Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 5 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Nu ne vom razbuna pe nimeni! Interviu cu dl. Gheorghe Seculici, presedintele Consiliului Judetean Arad

Presedintele Gheorghe Seculici in dialog cu presaCircul de la constituirea Consiliului Judetean
- Cum este ca presedinte al Consiliului Judetean, d-le Gheorghe Seculici? Merita stresul si mizeriile prin care ati trecut?
- Nu-i vorba de o anume functie, cat de raspunderea pe care ti-o asumi, raspundere care iti da - recunosc - anumite satisfactii si in primul rand satisfactia ca alegatorii te apreciaza acordandu-ti increderea lor.
- Asta cam asa este, dar din pacate nu este cazul la Consiliul Judetean unde ierarhia au stabilit-o nu alegatorii, ci jocurile de culise.
- Intr-adevar, dar sa nu uitam ca aceiasi alegatori au dat castig de cauza Aliantei PNL - PD, Alianta care a obtinut peste 68.000 de voturi fata de cele 40.000 ale PSD-ului. Ce a urmat este ceea ce se intampla in oricare democratie.
- Nu stiu cum este in alte democratii, dar stiu ca ceea ce s-a petrecut la constituirea Consiliului Judetean a fost un circ mai mult decat penibil!
- Poate ca s-a exagerat putin, dar gandindu-ne la ce s-a intamplat in alte situatii similare eu cred ca trebuia luate unele masuri preventive, ca sa zic asa.
- D-le Seculici sunteti un om de mare bun simt - o recunosc si adversarii dvs. - asa ca nu cred ca nu v-ati simtit prost atunci cand ati vazut la ce s-au dedat colegii dvs. de Alianta: la fotografierea votului si chiar la aratarea lui la iesirea din cabina de vot!
- Legea nu interzice acest lucru.
- De acord, dar atunci pentru ce toata mascarada cu vot "secret"; cu cabina de vot, cu buletine de vot, culmea, chiar si cu obligatia ca fiecare consilier sa foloseasca doar pixul sau spre a putea fi, eventual, depistat daca "a tradat"?!
- Repet: erau masuri de preventie absolut necesare dupa presiunile care s-au exercitat asupra unora dintre consilierii Aliantei.
- Bine, bine, dar atunci inseamna ca nu aveti incredere in oamenii dvs., oameni pe care dvs. i-ati ales si i-ati propus pe listele de consilieri?! Or, ce fel de oameni de incredere sunt acestia care pana nici nu au ajuns consilieri sunt deja gata sa cedeze si sa pactizeze cu dusmanul?
- Stiu ca totul pare oarecum fortat, dar nu ar fi fost pacat ca, dupa ce Alianta a castigat cel mai mare numar de consilieri, sa nu se aleaga cu nimic?
- S-a spus ca unora dintre consilierii Aliantei li s-au promis mari sume de bani daca voteaza contra.
– Este adevarat.
- Dati-mi un nume.
- Dl. Tolea care a primit un telefon de la cineva care i-a promis cateva zeci de mii de euro daca nu voteaza cu Gh. Seculici.
- Care este acel cineva?
- Dl. Tolea n-a vrut sa-mi spuna.
PRM-ul a jucat la doua capete si a pierdut!
- Apropo de acest castig. Multa lume va acuza ca v-ati dat cu UDMR-ul? Sau pe mana UDMR-ului. Ce le-ati promis?
- Ce le-am promis si altora, ba initial, chiar mai putin, iar vina pentru situatia la care s-a ajuns apartine altora, in nici un caz noua!
- Va referiti la PRM?
- Si la PRM, dar si la PUR.
- Gheorghe Feies, presedintele PRM zice altceva...
- Poate sa zica orice, dar el stie cel mai bine ca pentru sprijinul solicitat i-am promis doua dintre cele mai ravnite posturi: unul de viceprimar al Aradului si celalalt de vicepresedinte la Consiliul Judetean, discutia aceasta avand-o - va amintiti d-le Feies? - intr-o camera a Hotelului Astoria.
- Si pentru ce v-a respins propunerea, vroia ceva mai mult?
- Nu stiu, nu mi-a spus, cu toate ca la prima discutie pe aceasta tema mi i-a nominalizat pe cei doi PRM-isti care, eventual, puteau ocupa posturile amintite: dl. Neamtiu ca viceprimar si dl. Morostes ca vice la Consiliul Judetean. Cand insa i-am cerut garantii, respectiv parafarea unei intelegeri scrise, el a refuzat, dand cu piciorul la doua functii importante. De ce a refuzat mi-am dat seama mai tarziu cand am aflat ca el purta discutii similare si cu PSD-ul, cu care, probabil, spera, sa faca o alianta sau asa ceva.
- Si a ramas cu buzele umflate!
- A ramas, dar din vina cui? Vedeti cum este cand joci la doua capete?
- Lasati ca nici Alianta nu este mai ortodoxa si despre dvs. spunandu-se ca ati cochetat cu PSD-ul.
- Asa este, am recunoscut si recunosc ca am avut unele discutii cu dl. Caius Parpala in privinta unei posibile aliante, dar dupa intelegerea de la Bucuresti dintre conducerile PD si PNL am renuntat definitiv la o asemenea ipoteza.
PUR-ul a cerut prea mult!
- Cu PUR-ul pentru ce nu au mers lucrurile?
- Nu au mers pentru ca d-na Lia Ardelean mi-a cerut in schimbul sustinerii in Consiliul Judetean un post de vicepresedinte.
- Pentru cine?
- Pentru dansa. Or, la cei doi consilieri pe care PUR-ul ii are in Consiliul Judetean un post de vicepresedinte era, orice s-ar zice, prea mult. Si asa, dupa doua incercari de colaborare neizbutite: cea cu PRM-ul si cea cu PUR-ul am ajuns la UDMR, care UDMR, prin vocea presedintelui sau mi-a spus direct: in 20 iunie a.c. expira protocolul nostru cu PSD, data la care nu mai avem nici o obligatie fata de PSD si daca ne dati un post de viceprimar, in 21 iunie semnam orice vreti!
