Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 6 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • A inceput ordinea in Primarie! Vicele Tiberiu Dekany a trasat sarcini clare "subordonatilor"

Viceprimarul Tiberiu Dekany si-a intrat in atributiiObisnuita sedinta tehnica, programata la inceputul fiecarei saptamani la Primaria municipiului, i-a cam luat prin surprindere pe participanti. 
Viceprimarul Tiberiu Dekany a convocat tot ce se putea convoca la o astfel de discutie de inceput de mandat: directorii societatilor subordonate; reprezentantii firmelor care presteaza servicii publice pe baza de contract cu Primaria (Polaris M Holding, ASA Servicii Ecologice si Elba Timisoara - concesionara iluminatului public); directorii Serviciului de Administrare a Patrimoniului Local (APL) si Directiei de Asistenta Comunitara.
Pentru prima data, directorii au fost solicitati sa-si prezinte activitatea desfasurata in saptamana incheiata si activitatile programate pentru saptamana in curs, deoarece "am promis ordine, vom face ordine", dupa cum a afirmat noul viceprimar. 
Pentru ca de cele mai multe ori comunicarea poate fi secretul succesului si al unei colaborari eficiente, vicele Dekany a luat primele masuri pentru imbunatatirea relatiilor. 
In acest sens, va incepe reorganizarea Serviciului de Relatii cu Publicul care, pana nu demult, functiona ca un fel de registratura. 
Casieriile vor fi si ele mutate in vecinatatea acestui serviciu, ceea ce necesita o reorganizare a spatiilor si birourilor din incinta Palatului Administrativ.
Tiberiu Dekany a mai informat media locala ca intentioneaza sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor de la Gospodarirea Comunala pentru a se lua cateva masuri legate de parcarile din incinta Strandului Neptun. 
Astfel, viceprimarul propune o taxa de 50.000 de lei pe ora pentru toti cei care-si parcheaza masinile in incinta strandului dupa ora 13,00. 
De asemenea, intr-o sedinta care a avut loc sambata, a fost inaintata ideea de a gasi o solutie pentru ca cei de la casute sa poata intra pe strand in acelasi sistem in care intra agentii economici.
Societatii Polaris M Holding, responsabila de curatenia din municipiu, ii va reveni si maturarea si intretinerea aleii de la Strandul Neptun, cam uitata in ultima vreme. 
Aceeasi alee va beneficia si de cosuri de gunoi noi, care vor fi montate in zilele care urmeaza.
Peste 1.000 de pubele noi si moderne vor fi montate si pe Bulevardul Iuliu Maniu, de indata se primaria va primi aprobare de la S.C. Electrica, intrucat recipientele urmeaza sa fie amplasate pe stalpii de curent.
Concesionara sistemului de iluminat public din municipiu, S.C. Elba Timisoara, va incepe in cursul acestei saptamani lucrarile de modernizare. 
Prioritar este Cartierul Aurel Vlaicu, de fapt, aleile dintre blocuri, cele mai multe dintre ele cufundate in bezna, daca e sa luam in considerare doar multimea de reclamatii venite pe adresa ziarului nostru, din acea parte a municipiului. 
Pentru sesizari referitoare la sistemul de iluminat, S.C. Elba a infiintat un dispecerat non stop care va prelua reclamatiile aradenilor. 
Numarul de telefon este 0801000022l Viceprimarul Dekany a luat in discutie si aspectul strazilor. 
Regia de Drumuri Municipale a primit sarcina sa intervina pe acele artere unde sunt absolut necesare plombarile. 
"Momentan exista o problema cu firma din Pitesti, singura fabrica de bitum, care n-a onorat comanda societatii noastre, dar se va rezolva in scurt timp. Lucrari se mai fac si la liniile de tramvai, de catre Compania de Transport Public, in zona Piata Romana, dupa care urmeaza sa fie refacute si trotuarele.", a mai declarat dl. viceprimar.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • I se poate spune "Parintele icoanelor"

