Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 7 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • 5 ani de existenta

La Zona Libera Curtici s-au sarbatorit 5 ani de existentaZona Libera Curtici Arad a implinit 5 ani de existenta.
Zeci de firme romanesti si straine, investitii de peste 80 de milioane de dolari  si  peste 3000 de locuri de munca sunt realizarile acestor 5 ani.
In zona libera se fabrica  85% din productia modiala de parasolare, folosite de cele mai mari companii de automobile din lume.
Tot aici este produsa imbracaminte care poarta numele unor marci de seama din toata  lumea.
Reprezentanti ai adiministratiei locale, oameni de afaceri si parlamentari au fost prezenti la festivitatile organizate de Zona Libera Curtici Arad.
Aceasta a atras peste 100 de firme din tara si strainatate care au deschis fabrici iar productia este livrata in totalitate la export.
La moment aniversar, reprezentantii autoritatilor locale dar si oamenii de afaceri  care s-au implicat in atragerea investitorilor  si in dezvoltarea Zonei Libere Curtici Arad au primit diplome si medalii.

TV Arad

  • Sute de aradeni s-au inghesuit pentru un consult gratuit in strada

Aradenii si-au controlat tensiunea arterialaAradenii au demonstrat ca sunt foarte interesati de sanatatea lor, mai ales atunci cand este vorba de un consult gratuit. 
Sute de persoane s-au inghesuit, ieri, sa-si verifice tensiunea, indicele de masa corporala si procentul de grasime. 
In mai multe zone din centrul urbei au fost amplasate corturi medicale in care aradenii au beneficiat de un consult gratuit. 
Asociatia pentru Educatie, Sanatate si Familie organizeaza, zilele acestea, actiuni menite sa-i ajute pe aradenii interesati de starea lor de sanatate. Cortul medical este dotat cu un cantar, un tensiometru si un aparat de masurat grasimea. 
Persoanele care efectueaza consultul nu pot sale ofere pacientilor un diagnostic, dar pot sa le sugereze daca este neaparata nevoie sa mearga la un medic. 
Totodata, pacientii care ajung in cortul medical sunt sfatuiti sa reduca consumul de cafea, tigari si alcool. 
Aceasta actiune nu este una singulara pentru Asociatia pentru Educatie, Sanatate si Familie. 
In trecut, organizatia s-a mai implicat in campanii scolare si seminarii.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Ciupercile de padure, o afacere profitabila

