Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 6 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Cu tramvaiul lui Mos Craciun

Mos\ Craciun s-a intalnit cu copiii in tramvaiAseara, Mos Craciun si-a inceput periplul prin oras. 
Desi batran, mosul s-a adaptat usor modernismului si a renuntat la sania trasa de reni in favoarea tramvaiului. 
Imbracat in straiu-i cunoscut, Mosul, insotit de zeci de copii de toate varstele s-a plimbat prin tot municipiul. 
Unii mai timorati altii, dimpotriva exaltati ca dupa un an de asteptari l-au reintalnit, i-au recitat poezii invatate special pentru el si i-au insiruit tot felul de rugaminti pentru seara in care el va ajunge pe la fiecare in parte, acasa. 
Solicitarile sunt din cele mai diverse: de la papusi, la brazi incarcati cu bomboane, la trenulete, avioane, camioane, la kilometri de ciocolata...
Bogdi abia a pasit pragul unui anisor de viata. Si chiar daca nu si-a putut exprima sentimentele in cuvinte, bucuria si uimirea i se puteau deslusi pe chipul sau de ingeras. 
Entuziasmate au fost si doua domnisoare, ambele cu numele Andrada, de 2 ani si jumatate respectiv patru ani si jumatate care nu mai conteneau sa il priveasca din cap pana in picioare si care nu intelegeau cum se facea ca in tramvai erau doi Mosi ( unul printre copii si altul care conducea tramvaiul) daca pe lume exista doar unul singur...
Mosul este suprasolicitat in aceasta perioada si din pacate nu poate ajunge in acelasi timp la toti copiii. 
Pana la finele anului scolar el sta la dispozitia grupurilor organizate din scoli si gradinite, dar dupa aceea ii va plimba cu tramvaiul sau pe toti copiii cuminti. 
Iar in seara zilei de 25 decembrie, el va ajunge cu sacul plin de surprize in fiecare casa. 
Pana atunci mai sunt cateva zile bune, timp in care el mai poate primi scrisorile voastre, copii!

Madiana Popescu - Adevarul

  • Consortiu universitar romano-italian

Intalnire cu universitari din Udine - Italia si RomaniaTrei dintre cele mai importante institutii de invatamant din vestul tarii  au format, la sfarsitul saptamanii trecute, impreuna cu Universitatea din Udine (Italia), un consortiu de colaborare in domeniul cercetarii si dezvoltarii, transferului tehnologic, formarii superioare si "Start-up". 
Partenerii romani din cadrul proiectului sunt Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad.
Consortiul le ofera astfel posibilitatea de a accede la fonduri nationale si internationale pentru a pune la punct o retea universitara strans legata de mediul economic din cele doua tari. 
Intensificarea raporturilor de schimb reciproc intre Italia si Romania a impus proiectarea unei noi faze de dezvoltare economica si culturala. 
Este vorba de necesitatea implementarii strategiilor de colaborare, accelerarea proceselor de inovatie tehnologica si transfer de cunostinte, diversificarea productiva, precum si imbunatatirea calitatii produselor. 
In acest sens s-au pronuntat si participantii la conferinta "Italia-Romania: Afinitati Culturale si Dezvoltare Integrata", organizata pe 26 si 27 noiembrie la Timisoara, de Fundatia "Sistema" si Uniunea Intreprinderilor Italiene din Romania (Unimpresa). 
Cu aceasta ocazie, organizatorii au observat ca este necesara realizarea unei retele interactive intre universitati, institutii si intreprinderi. 
Conferinta a reprezentat un prilej de intalnire intre oameni de afaceri, reprezentanti ai vietii politice si culturale din Romania si Italia, care se vor implica in promovarea unor platforme comune de colaborare pentru dezvoltarea integrata a celor doua tari. 
Impulsul initial al asociatilor fondatori a fost de a crea o structura pentru sprijinirea internationalizarii intreprinderilor, cu implicarea institutelor bancare, asociative si de pregatire profesionala.

Amira Damian - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Legea permisiva nu-i sperie pe contrabandisti

