Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 4 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Investitie de 23 de miliarde in tehnologie performanta la Feroneria

La Feroneria se fac investitii in tehnologieUna dintre "cheile" reusitei oricarei activitati productive este investitia in tehnologie. 
Acum cand lupta pentru calitate si reducerea continua a costurilor este din ce in ce mai acerba, pe piata rezista doar cei competitivi. 
Este un naiv cel care crede ca la nivelul unei activitati industriale mai poti fi competitiv cu utilaje invechite, care in cele din urma conduc la un produs finit sub nivelul a ce ofera concurenta.
Acest lucru s-a inteles foarte bine la Feroneria Arad, unde an de an investitiile sunt la ordinea zilei.
"Si in acest an ne-am propus investitii majore. Pana la acest moment am schimbat fluxuri tehnologice pentru a elimina cat mai mult timpii morti. De asemenea, am mai achizitionat o masina de prelucrat prin electroeroziune, o masina de turnat mase plastice de capacitate mare. Nivelul investitiilor pe primele 8 luni ale acestui an s-au cifrat la peste 23 miliarde de lei. Acestea sunt sensibil mai mari ca in 2003, cand in perioada similara, s-au alocat pentru acest scop 16 miliarde de lei", a punctat ing. Ioan Jude, director general la Feroneria. 
Compania a implementat sistemele de management al calitatii totale, dar si cele cu privire la protectia mediului si sanatatii si securitatii angajatilor.
Toate acestea au responsabilizat in plus pe fiecare angajat in parte, iar rezultatele concrete se reflecta in calitatea produselor finite.
In acest an au fost concepute 50 de produse noi si 30 de modele au fost modernizate, fiind deja in fluxul de productie 70% dintre toate acestea.
Adaptarea continua la cerintele pietei este o alta prioritate la Feroneria. 
Cum domeniul tamplariei din aluminiu si PVC a luat avant in ultimii ani si firma aradeana a iesit pe piata cu 4 marimi de broaste special adaptate acestui domeniu.
Toate aceste eforturi nu inseamna nimic, daca nu se reflecta in vanzarile efective. 
Astfel volumul a crescut cu 9% pe primele 8 luni ale anului fata de perioada similara din 2003, exportul reprezentand 11% fata de 5% in 2003, pentru acelasi interval de timp.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Alegeri PSD in scoli

Primarul Falca acuza conducerea Inspectoratului ScolarPrimarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a acuzat, vineri, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean ca a scos din scoli mai multe computere, pentru a le trimite unor filiale PSD din judet, pentru desfasurarea prealegerilor de maine. 
Falca a declarat ca inspectorii primariei, aflati in inspectii la scoli, au vazut cum din unitatile de invatamant sunt scoase computere care sunt transportate in locuri unde, maine, vor avea loc prealegeri la PSD. 
Inspectorii au primit informatiile privind destinatia computerelor de la conducerile scolilor respective. 
"Rezultatele acestui control le vom prezenta organelor abilitate. Noi am constatat ca aceste calculatoare au plecat din scoli la comanda Inspectoratului Scolar. Nu este normal sa implicam scolile in problemele unui partid", a declarat Falca. 
Inspectorul scolar general Zoea Rotaru spune insa ca i se pare normal sa ajute partidul de guvernamant, pentru ca laboratoarele informatice au fost realizate prin programme guvernamentale. 

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Reparatii conducte

Din cauza lucrarilor la magistrala CET in zona Garii se circula greoiCirculatia din zona Garii este deviata de cateva zile din cauza unor lucrari la una dintre magistralele Centralei Electro Termice. 
Lucrarile ar trebui finalizate intr-o luna si jumatate insa autoritatile locale vor ca acestea sa fie gata mai repede. 
In acest timp, trebuie inlocuita una dintre cele mai mari magistrale ale orasului si trebuie refacut un canal termic. 
Valoarea lucrarii este de 1,6 miliarde de lei. 
Santierul a dat insa peste cap toata circulatia din oras. 
Acum, un drum care in mod normal era parcurs in mai putin de 2 minute, se parcurge in aproximativ jumatate de ora.  
Magistrala care trebuie inlocuita alimenteaza cu apa calda si caldura cateva mii de familii. 
Conducerea Centralei Electro Termice sustine ca in cazul in care nu ar fi inceput lucrarile de reparatii, multi locatari riscau sa ramana la iarna fara caldura in apartamente

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Trenul nostalgicilor a trecut pe la Arad

