Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 7 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • De Boboteaza, aradenii s-au inghesuit la apa sfintita

In unele biserici apa sfintita a fost distribuita in mod organizat - Virtual Arad News (c)2004Aproape 2000 de ani s-au scurs pe rabojul timpului de cand Iisus Hristos Mantuitorul lumii, a trait aievea pe pamant. 
Cu toata aceasta distanta, sarbatorile inchinate amintirii evenimentelor de seama din timpul cand Mantuitorul a trait printre oameni sunt mereu proaspete, intaritoare si innoitoare de suflet. 
Una dintre aceste sarbatori este Botezul Domnului sau Boboteaza, praznuita ieri de Biserica Ortodoxa. 
Bisericile din Arad au fost neincapatoare pentru crestinii care doreau sa ia parte atat trupeste cat si sufleteste la aceasta mare si importanta sarbatoare.
La Catedrala Veche din Arad inca de la intrarea in sfantul lacas puteai zari oamenii cu capurile plecate pentru rugaciune, implicati intr-un cadru in care doar rugaciunea rostita de soborul de preoti se auzea si unde mirosul de lumanare te invaluia. 
Era un moment in care fara sa vrei te transpuneai in acea perioada in care Iisus Hristos a acceptat sa fie botezat de Ioan Botezatorul. 
Catedrala era plina de crestinii pentru care aceasta sarbatoare are o mare semnificatie. 
De fapt, in aceasta zi, prin botezul lui Iisus, fiecare crestin sarbatoreste sfanta taina a propriului sau botez. 
Daca primii crestini se botezau indiferent de varsta, cei din anii si secolele care au urmat au putut primi sfantul botez imediat dupa nastere. 
Exista opinii care contesta ca aceasta modalitate debotez, argumentand ca un copil nevinovat nu are pacate de care sa se lepede si, mai mult, nu este responsabil de ceea ce se intampla in afara vointei lui. 
Aceste opinii vin insa din necunoasterea profunzimii pe care o capata botezul crestin. 
In fata Sfantului Altar, erau asezate mai multe butoaie cu apa care urma sa fie sfintita. Cu busuioc si cruce, cu rugaciuni inaltate Cerului, credinciosii, avandu-l in mijlocul lor pe Prea Sfintitul Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, au asistat si la sfintirea apei. 
Dupa terminarea slujbei, cei prezenti, de la oameni simpli la oficialitati, au putut sa-si ia putina apa care sa le fie pentru vindecarea trupului si sufletului.
Azi este sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, o alta zi care incheie timpul magic al celebrarii nasterii fizice (Craciunul) si spirituale (Botezul Domnului).

