cargo prinde viata: Prima cursa pe Aeroportul Arad

De ieri Terminalul Cargo a devenit operationalInvestitia Terminalului Cargo, finalizata inca de anul trecut, de catre Consiliul Judetean Arad, sustinuta din fonduri Phare, incepe sa prinda contur. 
Ieri, pe Aeroportul Arad s-a realizat prima cursa cargo, un transport al firmei DHL, prima care deschide calea transportului de marfa prin intermediul aerului, in Arad. 
In prezenta presedintelui CJA, Caius Parpala, avionul a aterizat la 10.40 de minute, acest transport fiind o premiera nu numai pentru Arad, ci pentru toata zona de vest a tarii. 
"Este un moment important si sunt bucuros ca avem, in sfarsit, curse cargo pe Aeroportul Arad. Firma DHL va face 5 curse pe saptamana si, in plus, ne aflam in tratative cu o alta firma care sa opereze cu avioane charter pe aeroportul nostru. Ma bucur ca li s-a inchis gura contestatarilor si ca Terminalul Cargo incepe sa-si arate utilitatea", a declarat presedintele Caius Parpala.
Directorul Gheorghe Pele, s-a aratat si el extrem de incantat de faptul ca Terminalul Cargo incepe sa functioneze normal, sustinand ca sunt si alte firme interesate de astfel de curse, care vor incepe transportul de pe Aeroportul Arad in viitorul apropiat. 
"Din cele 12 firme de expeditii si comisionari vamali cu care avem contracte, acesta este primul transport. Firmele au inceput activitatea inca de acum o luna, insa, doar cu mijloace auto, in regim AWB, iar incepand de azi se va opera zilnic cu avionul. Suntem deschisi la discutii si tratative cu toti partenerii interesati sa opereze pe Cargo, avand toate conditiile pentru desfasurarea acestui gen de activitati", a sustinut Pele.
Reprezentantul firmei care a realizat acest prim transport in regim cargo, Gian Sharp, a declarat ca a fost ales Aeroportul din Arad pentru acest gen de activitati, datorita faptului ca aici s-au oferit cele mai mari facilitati si, totodata, reprezinta un avantaj ca Terminalul Cargo se afla la granita, un lucru important pentru activitatile de import sau export.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Mafia frontierelor

Soferii de TIR-uri au fost verificati de ziaristiMartorii s-au infiltrat printre traficantii de persoane si calauzele care opereaza la granita cu Ungaria
Dupa ridicarea obligativitatii vizelor a inflorit un alt tip de "comert" cu legea: migratia ilegala. 
Afaceri superprofitabile pentru "combinatorii" de infractori, returnati din tarile Schengen cu interdictii pe multi ani, sau pentru traficantii de persoane.
Protagonistii spagii au ramas aceiasi: soferi de TIR, calauze, politisti de frontiera sau vamesi. 
Oficiali si combinatori au dezvoltat retele articulate prin care oricine da bani - fie si un infractor periculos - poate sa iasa ilegal din tara si sa ajunga unde doreste. 
Chiar daca este indezirabil in spatiul Schengen si, chiar, fara pasaport, ascuns sub remorca unui TIR. 
In aceasta seara, la Prima TV, de la ora 22.00, in emisiunea "Reporter Incognito", MARTORII vor demonstra cum se poate penetra frontiera romano-maghiara - devenita, de la 1 mai, frontiera Uniunii Europene.
Am pornit investigatia legata de retelele de traficanti abordand cea mai simpla metoda: negocierea cu soferii de TIR, despre care se spune ca stiu toate "combinatiile" din jurul acestui fenomen. 
Am mers, mai intii, la un motel turcesc de pe soseaua de centura a Capitalei.
L-am abordat pe unul dintre soferi si i-am propus sa ne treaca granita ascunsi in lada metalica de sub remorca. Ne-a refuzat, motivind ca pleaca impreuna "cu seful"
Ne-am dus la alt sofer, care picotea in cabina si i-am spus ce ne intereseaza. A sarit ca ars:
- Cum? Sa-l scot afara?
