Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 4 august 2004

Stirile TVA aici

  • Maghiarii nu vor vama "grea" la Turnu

Se doreste devierea traficului greu si prin vama TurnuPrefectura acuza Politia de Frontiera ca nu si-a facut treaba
Cozile din vami (precum cele de la Nadlac, sau Bors) vor fi, pe mai departe, la fel de lungi, iar timpul de asteptare la frontiera va ramane acelasi, cel putin in urmatoarele luni, pentru simplul fapt ca autoritatile romane si maghiare nu pot ajunge la nici o intelegere cu privire la deschiderea vamii Turnu traficului greu. Vinovatii par a fi nu numai autoritatile maghiare (care si-au manifestat scepticismul in aceasta problema), ci si Ministerul de Interne sau Politia de Frontiera, care nu au depus nici o diligenta in acest sens.
Stadiul in care se afla negocierile pentru vama Turnu a fost ieri prezentat de subprefectul Florin Remetan, care a avut cuvinte grele de zis la adresa celor care ar trebui, intr-un fel sau altul, sa reglementeze situatia. Desi deschiderea traficului de pana la 7,5 tone pe vama Turnu ar duce la descongestionarea traficului, pe Nadlac sau Bors, si ar face ca legaturile cu Ungaria sa fie mai directe, eforturile depuse in acest sens au fost, in multe cazuri, minime, in pofida faptului ca o hotarare de Guvern ofera aceasta sansa aradenilor.
Principala problema, potrivit spuselor subprefectului, nu are insa legatura directa cu autoritatile romane, ci - mai degraba - cu cele maghiare, caci ungurii au manifestat o serie de rezerve vizavi de deschiderea frontierei Turnu pentru traficul greu. 
Totusi, autoritatile locale ar fi putut schimba situatia, daca ar fi dus la indeplinire clauzele impuse pentru deschiderea vamii: asigurarea personalului necesar in acest caz, a infrastructurii, a aparaturii impuse traficului greu etc.
Conditiile impuse vamii, care i-ar fi putut imblanzi pe maghiari, nu sunt indeplinite la Turnu, iar vina apartine, in mare, si Politiei de Frontiera.
"Politia de Frontiera nu si-a facut treaba, desigur, in lipsa banilor necesari. Totusi, in aceasta problema, nu s-a facut nici macar un program calendaristic pentru rezolvarea problemelor. Trebuia sa incepem acum sa lucram la acest proiect", a sustinut Florin Remetan. 
Vama Turnu are nevoie, pentru aceasta modificare de greutate, de inca 15 angajati, de aparatura moderna si de cateva artere de circulatie in plus. Oficialii aradeni au decis totusi sa ceara mai marilor Ministerului de Interne sa-si precizeze pozitia vizavi de "ce vor sa se faca cu vama Turnu".

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Cad colibele din caramidarie. Clinica de oncologie se va ridica pe teren… social

