Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 6 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Se pregateste un parc select!

Mutarea soclului Statuii Libertatii s-a efectuat cu utilaje din UngariaAjutor din Ungaria pentru reconcilierea de la Arad
Macarale speciale din Ungaria au fost instalate ieri in Arad pentru a muta soclul viitoarei Statui a Libertatii. 
Acesta trebuie rotit cu 45 de grade, conform planselor intocmite de arhitecti. 
Multa vreme, membrii UDMR au refuzat schimbarea locatiei soclului, argumentand ca s-au cheltuit pana acum pentru asamblare sume importante de bani.
Mutarea e ceruta de actualii guvernanti, care vor ca monumentul maghiar sa fie fata in fata cu arcul de triumf romanesc. 
Macaralele au fost transportate din tara vecina cu un convoi de 10-15 autocamioane. 
Liderii UDMR Arad au tinut sa arate ca toate avizele si autorizatiile impuse de lege au fost obtinute, iar ca alegerea unei firme maghiare pentru contract e determinata de distanta mica dintre Arad si Ungaria, la care se adauga pretul rezonabil cu care s-au inchiriat utilajele. 
Intre cele doua monumente va exista un luciu de apa, viitorul parc al reconcilierii prezentandu-se de pe acum ca un loc de promenada extrem de select.
Pentru ca spatiul mic sa nu afecteze lucrarile de arta, cladirea care adaposteste acum Corpul Gardienilor Publici va fi demolata, astfel ca parcul se va invecina cu SRI si cu Politia aradeana. 

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • "Iepurasul" PSD a adus bucurie pe fetele a 50 de copii

50 de copii de la ferma Ceala isi vor petrece la Moneasa o parte din vacantaPentru 50 de copii care locuiesc in fermele de la IAS Muresul, sarbatorile de Pasti vor fi mult mai frumoase. 
"Iepurasul", in persoana catorva membri ai PSD, a venit mai devreme, micutii, cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani urmand a-si petrece urmatoarele trei zile in statiunea Moneasa. 
Sponsorii acestei actiuni au fost organizatiile PSD din cartierul Parneava, conduse de catre Milivoi Mihailovici, Gabriela Tarlea si Teodor Tarlea.
Totodata, familiile micutilor au primit substantiale pachete cu produse alimentare si dulciuri, dar si produse cosmetice si haine.
Intreaga valoare a acestei actiuni s-a ridicat la suma de 60 de milioane, fiind prima dintr-o serie larga, ce se va desfasura pe tot parcursul Saptamanii Patimilor.  
"Vrem sa aducem pe fetele oamenilor putina bucurie, pentru ca merita.  Sunt atat de multi care au nevoie de ajutor si pentru care orice cadou primit reprezinta o binecuvantare!", ne-a spus Coloman Edeleni, presedintele organizatiei municipale a PSD, care a luat parte la actiune.

Mihaela Iancu - Observator

  • Elevii elvetieni, implicati in modernizarea Parcului Copiilor

Elevi din Elvetia vor sa aranjeze Parcul CopiilorUn grup format din 60 de elevi de la Liceul Teoretic "Vasile Goldis" s-au oferit voluntar pentru a participa, alaturi de un grup de elevi elvetieni, la modernizarea si renovarea Parcului Copiilor. 
Este vorba de grupul Interyouth Geneva, format din elevi cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani care provin din scoli international din jurul Genevei, acestia aflandu-se la cel de-al noualea proiect. 
Ei au dorit sa contribuie prin voluntariat la diverse actiuni necesare urbei, in cazul de fata fiind vorba de acest parc. 
In acest sens se va lucra la refacerea intrarii in parc, la amenajarea unei alei pentru handicapati, la vopsitul bancilor si al gardului; iar pe alocuri chiar la inlocuirea lui, varuitul pomilor si la multe altele. 
Sponsorii acestei actiuni sunt chiar elevii straini, din banii lor fiind cumparate materialele necesare refacerii Parcului Copiilor. 
Ca un semn de multumire si apreciere pentru interesul si munca depusa, acestora li se va pregati o excursie la Pestera Ursilor si la Trei Insule unde vor avea parte si de un foc de tabara, dar si multe alte activitati culturale si sportive.
Astfel de actiuni constituie si un bun prilej atat penru elevii romani cat si pentru cei elvetieni, de a lega prietenii si de a realiza astfel un schimb de experienta.

