Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 4 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Parlamentarii aradeni si-au ridicat mandatele

Noii parlamentari de Arad si-au ridicat mandatelePresedintele Biroului Electoral Judetean, judecatorul Teodor Dascal, a īnmanat, ieri, īn cadru oficial, mandatele de parlamentari celor noi zece alesi ai Aradului. 
Este vorba despre Cornelia Ardelean, Dan Ungureanu, Gheorghe Chiper, Nicu Iotcu, Titus Gheorghiof, Mihai Calimente, Costel Igas, Kiraly Andras, Bogdan Cantaragiu, Aurel Ardelean. 
Nu toti cei zece au fost īnsa prezenti la festivitate: din diferite motive, Titus Gheorghiof, Bogdan Cantaragiu si Kiraly Andras au absentat, mandatele fiind ridicate de sefii de cabinet sau reprezentantii partidelor din care fac parte. 
"Desi s-a spus ca si la Arad au fost fraudate alegerile, eu vreau sa va spun ca acest lucru nu  s-a īntamplat. Felicit pe toti cei zece parlamentari, pentru ca fiecare dintre ei si-a castigat īn mod cinstit locul" , a declarat Teodor Dascal, presedintele BEJ.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Prin prof. univ. dr. Lizica Mihut: Universitatea "Aurel Vlaicu" - la prima prezenta la Comisia Europeana

Rectorul UAV - Lizica Mihut si Nicolae Grosan de la CCIA s-au reintors de la BruxellesRectorul Universitatii de stat aradene "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut, a participat, la Bruxelles, la cea de-a saptea Conferinta Mondiala ECSA (Asociatia Europeana de Studii Comunitare), avand ca tema "Uniunea Europeana si diferitele ordini mondiale emergente: perceptii si strategii", īn cadrul Programului mondial Jean Monnet, care īsi propune sa popularizeze obiectivele si politicile Uniunii Europene. 
Īntr-o conferinta de presa organizata īn cursul diminetii de ieri, prof. univ. dr. Lizica Mihut a spus: "Pentru Universitatea "Aurel Vlaicu", participarea, alaturi de Universitatile din Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Iasi si Oradea, la acest important eveniment european, reprezinta un punct de reper īn devenirea institutiei noastre de īnvatamant superior."
Lucrarile Conferintei au beneficiat de prezenta unor importante personalitati, precum: dl Jose Manuel Durao Barosso, noul presedinte desemnat al Comisiei Europene, dl. Boutros Boutros Ghali, fost secretar general al ONU, respectiv dl. Federico Mayor, fost director general al UNESCO.
Dezbaterile Conferintei - desfasurata īn Palatul "Charlemagne", din Bruxelles (la sediul comunitatii Europene) - au fost extrem de importante pentru stabilirea strategiei de viitor a Uniunii Europene, atat īn context continental, cat si din punct de vedere al dezvoltarii globale. "Una dintre temele importante de viitor este ca, īn conformitate cu planurile strategice corespunzatoare perioadei care urmeaza, se va depasi stadiul strict al competitiei economice, īn sensul ca Uniunea Europeana tinde sa devina un spatiu al cooperarii si solidaritatii. Strategiile bazate pe competitivitate ridicata, economie de piata si creativitate vor fi īnlocuite, treptat, īn viitor, de strategii legate de solidaritatea lumii, vizand colaborarea UE cu spatiile Asiei, Africii si Americii Latine." - a detaliat prof. univ. dr. Lizica Mihut. 
Un rol important īn transpunerea īn viata a acestor strategii va reveni spatiului academic. 
Fiecare din actualii conducatori ai structurilor Uniunii Europene provine din mediul universitar, avand o vasta experienta didactica si manageriala.
Rectorul U.A.V. a adaugat: "Īn interventia sa, domnul Antonio Papisco, presedintele ECSA - World, a aratat ca se va accentua rolul solidaritatii intelectuale si morale, pentru instituirea unui sistem al autenticelor valori. Īn acest sens, va fi īntarit rolul societatii civile, al forumurilor societatii civile, pentru instaurarea climatului de cooperare si pentru combaterea uniformizarii si respectarea unitatii īn diversitate. Solidaritatea īntre natiuni, īntre culturi, dialogul īntre civilizatii, dialog durabil si esential, vor lua locul competitiei si rivalitatii īntre natiuni."
Participarea Universitatii "Aurel Vlaicu" la acest important forum de dezbatere a strategiilor viitoare ale Uniunii Europene, īn contextul īntaririi rolului universitatilor īn aplicarea acestor noi forme de manifestare a Uniunii, reprezinta o recunoastere a importantei mesajului si managementului strategic adoptat de Senatul Universitatii, īn contextul preaderarii si apropiatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana. 
"Īn spiritul celor discutate si aprobate la Conferinta de la Bruxelles, Universitatea "Aurel Vlaicu" īsi va continua rolul de vector al mesajelor europene īn zona, de promotor al dezvoltarii regionale si de dise-minare a mesajelor si cunostintelor legate de functionarea institutiilor europene. Universitatea "Aurel Vlaicu" se afla si īn baza oficiala de date a Comunitatii Europene, ceea ce deschide noi perspective de colaborare cu universitati de prestigiu din lumea īntreaga." - a conchis prof. univ. dr. Lizica Mihut.
La conferinta de presa de ieri a fost prezent si dl Nicolae Grosan, din cadrul Camerei de Comert si Industrie Arad, care a participat, alaturi de rectorul U.A.V., la conferinta de la Bruxelles.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Un nou program