Da.
- Nu. Nu ma complic! Asta e chestie de puscarie. Nu!
-
OK. Multumesc.
Spagi intre 300 de lire si 2.500 de euro
Refuzul nu ne-a descurajat. Am intrat in vorba cu alt sofer. Tipul, un individ tiganos, cu mustata tunsa scurt, pare "smecherit" 
-  Am oameni si-mi dau bani grei sa-i scap, sa-i scot de interdictie afara, stii? Te costa 1.000 de euro.
- 1.000 de euro eu zic ca nu e de colea!
 - Stiu care e problema, pai cam astea-s tarifele... Trebe pile! Am eu unchi pe la politie. E colonel si are ceva relatii.
A! Unchiul asta!
- Asa ca mare parte din bani la el se duc daca rezolva!
-
Pai, bine!
Apoi, soferul ne-a spus cum rezolva, de obicei, problema romanilor care au depasit termenul legal de sedere in Occident, cum da spaga la vamesi sa nu se retina pasaportul:
Si la Terminalul RO-LA de la Glogovat au fost facute verificari- Asta pot s-o fac, ca am deja relatii pe la vama, stii?
-
A! Ai la vama relatii. Si cat... cat merge, asa?
- In jur de trei..., nu, trei, trei sute de lire cam asta-i pretul! Trei sute de lire sterline!
"V-ati urcat, v-ati pus sub o lada d-aia, santeti boieri!"
Am parasit Capitala in ideea ca va fi mai usor sa intram in contact cu calauzele in apropiere de frontiera. Prima oprire: Vama Nadlac, de langa Arad. Ne-am cazat la un motel ieftin, situat la cativa kilometri de frontiera, apoi am mers intr-o circiuma de "tiristi"
Am ochit un tip cu o expresie necajita, care medita singur la masa in fata unei beri trezite. Ne-a spus imediat care e cea mai simpla modalitate de a fugi din tara: sa mergem la Glogovat, terminalul feroviar situat la 10 kilometri de Arad, unde camioanele sunt incarcate pe o garnitura speciala. Trenul cu TIR-uri merge pina la Veltz, in Austria. Oraselul austriac este chiar langa frontiera cu Germania, regiunea Bavaria.
- Va duceti la Glogovat! Glogovat! Acolo se imbarca masinile pe tren. V-ati urcat, v-ati pus sub o lada d-aia, sinteti boieri! Pana in Austria n-aveti treaba!
-
Si-n Austria unde coborim?
- La Veltz. Dai ceva la sofer sa-ti lase lada deschisa. Iei un capat de sarma si o iei si o legi pe dinauntru ca sa fie inchisa totusi, stii?
-
Da.
MARTORII, "turnati" la politie
Am urmat sfatul si ne-am indreptat spre Glogovat. Terminalul Glogovat este un perimetru larg, ingradit, care cuprinde o parcare mare si un sediu comun impartit de Vama si Politia de Frontiera. Am intrat in vorba cu soferii si am inceput negocierile. Doi ne-au refuzat din start, al treilea a cazut pe ginduri cand i-am oferit 2.500 de euro pentru a ne duce fara pasaport. Brusc, a aparut politia. Probabil, unul dintre soferii pe care ii abordasem mai devreme ne-a turnat autoritatilor. Politistii de frontiera ne-au luat pe sus, ne-au dus in sediu si au inceput interogatoriul:
- Cine v-o adus aici? Pasapoarte aveti?
Martor 1: - Nu. Nu-l am. Al meu oricum a expirat pe 4.
Martor 2:  - Eu am, dar nu-l am la mine. E la hotel.
- N-aveti interdictie pe Uniunea Europeana?
-
Nu.Verificati.
Se ingrosase gluma. Politistii intentionau sa ne faca dosare penale, asa ca a trebuit sa ne deconspiram. Am parasit sediul Politiei de Frontiera un pic ingandurati: cum am fi facut daca soferul ar fi spus "urcati-va acum!", iar politistii nu primeau "pontul"? Mergeam pana la Veltz?