Trenul tras de o locomotiva cu aburi a trecut si prin AradUn tren tras de o locomotiva cu aburi, asemanator celor care circulau in urma cu aproape un secol, a trecut ieri prin orasul nostru, finalizand aici o excursie de doua saptamani pentru cateva sute de turisti germani. 
Mari amatori de momente inedite si dornici sa traiasca o parte din farmecul calatoriilor de acum o suta de ani, excursionistii au trecut prin mai toate orasele tarii, oprindu-se, insa, numai in zonele incarcate de istorie si amintiri. 
O astfel de locatie este si Savarsinul, unde turistii au zabovit ieri cateva ore timp in care locomotiva a fost alimentata.
Destul de excentrici, nemtii au platit destul de mult pentru calatoria lor, dar se pare ca un drum cu trenul nostalgiei a meritat. 
Pentru confortul total de care aveau nevoie, trenul a fost insotit in permanenta de sase autocare, astfel ca cei care doreau sa vada mai aproape frumusetile Romaniei puteau opta intre cele doua mijloace de transport.
Locomotiva ce provenea de la Sibiu a mers mai departe, urmand ca zilele urmatoare sa fie expusa in Germania.

C.G. - Agenda zilei

  • VIP-uri in papuci - Tiberiu Dekany

Viceprimarul Tiberiu Dekany in timpul serviciului"Generatia noastra trebuie sa dovedeasca faptul ca suntem mai dinamici, mai deschisi"
Ajungem la fata locului: o casa mare, alba, inconjurata de o gradina plina de trandafiri. Prima data suntem intampinati numai de cei doi caini – un ciobanesc german si un buldog destul de amenintatori –, ai lui Tibi, cum i se spune acasa. Ajunge si mama lui si numaidecat ne invita inauntru. Asteptand sa ajunga fiul, aflam de la doamna amabila si puternica ca Tibi – copil nedorit, parintii sai nemaivroind un al doilea copil dupa sora sa mai mare cu doi ani – a fost de mic extrem de inteligent, studios si constiincios, fiind capabil sa invete si pana in zori, chiar si cand avea deja destule note bune. La varsta de sase ani merge pe furis sa vanda flori in piata, asadar a fost intotdeauna independent financiar si foarte ambitios, desi un copil retras, fara multi prieteni. Cum rasfoim albumele familiei, ajunge si “subiectul”.
– Scuzati-ma de intarziere dar am un program extrem de incarcat in fiecare zi.
– Nici nu-i de mirare cu atata pregatire si functii…
– Da, am facut mai multe facultati: de Administratie, de Management, de Drept si o serie de cursuri post-universitare. Acum predau si la Facultatea de Administratie, am publicat si niste lucrari la seminarii, am fost administratorul domeniului regal de la Savarsin, sunt si om de afaceri. La administrarea afacerilor a trebuit sa renunt de cand am devenit viceprimar, nici de localurile mele nu mai am timp.
– Iar de viata privata? Mama ta asteapta sa te casatoresti cu o fata buna, simpluta, nu prea frumoasa…
– Si eu stiu ca e timpul sa ma gandesc si la asta, dar sunt un om greu de suportat. Trebuie sa gasesc pe cineva care sa accepte ca am foarte putin timp sa stau cu ea. Relatiile mele din aceasta cauza au esuat.
– Se pare ca ai succes la femei, ai prietene foarte frumoase si tinere. Care ti-e secretul?
– Nu cred ca am vreun secret. Sunt foarte timid la inceput, trebuie sa faca ea primul pas. Am avut doua relatii de durata – una de patru si una de doi ani, si acum am o prietena...
– Cand te casatoresti vrei sa continui sa stai cu parintii, cum doresc ei? Nu e prea greu sa locuiti toti impreuna?
– Ne intelegem foarte bine, am si stat aici cateva luni cu o prietena, fara probleme. Tin mult la casa asta, desi n-am copilarit aici; pana cand aveam 12 ani am stat la bloc.
– Nu dai impresia de "copil de bloc", esti foarte traditionalist, atras de antichitati…
– Am o pasiune pentru ele, de mic copil din primii bani pe care-i castigam imi cumparam damascuri, bibelouri, faianta; imi place si mobila veche. Avem multe obiecte rare si frumoase aici in casa. In educatia mea am fost mult influentat de bunica mea, am stat des la ea la Faget. Cum marturiseam mamei, bunica a fost femeia cea mai importanta in viata mea. S-a simtit jignita, bineinteles, astepta sa spun ca a fost ea dar asa sunt eu: intotdeauna spun adevarul. E un mare defect in politica…
– Si in viata personala…