Anca Sumalan - Ziarul Transilvania

  • Craciunul sarbesc

Astazi Comunitatea sarbeasca sarbatoreste Craciunul - Virtual Arad News (c)2004La colindat, prin zapada
Invatatoarea Emilia Nichici este recunoscuta ca fiind sufletul comunitatii. 
Cei 15 copii pe care ii invata traditia si vorba sarbeasca, colinda, in ajunul Craciunului, din casa in casa. 
Incepand cu orele amiezii, insotiti de invatatoare si de parintele paroh Sava Popovici, iau la rand gospodariile sarbilor din comuna. 
Peste tot portile sunt deschise, iar localnicii ii primesc cu prajituri, mere si nuci, specifice sarbatorii Craciunului. 
Dupa cateva ore, si mai bine de saizeci de familii colindate, parintele paroh ne paraseste, plecand spre biserica, pentru a face pregatirile de slujba. Familiile vizitate recunosc faptul ca, pe alocuri, obiceiurile, desi sunt cunoscute, nu se mai pun in practica asa cum se facea pe vremuri. 
Acestea au fost trecute, treptat, in sarcina bisericii, unde se infaptuieste tot ceremonialul.
In ajunul Craciunului, sarbii postesc
In casa familiei Momir, mirosul de bucate bine gatite se simte de departe. "Supa este la fiert, sarmalutele sunt pregatite, am terminat de pregatit si prajiturile. Vom merge la biserica si apoi vom sarbatori", ne spune doamna Natita, gospodina casei. 
Desi este sigura de origine sarba, atat sotul, Vasile cat si fiul Silviu si nora Ana au ajutat-o la treburile casei. 
"Eu mai putin stiu traditia, am invatat. Soacra mea este priceputa", ne spune Ana. Rezultatele se vad. 
Familia va posti in ajun, urmand ca dezlegarea sa vina dupa sfintirea badnjak-ului, o creanga de stejar care simbolizeaza putere si fertilitate.  
Si in familia Jivanon Ivan si Iordana, Craciunul este o sarbatoare traditionala, desi doar sotul este sarb. "Am pregatit bucate traditionale. Cesnica am facut-o de anul nou romanesc, acum am facut alte prajituri. Ne este greu acum seara, suntem singuri, pentru ca fiul va veni abia maine, cu nepotii".
Corul micutilor colindatori poposeste intr-o noua casa. Aici, aflam ca sunt impletite doua minoritati: cea sarba, reprezentata de ginere si cea germana, prin capul familiei, Rasteter Augustin "Sarbatorim si Craciunul traditional, dar si pe cel sarbesc. Ne place cand vin micutii sa colinde, este un obicei care ne da senzatia de pace si bunastare. Petrecem cu prietenii si rudele", ne spune Nenedo Predrag.
Badnjakul din biserica asteapta ceremonialul de sfintire - Virtual Arad News (c)2004Traditie in biserica
In jurul orelor 18, intreaga suflare sarba se indreapta spre biserica, unde badnjak-ul asteapta ceremonialul de sfintire. Barbatii patrund prin intrarea laterala, pe partea dreapta a bisericii, in vreme ce femeile si copiii intra pe usa principala. Biserica, desi este extrem de rece, nefiind incalzita, este plina de oameni veniti sa asculte slujba. 
Un intreg ritual incepe sa se desfasoare. Copiii aseaza coceni de porumb, iar apoi incep sa imprastie prin toata biserica paie, reprezentand ieslea in care a fost nascut pruncul Isus. 
In mijloc este asezata o masa, peste care se pune un servet alb, nuci, patru mere rosii si un colac. 
Se arunca patru nuci de trei ori in toate colturile, iar dupa ce termina de cantat, copiii incep sa umble roata prin biserica, cotcodacind si culegand nucile sau banutii aruncati pe jos.
Copiii arunca petarde in foc
Ceremonialul de ardere a badnjakului este cel mai spectaculos, fiind asteptat cu nerabdare, mai ales de copii. 
Focul este pregatit cu cateva ore inainte, pentru ca jarul sa fie puternic, iar stejarul sa arda cu flacara plina. 
Copiii au ocazia sa strecoare, in foc, pocnitori care atrag atentia asupra evenimentului. 
"Cand eram mic, imi amintesc ca si eu, cu prietenii mei, ne dadeam la din astea. Atunci era totul cu mai multa moderatie, iar noi incercam sa pastram traditia, nu ca acum, cand dai cu pocnitori in scara blocului, de poti sa pici de pe scari", spune Simion Jarko, presedintele Uniunii Sarbilor din Arad.