Cornel Artimon in timpul restaurarii picturii la Biserica sarbeascaCand trece pe strada, politicos cu necunoscutii, de-a dreptul patern cu prietenii, majoritatea trecatorilor nu stiu de unde sa il ia pe batranelul vioi, cu voce blajina. Apoi, ca intr-un film vazut in copilarie, creierul functioneaza brusc si... apare declicul. Este Corneliu Artimon, profesor de meserie si pictor ca menire. Prin mana lui, la Palatul Copiilor, au trecut generatii de copii, care au invatat sa puna o tusa, sa dea viata unei panze albe si... in ultimul timp sa ne faca sa ne reindreptam spre religie.
Explicatia este simpla si o spune chiar profesorul Artimon. "Prin icoana m-am regasit, descoperind o lume de frumusete, de armonie si bucurie, dar si acea nota de nostalgie si tristete, intelegand ca lumina invinge definitiv intunericul si suferinta".
Cuvinte izvorate din credinta, cuvinte care l-au calauzit de-o viata, chiar daca 50 de ani i-a petrecut intr-o epoca in care religia era prigonita. 
"Am avut traditie din familie", povesteste Corneliu Artimon, "pentru ca unul dintre bunicii mei era mester iconar. Amator, pentru ca atunci asa era." 
O traditie pe care a dorit sa o pastreze, a si pastrat-o si a facut-o asa cum o asemenea meserie se pastreaza: in liniste, departe de tumultul celebritatii, fiind totusi celebru prin ceea ce ofera oamenilor.
S-a lasat greu...
A fost foarte simplu sa il provocam la o discutie deoarece iubeste ceea ce face. Mai greu a fost atunci cand am dorit ca discutia noastra sa vada lumina tiparului. 
"Nu cred ca suntatat de important, vorbiti mai bine de copii mei", ne-a sfatuit, cu aceeasi voce blanda, profesorul Artimon. 
Si cand s-a referit la copii sai nu era vorba de familia sa, ci de cea de a doua ,"familie", cea formata din actualii sai elevi. 
"Am plecat de doi ani la pensie, de la Palatul Copiilor, si mi-am deschis propriul meu atelier de pictura, care se numeste «Mileniul al treilea crestin». Denumirea a fost sugerata de catre Patriarhia Romana, la ultima editie a concursului «Icoana din sufletul copilului»", si-a deschis sufletul Corneliu Artimon, in fata noastra si a cititorilor nostri. 
Icoana semnata Cornel Artimon Printre copii sai de suflet se numara si fiica sa naturala. Dar iata-i pe cei opt "ucenici", toti cu ambitia de a-si depasi profesorul: Adrian Buda, Cristian Buda, Znorovszky Andrea, Diana Enache, Andrada Damian, Teodora Artimon, Bojita Ciubotin si Tiberiu Adrian Purcari. 
Fiecare dintre acestia poarta in "ranita" lor bastonul de mare al al picturii, cu predilectie aplecandu-se spre arta iconografiei ortodoxe romanesti. 
Se afla alaturi de mentorul lor de foarte mult timp, inca de la. Palatul Copiilor. 
"Pe unii ii am din clasa a II-a", a mai precizat profesorul Artimon.
Se pot observa doua nume care suna mai putin romaneste, adica Znorovszky Andrea si Bojita Ciubotin. 
"Da, e adevarat, prima feti|a are origini slovace, dar si maghiare. Cu toate acestea picteaza cu pasiune, chiar daca este vorba de icoane ortodoxe romanesti. La fel este si cu celalalt elev al meu", explica profesorul Artimon cum dragostea pentru create a depasit orice bariera, fie ea etnica sau religioasa.
Spre viitor, fara odihna
Cu toate ca a trecut de 65 de ani (s-a nascut in 25 martie 1939), Corneliu Artimon nu se gandeste la o batranete linistita, asa cum definim majoritatea dintre noi expresia «linistita». 
Artistul isi gaseste linistea tocmai in aceasta munca, unde se simte mai aproape de Dumnezeu, mai impacat cu societatea. 
Are la activ noua expozitii, numar la care s-a oprit. S-a oprit pentru ca este randul "copiilor" sai sa apara, cu creatii si faima, in centrul atentiei. 
Prima bifare a calendarului va fi la mijlocul acestei luni, cand profesorul Artimon, impreuna cu elevii sai, va participa la o tabara de creatie ce se va desfasura la Moneasa, pe sase ateliere (pictura, design, creatie vestimentara, teatru, muzica, dans). 
"Anul trecut s-a desfasurat la Baile Lipova. Vom merge si la Moneasa, pentru a pregati o alta tabara de creatie, din Ungaria", prefateaza Corneliu Artimon urmatoarea "tinta" a elevilor sai si a sa personal. 
Este vorba de tabara de iconografie de la Jaca (Zsaka), din Ungaria, care se afla la a treia sa editie. Chiar daca poate surprinde dubla denumire a localitatii, explicatia este si in acest caz simpla: in Jaca (Zsaka) exista o reprezentativa comunitate romaneasca. 
"Multi dintre copii maghiari care au venit sa invete de la «copii mei» nu stiu romaneste. E drept ca nici eu nu cunosc limba maghiara, dar cred ca pictura are o limba universala", explica profesorul Artimon modalitatea de lucru cu partea maghiara. 
Profesorul Cornel Artimon dupa orele de cursCu toate acestea, relatiile dintre cele doua grupe sunt extraordinare, iar ceea ce "retete diplomatice" nu reusesc sa rezolve o face aceasta adevarata limba universala - cu particulan-tatea data de catre profesorul Artimon - adica arta iconografiei ortodoxe romanesti, numita pictura.
Intalnirea ia sfarsit cu promisiunea mea de a nu pune accentul foarte mult pe activitatea profesorului, cat pe a elevilor. 
Promit cu jumatate de gura, stiind ca n-o sa ma tin de cuvant, dar imi (si va) promit ca voi reveni cu realizarile fiecaruia dintre acesti copii minunati.
Dar nu puteam sa incep cu artistii fara a aminti de discipol. 
Corneliu Artimon pleaca cu o vitalitate care nu-i tradeaza cei 65 de ani. Pare mai tanar, mult mai tanar. 
Doar parul alb ii tradeaza, oarecum, etatea, dar aceasta este compensata de pasiune de-o viata pentru pictura, pentru icoane. 
Malraux spunea ca secolul XXI sau va fi religios sau nu va fi deloc. Peste ani, Corneliu Artimon vine sa intareasca aceasta idee. Si sa ne convinga ca secolul XXI exista si... este intr-a-devar religios.
Restaurarile, marea pasiune
O mare pasiune a profesorului Artimon este legata de pictarea bisericilor. 
A restaurat mai mult biserici, dintre care se poate lauda cu cea de la Michereghi (Ungaria), "care a fost incendiata", dupa propria-i marturisire. 
Un alt of al sau este "manastirea Bezdin, care se afla intr-o stare inimaginabila de degradare", fiind practic lasata de izbeliste. 
"Mi-e mila de Bezdin, mi-e mila de maicuta Anghelina. Sper sa putem face ceva pentru binele acestei manastiri", a completat Corneliu Artimon.

