Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata 6 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Acord PSD-UDMR in cazul Statuii Libertatii de la Arad

Grupul statuar "Libertatea" isi va regasi soclul pierdut - Virtual Arad News (c)2004PSD si UDMR au ajuns la un acord in privinta amplasarii Monumentului generalilor de la Arad, informeaza Rompres. 
Aceasta ar urma sa faca parte dintr-un proiect mai amplu intitulat "Parcul Reconcilierii", unde vor fi amplasate in egala masura monumente-simbol pentru revolutia romana de la 1848. 
Conform acordului, grupul statuar cunoscut sub numele de Monumentul generalilor, considerati eroi ai Revolutiei din 1848 de catre maghiari, va fi amplasat in luna aprilie, in Piata Pompierilor din Arad, pe soclul deja construit. 
Acordul a fost prezentat sub forma unei hotarari de Guvern adoptate joi seara.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri pentru Rompres ca aceasta solutie este considerata benefica de catre Uniune. 
La randul sau, vicepresedintele PSD Ion Solcanu a subliniat ca la peste 150 de ani de la revolutia pasoptista exista posibilitatea "compactizarii tuturor secventelor istoriei" si "intr-un monument dedicat Revolutiei romane de la 1848 poate fi amplasata si statuia la care UDMR tine atat de mult". 
Potrivit Mediafax, Guvernul a alocat suma de 90 de miliarde de lei.
Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a precizat, pentru Radio Romania Actualitati, preluat de Rompres, ca monumentul ce va evoca istoria romaneasca pasoptista va fi un arc de triumf, care urmeaza sa fie ridicat de un grup de sculptori si de arhitecti condus de Ioan Bolborea. 
"De cealalta parte, monumentul care aminteste despre istoria maghiarilor din acest spatiu este realizarea lui Szala Gyorgy de acum un secol si mai bine", a spus Razvan Theodorescu.
Monumentul ungar a fost dezmembrat in 1925, in locul sau fiind ridicata o statuie a soldatului roman. 
Reamplasarea grupului statuar a fost solicitata atat de Guvernul ungar, cat si de seful statului ungar. 
Primul-ministru roman a promis rezolvarea acestui caz la sfarsitul anului trecut.
Gasirea unei solutii in cazul complexului statuar este una din conditiile incheierii unui nou protocol de colaborare PSD-UDMR. 
Cealalta problema ramasa in suspensie se refera la infiintarea a doua facultati la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. 
Protocolul ar putea fi semnat saptamana viitoare, cel mai probabil pe 10 martie.

Ana Dinescu - Ziua de Vest

  • Investitii la gara, in autostrada si planuri pentru Aeroport

Secretarul de stat Marius Bota aduce vesti bune pentru aradeniMinisterul vine cu "noutati" expuse si cu ani in urma
Cu toate ca aceleasi mesaje au fost transmise de fiecare data (incepand cu ani in urma) cand un reprezentant al guvernului a venit la Arad, aceleasi "stiri de ultima ora" au fost relatate ieri, de un secretar de stat venit la Arad.
Marius Bota, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, s-a aflat ieri la Arad, in cadrul unui periplu al sau in regiunea de vest a tarii, cu scopul "de vedea la fata locului care sunt problemele, care este stadiul lucrarilor finantate de minister".
Peste 9 milioane de dolari pentru Gara
Gara va intra, se pare, in acest an, intr-un amplu proces de modernizare. 
Proiectul a fost prezentat si anul trecut de catre ministrul Mitrea. 
Vor fi amenajate spatii comerciale, pentru ca "garile nu trebuie sa fie doar un loc de vanzare de bilete. Trebuie sa aiba si un aspect comercial, cu spatii de vanzare generatoare de venituri pentru intretinerea lor".
Costurile lucrarilor se ridica la 9,8 milioane de dolari, in acestea fiind inclusa si reamenajarea platoului din fata Garii.
Autostrada… anul viitor
Anul viitor vor incepe lucrarile la autostrada Arad-Timisoara, dupa ce in decembrie anul trecut a fost semnat acordul de imprumut cu BEI. 
Licitatia pentru proiectul tehnic si alegerea constructorului vor dura mai mult de un an. 
Lucrarea va costa 276 de milioane de dolari. Cat despre autostrada Arad-Nadlac, lucrarile vor incepe abia in 2007.
Aeroport… ca in Luxemburg
Despre Aeroport, secretarul de stat nu a spus nimic altceva decat ca ar trebui ca sa se ia modelul celui din Luxemburg! 
A laudat terminalul Cargo (care nu functioneaza inca), si a propus sa intre intr-un parteneriat cu Aeroportul din Cluj, pentru cateva curse aeriene.

Simona Mazare - Observator

  • Bursa locurilor de munca pentru femei: Asalt pentru o "bratara de aur"