Ciupercile de padure sunt apreciate in ElvetiaElvetienii se dau in vant dupa ciupercile romanesti
Josef Syleimane este un elvetian care, in urma cu cateva luni, a venit in Arad pentru a pune bazele unei afaceri, bazate pe culegerea si valorificarea ciupercilor de padure.
Acesta a incheiat contracte cu Consiliile locale din zona de munte a judetului, oferind un pret bun pentru kilogramul de ciuperci: de la 60.000 de lei la 100.000 de lei, in functie de calitate.
Recoitele sunt atent selectate, verificate de specialisti si trimise in Elvetia, unde Josef Syleimane are comenzi ferme.
Ciupercile au cautare la straini
Pentru straini, ciupercile de padure reprezinta o adevarata delicatesa.
Preparate cu tot felul de mirodenii, taiate felii subtiri si fripte la gratar sau lasate in sos marinat, ciupercile sunt unul dintre felurile de mancare cele mai cautate.
In tarile occidentale, exista restaurante care ofera doar preparate bazate pe acest produs. Asa se face ca Josef Syleimane are comenzi din mai multe tari, cum ar fi Franta, Italia, Germania, dar si puncte de lucru in Yugoslavia, Bulgaria sau Croatia.
Selectare atenta
Ciupercile trec printr-un amplu proces de selectare.
De la bun inceput, acestea nu sunt cumparate daca nu indeplinesc un anumit standard de calitate.
Ele trebuie culese doar pe timp racoros pentru ca, in caz contrar, dezvolta culturi de viermi, fiind refuzate la export.
"Elvetienii sunt cei mai pretentiosi, in schimb, italienii nu au mari pretentii. Ei au un mod diferit de preparare, asa ca accepta si ciuperci cu defecte".
Sezonul cel mai potrivit pentru culegerea ciupercilor este toamna, in lunile septembrie, octombrie, noiembrie.
Acum exista, dar mai putine si de o calitate inferioara.
Un sef de treaba
Angajatii la firma lui Josef Syleiman sunt zece femei, care sorteaza ciupercile. Acestea sunt platite cu 250.000 de lei pe ora, insa patronul este un tip de treaba.
" Nu sunt adeptul lucrului in conditii de asprime deosebita, ca si cu sclavii. Angajatii trebuie sa stie si faca o treaba buna, in conditii bune. Daca transportul nu pleaca, atunci nici nu sunt bani si nici nu am de unde sa platesc oamenii". Ciupercile sunt transportate in masini frigorince, pentru a li se pastra calitatea. In depozitul directorului exista insa o instalatie care permite uscarea acestora.
Selectarea ciupercilor se face cu deosebita atentieZone ecologice
Aradul este unul dintre judetele in care ciupercile nu sunt afectate de radiatii.
Zonele cele mai potrivite pentru culegerea lor sunt cele de munte: Savarsin, Dezna, Beliu, Barzava, acolo unde, de fapt, au si fost incheiate contracte. Speciile solicitate: matarca, buretii galbeni, zbarciog.
Calitatea, mai presus de orice altceva
Josef Syleimane spera ca, daca lucrurile vor continua in acelasi ritm, sa deschida si la Arad un restaurant cu specific de preparare a ciupercilor.
Din privirile acestuia se poate citi seriozitatea muncii depuse.
In acest domeniu nu se accepta o greseala, pentru ca o ciuperca neverificata poate declansa tragedii.
"Avem laborator la Oradea, care verifica din punct de vedere al radioactivitatii calitatea ciupercilor. Avem, de asemenea, angajati specialisti care verifica daca ele sunt bune sau toxice. Nu ne permitem sa riscam".
500 de euro kilogramul
Una dintre ciupercile cele mai cautate, o adevarata delicatesa, se gaseste doar in zona Maramuresului si creste la o adancime de 40 de centimetri sub pamant. Pentru gasirea ei se folosesc caini special antrenati, iar un kilogram de aslfel de ciuperci costa in Vest, 500 de euro.
Judetul Arad, alaturi de localitatea Mogosoaia, este singurul centru de procurare a miceliului pentru culturile de ciuperci.
Asa se face ca o alternativa la culegerea ciupercilor de padure este cresterea lor, in sistem gospodaresc, pretul dc vanzare fiind destul de atractiv, suficient pentru a asigura veniturile unei familii.
Ciuperci comestibile
Doua sunt speciile de ciuperci comestibile care se cultiva in principal, in Arad: - a ciupercile Champignon (ciuperca dc baligar - Agaricus Bisporus si buretii (Pleurotus Ostreatus, pastravul de fag).
Cultura este organizata in sistem gospodaresc, fara interventia utilajelor mecanice. Ciupercile se pot recolta primavara si toamna, toate lucrarile executandu-se manual.
Culturi de calitate
Pregatirea patului germinativ - compostul. asa cum i se spune dureaza 28 de zile si este format din paie (grau, orz, orez, secara) si gunoi de pasare (sau baligar de cal). 
Paiele trebuie tasate, dupa care amestecul trebuie udat timp de 10 la-12 zile, cu recircularea apei. Alte 12 zile se fac intoarceri ale amestecului (vanturari) si asezarea acestuia, sub forma de platforma , 1,8-2 metri latime si 1,5-1,7 metri inaltinie), la fiecare intoarcere adaugandu-se ipsos pentru scaderea aciditatii. in total 20 kilograme dc ipsos la 100 de kilograine de compost. 
Urmeaza pasteurizarea amestecului si insamantarea miceliului.
Miceliu de-a gata
Aradenii care prefera sa inceapa aceasta afacere, pot renunta la pregatirea miceliului, putandu-l cumpara in conditii industriale.
Pretul de vanzare este catre engrosisti de 70.000 lei/kg iarna preturile fiind chiar mai mari. La vanzarea cu amanuntul s-a ajuns si la 115.000 - 120.000 lei/ kg de ciuperci ambalate la punga

