Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 8 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Aproape sigur, delegatiile PSD si UDMR au ajuns la un acord de principiu: Viitorul Parc al Reconcilierii romano-maghiare va fi amplasat in Piata Pompierilor

Delegatia din Bucuresti analizeaza si alte zone pentru amplasarea monumentuluiIeri, la Arad, s-au trecut in revista posibile amplasamente
Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte PSD si Marko Bela, presedintele UDMR au condus ieri, in Arad, delegatia compusa din membri ai comisiei de monitorizare a protocolului PSD-UDMR, cu scopul de a fi studiat, la fata locului, viitorul amplasament al Parcului Reconcilierii romano-maghiare.
Alaturi de cei doi s-au aflat ministrul Culturii, Patrimoniului si Cultelor, Razvan Teodorescu, vicepresedintele PSD, Serban Mihailescu, Verestoy Atilla - vicepresedinte UDMR, Gyorgy Tokay - deputat UDMR. 
Imediat dupa aterizarea cu un avion militar, pe Aeroportul din Arad, delegatia, asteptata de conducerea administrativa a judetului si municipiului, a vizitat Piata Pompierilor, Cetatea Aradului (si locul de langa aceasta, propus ca un eventual amplasament) si zona Obeliscului de la Subcetate. 
In privinta amplasamentului de langa Cetate, udemeristii - din cate i-am auzit spunand ca praful iscat din cauza masinilor este o problema - nu prea sunt de acord. 
Cat despre Piata Pompierilor, in contrapartida, l-am auzit pe Viorel Hrebenciuc intrebandu-se cu voce tare: "Dar... ce-au avut ei aici, incat nu vor sa renunte? la amplasament". 
Viorel Hrebenciuc: "Vom lua in discutie costurile"

Desi imediat dupa momentul aterizarii oficialii de la Bucuresti spuneau ca nu vor face nici o declaratie oficiala, pana la urma, Viorel Hrebenciuc si Marko Bela s-au lasat induplecati. 
Vicepresedintele PSD spunea, dupa intalnirea cu autoritatile locale si cu liderii aradeni ai celor doua formatiuni (desfasurata la sediul Partidului Social Democrat), ca scopul vizitei a fost de "a se veni la fata locului si a fi studiate eventualele amplasamente, pentru ca decizia ce va fi luata sa fie in perfecta cunostinta de cauza". 
Vicepresedintele PSD a declarat ca e vorba de un viitor Parc al Reconcilierii romano-maghiare, unde va fi amplasata Statuia celor 13 generali si statuia pregatita in momentul de fata de un grup de artisti romani. 
"Am dorit sa purtam si discutii cu presedintii organizatiilor judetene PSD si UDMR ca sa putem afla si pozitia celor doua organizatii. Dealtfel, cele doua organizatii si-au spus punctul de vedere in momentul in care, in Consiliul Municipal Arad, in 2002, au aprobat amplasarea Statuii Libertatii. Vom finaliza aceasta analiza la Bucuresti, in sensul ca vom vedea care sunt costurile locatiilor ce sunt luate in discutie in momentul de fata (Piata Pompierilor, unde au inceput lucrarile si le-am stopat si inca alte doua locuri din Arad, care s-ar preta la un viitor parc). Speram ca in urmatoarele doua saptamani sa putem avea o decizie definitiva in privinta viitorului celor doua statui" a spus Viorel Hrebenciuc. 
Ministrul Teodorescu si presedintele Marko Bela in disputa privind locatia monumentului Marko Bela: "Exista elemente majore ale solutiei"
"Eu as vrea sa completez ce a spus domnul vicepresedinte Hrebenciuc cu ideea extrem de importanta ca totusi exista elemente majore ale solutiei, care deja sunt acceptate de toate partile, inclusiv de organizatiile judetene ale partidelor noastre. Si anume: 
1. Statuia Libertatii sa fie reamplasata - in acest moment exista un acord in aceasta privinta. Toata lumea este de acord ca in aceeasi piata, pe acelasi spatiu, sa fie amplasat si un monument cu conotatii ale istoriei Romaniei, ale istoriei comune a romanilor si maghiarilor. Deci, as putea sa afirm ca in saptamanile trecute am facut un progres masiv spre o solutie finala; 
2. In acest moment trebuie analizate solutiile de reamplasare si costurile, bineinteles. Dumneavoastra cunoasteti opinia noastra, opinia UDMR, care in continuare sustine Piata Pompierilor ca locatie, dar s-au propus si alte locuri"
a fost declaratia lui Marko Bela. 
*** 
Intrebat daca Uniunea este dispusa sa renunte la reamplasarea in Piata Pompierilor, presedintele UDMR a declarat: "Deocamdata noi avem o pozitie foarte clara. Si anume piata Pompierilor. Deci, sper (n.r. in acest moment, Bela a fost completat de Viorel Hrebenciuc, pesedistul spunand "dar nu refuza si ideea unui alt amplasament! ") .... da, dar nimeni nu a reusit sa ne convinga ca ar exista un alt amplasament mai bun. Pana in acest moment, locul potrivit este Piata Pompierilor". 
In final, Viorel Hrebenciuc a precizat ca, dumnealui, "fiind si aradean la origine", a propus si alte doua locatii pe care le cunostea prin Arad. 
Imediat dupa incheierea briefing-ului sustinut de cei doi, cei sositi din partea UDMR au plecat, lasandu-i pe cei de la PSD Arad sa discute cu liderii partidului, intr-o scurta sedinta de delegatie permanenta. 
In jurul orelor 18, cu acelasi avion, membrii comsiilor de monitorizare a protocolului PSD-UDMR au plecat inspre Bucuresti. Chiar daca reprezentantii celor doua formatiuni politice nu au facut declaratii din care sa rezulte, cu certitudine, locatia viitorului parc al reconcilierii romano-maghiare, au lasat totusi sa se inteleaga ca aceasta ar fi... tot Piata Pompierilor.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Aradul – centru-pilot pentru testarea sistemului privat de asigurari de sanatate