Pentru colibele din zona Caramidariei a inceput numaratoarea inversaDespre soarta familiilor "caz-social" din caramidarie, nimeni nu poate spune inca nimic. 
Sunt categoria cea mai defavorizata si mai nebagata in seama de pe raza municipiului Arad. 
Astfel, oamenii au venit pe acest teren plin de gropi si gunoaie, ridicandu-si colibe din resturi de caramizi, cartoane si pefeleuri. 
Din discutii, aflam ca terenul este deja cumparat de cativa ani de catre Universitatea "V. Goldis" si ca aici se va ridica o constructie uriasa.
Oamenii sunt ingroziti ca-si vor pierde pana si acel nenorocit de acoperis. 
"Unde sa ne ducem cu copiii? – plange Florica Brasovan. Aici suntem o familie mare, toti nenorocitii Aradului. Nimeni nu ne baga in seama, Politia nu ne face buletin sau flotant, iar primaria nu ne baga in seama, tocmai din cauza actelor".
Ne informam despre situatia terenului care constituie, la ora actuala, pamantul pe care se sprijina dezradacinatii soartei. 
Rectorul Universitatii “V. Goldis" Aurel Ardelean spune ca "acel teren a fost cumparat de universitatea noastra in urma cu cativa ani. In toamna se vor demara lucrarile in vederea  ridicarii  unei clinici oncologice, pe o suprafata de 6 hectare. Va fi baza de tratament si locuinte pentru persoanele bolnave, dupa model american. In primul stadiu, urmeaza sa gasim firmele pentru antepriza".
La primarie, vorbim cu seful departamentului Social, Cezar Janca: 
"Deocamdata nu se poate lua nici o masura pentru oamenii care nu sunt in ordine cu actele. Cand se vor porni lucrarile, primaria va trebui sa ia o decizie cu privire la soarta familiilor din Caramidarie. Tot ce putem face acum se leaga de anchetele sociale".
Pentru colibele din gropi, au inceput numaratoarea inversa. S-ar putea sa fie spre norocul lor, spun unii mai optimisti,  s-ar putea sa nu.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Armata, sacrificiu sau datorie

Serviciul militar va mai fi obligatoriu inca cativa aniArmata, o etapa de referinta in viata fiecarui tanar, nu mai are conotatia de odinioara, cand, spuneau batranii, numai dupa ce ai fost ostas, poti fi numit barbat. 
Livretul militar constituie, inca, un element obligatoriu in vederea angajarii. 
Multi spun ca este bine sa o faci cat mai repede, pentru a nu-ti rapi ulterior sase sau doisprezece luni, dupa caz, din timpul dedicat familiei ori pentru a-ti intrerupe slujba. 
Altii sunt de parere ca trebuie amanata cat mai mult, pana la integrarea in structurile europene sau nord-atlantice.
Locotent colonelul Gheorghe Istrate, seful de Stat Major de la Centrul Militar Judetean Arad, spune ca lucrurile sunt destul de clare: "Exista specializari care, in cadrul Armatei sau Politiei, necesita stagiul militar obligatoriu. Un medic sau un programator pe calculator nu poate profesa intr-o astfel de unitate daca nu a facut armata. Nimeni nu isi va asuma raspunderea, pe viitor, sa angajeze un jandarm sau macar un gardian public, care poarta o arma, daca nu a trecut prin aceasta perioada de instruire". 
Imediat dupa revolutie, cand varsta pentru incorporari a trecut de la 18 la 20 de ani, iar armata obisnuita a scazut de la 16 la 12 luni, a avut loc o schimbare a mentalitatii tinerilor in ce priveste uniforma militara. 
"Perioada de unu sau doi ani intre recrutare si incorporare reprezinta pierderi in cursul firesc al omului. Multi au inteles gresit ce s-a transmis la televizor privind Constitutia si scoaterea obligativitatii armatei", considera Istrate. 
"Cei cu studii superioare se grabesc sa faca armata. Militarii cu termen redus au la dispozitie centre de instructie speciale, sau program si pregatire separata", spune seful CMJ.
Cine scapa
Cazurile celor care "scapa" de armata sunt rare. Analfabetii si infractorii sint considerati inapti sau periculosi pentru o instruire in colectivitate, la fel ca si cei cu probleme medicale grave. 
"Sunt persoane care au trei sau patru clase primare, dar le lipseste un nivel minim, o baza de cunostinte necesara si nu intra in criteriile pentru unitati militare. Cei cu condamnari sint restrictionati, pentru siguranta celorlalti", a declarat colonelul.
Cine amana
Pentru tinerii plecati la munca, in vacanta sau concedii in strainatate in momentul chemarii la incorporare, armata se amana. 
Cineva din familie anunta pe propria raspundere la CMJ situatia celui in cauza. 
O noua facultate amana perioada stagiului militar. 
Pe durata studiilor, tanarul se va prezenta anual cu o adeverinta prin care sa dovedeasca faptul ca este student.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Asistentele din Arad sunt la mare cautare