– Sunt deschis cu cei ce ma inconjoara, am foarte putini prieteni, prieteni din copilarie nici nu am. Prietenii mei sunt de la facultate, de la serviciu. Putinul timp liber il petrec cu ei.
– Unde iesiti?
– Acum la strand, la "Nefertiti" iar ca restaurant imi place "Wings"; cu colegii in week-end mergem la cofetaria de la "Continental". Imi place sa calatoresc, ma duc des in Ungaria, la Viena… 
– Singur?
– Nu, cu prieteni, cu prietena.
Tiberiu Dekany impreuna cu familia– Pe cat esti de "clasic" ca mentalitate, tot atat esti de modern si mereu la moda in stilul de a te imbraca. De unde iti iei hainele?
– De la "Szeged Plaza" de la Budapesta, ultima data de la Viena, de unde m-am intors de curand. Imi place sa fiu elegant, port mereu mult negru.
– Cine are grija de hainele tale?
– Mama. Le calca, le pregateste; am in dulap toate costumele deja asortate cu camasa si cravata. Astfel nu pierd timpul dimineata.
– Cum se desfasoara o zi de lucru?
– La opt si jumatate trebuie sa fiu la birou. Ma scol inainte de opt, nu mananc acasa, chiar si cafeaua o beau la birou. Acolo citesc si ziarele. De obicei stau pana tarziu: sedinte, conferinte, audiente. Acum ca am prelungit cu dl. Falca orele de audienta pana la 8.00 seara stau si mai mult. Dar nu refuz pe nimeni, chiar daca vine peste program. E important sa fiu mereu accesibil, sa-i ascult pe oameni. Cand am timp, la pranz, mananc ceva in apropiere, la "Central" sau la “Continental”. Seara ies cu prietenii – mama imi si reproseaza ca vin prea tarziu acasa, ca n-am prea mult timp pentru ei.
– Ai ajuns foarte departe pentru varsta ta. Ai si persoane care te invidiaza?
– Multe persoane. Sunt constient de acest fapt si incerc sa am relatii bune cu colegii, ma inteleg foarte bine cu dl. Falca; suntem tineri amandoi, avem aceleasi idei de a schimba lucrurile. Generatia noastra trebuie sa dovedeasca in politica faptul ca suntem mai dinamici, mai deschisi. Ne bazam si pe experienta d-lui Bognar, cu care am o relatie foarte buna. Caut sa am o relatie buna si cu presa si sa castig si simpatia oamenilor. Trebuie sa lucrez la asta, fiind o fire mai retrasa, putin sociabila.
– Familia ta din ambele parti este de origine nobila: baron si conte. Crezi ca de aici se trage regalismul tau cunoscut?
– Poate. De copil am fost fascinat de personalitatea lui Mihai I iar cand am avut ocazia sa-l si cunosc, admiratia mea a crescut si mai mult. Am avut privilegiul sa-i organizez vizitele in tara, chiar sa fac posibila prima vizita a reginei, sa fiu invitat la masa la Savarsin de fiecare Paste si Craciun pe care regele si le-a petrecut in tara. Celalalt om de la care am invatat foarte mult si pe care l-am indragit a fost Ion Ratiu. Ca model as mai putea aminti si pe fostul prim-ministru al Ungarie, Jozsef Antal si cam atat.
– Si tu esti de origine maghiara…
– Din partea tatei sunt jumatate evreu, jumatate maghiar. Dar acasa vorbim romaneste, fiindca mama nu vorbeste bine ungureste. Eu si cu sora mea stim sa vorbim si sa citim ungureste iar cu dl. Bognar, de exemplu, vorbesc in maghiara.
– Originea ta de evreu te intereseaza? Stiu ca esti un om foarte credincios…
– Sunt protestant, dar ma interesez de mic copil de toate cultele. Ma simt apropiat de ortodocsi, de greco-catolici, de neo-protestanti… Cunosc foarte bine Biblia. Tatal meu cateodata ma si batea ca mergeam la alte biserici. Tin si la traditia evreiasca, am fost si la sinagoga. Daca ma casatoresc, partenera mea trebuie neaparat sa fie si ea credincioasa, n-are importanta din care religie.
– La copii nu te-ai gandit inca?
– Am doi nepotei pe care-i iubesc foarte mult. Deocamdata atat, poate dupa ce-mi voi gasi o sotie…
– Esti un om foarte organizat. Si viata ta privata se deruleaza dupa planuri bine fixate?
– Din pacate, in relatiile mele sentimentale sunt chiar contrariul, se pare ca-mi pierd capul usor. Vreau sa ma indragostesc rational, ca sa pot sa ma casatoresc.
– Deocamdata trebuie sa-ti fie de ajutor ca traiesti cu parintii, ca mama ta are grija de tine. Ce-ti place mai mult din ceea ce gateste?
