Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 7 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Esecul referendumului. Maghiarii aradeni nu vor deveni cetateni ai Ungariei

Presedintele\ UDMR Arad - Andras Kiraly declara ca a prevazut rezultatul referendumuluiUn numar de 49.000 de etnici maghiari din Arad, alaturi de alti aproximativ cinci milioane care traiesc in afara granitelor Ungariei au pierdut sansa de a deveni cetateni ai tarii de origine.  Aceasta deoarece rezultatele referendumului care a avut loc duminica, in Ungaria, nu au fost aprobate, din cauza prezentei reduse la vot.
Cu toate ca cele mai multe persoane care s-au prezentat la urne au votat pentru acordarea dublei cetatenii, pragul de prezenta de 50 la suta necesar pentru ca aceasta masura sa intre in vigoare, nu a fost atins. 
Rezultatul referendumului reprezinta o victorie pentru premierul Ferenc Gyurcsany, care s-a opus acestei masuri.
Initiativa opozitiei din Ungaria ar fi fost aprobata indiferent de rata de participare la scrutin, in cazul in care peste 25% din intregul electorat ar fi optat pentru. 
Dupa numararea a 99.8 % din voturi a cazut si aceasta ultima varianta. 
51.56 % dintre ungurii care s-au prezentat la urne s-au pronuntat pentru acordarea de dubla cetatenie etnicilor maghiari. 
Raportat la tot electoratul procentul insa a fost insuficient pentru aprobarea acestei masuri.
Anuntarea rezultatelor a fost primita cu dezamagire de catre sustinatorii opozitiei, care au acuzat frauda. 
Aproximativ 3.000 de persoane care votasera pentru aprobarea initiativei s-au adunat in fata cladirii Parlamentului. 
Cu ochii in lacrimi, cei nemultumiti au aprins lumanari.
Nici etnicii aradeni nu s-au aratat incantati de acest rezultat. 
Presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, spune ca rezultatul nu a fost pentru el o surpriza, fiind de observat ca guvernul maghiar nu a dorit ca dubla cetatenie sa existe. 
"Cred ca aruncarea deciziei pe spinarea populatiei era gresita. In primul rand, nu a fost corecta informarea populatiei. Nu trebuia organizat aceste referendum, pentru ca luarea deciziei se putea face de catre conducerea tarii, la fel cum s-a facut si in alte state".

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • "O iubire de-o vara" s-a incheiat in sedinta CLM de ieri! 