Vamesii de la Varsand au mai confiscat un transport ilegal de tigariTIR "blindat" cu tigari netimbrate, oprit din drumul catre Elvetia
La nici 24 de ore de la capturarea a sute de mii de pachete de tigari netimbrate in vama Varsand, politistii de frontiera si vamesii aradeni au mai gasit, sambata dimineata, 60 de baxuri ascunse intr-un TIR. 
Autotrenul urma sa se imbarce in trenul RO-LA, cu destinatia Elvetia. 
Printre anvelope, lucratorii vamali au gasit aproape 30.000 de pachete de tigari de contrabanda. 
TIR-ul a fost incarcat la Timisoara, iar soferul a declarat anchetatorilor ca nu a asistat la incarcarea remorcii. 
El si-a chemat imediat avocatul si a refuzat sa vorbeasca cu ziaristii.
Potrivit politistilor, cei care au incarcat camionul au folosit metoda "capac", adica tigarile au fost mascate din toate parti le de anvelopele din remorca.
"Lucratorii nostri au inceput sa descarce anvelopele, moment in care au descoperit marfa de contrabanda. 
Valoarea in vama a tigarilor confiscate este de doua miliarde de lei. Castigul contrabandistilor ar fi ajuns insa la zece miliarde, pentru ca pe piata neagra din Occident pretul unui pachet de tigari de contrabanda este de cinci ori mai mare"
, a declarat un lucrator vamal. 
Suspiciunile au pornit de la destinatia pe care o avea TIR-ul, adica Elvetia. 
"Avand in vedere ca si in cazul capturii de vineri, automarfarul avea ca destinatie aceeasi tara, am trecut la un control amanuntit", afirma subinspector Bogdana Tontu, purtatorul de cuvant al I.J.P.F. Arad. 
Cele 100 de baxuri de tigari netimbrate au fost confiscate iar soferul amendat cu 50 miljoane de lei. Este cea de-a 16 captura realizata in vamile din Arad, in acest an.
Tigarile provin, cel mai probabil, din duty-free shop-uri si urmau sa fie comercializate, la negru, in Occident. 
Legea romana, extrem de permisiva in cazul contrabandei de tigari, a facut ca aceasta afacere sa infloreasca in ultimii ani. 
Daca in Austria, in astfel de cazuri, soferul este arestat, iar TIR-ul confiscat, la noi in tara, soferul se alege doar cu o amenda si cu tigarile confiscate. 

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Tamaduitorul

Nicolae Teaca doreste vindecare cu ajutorul plantelor medicinaleDaca peisajul hibernal al pietelor agroalimentare abunda de fructe exotice, alaturi de varza murata, cartofi, ceapa, sfecla si zarzavaturi, in Piata Catedralei, la primul rand de mese, un personaj caruia cu greu ii poti gasi varsta, vinde numai plante medicinale. 
Poate curiozitatea nu ar fi fost atat de mare, daca acestea nu ar fi frapat prin aspectul curat si proaspat, prin sfaturile atotstiutoare ale modestului botanist, care explica cu multa rabdare despre boli si leacurile pungilor cu miracolul verde.
"Aveti pietre la rinichi, palpitatii, reumatism, sunteti timid!" 
Pe Nicolae Teaca (71 ani) l-am descoperit intamplator (desi nimic nu e intamplator) in Piata Catedralei. 
Am trecut prin fata mesei pe care erau expuse zeci de pungulite cu ceaiuri si am citit de pe etichete nume de plante cunoscute si mai putin cunoscute. 
Ceea ce ne-a indemnat sa nu plecam mai departe, ci sa punem cateva intrebari – a fost aspectul acestora: proaspete, cu aroma specifica fiecareia, prezentand in totalitate girul unei plante cu adevarat tamaduitoare. 
Stam deoparte si privim modul in care septuagenarul – caruia nu-i dai mai mult de o jumatate de veac – isi evalueaza clientii: atent, dupa care poate spune boala de care sufera omul din fata lui. 
Asa am constatat ca un barbat zdravan, aparent, sanatos tun – avea pietre la rinichi; o doamna suferea de multe si complicate boli femeiesti, un altul era intepenit de reumatism. 
Toti, dupa o scurta discutie cu modestul si sugubatul botanist, au plecat cu cateva pungi de plante, ferm convinsi de alinarea, si, de ce nu, vindecarea suferintei lor.
"Fiecare planta este un zeu tamaduitor!"
"Omul cu plantele"
este foarte cunoscut tuturor acelora care au probleme de sanatate (cine nu are ?!). 
Reusim sa-l convingem ca vrem sa facem un articol si ne priveste curios:  
"De ce?! Sunt cunoscut de toata lumea... bolnava si apoi (zambeste) sanatoasa! De loc sunt din Moldova, orasul Barlad, de care sunt foarte legat, chiar daca l-am parasit de aproape 20 de ani. Am 11 copii, de care sunt mandru, chiar daca sunt raspanditi in toata lumea! 
La Arad  am fost sef de tren pana la pensie. Intrebati de mine si veti auzi numai lucruri de lauda. Asa am fost si asa voi fi pana la capat: sincer, curat, binevoitor fata de semenii mei. Dupa ce am iesit la pensie, m-am apucat serios de plante, mai ales ca le-am iubit intotdeauna, dar nu am avut timpul necesar sa ma ocup de ele. Am studiat enorm, cat in sapte ani de facultate! Am acasa un metru cub de carti de specialitate!".