Centrul de diagnostic poate deveni centru-pilot de asigurari de sanatate privat - Virtual Arad News (c)2004Deputatul Dan Ionescu lanseaza o noua provocare
Beneficiar al unui centru modern de imagistica, Aradul este pe cale de a deveni centru pilot pentru testarea sistemului privat de asigurari de sanatate. Deputatul Dan Ionescu, membru al Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, ne-a declarat ca, in perioada urmatoare, opinia publica va fi testata cu privire la acest proiect.
Realizarea unui sistemul privat de asigurari de sanatate a fost unul dintre subiectele cele mai dezbatute in lumea medicala. 
Daca este sau nu nevoie de o alternativa la actualul sistem, cum si cand ar fi cel mai bine sa se faca, au fost intrebari frecvente. 
Deputatul Dan Ionescu si-a luat inima in dinti si a anuntat ca, anul acesta, intentioneaza sa lucreze la materializarea unui proiect legislativ.
"Pentru reusita proiectului, este nevoie de un cadru legislativ adecvat. Ceea ce exista acum nu ne multumeste, nu poate garanta proiectului calitatea pe care noi ne-o dorim. Exista o firma straina, cu care am inceput discutiile, o firma care asigura sistemul si in alte tari, pe care o dorim si in Romania", ne-a spus deputatul.
Acesta a precizat ca se intentioneaza, intr-o prima faza, consultarea opiniei publice cu privire la acest proiect, urmand ca apoi Aradul, datorita si centrului de imagistica, sa devina oras pilot de testare a eficientei sistemului privat. 
"In momentul de fata, exista cetateni romani care au incheiate asigurari in sistem privat, dar ele nu functioneaza la noi in tara. Pentru interventii trebuie sa iasa in afara granitelor", a completat Dan Ionescu.
Directorul Casei de Asigurari de Sanatate, Gheorghe Domsa, ne-a declarat ca va acorda tot sprijinul de care este nevoie pentru proiect. 
" Aradul, centru pilot pentru asigurari private, suna foarte bine. Nu stiu de proiect, dar cu siguranta se va constitui un grup de lucru, la care vom veni si noi cu pareri si idei".
In Romania functioneaza sistemul public de asigurari de sanatate, prin care salariatul si angajatorul platesc o cota parte din venitul obtinut la intregirea fondului. 
In eventualitatea infiintarii sistemului privat, el ar functiona in paralel cu cel de stat, completandu-l, fara a-l inlocui. 
Se va stabili prin lege o cota ce trebuie platita, aceasta venind in completarea pachetului de servicii acordat de Casa de Asigurari de Sanatate. 
In situatia unor cazuri foarte grave, care nu pot fi acoperite din asigurarea de stat, se va apela la fondurile private.