Teofil Gradinaru - Agenda zilei

  • Retrocedari cu viteza melcului. Zeci de cladiri revendicate, numai pe Bulevard!

Spitalul TBC - una din cladirile solicitate pentru retrocedarePe lista cladirilor revendicate se numara nu mai putin de 42 de imobile situate pe Bulevardul Revolutiei! Ele sunt solicitate fie in intregime, fie doar apartamente din ele. Printre cladirile restituite deja se numara Spitalul TBC, cladirea Arterm, Cazinoul, Gradinita nr.1, fostele bai orasenesti Simay. 
Rezolvarea dosarelor depuse la primarie de fostii proprietari dureaza (mai ales pentru pretendenti si pentru cei ale caror case au fost revendicate) o vesnicie. 
Procedura greoaie face ca aplicarea Legii 10 sa se realizeze cu viteza melcului.
Din cele 2.500 de cereri depuse la nivelul municipiului nostru, in perioada 2001-2004, s-au emis doar 503 de dispozitii. Adica mai putin de un sfert din cereri au fost solutionate intr-un fel sau altul...
"Stam cam rau cu retrocedarea in baza Legii 10. Pentru ca sunt foarte multe solicitari si avem personal putin" – viceprimarul Levente Bognar.
Cel mai mediatizat caz: casa Bognar
Unul dintre cazurile care au atras atentia este cel al imobilului din Piata Avram Iancu, restituit sotiei viceprimarului Bognar. 
Locatarii nu vor nici sa plateasca chirie, dar nici sa se mute. Ei au depus petitii peste petitii, iar cazul se afla acum la instantele superioare.
Unul dintre cazurile care au atras atentia este cel al imobilului din Piata Avram Iancu, restituit sotiei viceprimarului Bognar. 
Locatarii nu vor nici sa plateasca chirie, dar nici sa se mute. Ei au depus petitii peste petitii, iar cazul se afla acum la instantele superioare.