Directia finantelor publice Arad va avea un nou program cu publiculDirectia generala a finantelor publice Arad are incepand de ieri un nou program de relatii cu publicul.
Trei zile pe saptamana, respectiv luni miercuri si joi, caseriile sunt deschise intre orele 9-19.
Martea si joia, acestea se inchid la orele 17, iar sambata sunt deschise intre orele 9-14.
Activitatile desfasurate pentru public in aceste intervale de timp sunt registartura, gestionarea cazierului fiscal, furnizarea de imprimate tipizate si timbre fiscale, inregistrarea fiscala a contribuabililor.
De asemenea, pot fi inregistrate declaratii privind obligatii la bugetul consolidat si deconturi privind taxa pe valoarea adaugata si se pot achita diverse taxe pentru persoane fizice.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Unda verde pentru constructia a 248 de apartamente

In 2005 ANL va construi in Arad 248 de apartamenteDeciziile mereu controversate ale celor care se ocupa de dirijarea fondurilor necesare construirii de locuinte pentru tinerii de pana la 35 de ani au bulversat inca o data activitatea Primariei Municipiului. Dupa ce in vara, Aradul a fost informat de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL) ca orasul nu-si gaseste loc in lista localitatilor care vor avea parte de blocuri ANL in 2005 (fapt care a determinat Primaria sa ia alte hotarari legate de terenurile din Micalaca vizate pentru acestea), acum institutia revine asupra hotararii si decide, se pare, ridicarea celor 248 de apartamerite avute in vedere de executivul local.
O ordonanta de urgenta indica lista celor peste 1000 de objective (locuinte) care se vor ridica la nivel national, lista in care si municipiul se regaseste.
In atare conditii, Primaria se vede nevoita se revina asupra hotararii date cu privire la aceste terenuri si sa le includa din nou in problema ANL. Consiliul Local a decis nu de mult sa scoata la licitatie aceste terenuri pentru firmele private interesate sa ridice aici locuinte, care urmau mai apoi sa fie inchiriate tinerilor. Luni, insa, consilierii locali sunt chemati sa revoce hotararea de mai sus si sa tina terenurile la pastrare in vederea ridicarii blocurilor ANL. Mai mult, ei vor decide si predarea amplasamentelor in vederea realizarii acestei investitii.
Poate ar mai fi de mentionat ca aceste terenuri au beneficiat de hotarari contradictorii inca din 2002, desi - inca de atunci - aici se dorea realizarea unei zone urbane de tip rezidential.