Martorii - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Tigari in valoare de doua miliarde, confiscate la Varsand

Inca un transport ilegal de tigari a fost oprit de vamesiPolitistii de Frontiera, impreuna cu lucratorii vamali de la Punctul de Trecere a Frontierei Varsand, au descoperit ascunse si nedeclarate peste saizeci de mii de pachete de tigari a caror valoare depaseste doua miliarde de lei. 
In vama s-a prezentat pentru a iesi din tara un cetatean roman, la volanul unui automarfar apartinand unei firme de transport din localitatea Vladimirescu, care circula pe ruta Romania-Franta si era incarcat, conform documentelor de tranzit, cu suporti metalici si containere tehnologice. 
La efectuarea unui control de exterior al automarfarului, s-a constatat ca, desi sigiliul era intact, cablul de fixare a prelatei prezenta intreruperi, acesta fiind taiat si ulterior refacut prin insurubare si lipire. 
Ca urmare a celor constatate, echipa mixta a procedat la efectuarea unui control arnanuntit al automarfarului. 
Astfel, a descoperit ascunse in containere 63.490 de pachete de tigari, in valoare totala de doua miliarde de lei.
Tigarile ascunse si nedeclarate au fost retinute in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala, iar firma transportatoare fiind sanctionata contraventional cu suma de 75 de milioane de lei, conform prevederilor vamale in vigoare, iar cercetarile sunt continuate de catre politistii de frontiera sub supravegherea procurorului din cadrul parchetului teritorial, pentru depistarea eventualelor persoane implicate in actul ilegal.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Aranka Gyurkozo – Preot de penitenciar - "Eliberarea sufleteasca  ignora  cu desavarsire gratiile inchisorii"

Aranka Gyurkozo este preot la penitenciarPreotia este una dintre tainele Duhului Sfant. Pentru laici este o meserie "speciala", dar pentru avizati este un har pe care nu-l poti primi decat din partea lui Dumnezeu. Preotul este considerat, chiar si in mileniul trei, "doctorul sufletului", acel tamaduitor absolut necesar, fara de care legatura dintre om si divinitate nu ar exista. Nu exista om care sa nu fi intrat intr-o biserica, sa nu se fi simtit usurat dupa taina spovedaniei, dupa o rugaciune sau dupa o discutie suflet de la suflet cu un slujitor al Domnului.
A fi insa preot de penitenciar este un statut cu totul aparte pentru cel care s-a hotarat sa aduca lumina in sufletul cel mai negru posibil: omul privat de libertate, detinutul.

Flacara credintei m-a ajutat sa trec prin toate urgiile

Aranka Gyurkóczo este, prin Diploma pe care a obtinut-o de curand, notata cu "foarte bine", preot de penitenciar. 
Pentru a ajunge in dialog cu aceasta femeie cu statut atat de special – a trebuit sa asteptam mult. 
Totusi, intalnirea a avut, in sfarsit, loc, la parohia bisericii evanghelice din Arad. 
Femeia din fata noastra a imprumutat mult din fermitatea caracterului barbatesc, dar, pe masura ce discutia s-a adancit intr-un anumit numar de ore, ne-am dat seama ca ne aflam in fata unui OM minunat. 
In spatele aspectului tainuitor de feminitate, descoperim (totusi) feminitate, sensibilitate, blandete, inteligenta/brici, dragoste, vointa de neoprit si o foarte molipsitoare putere de credinta. 
Toate acestea si inca multe altele au motivat un dialog curat si profund, legat de un singur fir incandescent: viata si profesia de credinta a acestei femei.
Aranka  se trage din comuna Olari, asemenea stramosilor sai. Primele clase le face aici, dupa care isi continua studiile la Arad. Termina liceul pedagogic si se reintoarce in comuna natala, unde, timp de trei ani, este invatatoare. Totusi, tanara femeie este convinsa ca menirea ei este in cu totul alta parte. 