Mihaela Iancu - Observator Plus

  •  O zi de vis la castel. Sofronea intra in circuitul turistic

Castelul de la Sofronea va intra in circuitul turistic - Virtual Arad News (c)2004Castelul de la Sofronea, monument arhitectonic de mare valoare al judetului Arad, a intrat intr-un amplu proces de restaurare. Edificiul a fost construit acum mai bine de 130 de ani in stil seccession, iar ultima data a fost restaurat intre anii 1968-1969.
Castelul a fost concesionat, in urma cu sase ani, catre Daniel Negrea, pe un termen de 50 de ani.
Acesta si-a pus amprenta asupra domeniului, transformandu-l intr-un loc de vis pentru turisti.
Daniel Negrea a anuntat, prin intermediul Internetului, ca doreste sa reamenajeze intreaga cladire si ca ar avea nevoie de ajutor financiar.
In scurt timp, o echipa de americani care a vazut anuntul a sosit la Sofronea.
Voluntarii au strans bani si i-au trimis inainte ca grupul sa soseasca.
Din suma primita au fost cumparate materiale de constructii si a fost inceputa decopertarea tavanelor si schimbarea grinzilor. 
Investitiile facute in castel, anul trecut, s-au ridicat la 794 de milioane de lei si au vizat refacerea anexei, care era distrusa in totalitate.
In momentul de fata a fost finalizat proiectul de restaurare, astfel incat lucrarile pot continua, stiindu-se exact ce si cum va fi la final.
Costurile totale
Pentru readucerea castelului la viata, este nevoie de trei miliarde de lei. O mare parte insa din lucrari au fost facuta din sponsorizari, pentru ca, spune Daniel Negrea, mai exista si oameni generosi, cu suflet mare.
Acesta si-a propus ca in cel mult doi ani sa finalizeze parterul, format din sala mare, biblioteca, sala de conferinte, grupurile sanitare si bucataria.
Gradina, un vis
Parcul din jurul castelului s-a transformat intr-o adevarata gradina botanica. Acolo au fost plantati, anul trecut, 250 de arbori, care, in mod miraculos, s-au prins fara nici o exceptie: braduti, castani comestibili, meri padureti, dar si pomi fructiferi si flori de cele mai diverse specii care intregesc cadrul.
Turistii care vin aici au ocazia de a petrece o zi de vis, castelul fiind inconjurat de un bazin termal, unde se poate inota si face plaja.

Mihaela Iancu - Observator

  • Printr-o investitie de 30 de milioane de euro: Ineul va scapa de somaj

La Ineu va fi ridicata investitia americana Delphi - Virtual Arad News (c)2004In judet se prefigureaza inca un centru de dezvoltare economica dupa zona industriala Arad si cea de la Chisineu Cris.
O investitie americana de 30 de milioane de euro va rezolva multe din problemele cu care se confrunta Ineul, incepand cu somajul si teminand cu bugetul orasului.
Firma americana Delphi, lider mondial in producerea de echipamente electrice si electronice, va deschide o fabrica la Ineu, care initial va avea 830 de angajati, iar pana in 2006 se va ajunge la 4700 de angajati, ceea ce inseamna ca nu numai ineuanii vor avea de lucru, ci si cei din comunele vecine.
Un mare merit pentru aceasta investitie o are primarul Nicolae Mehelean, care s-a zbatut mult pentru ca Delphi sa aleaga Ineul.
Initial, americanii, care mai au deschisa o fabrica la Sanicolau Mare, vroiau sa mearga la Lipova, insa, in cele din urma au renuntat, nemultumiti de conditiile oferite de orasul de pe Valea Muresului.
Afland ca Delphi vrea sa investeasca in judetul Arad, Nicolae Mehelean a plecat repede la sediul firmei americane, la Sanicolau Mare, unde a prezentat orasul Ineu si facilitatile pe care le ofera.
Din fericire, dupa cateva zile, a venit, din Statele Unite, raspunsul pozitiv, iar afacerea a fost rapid demarata.
"Au venit avocati din Franta, Anglia si din Bucuresti, care au verificat absolut toate actele, au fost la C.F. Am reusit sa rezolvam tot ce au cerut si ne-am pus la discutii. Am negociat contractul 10 ore incontinuu, fara sa iesim din birou. La final, mi-au spus ca am fost nororcos, pentru ca de obicei negociaza 50 de ore", sustine primarul Ineului.
Mehelean a avut de intampinat multe greutati, mai ales cand a vrut sa dea terenul cu 1 euro, toata suprafata de 12 hectare, iar unii au sarit ca arsi, de frica sa nu cumva fie vreo smecherie la mijloc.
"In cele din urma, s-a platit 5000 de euro, insa, oamenii trebuie sa stie ca banii nu vin din vanzarea terenului. Numai din impozitul pe cladiri si terenuri vom lua la primarie 300 de mii de euro pe an. Si atunci, pentru ce sa mai iau bani pe teren, cand el imi aduce venit in fiecare an si firma e si ea multumita", mai spune Mehelean.
Ineul va cunoaste, fara indoiala, o dezvoltare masiva in urmatorii ani, primarul Mehelean sustinand ca bugetul orasului se va dubla, prin venirea firmei americame.
In plus, deja exista discutii pentru aducerea unui supermarket in zona, pentru ca puterea de cumparare a ineuanilor va fi mult mai mare.

Cosmin Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]