"Bursa locurilor de munca pentru femei" a fost luata cu asaltSute de doamne si domnisoare au luat cu asalt "Bursa locurilor de munca pentru femei", manifestare organizata ieri de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad. 
Cuvantul de deschidere al Bursei desfasurata la Arad, la "Bingo Gool" a apartinut prefectului Dan Ungureanu si directorului executiv al AJOFM Arad, Stefan Pascu. 
Cele 56 de firme participante la Bursa au oferit nu mai putin de 440 de "bratari de aur" potrivit pregatirii si experientei celor 457 de aradence care au tinut sa-si faca un cadou, mai special, de ziua lor. 
Si au avut de unde alege! Oferta cea mai generoasa a venit din partea confectionerilor de imbracaminte si incaltaminte, a consultantilor financiar, vanzatorilor, operatorilor de asamblare. 
Au fost insa si locuri pentru ospatarite si bucatarese, chiar si barmanitele aflandu-se la mare cautare. 
Femeile cu studii superioare au putut gasi posturi de economiste si inginere in domeniul calculatoarelor si textilelor.
In ceea ce priveste bilantul provizoriu al Bursei, dl. Gheorghe Iancu, directorul executiv adjunct al AJOFM Arad, ne-a informat ca, din totalul femeilor care au dorit sa-si gaseasca un loc de munca, 59 s-au inteles pe loc cu patronii, fiind angajate. 
Alte cateva sute de femei au fost selectionate in vederea angajarii "semn ca si aceasta manifestare s-a bucurat de un ecou deosebit in randurile doamnelor si domnisoarelor", ne-a marturisit dl. Gheorghe Iancu.
Urmatoarea manifestare de acest profil organizata de catre AJOFM Arad este "Bursa generala a locurilor de munca", programata a se desfasura pe data de 2 aprilie 2004.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Sange proaspat pentru alegeri

Noi solicitari pentru donare de sangeDonatorii de sange asteapta Campania Electorala
"Nu "consumam" atata sange cat putem recolta". Asta declara in urma cu circa o luna, asistenta sefa a Centrului de Recoltare a Sangelui din Arad, Voichita Cibian. Situatia s-a schimbat insa radical.
Chiar daca exista solicitari pentru sange de la toate spitalele din Arad, inclusiv de a Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean, centrul nu le poate onora.
Lipsesc cu desavarsire grupele de sange A pozitiv, B pozitiv si AB4 pozitiv.
Daca pana in urma cu doua saptamani, la centru se prezentau mai bine de 50 de donatori pe saptamana, acum numarul lor s-a injumatatit.
Care sunt motivele?
"Eu cred ca au fost prea multi donatori inaintea Sarbatorilor de Iarna iar acum nu mai vin, chiar daca ar fi perioada de donare. Probabil ca mai asteapta insa ceva. Majorarea bonului... campania electorala, cand poate va creste valoarea bonului. Avem acum o urgenta de AB4 pe care deocamdata nu o putem onora. Daca va fi nevoie vom solicita sange de la centrele de la Timisoara sau Oradea care ne-au ajutat de fiecare data cand am fost in impas", spune Virginia Munteanu, chimist.
Criza la Sectia de Terapie Intensiva
Cel mai mult ar avea nevoie de sange Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean unde situatia este critica. "De obicei avem pentru urgentele majore, in cazul unor accidente de circulatie sau in cazul unor tragedii, un stoc de 10 unitati pentru fiecare grupa de sange. Noi avem acum in stoc doar doua pungi de sange A2. Avand in vedere ca este sfarsit de saptamana, iar Centrul de Recoltare este inchis, situatia este destul de dificila. Fara sa mai vorbim despre transfuziile care trebuie efectuate zilnic, in mod curent", spune Corina Crisan, asistenta la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Arad.
Se doneaza pentru bani
Cei care doneaza sange sunt majoritatea oameni necajiti, care vin pentru ca... le pica bine acel bon de alimente in valoare de 200.000 de lei, valoare care a ramas aceeasi de mai bine de doi ani.
Una dintre asistentele Centrului de Recoltare a Sangelui Arad spune ca oamenii nu recunosc ca vin pentru bani insa, in majoritatea cazurilor, acesta este principalul motiv.
Asistenta recunoaste ca valoare bonului este prea mica.
Sunt si donatori care vin pentru a beneficia de o serie de analize in regim gratuit, pe care in alta parte trebuie sa le plateasca.
Este vorba de analizele privind hepatita B si C, SIDA sau determinarea RH- ului la grupa sanguina.
In anii precedenti, la Arad se recoltau pe an circa 4000 de litri de sange de la peste 10.000 de donatori.
Aradul a inregistrat un onorant loc o pe tara in care criteriul de referinta este cantitatea de sange recoltata raportata la populatia activa cat si a costurilor de productie a unei unitati de sange.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • O suta de tone de deseuri toxice descoperite in Felnac

Deseuri toxice depozitate la FelnacDirectia Regionala Vamala a avut niste suspiciuni cu privire la niste deseuri toxice importate din Franta, de o firma din Arad.
Astfel, Directia Regionala Vamala a sesizat Garda de Mediu pentru a face niste recoltari de probe.
Cele o suta de tone de deseuri de PVC, vopsele si solventi au fost descoperite in incinta unui depozit in apropierea unei centrale termice din localitatea Felnac.
"In momentul de fata au fost recoltate probe care au dovedit ca sunt substante toxice din industria chimica. Cele 450 de butoaie cu substante toxice vor trebui sa ajunga m tara din care au fost aduse. Potrivit legii, firma care le-a importat trebuie sa le transporte in tara de unde le-a importat. Tara respectiva trebuie sa se ocupe de distrugerea lor. Depozitarea de buna cunostinta a unor substante toxice sau radioactive se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani sau cu o amenda penala de zeci de milioane de lei", a declarat Mihai Dorin Sarbu, inspector sef al Garzii de Mediu din Arad.
"Butoaiele cu respectivele substante au fost in regula din punct de vedere vamal, doar ca nu au fost recoltate probele care trebuie efectuate de catre Garda de Mediu. Pe acte substanta era inregistrata ca fiind coloranti sintetici, iar in urma unui control de rutina s-a descoperit ca nu era chiar ceea ce scria pe acte, de fapt erau niste deseuri", a declarat Adrian Nastase, purtatorul de cuvant al Directiei Regional Vamale Arad.

Monica Gaicean - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]