" Puternica credinta din suflet o datorez unei matusi, care, intr-adevar, traia pentru credinta. Acea flacara s-a aprins si in sufletul meu, dar acum stiu ca acest lucru exista in mine, doar ca trebuia "trezit". In momentul in care am simtit aceasta nevoie imperioasa de a-l sluji pe Dumnezeu, am lasat totul si am plecat la Cluj, la Teologie. Mai aveam trei luni pana la terminarea facultatii, cand, prin niste imprejurari care tineau de politica acelor vremuri, am fost exmatriculata. De fapt, toti studentii au avut atunci de suferit, vorbesc de intelectualitatea maghiara. Baietii au ajuns la inchisoare, iar fetele au fost trimise acasa. M-am simtit terminata in momentul in care am ajuns din nou acasa, cand purtam cu atata ardoare stindardul idealului pentru care am invatat…".
Zambeste unei amintiri: " Ma intorc in copilarie; tata a fost convins ca va avea un baiat, iar eu l-am dezamagit. Dar ajunge sa spun ca am invatat sa calaresc mai inainte de a ajunge sa merg…Cand m-am decis pentru teologie, tata aproape ca m-a repudiat, dar eu am stiut ca aceasta si nimic altceva, va fi menirea mea in viata. Deci, m-am intors in comuna si am intrat din nou in invatamant unde am ramas peste 20 de ani. Apoi m-am mutat la Arad si mi-am continuat, pana la Revolutie, munca de dascal; am predat toate materiile, in afara de matematica. Imediat dupa Revolutie, am predat Religia, in sfarsit…".
Revelatia, raspunsul lui Dumnezeu
La doar un an dupa Revolutie, Aranka Gyurkóczo a fost hirotonisita preot levit, la biserica evanghelica din Cluj. A predat peste tot unde i s-a cerut, a suplinit preoti, nu a refuzat nimic. Lumea a primit-o oarecum, ostil. Ce cauta o femeie imbracata in haine de preot?!. 
" Nimic altceva decat pe Dumnezeu – raspunde Aranka. Am avut acest exemplu in fata mea si in acel moment m-am decis definitiv pentru preotie". 
Biserica Evanghelica din Arad - Virtual Arad News (c)2004 Pentru credinta ei nestramutata, tanara femeie a suferit indiferenta, rautatea si ignoranta celor din jur, dar nu s-a dat batuta. stia ca Cel de Sus ii va indeplini dorinta la momentul potrivit. Acel moment a sosit ca un "traznet", asa cum sosesc toate revelatiile. 
"O colega baptista care se ocupa de penitenciar mi-a spus ca sunt multi detinuti maghiari, si, daca am sa-i imprumut niste carticele religioase, pentru ca oamenii vor sa citeasca… M-am dus acasa si am inceput sa studiez rafturile, nestiind ce fel de carti as putea da la citit. Deodata am ramas strafulgerata de un gand: dar eu? Eu de ce n-as putea sa ma ocup personal de aceste suflete?! Am depus imediat actele necesare la penitenciar, si, cand nici nu mai speram, am primit aprobarea. Din 1998 ma ocup de detinutii maghiari din cele doua penitenciare".
"Religia desparte oamenii, dar pacatul ne uneste!"
Aranka a intrat pentru prima data pe poarta penitenciarului, plina de speranta si emotie. Stia ca ajunge pe taramul oamenilor cu sufletul cel mai greu din lume. 
Intr-adevar, a fost inconjurata de "figuri" inspaimantatoare, raceala, ostilitate, disperare, indiferenta, apatie in credinta. Detinutii s-au adunat cu totii intr-o sala mare, in fata femeii cu aspect sever, barbatesc. Femeia din fata lor si-a strans sufletul intr-o singura intrebare. "Credeti in Dumnezeu?", iar raspunsul a venit nesperat, din suflet: "Da! Dar de ce am ajuns aici, daca exista Dumnezeu?!"