Zi de zi, cu multa rabdare, animat de o puternica pasiune pentru studiul plantelor tamaduitoare date de creatorul divin, Nicolae Teaca a devenit prietenul lor nedespartit, cautand miracolul vindecarii prin colturi aspre de munti, dealuri, vai, paduri, povarnisuri, maluri de ape curgatoare. 
"Cele mai curate plante se culeg toamna! Atunci se stabilesc sevele finale, iar plantele dau tot ce este mai bun in ele! Sigur ca sunt plante care trebuie culese numai primavara, altele numai vara. E o munca deosebit de grea si migaloasa, multe plante seamana intre ele, dar natura isi cunoaste adevaratii prieteni si stie sa-i rasplateasca din plin! Eu insumi am avut probleme grave de sanatate si numai cu ajutorul lor sunt sanatos! Privesc planta ca pe un dar de tamaduire cereasca. Nu o culeg oricand si nu o rup oricum! O curat, o usuc si o pastrez in cutii curate, cu hartie alba, la temperaturi constante, in spatii aerisite".
Teaca a vindecat multi oameni, nu le mai stie numarul. 
De la el cumpara medici si botanisti din Germania. Franta, Elvetia. 
A fost chemat sa culeaga plante in Elvetia dar a refuzat in stilul sau moldovenesc, pe care nu te poti supara, spunand ca fiecare tara isi propriile plante tamaduitoare.
In loc de medicamente, ceaiuri de plante!
Nea Teaca are o casa mare si gradina, asemenea, dar vrea sa se mute la tara: 
"Iubesc mult linistea! Daca in tinerete am putut dormi chiar langa sina de tren, acum nu mai suport galagia orasului! Tot umbland dupa plante, am invatat sa iubesc natura si sa ascult glasul ei minunat! Recomand plantele tuturor celor care au probleme de sanatate, dar si celor sanatosi! Planta trimisa de Dumnezeu si crescuta de natura este adevaratul leac al tuturor bolilor!"
Plecam cu aroma minunilor verzi in nari: galbenele, turita, nalba, albastrele, talpa gastei, paducel, plop negru, trei frati patati, coada calului, splinuta, urzica coada soricelului, tataneasa, sunatoare, podbal si multe altele. 
Am primit, pe langa multe alte retete – nea Teaca face si tincturi, alifii, chiar si renumitul bitter suedez – leacurile pentru bolile cele mai frecvente: reumatism – tinctura de tataneasa; varice – tinctura de castane; alcoolism, tabagism – cornisor.
Astazi este ziua sfantului Nicolae. Acest articol este cadoul pe care Nicolae Teaca il primeste care o recunoastere din partea tuturor acelora carora le-a alinat sau le va alina suferintele.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Tinerii care ne-au reprezentat la Ambasada SUA