De Sfantul Nicolae, Consiliul Municipal a fost convocat in sedinta ordinaraComerciantii de la strand dau in judecata Primaria Arad
Chiar de Sfantul Nicolae, consilierii locali au fost convocati in sedinta ordinara din aceasta luna, cu o ordine de zi de-a dreptul incarcata. 
Majoritatea linistitoare detinuta de actuala putere a functionat perfect, astfel ca in doar o ora si jumatate, toate proiectele de hotarare au primit unda verde. 
Desi se astepta ca dezbaterile sa fie incendiare pe tema stabilirii tarifului de concesionare a spatiilor la Strandul Neptun, edilul sef a reusit sa-si impuna punctul de vedere cu ajutorul consacratei masini de vot.
Cadou "otravit"
In loc de cadoul de Mos Nicolae, comerciantii de la strand au avut parte de ce se temeau mai mult, si anume tarifele de concesionare stabilite de administratia Falca, pe care le-au contestat inca de saptamana trecuta, aducand in sprijinul lor expertize, analize si exemple de taxe practicate in alte zone ale municipiului.
Din punctul lor de vedere, un metru patrat la strand nu valoreaza mai mult de 0,50 de euro, motivand ca zona este inundabila, iar activitatea la cote maxime dureaza doar cinci luni pe ani.
Nimeni nu a tinut, insa, cont de motivatiile comerciantilor, iar amendamentul lui Coloman Edeleni, care propunea tarif de un euro pe metru patrat pentru cei ce au investitii la strand, a cazut la vot.
In aceste conditii, hotararea a fost aprobata sub forma gandita de primarie, cu 17 voturi pentru si sase impotriva (consilierii PSD). 
Astfel, contractul de concesiune se incheie pe o perioada de 49 de ani; pentru terenurile de sub constructii se va percepe o taxa de 5,65 de euro pe metru patrat pe an (tarif fara TVA), iar pentru terase 1,5 euro pe metru patrat pe an, plus TVA.
Comerciantii - fortati la tacere
Prezenti in numar destul de mare in sala de sedinte, comerciantii au cerut sa-si spuna punctul de vedere, prin vocea presedintelui Asociatiei, Leo Aslau. 
Cu toate ca a incercat in repetate randuri sa solicite permisiunea de a vorbi, presedintele de sedinta, Liviu Bobar, l-a ignorat, determinandu-l sa se ridice in picioare si sa ceara sa fie ascultat. 
Desi au invocat principiile democratiei, comerciantii nu au avut succes in fata consilierilor puterii, care au votat impotriva acordarii cuvantului.
Leo Aslau, insotit de avocatul Cocis, au declarat ca vor ataca hotararea in contencios: 
"Este urat din partea lor, mai ales ca nu ne-au lasat sa vorbim, tocmai ei care au sustinut ca vor face ordine. Am platit inclusiv o expertiza, tot la solicitarea Primariei, pe care nici macar nu au luat-o in discutie", a declarat Aslau.
De pe holul Palatului Administrativ, unii comercianti nu s-au sfiit sa profereze injurii la adresa Executivului, fapt care nu i-a starnit decat zambete primarului Gheorghe Falca.
Ramane de vazut care va fi rezolvarea acestui conflict, mai ales ca pretul stabilit de Primarie nu este nerentabil pentru toata lumea. 
De exemplu, agentii economici care detin terase mari si spatiu inchis mai restrans pot ajunge sa plateasca la fel sau chiar mai putin decat pana acum.
Revolutionarii - scosi din Palatul Cenad
Pentru ca angajatilor primariei nu le mai ajung birourile din Palatul Administrativ, edilul sef a decis mutarea unor compartimente in Palatul Cenad, unde isi desfasoara activitatea diferite asociatii si agentii, "a caror activitate nu presupune o prezenta permanenta si un flux constant al relatiilor cu publicul", dupa cum se arata in expunerea de motive semnata de edilul sef.
Printre asociatiile propuse spre evacuare, fara sa primeasca in schimb un alt spatiu, se afla si cea a Revolutionarilor din Decembrie 1989, care a protestat prin intermediul consilierului local Gheorghe Curta. 
In cele din urma, s-a stabilit ca pana la urmatoarea sedinta de consiliu Primaria va identifica un spatiu si il va pune la dispozitia asociatiei.
Celelalte asociatii au fost deja mutate pe Revolutiei 50 si Ioan Calvin, nr. 15 unde au fost identificate spatii disponibile.
Politia gunoaielor
Consilierii locali au votat si completarea contractului de concesionare a salubrizarii stradale, activitate detinuta de Polaris M Holding. 
Modificarile fac responsabila societatea constanteana de desfiintarea rampelor neautorizate, prin adaugarea a inca trei atributiuni. 
Astfel, societatea, impreuna cu Primaria va inventaria trimestrial si va evalua cantitativ rampele din municipiu. 
Se vor infiinta patru echipaje mobile, la dispozitia carora vor sta patru autoturisme, cu care se vor deplasa periodic in teren. 
Dupa desfiintarea depozitelor neorganizate de deseuri, zona respectiva va fi pazita non-stop de catre angajatii Polaris M Holding.
Rectificare bugetara
Nu mai putin de trei miliarde de lei au fost repartizati la rectificare pentru salubritatea stradala pe domeniul public, nota de fundamentare a acestei decizii fiind semnata de viceprimarul Tiberiu Dekany, care invoca numeroasele actiuni ce trebuie intreprinse de Polaris M Holding, in vederea indeplinirii sarcinilor din contractul de concesiune. 
Alte 600 de milioane de lei se indreapta catre spatiile verzi, sector in care s-au efectuat o serie de lucrari in aceasta toamna. 
Unitatilor de invatamant le-au fost repartizate 855 de milioane pentru cheltuielile de personal, bani transferati de la Colegiul National Elena Ghiba Birta, pentru a suplimenta necesarul la alte institutii.
Diverse
Pe langa hotararile enumerate mai sus, consilierii locali au mai aprobat o serie de proiecte pe care le vom prezenta intr-un numar viitor al ziarului nostru. 
In incheiere, primarul Gheorghe Falca a mai tinut sa adauge ca a primit o oferta din partea Belsirim Automotive, legata de parcarile din municipiu, ce urmeaza sa fie analizata in perioada urmatoare.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Parktronic revine!