Dupa aceasta intrebare a inceput adevarata misiune. O misiune deosebit de dificila, in care obstacolul cel mai greu nu a fost lipsa de credinta a detinutului, ci insasi sufletul sau. "Stiam ca aici sunt oameni care au furat, inselat, violat si ucis. Ei nu ma puteau privi in ochi, dar eu i-am privit in suflet si asta s-a simtit imediat; sunt, poate, cei mai sensibili oameni, dar i-am castigat: prin blandete, rabdare si DRAGOSTE. A fi preot de penitenciar inseamna pentru mine a-mi dedica intreaga viata acestor suflete. Consider ca inaintea trupului, sufletul este incarcerat in pacat. Adevarata eliberare se obtine atunci cand acesti oameni isi marturisesc greseala si se caiesc cu adevarat. Viata lor se schimba nu in momentul in care se vad scapati de gratii ci atunci cand au decis sa nu mai greseasca. In aceasta consta misiunea mea. Pentru ea m-am pregatit o viata si am sacrificat totul".
Dintr-un impuls de nestavilit am intrebat-o pe Aranka de ce nu s-a casatorit, mai ales ca religia ii permitea acest lucru. Raspunsul a fost covarsitor: 
"Am iubit o singura data, un singur om. A fost inchis sase ani, in prigoana impotriva intelectualitatii maghiare. In timpul detentiei s-a schimbat mult, s-a interiorizat iar eu aveam sufletul deschis… L-am adorat, avea o minte extraordinara, dar amandoi am ajuns la concluzia ca nu mai putem continua. Ne-am despartit, desi nici unul dintre noi nu s-a casatorit… Incercari au mai fost, dar nimeni nu a putut sa-i ia locul din sufletul meu, asa ca acest capitol l-am incheiat definitiv. Viata mea se dedica in totalitate sufletelor incarcerate."
Spovedania unui detinut este cel mai greu lucru de indurat!
Aranka Gyurkóczo  a intrat cu totul in sufletele detinutilor. "Sunt teava prin care Dumnezeu vorbeste celor cazuti. Eu nu-i intreb niciodata ce rele au facut. Ei singuri ajung sa-si doreasca, din tot sufletul, spovedania. Spovedania unui detinut este cel mai greu lucru de indurat. Sunt bulversata zile intregi dupa aceea, dar secretul spovedaniei este pentru mine sfant si nu-l voi divulga niciodata. Cred in misiunea mea si nu am voie sa-i dezamagesc. Munca de penitenciar cere un om integru, fara obligatii. Ca sa ceri acestor oameni sa se schimbe, trebuie mai intai sa fii tu, exemplu. Detinutul este un suflet cazut, disperat, uneori distrus definitiv. Nu te poti apropia de el cu brutalitate si superficialitate. Inainte de toate, el are nevoie de dragoste, in acest purgatoriu al suferintei ispasirii greselilor sale. Dau doua exemple: un baiat de 18 ani, inchis pentru furtul unei biciclete, avea tatuat pe brat o cruce sub care scria numele surorii sale, Cati. Mi-a spus ca voia s-o ucida, pentru ca, in casa de copii crescand amandoi (parintii murisera in urma unui accident) fata, fiind mai mare, dupa ce a iesit din orfelinat a vandut casa parintilor si s-a prostituat. Atunci s-a hotarat s-o omoare. Dupa ce m-am ocupat de el, mi-a spus intr-o zi: "stii, acum sub crucea asta va sta si numele meu. Ea este semnul iertarii si bunatatii lui Dumnezeu, iar noi ca frati, ne vom impaca si vom avea grija unul de celalalt". 
Un alt detinut, aflat in pragul sinuciderii a fost enoriasul meu timp de cinci ani. Cand a iesit, a fost vindecat. Mare mi-a fost surpriza cand m-am trezit invitata sa-i oficiez casatoria, la Oradea…".

Felicia R. Gheorghe - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]