- Si ati semnat!
- Pai, ce era sa facem, ce sa mai asteptam sa ne-o ia altii inainte?
Dupa votare aparatele foto au fost date mai departeCristian Moisescu a fost viceprimar pana in ultima clipa
- S-a vorbit foarte mult despre Cristian Moisescu si despre promisiunea de a-l face viceprimar. Este adevarat?
- Este adevarat. In timpul discutiilor cu PRM, tandemul de viceprimari de la municipiu a fost: Gheorghe Neamtiu si Cristian Moisescu. Cum am spus, PRM-ul a tot lungit discutiile pierzand pana la urma sansa, locul lui luandu-l UDMR-ul care a primit si postul de viceprimar. Pe al doilea post de viceprimar ramasese tot dl. Cristian Moisescu pana cu o seara inaintea constituirii Consiliului Local cand in cadrul Aliantei s-a ajuns la formula pe care o stiti: la municipiu, un vice de la UDMR si unul de la PNL, iar la Consiliul Judetean, un vice de la PNL si cel de al doilea de la UDMR.
- Si uite asa in cele doua structuri de putere: de la municipiu si de la judet nu a intrat nici un reprezentant din partea partidului care a castigat cele mai multe voturi din partea populatiei!
- Asa este cateodata in democratie!
- O fi, dar asta nu scuza asemenea anomalii, pentru ca in astfel de situatii nu mai vad ce rost are sa mai votezi cand, indiferent de ce ai votat tu si alti 40.000 de oameni, aceasta nu are nici o valoare pentru ca, cei care decid in ultima instanta cine si cum ne va conduce sunt cativa politicieni care-si apara interesele lor si ale partidelor lor.
- Vedeti alta solutie? Poate ca pentru a nu se ajunge la situatii precum cea de mai sus ar fi bine ca si presedintii consiliilor judetene sa fie alesi tot prin vot direct, asemenea primarilor. Dar, lucrurile acestea nu le hotarasc eu.
- Pe Ovidiu Marian cum l-ati atras de partea dvs.?
- Ovidiu Marian si-a dat seama dupa turul doi al alegerilor ca a mizat pe o carte gresita si la discutia avuta cu mine mi-a promis sprijinul celor doi consilieri PNTCD in Consiliul Municipal. Si ni l-a dat.
- Ce i-ati promis in schimb? Sau ce a cerut in schimb?
- Nimic pentru el, ci pentru colegii lui, respectiv unele locuri de munca.
- Ati semnat vreo hartie cu Ovidiu Marian?
- Nu. Ovidiu Marian este un om de caracter si el a facut exact ceea ce a promis.
Socrul si ginerele
- Ca veni vorba despre functia de presedinte, multi acuza ca familia Seculici - Falca, respectiv socrul si ginerele au pus mana pe intreaga putere din judet...
- Stiu, dar, credeti-ma aceasta nu a fost ceva deliberat, functia de presedinte al Consiliului Judetean fiind convenit cu multe luni inainte, in cadrul Aliantei, a se atribui - in cazul castigarii alegerilor - PD-ului, respectiv mie. Ca Gheorghe Falca a iesit invingator la municipiu este meritul lui si aceasta nu are nici o legatura cu functia mea.
- N-ar avea daca n-ar fi vorba despre... socru si ginere si - pentru ca va stiu cinstit - nu puteti sa nu recunoasteti ca aceasta este o situatie unica in istoria celor 14 ani trecuti de la Revolutie. Si chiar daca ati calca numai pe varfuri - cum se zice - tot ati fi si veti fi banuit de tot felul de lucruri necurate!
- Situatia este oarecum unica la noi, dar nu si in lume. Uitati-va cum este in Statele Unite, unde fostul presedinte Kennedy si-a numit fratele ministrul Justitiei sau actualul presedinte Bush care are un frate guvernator.
- Ce parere aveti despre alegerea ca presedinte al organizatiei judetene PSD a d-lui Dimitrie Musca? Va temeti de el?
- Pentru ce, el este un bun specialist in agricultura dar, cam atat! In conditiile actuale, ma intreb insa pentru ce s-a legat la cap? Dar, asta este treaba lui.
- Sunteti ortodox?
- Stiu ce vreti sa spuneti: da, sunt ortodox, deci nu neoprotestant cum se vorbeste pe la colturi. Este adevarat insa ca parintii sotiei sunt baptisti, dar aceasta este cu totul altceva multi facandu-ma si pe mine baptist bazandu-se, probabil, pe faptul ca am realizat pentru cultul baptist cateva proiecte de biserici baptiste precum cele din Lugoj si din Arad. Si ca sa previn o alta intrebare va pot confirma ca detin impreuna cu sotia o casa de locuit in Statele Unite, in orasul Atlanta.
- Cum veti impaca functia de presedinte al Consiliului Judetean cu cea de director si de actionar la S.C. Proiect S.A.?
- Simplu, mi-am cesionat actiunile detinute la S.C. Proiect S.A. si raman doar presedinte al Consiliului Judetean, desi legea nu ma obliga la asa ceva.
- Ce se va intampla cu dl. Caius Parpala?
- Nimic, merge director la Regia de Drumuri Municipale unde are postul de director blocat de cand a trecut la Consiliul Judetean.
Locurile pentru Parlament
- O ultima intrebare: cum a impartit Alianta locurile pentru Parlament, tinand seama ca PD-ul este acum vioara intai?
- Ne-am inteles astfel: PNL-ul, locurile 1 si 2 la Senat si locul 1 la Camera Deputatilor iar PD-ul, locurile 2 si 3 la Camera Deputatilor.
- Nu ati fost foarte darnic?
- Daca asa am promis, asa am facut, corectitudinea fiind pentru mine mai presus de orice.
- Va cred, calitatea aceasta fiind foarte rara printre politicieni, ca sa nu spunem ca celor mai multi le lipseste cu desavarsire!