Cristina Gopfrich - Ziarul Transilvania

  • Tragedie la "locul blestemat", pe ruta Arad - Siria.  Bilant dramatic: un mort si doi raniti grav

Pe soseaua Arad-Siria s-a produs din nou un grav accidentIeri dimineata, la ora 7.10, pe ruta Arad - Siria a avut loc un accident de circulatie deosebit de grav. 
Dorin Nicolae Sucigan, de 34 de ani, din Arad, conducatorul unui Renault Megane cu numar de Ungaria, a intrat frontal intr-o Dacia Break, condusa regulamentar de Constantin Grivei, de 49 de ani, din Timisoara. 
In urma impactului, cetateanul de 49 de ani si-a pierdut viata, iar cele doua ocupante ale Daciei au fost transportate, in stare foarte grava, la Spitalul Judetean Arad. 
Constantin Grivei are o fiica, casatorita.
Soferul Renault-ului s-a lovit la cap, era in stare de soc, fapt pentru care nu a reusit sa dea foarte multe amanunte cu privire la modul in care s-a petrecut tragedia: 
"Veneam de la Siria, m-am lovit, brusc, de dansul, nu stiu ce s-a intamplat acolo..." - a fost tot ce a putut sa declare. 
Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Arad au opinat, dupa primele cercetari, ca accidentul s-a produs pe fondul vitezei excesive, contribuind insa si numarul mare al gropilor din zona respectiva, pe care, dupa toate probabilitatile, Sucigan a incercat sa le evite, intrand, din nefericire, in coliziune cu autoturismul Dacia. 
Cercetarile specialistilor continua, in vederea stabilirii cu exactitate a circumstantelor in care s-a petrecut tragedia.
La scurt timp, la locul accidentului si-a facut aparitia si Mariana Cilan, o cunostinta a conducatorului Renault-ului, care a declarat: "Ioan Sucigan se afla in drum spre Ungaria, unde avea o firma. A plecat de la Siria... Voia insa sa treaca inainte pe acasa, prin Arad. Am vorbit cu el, dar nu a putut sa-mi spuna nimic, era foarte afectat, a fost dus la spital..."
La randul lor, ocupantii Daciei Break veneau de la Timisoara si se indreptau inspre Sebis, la o firma de blanarie. 
Circulatia a fost intrerupta, pe ruta Arad - Siria, pentru o perioada de cel putin o ora. 
Fiind dimineata, autobuzele care transportau cetatenii din Podgorie in municipiu au oprit, locul accidentului fiind inconjurat, in scurt timp, de sute de oameni, care au asistat, ingroziti, la efectuarea operatiunii de descarcerare. 
Accidentul petrecut ieri dimineata ar trebui sa le ridice autoritatilor judetene serioase semne de intrebare, avand in vedere ca s-a petrecut exact in acelasi loc in care, in urma cu o saptamana, un alt accident extrem de grav a dus la decesul unui barbat si al unei femei, respectiv la ranirea foarte grava a inca doi cetateni. Un martor ocular, prezent ieri in apropiere de Siria, a declarat: 
"Este un loc blestemat. Am vazut - eu venind din spate - cum soferul Renault-ului a incercat sa evite sutele de gropi care sunt aici. Nu a reusit, a dat in altele si..." 
Masinile protagonistilor tragediei au fost distruse in proportie de 80 la suta.

Eugenia Pantea - Adevarul
  • Arta de miliarde - subapreciata, decimata si refuzata la Lipova?!