Simona Mazare - Observator

  • In sfere-nalte

Cu ocazia pelerinajului la relicvele Sfantului Anton s-a tinut un concert de muzica religioasaCu ocazia pelerinajului relicvei Sfantului Anton la Arad, corul Filarmonicii locale dirijat de Ghizela Chirilovici a sustinut la Biserica romano-catolica "Sf. Anton" un concert de muzica religioasa adecvata momentului si situatiei speciale.
Formatia vocala, acompaniata de Manina Pataki la orga Filarmonicii, instrument ce a parut firav in uriasul spatiu al bisericii, a cuprins lucrari de W.A.Mozart : "Trei piese sacre" si "Lacrymosa" din Recviemul lui, parti din Recviemele lui G.Verdi si G.Faure, "Ave Maria" de A.Bruckner. Incheierea cu "Halleluja" din Messias-ul lui G.F.Haendel a reprezentat o culme a unei interpretari sensibile care a impresionat multele sute de oameni prezenti in acel sfant lacas cu acesta ocazie deosebita, cand uriasul sir de credinciosi ce doreau sa se perinde in fata relicvei Sf. Anton nu a fost intrerupt.
Prestatia corului Filarmonicii a fost cu atat mai de apreciat cu cat se stie ca in componenta sa intra oameni de diverse confesiuni, cantand de data acesta in trei limbi (cum se întampla deseori) si fiind unit in toate  actiunile culturale si religioase.
Sa ne amintim si de "Vecerniile" lui Rahmaninov prezentate la Biserica ortodoxa din Sebis, sau de concertul de la Sinagoga neologa.
Aceasta stare de fapt a reiesit si din cuvintele de apreciere si de multumire ale reprezentantului calugarilor minoriti de la finele emotionantei manifestari, care, desigur, nu va fi curand uitata.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Stefeliga, marele absent

La UTA au inceput pregatirile pentru noul sezon fotbalisticLa reunirea de la UTA au fost 30 de jucatori
Dupa cinci saptamani de vacanta, in care au sperat degeaba ca isi vor primi drepturile financiare din campionatul trecut, jucatorii de la UTA s-au prezentat, ieri, la stadion, pentru reluarea pregatirilor in vederea noului sezon.
Au raspuns prezent 30 de juniori si seniori, carora li se vor alatura, in 12 iulie, juniorii de la FC Baia Mare, impreuna cu antrenorii Gabi Dumitru si Dorel Zegrean.
Toti cei prezenti asteptau cu sufletul la gura sedinta care a avut loc aseara tarziu, la finele careia clubul urma sa aiba un stapan, cel mai probabil in persoana lui Sandu Ion.
"Daca nu ne preia cineva, se alege praful de echipa", a fost parerea unanima a jucatorilor.
Staff-ul tehnic a fost format din antrenorii Dan Cuedan, Gabor Biro si Dan Tapos, pentru o parte din ei existand si varianta unei alte destinatii.
Astfel, Cuedan este in fruntea listei pentru postul de antrenor principal la divizionara C, Victoria Nadlac.
Dintre jucatori au absentat Stefeliga, aflat la Ploiesti, in timp ce Mersca si Vulpe se aflau la Bocsa. "Cei trei nu au avut in timp util trenuri pentru a ajunge in Arad, dar incepand de maine (n.r., azi) se vor prezenta la antrenamente", a spus Cuedan, al carui program de pregatire cuprinde, incepind de saptamana viitoare, opt jocuri de antrenament si o pregatire centralizata de sapte zile. 
La reunirea lotului au participat Mirne, desi mai are contract cu FC Oradea, si Bota, curtat intens de formatia bihoreana.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]