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • In judetul Arad, Centrul Judetean de Consultanta Agricola a organizat, zilele acestea, prima editie a manifestarii "Ziua Agriculturii Aradene"

Specialistii in agricultura au vizitat si fermele de vaciAu participat fermieri, specialisti agricoli, reprezentanti ai unor firme de produse necesare agricultorilor si directori ai centrelor judetene de consultanta agricola din Bihor, Caras Severin, Timis, Hunedoara si  Alba.
In cadrul programului s-a inscris si vizita la SC ProdAgroBian SRL Arad, care dispune de o crescatorie de curcani unica prin marime in judetul
Arad, cu un numar de aproximativ 3.000 de capete, la o greutate de la 15 la 25 kg. 
Patronul societatii a precizat ca in acest an se preconizeaza o crestere numerica pana la 10.000 de curcani.
Au mai fost vizitate si culturile de orz, grau, porumb si floarea soarelui, dispuse pe o suprafata de 1000 ha  la care s-au aplicat tehnologiile moderne, ceea ce va duce la productii peste asteptari.
Vizita a continuat la Combinatul Agroindustrial Curtici, unitate de elita a agriculturii romanesti.  Directorul general, Dimitrie Musca, a prezentat  celor prezenti utilajele performante din dotarea societatii cu care se realizeaza lucrari de exceptie, inclusiv pe  loturile
demonstrative cu 30 de hibrizi de floarea soarelui, 12 hibrizi de pepeni verzi si 40 hibrizi de porumb.
In final, participantii s-au deplasat la adaposturile pentru vacile de lapte care asigura o productie intre 8.500 – 9.000 litri pe cap de vaca pe lactatie.