Adriana Barbu - Agenda Zilei

  • Icoana, o altfel de rugaciune

Tanarul pictor Ioan Paul Colta a fost apreciat inca de la debutIcoana nu este un scop in sine, dar este intotdeauna un mijloc. Este, se spune, o fereastra deschisa intre pamant si cer, dar in ambele sensuri. La limita dintre lumea senzoriala si lumea spirituala, icoana pe sticla sau lemn reflecta lumea senzoriala, fiind calea de acces de la teluric la spatiul spiritualitatii, al transcendentei.
 Ioan Paul Colta, elev in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Vasile Goldis", expune in luna decembrie, la sediul revistei de cultura "Arca" (cladirea teatrului, etjul 1), 14 icoane pe sticla si lemn. 
Este la prima lui expozitie in tara, dupa ce a fost prezent cu lucrari in Germania.
Totul a inceput cu o felicitare
In clasa a IX-a, ne-a povestit tanarul artist, tatal sau, pictorul Onisim Colta,  i-a propus sa picteze in tempera o icoana reprezentand rastignirea. 
"Tata m-a stimulat cu promisiunea ca daca reuseste bine icoana o va tipari ca felicitare. S-a intamplat sa iasa bine si astfel a fost tiparita. De sarbatorile de Pasti am daruit cateva profesorilor si colegilor. Una a fost si pentru profesoara de Educatie tehnologica. Trebuie sa recunosc ca nu acordam acestei materii o importanta prea mare. Intr-o zi, doamna m-a intrebat daca vreau sa particip la Olimpiada de Mestesuguri Artistice Traditionale, faza judeteana. Dupa o mica ezitare am zis DA, desi eram departe de a fi bine pregatit. Am incercat sa asimilez cat mai repede informatii atat legate de tehnica picturii pe sticla cat si cele legate de istoriografia icoanei traditionale pe sticla. Intr-un timp relativ scurt am reusit sa asimilez datele, m-am calificat in 2002 la faza nationala a olimpiadei si, spre surprinderea mea, la Sibiu, la Muzeul Satului Astra din Dumbrava Sibiului am obtinut Premiul II la sectiunea Pictura pe sticla".
Expozitie la 18 ani
"In 2002 am obtinut  Premiul pentru Debut la concursul national Icoana din sufletul copilului. Apoi a urmat  Premiul I la Olimpiada de Mestesuguri Artistice Traditionale".
Expozitia tanarului pictor va calatori si in alte tariIn anul 2004, vara, participa la Festivalul de la Menden a la carte,  din Germania, cu o expozitie de icoane pe lemn si sticla, care se verniseaza in sediul bancii din Menden.
Despre expozitia de la sediul revistei de cultra "Arca", Ioan Paul Colta ne spune ca: "Mi-am dorit realizarea expozitiei la 18 ani. Icoanele expuse sunt realizate pe parcursul unui an. Icoana inseamna pentru mine o  altfel de rugaciune, un alt fel de inchinare. Estetic ea este  un obiect de arta in cele din urma.Temeiul teologic al icoanei se afla in marele eveniment al Intruparii Cuvantului. In Vechiul Testament reprezentarea celor sfinte era cu desavarsire interzisa prin porunca divina inscrisa in textele sacre pentru ca Dumnezeu nu se aratase niciodata in chip. Daca s-a aratat, s-a aratat doar sub forma de rug aprins, sub forma de voce care glasuieste. Odata cu intruparea, reprezentarea in chip este legitimata si incepe sa fie practicata chiar de apostolul evanghelist Luca".
"Spre deosebire de pictura icoanei din rasarit, arta sacra occidentala tine de imaginatia artistului si nu de un dat de natura revelat. In vreme ce in pictura de icoane, pictorul reia fara orgoliul de a fi original, modele bine asezate, in programele iconografice, stabilite de concilii, pictura religioasa occidentala este rodul imaginatiei pur artistice".
Icoane la Jula
Dupa expozitia de la "Arca", Ioan Paul Colta are o invitatie la Liceul romanesc din Jula, Ungaria, unde va expune din nou. "In liceu am condus un cerc de icoane, initiat de mine, cu elevii clasei a V-a".
Pentru tanarul artist, pictatul icoanelor este mai mult decat un hobby. 
"Pictez cu reala placere icoane si mi-as dori in viitor sa ajung sa pictez biserici. Consider ca a picta icoane este un act tot atat de incarcat de responsabilitate ca si cel al unui preot".

Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]