Parktronic inca nu este un subiect incheiatConsilierii locali vor fi nevoiti sa-si aplece din nou urechea la propunerile facute de societatea care are in concesiune sistemul de parcare cu plata din municipiu, desi - nu de mult - edilul local a afirmat ca are de gand sa elimine Parktronicul din calculul parcarilor din oras. Cum o astfel de hotarare e greu de luat in absenta intelegerii celor doua parti, in absenta unei hotarari judecatoresti care sa decida ca atare, sau fara ca Primaria sa fie buna de plata, alesii municipiului se vor vedea obligati sa discute propunerea legata de parcarile din Arad, venita din parte firmei Belsirime.
In urma cu o luna, patronul societatii ne-a deconspirat parte din propunerile pe care le va adresa consiliului, acestea fiind - ce-i drept - toate in beneficiul aradenilor : renuntarea la extinderea parcarilor, reducerea drastica a abonamentelor, inlocuirea ghearei galbene cu amenzi, de aceasta data mai mici, si lista poate continua). 
In tot acest timp, insa, Parktronicul a anuntat ca monitorizeaza toate masinile care parcheaza fara plata in Arad (ca le fotografiaza) si ca este posibil sa ii cheme pe proprietari in justitie pentru a recupera parcarea neplatita. 
Ieri, primarul a declarat faptul ca a primit, din partea societatii, o propunere legata de sistemul de parcare din municipiu. 
Mai mult, acesta a tinut sa precizeze ca va discuta, in aceasta saptamana, cu presedintii de comisii din CLM pe tema propunerii primite, urmand ca, in cele din urma, consilierii sa se pronunte prin vot asupra acestui subiect. 
Ceea ce indica faptul ca Parktronicul nu e nici pe departe un subiect incheiat si ca societatea mai are inca sanse sa faca ordine pe strazi. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • A murit sub rotile unui TIR

Accidentul de la Sagu s-a soldat cu moartea unei persoaneO fata de 17 ani a murit si alte sase persoane au fost ranite intr-un accident petrecut duminica seara pe soseaua Arad – Timisoara. 
Vinovat este Ionel Gal, de 26 de ani, aflat la volanul unui VW Golf cu numere false de Timis. 
Tanarul, care nu avea nici permis de conducere, s-a angajat in depasire fara sa se asigure si a lovit frontal o Dacie care circula pe contrasens.
Adolescenta aflata in Golf a fost proiectata prin parbriz si a fost calcata de un TIR. 
Au mai fost raniti ocupantii Daciei, dintre care o tanara aflata in stare grava

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un reusit vocal - simfonic

Concert vocal-simfonic la FilarmonicaGiaccomo Puccini a fost fauritorul unui stil parlando, prin recucerirea "intonatiei (vocale) afective originare" , pe care a extins-o , stilizat, si asupra instrumentelor, realizand pana la urma un limbaj muzical cuceritor. 
Compozitorul a urmarit acest scop toata viata, inclusiv prin aprofundarea unor studii teoretice.
Aradenii au avut norocul de a lua contact cu inceputurile aceste actiuni indelungate, prin audierea lucrarii de diploma a lui Puccini, "Messa di Gloria" in sala mare a Filarmonicii, in ziua a doua a lui decembrie curent.
Dirijorul Thierry Thiebaut - director al Miscarii Corale Franceze "A Coeur Joie", membru al conducerii de la "Europa Cantat" si secretar general al "Federatiei Corale Internationale"- a interpretat partitura de tinerete a lui Puccini (descoperita la un sfert de veac de la moartea compozitorului) la pupitrul Filarmonicii aradene.
Thierry Thiebaut este deja cunocut melomanilor din Arad din frumoasa actiune din stagiunea trecuta, cand ne-a facut cunoscut psalmul dramatic "Regele David" de Arthur Honegger, conducand o formatie internationala de elevi, cu baza in corul Liceului de Arta aradean.
Corul Filarmonicii, instruit de profesorul Ioan Oarcea de la Liceul de Arta din Brasov, impreuna cu orchestra, sub bagheta dirijorului francez, au avut o expresie echilibrata, sobra, in "Kyrie" (Doamne miluieste-ne!), relevand contrastele din "Gloria" pe care Puccini a extins-o, exloatandu-i potentele dramatice. 
Corul, ca element esential in cele opt sectiuni din noua ale acestei parti, a fost elocvent in redarea de la unison la cantarea armonica din "Qui tollis"(Care iei aupra Ta pacatele lumii), exteriorizand maretia din "Quoniam" (Tu esti singur Sfant), exploatand resursele polifoniei din "Cum Sancto Spiritu" (Impreuna cu Duhul Sfant).
Tenorul Marius Vlad Budoiu - solist al Operei clujene si profesor al Academiei de Muzica "Gh.Dima" - a fost pregnant in solo-ul din "Gratias" (Iti multumim tie), in cel insotit de cor "Et incarnatus" (Si s-a intrupat de la Duhul Sfant), culminand cu duetul din "Agnus Dei" realizat cu baritonul Geani Brad, tot de la Opera clujeana, insotiti de cor si orchestra, dupa ce acest al doilea solist fusese convingator in "Crucifixus" si "Benedictus" (Bine este cuvantat).

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]