Informare de Presa

  • Finantarea guvernamentala pentru Parcul Reconcilierii, sub semnul intrebarii

Lucrarile la Parcul Reconcilierii amenintate cu stagnareaViteza cu care se desfasoara lucrarile de realizare a Parcului Reconcilierii lasa inca multe de dorit, desi zona a fost imprejmuita din nou - imediat dupa inaugurarea Statuii Libertatii - cu garduri ss asa a ramas pana in momentul de fata. 
Dupa reingradire, artizanii lucrarii s-au ingropat insa in hartoage, obtinerea de autorizatii si avize luand locul lucrarilor din zona. 
Au mai avut loc, pana in prezent, doar cateva interventii la suprafata care desparte cele doua statui care vor forma ansamblul din fosta Piata a Pompierilor. 
Potrivit informatiilor pe care detinem, adevarata problema a proiectului nu tine de constructor sau de avize, ci de lipsa fondurilor necesare realizarii acestuia. 
Exista voci din administratia locala care sustin ca, in fapt, cele 90 de miliarde de lei promise de la Guvern nu vor mai lua - probabil niciodata in totalitate sau in parte - drumul Aradului. 
Aceasta, in conditiile in care interesul guvernantilor pentru subiect si pentru ce a reprezentat el cu adevarat a scazut imediat dupa alegeri. 
Daca varianta pesimista a aradenilor se va transforma in realitate, Primaria va avea cel mai mult de suferit, caci - tinand de domeniul public - realizarea Parcului Reconcilierii romano-maghiare va cadea doar pe seama municipalitatii. 
Si este greu de crezut ca institutia isi va permite sa lase zona in paragina.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • "Motorul" groazei

O calatorie cu trenurile de navetisti nu reprezinta o placereSute de oameni, in doua vagoane
O dupa-amiaza linistita se poate transforma intr-un chin general, cand ai de mers cu un tren atat de special cum e Motorul 3737. pleaca din Gara Arad, spre Ciumeghiu, in Bihor. 
Pe tabloul ce indica mersul trenurilor apare linia cinci, iar la informatii esti indrumat printre dinti, ca si cum ai deranjat-o pe angajata de la ghiseu, spre linia sase.
Este o zi obisnuita, din cursul saptamanii. 
Nu e sarbatoare, nu e vineri, cand multa lume pleaca la tara, la parinti, iar elevii si studentii se intorc acasa. 
Mai e un sfert de ora pana la 15,54, ora de plecare. 
Vrei sa urci intr-unul din cele doua vagoane de motor, "care mergeau si acum 50 de ani, cand a inceput colectivizarea", spune un pensionar cu destinatia Nadab. 
Toate usile sint blocate, pentru ca in vagoane, oamenii stau ca sardelele. Ajungi la cabina mecanicului si vrei sa urci. 
"Nu mai e loc, nu am voie sa am calatori linga mine. Intrati pe culoar, in compartiment", spune omul, pe un ton civilizat. Tot vagonul e un coridor lung, cu scaune de lemn, innegrite de fum. Cind ai norocul sa mai fie si o ceata de romi, iti vine sa fugi. Fumeaza unul dupa altul, pana si silaba "ne", de pe tablita "nefumatori", afisata linga usa, a fost stearsa. "Da un foc, moré, sa-ti traiasca familia", zice o piranda. Dar nu ai unde sa te duci, ca alt tren nu mai e.
In cabina cu mecanicul
"De cind ma stiu, era la doua jumate personalul Timisoara – Oradea. Acum s-au trezit desteptii sa-l scoata. La Arad se fac trenuri moderne, vagoane ca-n occident, dar sunt trimise pe ruta Bucuresti – Constanta”, tuna un navetist. Ca el sunt multi si, pentru ei, patru vagoane erau, totusi, suficiente. Acum sunt numai doua. „Nu asta e problema”, spune mecanicul, „multi calatoresc pana in Sintana, iar la cealalta linie e trenul care merge la Brad si pleaca peste cinci minute. Lumea vine cu asta, sa ajunga mai repede acasa”. Se uita la ceas, mai urca doua femei, iar apoi inchide usa, „gata, plecam”. Sapte persoane sunt in cabina, linga cel care conduce trenul. „Numai sa-mi faceti putin loc, la pedala”, spune omul, iar calatorii se dau la o parte, inspre margini. Se iau ultimele masuri de precautie: „Sa leg bine usa cu sirma, sa nu se deschida”. Conform asteptarilor, in Sintana, trenul se goleste. E un fel de a spune, intrucit si acum sunt oameni in picioare, printre banchete. Urca si un militian, ca altfel nu poate fi numita aroganta celor poate mai mult de doua clase de care da dovada. „Hai, in vagon”, spune cheliosul cu o voce de tortionar, impingind bagajele unei batrinici si asezindu-si tacticos chipiul. Peste inca doua statii, la Simand, raman numai calatori pe scaune. Dupa o ora de chin, e in sfirsit liniste. Cele doua vagoane s-au dovedit suficiente. Cum s-a mai renuntat la doua, mai poate ramane unul in depou. Un lucru insa e bun: a ramas linia, care nu a intrat in programul mintilor inguste. Macar atat