Pictorul Vasile Varga doreste sa isi doneze bunurile LipoveiPictorul Vasile Varga unul dintre cei mai apreciati artisti din Romania si cel mai "tare" artist aradean in viata, dupa cum sustine artistul plastic Onisim Colta incearca de doi ani de zile sa-si doneze creatiile artistice si casa in care locuieste in Lipova consiliului local din localitate, fara a izbuti in acest gest artistic suprem.
Ieri, cunoscutul artist a cerut sprijinul autoritatilor locale si al Prefecturii in acest demers, singura conditie impusa fiind ca in locuinta sa sa ia nastere o asociatie artistica, iar imobilul sa se transforme intr-o veritabila casa a artistilor, un loc in care viata culturala a Aradului sa renasca.
Tratament ridicol la o donatie de miliarde
Tratamentul aplicat de primarul si oficialii Lipovei este greu de explicat chiar si pentru pictor, care a facut din muzeul din Lipova, in anii '80, unul dintre cele mai "grele" muzee din zona, dupa ce a decis, alaturi de sotia sa, sa doneze toate operele de arta adunate de-a lungul vietii lipovenilor, in speranta ca, o data cu acestea, viata artistica a localitatii va fi relansata.
"Am adunat tot ce mi-a placut in casa mea, toate operele de arta pe care le-am dorit si am hotarat dintr-o data ca e bine sa le donam, ca sa nu le mai admiram numai noi", ne-a declarat Vasile Varga.
Din pacate, dupa donatie, tratamentul aplicat operelor a fost unul necorespunzator, tablourile fund puse in grija unor nespecialisti si tinute "la intuneric".
Opere de arta la mezat, pentru saraci
Muzeul nu avea sa-si produca efectul caci, potrivit lui Vasile Varga, "Lipova a devenit dintr-un oras un satuc" iar muzeul care a stat deschis 10 ani nu a fost vizitat mai de nimeni.
Cu toate acestea, pictorul a decis sa faca o noua donatie Lipovei - biblioteca sa personala, de 10 mii de volume de arta, care a imbratisat, dureros de-a dreptul, destinul muzeului: nici un cititor.
Acum, pentru ca simte ca i se apropie sfarsitul, a pregatit toate cele necesare ca sa doneze si cele doua mii de desene - opera personala, alte opere de arta din casa si chiar si imobilul Lipovei. "Vreau sa donez totul orasului Lipova, iar locul sa fie unul in care sa se intalneasca artistii, caci am acolo cinci ateliere pregatite de mine. Acestea insa daca populatia de acolo, profesorii, consilierii considera ca bunurile le folosesc la ceva, caci altfel voi scoate totul la licitatie publica si voi da banii saracilor. Eu tot il pisez pe primar cu cadoul, dar el se tot codeste, fara a refuza insa donatia", a punctat dezamagit pictorul Vasile Varga.
Prolog la o donatie ratata
Singura contributie pe care Primaria din oras ar trebui sa o aduca donatiei ar fi de 50 de milioane de lei pe an, bani necesari asigurarii functionarii centralei termice din imobil.
Membru al cunoscutei miscari artistice "Prolog", pictorul nu-si mai doreste de la viata decat sa puna bazele unei asociatii artistice care sa aduca in centrul culturii Lipova si Aradul si sa "ii aducem pe artisti la noi"
Artistul Onisim Colta a punctat si el ridicolul situatiei, mentionand ca dupa ce judetul a primit daruri in valoare de miliarde din partea lui Vasile Varga, "nu suntem nici capabili sa acceptam oferta, nici sa-i prelungim darul".
Singurii care pana in prezent i-au intins o mana de ajutor artistului au fost cei de la Allianz Tiriac Asigurari, carui director, Iustinian Sabin, l-a insotit pe Vasile Varga in incercarea sa de a sensibiliza autoritatile... ca sa primeasca daruri.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]