– Snitel vienez cu cartofi prajiti. Dar imi plac si mancarurile mai exotice, de exemplu cele mexicane pe care le-am gustat in Anglia, bucataria de acolo fiind cam “neutra”. Imi plac si vinurile bune, dar nu beau mult alcool, chiar si la cluburi beau suc.
– Ce-ti place sa faci cand calatoresti?
– Vizitez orase, ma duc la muzee, dar si la cumparaturi de haine.
– Ce  zodie esti?
– Berbec.
– Te si caracterizeaza: ambitios, decis, serios, cateodata intreprinzand prea multe…
Tiberiu Dekany impreuna cu cainele preferat– De mic am fost asa, am inceput "afacerile cu flori" la sase ani, inainte de scoala mergeam la piata desi situatia materiala a familiei era buna, nu aveam nevoie de bani, dar imi placea. Nu ceream de la parinti, din contra cand si-au cumparat prima Dacia – eu aveam sub 14 ani – le-am dat un cec de 5.000 de lei. La 14 ani aveam deja declaratie de venit, plateam impozite, ii trimiteam pe parinti la Finante iar celor de acolo nu le venea sa creada asa ceva. A fost o afacere foarte prospera, putini vindeau flori pe atunci. Placandu-mi mult florile, eu faceam si productie si comert. Apoi am deschis si cele doua cluburi: pe "Art Nouveau" l-am facut dupa stilul care ma caracterizeaza si pe mine: secolul al XIX-lea. Dar administrarea lor fiind incompatibila cu functia de viceprimar, nu pot sa ma mai ocup de ele. Si, din pacate, nu sunt deloc de acord cu ce se intampla acum, cu ceea ce fac administratorii. Dar nu vreau sa dau sfaturi.
– Ai avut parte de multe reusite in viata ta. Care a fost "momentul culminant"?
– Poate cand am devenit membru al Ordinului Maltez al cavalerilor. A fost o mare recompensa pentru tot ceea ce am facut in domeniul caritatii – am ajutat copiii din zonele defavorizate ale tarii, cu un grup de prieteni am propus sa renuntam la sarbatorirea Craciunului si sa donam banii destinati pentru aceasta sarbatoare unei fundatii care sa cumpere cadouri copiilor defavorizati.
– Acum parintii tai sunt, in mod evident, mandri de tine. La inceput te-au sustinut sa urmezi o cariera in politica?
– Am ajuns in politica pas cu pas, datorita evenimentelor si interesului meu pentru istorie si mai apoi pentru management. Prima data, in timpul Revolutiei, cand ma duceam la manifestari parintii mei s-au temut pentru mine, apoi n-au vrut sa ma lase nici sa ma inscriu la Drept. Dar, in final, totusi, m-am inscris dupa doua facultati, fara stirea mamei. Dupa Revolutie am devenit membru PNTCD, unde am fost presedintele Ligii de tineret, iar dupa postul meu de consilier parlamentar la Bucuresti au avut loc cateva schimbari cu care nu am fost de acord, lucru care m-a facut sa trec la liberali. De atunci sunt membru PNL.
– Cum iti vezi cariera in timp? Ti-ai dori sa ajungi la Bucuresti, sa continui acolo?
– Nu, n-as parasi Aradul, e un oras care-mi place, sunt foarte legat de el. Vreau neaparat sa locuiesc aici, nici cand am lucrat la Bucuresti nu a trebuit sa ma mut acolo, mergeam numai o data pe saptamana. Sunt un om traditional, tin mult la familia si la originile mele.
– Ti-ai dori sa devii primar?
– Nu ma gandesc la asta, as putea foarte bine sa lucrez in administratie si sa continui cariera la facultate deoarece sunt doctorand la Drept.
– Cum te-ai caracteriza ca sef?
– Ca si om de afaceri am avut de tanar angajati iar atunci cand le cer ceva merg sa si verific daca au executat ceea ce le-am cerut. Imi palce sa ma duc pe teren, ma deplasez mult. Sunt un om deschis  si incerc sa-i inteleg pe colaboratorii mei.
– Iar ca politician calatoresti mult?
– Mai mult in tara iar nu prea des in strainatate. Dar pot sa-mi permit sa fac astfel de calatorii de placere, cand am timp.
– Ce doresti sa aduci Aradului prin mandatul tau?
– Mai multa deschidere, reforme. Generatia noastra are un alt punct de vedere, vrem sa fim mai apropiati de oameni. E important, apoi, ca am si o pregatire in administratie, poate ca putini dintre politicieni.
Intre timp ajunge si tatal, un om sportiv, cu alura tanara si severa. E timpul sa-l lasam pe Tibi in cercul familial, aici incluzandu-i si pe cei doi caini.
– Iti multumim de primire si iti dorim mult succes si pe plan profesional – unde deja ai – dar si pe cel personal.

Dorian Dittrich - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]