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Nunta in regim de maxima siguranta. Pirostrii dupa gratii!

La Penitenciarul din Arad s-a oficiat o casatorieCum bine se stie, vara este sezonul nuntilor. Tineri sau mai in varsta, o mare parte dintre cei care doresc sa isi uneasca destinele aleg sezonul cald pentru a se uni cu fiinta iubita. 
Cadrul in care are loc evenimentul este si el unul deosebit, ales si pregatit cu mult timp in urma. Sunt insa printre noi oameni care sunt nevoiti sa-si puna pirostriile in conditii mai aparte, care nu au nimic de-a face cu libertatea…
Aleasa inimii: Georgeta
Petrisor Gheorghe are 35 de ani si si-a sarbatorit ziua de nastere in data de 22 iunie. A dorit ca aceasta data sa fie si ziua in care isi va uni destinul cu aleasa inimii, dar birocratia i s-a pus de-a curmezisul. Pentru ca situatia lui Petrisor nu este una obisnuita. El se afla inchis, din luna februarie, in penitenciar, unde va mai sta inca doi ani si jumatate.
Desi planurile i s-au dat peste cap in momentul in care a fost condamnat, iubirea dintre el si Georgeta Crina, de 25 de ani, nu s-a stins, ba dimpotriva. Greutatile pe care cei doi trebuie sa le depaseasca i-au unit si mai tare, asa ca, in data de 24 iunie, in penitenciar, a avut loc unirea destinelor celor doi.
Colegii de penitenciar i-au fost martori
"Am luat numele ei, dupa ce ne-am casatorit, pentru a-i dovedi ce mult o iubesc. Este o situatie mai grea acum, dar o vom depasi noi. Georgeta ma iubeste si vine la mine in vizita de doua-trei ori pe luna, atat cat este permis", ne spune Petrisor Gheorghe. 
La cununia civila au luat parte nasii, familiile, dar si cativa colegi din penitenciar. "A fost o ceremonie frumoasa, iar dupa ce ma voi elibera, vom face cununia religioasa, la noi acasa, la Varfurile".
Condamnat pentru ca a condus tractorul fara permis
Petrisor se afla in inchisoare deoarece a condus tractorul fara permis de conducere. "M-au prins prima data si mi-au dat doi ani cu suspendare. A doua oara sunt sigur ca m-a parat cineva, asa ca la un an s-au adunat si ceilalti doi, si asa trebuie sa stau aici trei ani. Eu am incercat sa-mi dau examenul de carnet, am fost de doua ori, dar am cazut. N-am avut ce face, trebuia sa lucrez pe tractor, asa ca am condus tot fara carnet, ca la noi este zona agricola, daca nu muncesti, nu ai din ce trai", povesteste tanarul.
In inchisoare, Petrisor este un detinut model. Acesta isi practica meseria, tamplar, muncind si fiind platit pentru munca depusa. Din aceasta cauza, este mai mult ca sigur ca se va prezenta la comisia de verificare in august anul viitor.

Mihaela Iancu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]