Mihaela Iancu - Observator

  • Profesorii vor primi al 13-lea salariu

Profesorii din Arad vor primi luna aceasta cel de al 13-lea salariuDascalii aradeni incep noul an cu o veste buna. Dupa ce salariile din luna decembrie au fost puse in pericol de indexarile salariale din sistemul de invatamant in anul 2003, nedublate de surse de finantare, situatia celui de al 13-lea salariu a fost deja rezolvata. 
Profesorii vor primi al 13-lea salariu aferent anului 2003 peste o saptamana. 
Banii vor veni pe carduri, pentru detinatorii acestui instrument de plata, sau vor putea fi ridicati de la casieriile scolilor. 
Consiliul Judetean Arad a alocat suma de peste 16 miliarde de lei pentru a putea acoperi cheltuielile generate de plata salariului cu numarul 13 pentru anul 2003. 
Fiecare cadru didactic va primi o suma egala cu salariul mediu pe o luna pentru anul trecut. 
Plata celui de al 13-lea salariu in invatamantul aradean rezolva o problema care putea genera mari nemultumiri in randul cadrelor didactice din judet.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Spitalul Municipal Arad va avea o biserica de lemn

Spitalul Municipal va avea in curand o biserica de lemn - Virtual Arad News (c)2004Spitalul Municipal din Arad se confrunta cu o serie de probleme, cum ar fi lipsa aparaturii medicale din dotarea sectiilor si migrarea personalului medical care prefera locuri de munca mai bine platite din Occident. 
Biserica pentru credinciosi 
Conducerea Spitahilui Municipal, in urma discutiilor cu Episcopia Ortodoxa, a primit aprobare de la Ministerul Culturii si Cultelor, pentru construirea unei biserici din lemn in incinta spitalului. Acest lacas sfant va sta la dispozitia bolnavilor sau a vizitatorilor. 
PS. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei a sfintit crucea de lemn care zilele urmatoare a fi amplasata pe acoperisul Spitalului Municipal. 
Costul construirii bisericii se ridica la peste 400 de mlioane de lei, bani care vor fi adunati de la sponsori din Bucuresti si Arad, credinciosi, firme si chiar de la medicii din cadrul spitalului, care vor dona fiecare bani pentru a duce la bun sfarsit acest plan. 
Reconditionarea cladirii 
Primaria municipiului a acordat patru miliarde de lei pentru reconditionarea exterioara a cladirilor care compun spitalul. 
Planul major pentru anul 2004 prevede si reconditionarea unor sectii din interiorul spitalului, cum ar fi cea de oncologie, care mai de graba ar trebui mutata decat renovata, deoarece ar costa peste un miliard de lei. 
Fara aparatura si personal 
"Problema majora cu care ne confruntam este ca nu suntem dotati cu aparatura medicala necesara pentru a lucra in conditii normale. Aparatura este scumpa si nu dispunem de banii necesari pentru a rezolva aceasta problema", a declarat Teodora Olaru, director al Spitalului Municipal Arad. 
In urma cu o luna, mai multi rnedici din SUA au venit la noi in oras cu aparatura second-hand pentru ambele spitale din Arad, dar Spitalul Municipal nu a intrat in posesia nici unui aparat. 
Conducerea Spitalului a organizat o colecta, in urma careia medicii straini au donat bani din care s-a cumparat, de la Targul ARmedica, un monitor cu care se supravegheaza parametrii bolnavului. 
Iar din venituri proprii, a mai fost achizitionat un monitor care a costat opt mii de euro. 
Din cauza proastei salarizari, un numar destul de ridicat din personalul medical al spitalului a ales sa lucreze in strainatate (Spania, Italia) sau la cabinete private unde salariile sunt mai bune. 
"Dintre, cei 14 contabili pe care i-am avut, au mai ramas doi, care nu pot face fata", a mai subliniat dr, Teodora Olaru. 