Cei trei elevi de la "Ghiba Birta" au reprezentat Aradul la Ambasada SUAElevii aradeni dau dovada, din ce in ce mai mult, ca nu sunt ingraditi intr-un sistem subred de invatamant si ca sunt capabili sa-si dovedeasca talentul in diferite moduri de exprimare. 
Ambasada Statelor Unite la Bucuresti este una dintre primele institutii care a recunoscut acest potential al tinerilor, lansand un concurs pe plan national.
Trei elevi ai Colegiului National Elena Ghiba Birta au reprezentat, prin munca lor, Aradul, intr-un mod in care nu poate decat sa ne cinsteasca orasul. 
Pentru ceea ce au reusit, elevii au avut ocazia de a face o scurta excursie la Bucuresti, la Ambasada, unde au luat contact cu o alta lume, un alt fel de gandire.
Despre democratie
Tema concursului a fost "Democratia". Mai exact, modele ale democratiei americane. 
Elevii care s-au inscris in concurs au trebuit sa realizeze cate un eseu despre personalitati marcante ale Statelor Unite, creatii care mai apoi au fost evaluate si comentate de specialisti din cadrul Centrului Cultural American de pe langa Ambasada SUA la Bucuresti. 
Aradenii au ales ca subiecte trei figuri importante, piloni ai modelului democratic american. 
Este vorba de J.F. Kennedy, Martin Luther King si Thomas Gefferson.
La 17 ani...
Tinerii aradeni care  ne-au reprezentat la Ambasada SUA au cu totii doar 17 ani. 
Desi totul a inceput ca o provocare intr-o pauza, munca lor s-a sfarsit la Bucuresti, de unde au plecat cu o sumedenie de oferte, aici fiindu-le prezentate oportunitatile de a pleca la studii in SUA.
Profesorul de Limba engleza, Livia Marinescu, i-a abordat intr-o pauza prezentandu-le concursul. 
Raluca Roman, Cristina Grosan (clasa a XI-a E) si Sorin Betea (clasa a XI-a B) s-au aratat entuziasmati si si-au ales fiecare cate o personalitate marcanta din istoria Americii.
Raluca Roman are amiratie pentru Martin Luther KingModele ale democratiei
"L-am ales pe Martin Luther King deoarece este un om care a adus mai mult liberalism in SUA", spune Raluca Roman. 
"A luptat pentru egalitate intre rase. M-a impresionat foarte mult ca om. Este un simbol. A reusit, in pofida greutatilor pe care le-a intampinat sa aduca libertatea oamenilor de culoare, intr-o epoca in care erau asupriti. Martin Luther King este un model al dreptatii. Si-a riscat propria viata, in lupta pentru crezul sau". 
"Am ales sa scriu despre J.F. Kennedy, unul dintre cei mai iubiti presedinti ai Americii, chiar daca a petrecut exact 1.000 de zile in Biroul Oval, timp in care a reusit sa faca o mare parte din ce si-a propus. Mi-a placut ce am citit despre cariera sa politica si am urmarit drumul sau pana la punctul final. M-a impresionat ca si-a inceput cariera foarte firesc si ca a avut destul curaj si vointa sa continue, in ciuda piedicilor si a reusit", spune Cristina Grosan.
"Thomas Gefferson a fost unul dintre primii presedinti ai Americii. A pus bazele democratiei americane, a luptat foarte mult pentru respectarea drepturilor omului, si pentru libertatea presei, la inceputurile ei. Este omul care a pus bazele unui sistem educational foarte bun, iar rezultatele se vad acum foarte bine. A fost unul dintre primii oameni straluciti, care a vrut sa investeasca in democratie", spune Sorin Betea.
Cine sunt ei?
Cei trei tineri sunt unii dintre putinii care au, la 17 ani, o idee destul de clara privind ceea ce vor de la viata, despre cum isi vad ei viitorul. 
Fiecare dintre ei ne-a dezvaluit ca, in primul rand, vor sa sustina examene pentru atestarea cunostintelor (temeinice) de limba engleza. 
La materii preferate, Raluca ne-a spus, in primul rand, limba engleza, dupa care a urmat istoria, romana, sociologia. 
Sorin Betea este un admirator a lui Thomas Gefferson"Imi plac foarte mult copiii. Mi-ar placea sa lucrez cu copii orfani, defavorizati sau cu dizabilitati. Imi doresc sa profesez in asistenta sociala pentru copii". 
Cristina inca nu s-a decis in alegerea unei cariere. Cu toate acestea, stie ca vrea sa aleaga doar intre doua variante: teatrul sau jurnalismul. 
"Mai mult imi place teatrul. Fac parte din trupa de teatru Young Gimmicks. Am participat la Festivaluri atat in Arad, cat si in tara. Cred ca prin teatru ma exprim cel mai bine. Pe langa faptul ca este o oglinda, teatrul e facut sa ridice intrebari. Totodata, imi place sa ma documentez, imi place munca pe teren, citesc presa, si cateodata apuc si eu sa colaborez, atat la revista scolii cat si cu publicatii de pe internet. Prin jurnalistica pot, de asemenea, sa ma exprim, sa nelinistesc, pot sa ridic intrebari, la fel ca si in teatru".
Sorin este un bun informatician si un... viitor economist. Deoarece "nu ma atrage deloc sistemul de invatamant", referindu-se aici la materiile pe care le-ar studia la o facultate cu profil informatic, pentru pasiunea sa pentru economie, ar putea sa gaseasca un raspuns prin urmarea unei facultati de stiinte economice.
Viitorul este... in alta tara?
Cum era de asteptat, la intrebarea daca isi dorsc un viitor in Romania, sau vad in strainatate un viitor mai sigur, tinerii au avut raspunsuri foarte clare. 
E drept, Cristina ne-a spus foarte limpede ca va pleca din tara, eventual, doar pentru a-si aprofunda studiile. 
Cu toate acestea, ar reveni "fiindca este tara mea. Si aici exista probleme, sunt multe de facut in urmatorii ani". 
Sorin isi doreste sa fie economist in strainatate. 
"Nu neaparat in America, si in Europa... E altfel lumea, ai foarte multe posibilitati, comparativ cu ce gasesti aici. In Romania muncesti mult mai mult pentru a-ti face un viitor". 
Raluca nu s-a decis inca daca vrea sa plece definitiv. Ea spune, totusi, ca daca pleaca prefera sa se stabileasca in Europa. 
"Nu as putea sa ma adaptez la culturile asiatice, sau la cea americana".


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]