Asistentele de la UVVG vor putea lucra in ItaliaIn cadrul unei vizite in Italia, rectorul Universitatii "Vasile Goldis" a semnat un protocol cu universitatea din Udine in urma caruia, cei care frecventeaza cursurile Colegiului Sanitar isi vor efectua stagiile de practica (cate o luna in fiecare an) la Spitalul Universitar din Udine. 
Viitorii asistenti medicali vor beneficia de masa si cazare gratuite si in plus vor primi o indemnizatie de 500 de euro. 
"Cei care se afla acum in ultimul an vor pleca in decembrie in Italia si vor efectua un stagiu cumulat de trei luni. In zona pe care am vizitat-o este nevoie de aproximativ 4.000 de asistenti medicali. Toti cursantii vor sustine un examen de limba, cei care vor pleca trebuie sa aiba un nivel mediu", afirma Aurel Ardelean. 
Conducerea Spitalului din Udine a promis ca ii va angaja pe toti cei care vor participa la aceste stagii de practica, cu un salar de 2.000 de euro pe luna.

Diana Rotar - Observator 

  • Muzeul Pompierilor din Lipova a ajuns in strada  -  Fostul primar, acuzat ca a vandut imobilul

Muzeul Pompierilor din Lipova risca sa ramana fara sediu - Virtual Arad News (c)2004La Lipova mocneste un nou scandal, dupa ce fostul primar Petru Gherman a vandut un imobil din centrul orasului. 
La redactie ne-a contactat seful formatiunii civile de pompieri Lipova, Antoniu Barth, disperat de faptul ca Muzeul Pompierilor din localitate a pierdut spatiul in care se afla. 
"Fostul primar a vandut cladirea in care functiona Muzeul Pompierilor. La Lipova, exista cea mai veche formatie de pompieri din tara, datand din 1867. Noi ne mandrim cu aceasta formatie, am amenajat si o camera, sub forma de muzeu, dar fostul primar a reusit sa ne-o ia. Spatiul a fost al Primariei, dar cat a fost domnul Gherman, nimeni nu ne-a ajutat sa o intretinem. Acum, spatiul a fost cumparat, pentru extindere, de o firma din Lipova. Chiar camera asta trebuia sa se vanda ? Noi ce facem, aruncam muzeul in strada ? Cine are putere sa faca ce vrea, sa vanda si un muzeu ?", ni s-a plans Antoniu Barth. 
Spatiul respectiv a fost cumparat in urma unui proces, iar Antoniu Barth sustine ca Primaria nu s-a implicat, sub fosta conducere, cum trebuie si de aceea s-a pierdut procesul. 
Camera a fost cumparata de firma Service Prest SRL, care mai detinea un alt spatiu comercial in acel imobil. 
"Acolo a existat un spatiu, impartit in doua. Eu am cumparat jumatate din spatiu, la Legea 550/2001. Cealalta jumatate nu fost scoasa la vanzare. Ca sa pot cumpara si cealalta parte, unde functiona acel asa-zis muzeu, dar care avea destinatie de spatiu comercial, m-am adresat justitiei. Trebuia sa fac acest lucru pentru a putea investi in imobil, sa amenajez cladirea. In cele din urma, am castigat in justitie. Vrand-nevrand, Primaria tot trebuia sa-l vanda, conform Legii 550. Greseala a fost cand s-a lasat sa se faca acolo muzeu. Pompierii au cladirea lor, se putea face acolo muzeul. De fapt, este vorba de o simpla camera, de vreo 30 de metri patrati", sustine patronul firme Service Prest SRL. 
Seful formatiunii de pompieri Lipova nu vrea sa se lase si este hotarat sa lupte pentru a-si pastra spatiul. 
"Chiar acum (n.r. ieri) ma duc la cel mai bun avocat din zona, sa vedem cum putem obtine o alta hotarare judecatoreasca", mai spune Antoniu Barth.

Cosmin Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]