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Din acest an - Mai multe programe TV pentru abonatii RCS

Interviu cu directorul RCS Arad - Emilian PinteaConvorbire cu dl. Emilian Pintea, director RCS Arad
- Domnule Pintea, care sunt noile tarife pe care le va percepe RCS in acest an, pentru abonatii prin cablu?
- Dupa cum abonatii nostri stiu deja, RCS ofera mai multe tipuri de abonamente la diferite preturi. 
Tariful a ramas neschimbat la un singur abonament, e vorba despre cel denumit BAZA CASE, care costa tot 3,5 $/luna. 
Pentru celelalte noile tarife sunt dupa cum urmeaza: BAZA 1 (36 canale): 3,9 $/luna, BAZA CASE + HBO: 4,5 $/luna, BAZA+ (46 canale): 5 $/luna, EXTRA (52 canale): 5,5 $/luna, EXTRA+: 7 $/luna. 
Daca ar fi sa sintetizez, as putea spune ca tarifele noastre au fost majorate cu circa 10 la suta pe fondul cresterii numarului de canale cu 30 la suta. Oricum, ramanem de departe firma cu cele mai mici tarife pe tara.
- Cei care achita integral beneficiaza de reduceri?
- Pentru cei care platesc anticipat pe un an intreg, oferim suplimentar - 3 luni de abonament HBO. Daca nu are acest tip in pachetul ales va beneficia de HBO in lunile februarie, martie si aprilie iar daca abonamentul ales contine HBO, va plati mai putin cu costul HBO pe 3 luni.
- Alte facilitati mai oferiti?
- Da, pentru doua categorii sociale: pensionarii cu o pensie lunara mai mica de 1,5 milioane de lei beneficiaza de o reducere de 10 la suta iar persoanele cu handicap grav nu vor achita decat jumatate din pret. Cu precizarea pentru ambele categorii, este obligatoriu ca mentiunile amintite sa figureze pe actul de proprietate sau de chirias al imobilului. 
Mai fac o precizare si anume faptul ca toate aprobarile pentru persoanele cu handicap trebuie aprobate de catre subsemnatul, la sediul firmei.
- Domnule director, vorbeati nu demult, despre o crestere a ritmului de instalare a retelei de fibra optica.
RCS ofera noi pachete de programe- La aceasta ora pot spune ca lucrarile de instalare a fibrelor optice la blocurile din Arad sunt executate intr-un procent de 98 la suta. Acum lucram in zona centrala, unde, in circa doua saptamani vor fi finalizate strazile Eminescu, Episcopiei, Blaga, Goldis, Piata Catedralei dupa care vom continua de o parte si de alta a Bulevardului Revolutiei. Apoi, prioritatea noastra o va constitui cartierul Gradiste, unde semnalul este mai slab.
- Domnule Pintea ce ne spuneti despre diversificarea serviciilor pe care le oferiti in acest an?
- Pe masura derularii lucrarilor de instalare a fibrei optice, toti abonatii vor beneficia si de serviciile firmei RDS, firma care face parte din acelasi grup, adica Internet prin cablu optic fara taxare pe Romtelecom.
- Cum stati cu investitiile in localitatile judetului nostru?
- Pana in prezent am reusit sa legam la reteaua de fibra optica a municipiului 4 localitati: Semlac, Nadlac, Curtici si Chisineu-Cris. Urmeaza sa atacam toata zona Podgoriei pana la Pancota, unde acum suntem in faza de obtinere a avizelor de constructie si a certificatelor de urbanism.
- Ce tarife percepeti in judet?
- Pentru cei neconectati la fibra optica 110.000 lei/luna, iar pentru cei cu fibra optica adica localitatile amintite, avem 4 pachete, dupa cum urmeaza: Baza 36 canale - 3,75 $/luna, BAZA 36 canale + HBO - 4,75 $/luna, EXTRA 52 canale - 5,25 $/luna, EXTRA + HBO - 6,5 $/luna.
- Pentru cei care inca nu stiu, unde se poate plati abonamentul RCS?
- Avem caserii in Alfa, zona Intim - bl. 2B, cartierul Micalaca - bl. 337 - langa Billa, cartierul Aurel Vlaicu - bloc Z 27, si Piata Avram Iancu nr. 8, toate deschise zilnic intre orele 9 si 18. 
Alte informatii sau sesizari se pot face non-stop la dispeceratul nostru, telefon 251.731 sau la sediul firmei 280.864.

Cosmin Trif - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]