Mihaela Iancu - Observator

  • Gardienii dau avertizari

Gardieni atentioneaza cetatenii care nu au curatit zapadaAradenii sunt avertizati de gardienii publici sa curete zapada din fata casei. Inarmati cu tabele, gardienii merg din casa in casa si le cer aradenilor sa curete zapada de pe trotuare.
Putini sunt aradenii care se trezesc de dimineata pentru a curata zapada si gheata din fata casei.
Majoritatea sustin ca amenzi ar trebui sa primeasca administratorii de blocuri pentru ca cea mai multa zapada si gheata este in fata blocurilor.
Cu toate acestea, aradenii a dat dovada, inca odata de simt civic. Imediat dupa ce a cazut prima zapada, mii de aradeni au fost vazuti la munca in fata casei.
Fiecare proprietar de imobil este obligat unei hotarari a Consiliului Local Municipal sa curete zapada si gheata de pe trotuarul aflat in fata imobilului.
Aceasta este insa o situatie ideala, iar o parte a cetatenilor nici nu deschid usa gardienilor.
Seful detasamentului Ordine Publica din cadrul Corpului Gardienilor Publici Arad, Cornel Nadiu, sustine ca in anumite cazuri, gardienii se trezesc cu usa trantita in nas.
"Asta este o dovada de necivilizatie pentru ca oamenii nostri au mers cu vorba buna si nicidecum sa amendeze".
Aradenii care nu curata trotuarele din fata caselor pot primi o amenda cuprinsa intre 150 mii lei si 250 mii lei.
Pentru firme amenda este mai mare si poate ajunge la 400 mii de lei.

L.B. - Buletinul de Arad  

  • Judecatorii aradeni si-au cumparat casetofoane

La Tribunalul Arad salile de judecata vor fi dotate cu casetofoane - Virtual Arad News (c)2004Noua prevedere va fi utila la supravegherea si verificarea activitatii de judecata
Noua procedura penala, mai precis articolul 304 arata ca fiecare sedinta de judecata trebuie inregistrata cu mijloace tehnice, urmand sa fie transcrisa de grefier si comunicata partilor pana la termenul urmator.
Procedura e mult mai simpla, dupa parerea judecatorilor, insa, grefierele cred ca li s-a ingreunat munca, deoarece, daca pana acum scriau ce auzeau la proces, conform noului cod de procedura penala de acum inainte trebuie sa asculte fiecare banda si apoi sa transcrie.
"Va fi mai greu la inceput, deoarece va trebui tot oprim banda pana notam si apoi iar sa o pornim iar aparatele nu sunt atat de performante. Dar o ne obisnuim" ne-a declarat o grefiera angajata la Tribunalul Arad.
In ceea ce priveste situatia aparatelor cu suport magnetic care nu au voie sa mai lipseasca din dotarea instantelor, la Arad situatia poate fi acoperita cu bine.
"Avem aparate de inregistrat suficiente, deocamdata, pentru a acoperi in mare parte necesarul. Am solicitat bani de la Bucuresti pentru a mai putea achizitiona cateva aparate cu suport magnetic si cand vor sosi acestea vom mai cumpara. Insa, pana atunci putem spune ca ne descurcam bine cu ce avem" ne-a declarat judecator Floare Puticiu, vicepresedintele Tribunalului Arad.
Referitor la aceasta noua prevedere a Codului de procedura. penala, Floare Puticiu a tinut sa precizeze: "Este o masura buna. O sa ajute partile implicate in proces atat prin faptul ca totul va fi inregistrat, cat si prin faptul ca grefierele vor putea transpune pe hartie tot procesul. Apoi noua prevedere va fi de un real folos la supravegherea si verificarea activitatii de judecata".
Instantele care nu au cerut fonduri pentru achizitionarea tehnicii mai pot sa o faca deoarece tot conform noului cod de procedura penala "instantele au calitatea de ordonator de credite angajeaza cheltuieli, iar tribunalele raspund de managementul bugetului pentru toate instantele din raza sa teritoriala".

P. B. - Agenda zilei

  • Investitie de 3.000.000 de dolari, sub semnul intrebarii

Moderna statie de transformare de la Curtici risca sa nu fie folosita la parametri proiectatiSC Electrica SA a finalizat, de curand, la Curtici, cea mai moderna statie de transformare a energiei electrice din sud-estul Europei.
Desi finalizarea obiectivului era planificata sa aiba loc mai repede, din cauza unor lucrari care nu fusesera prevazute initial, statia de Transformare nu a fost pusa in functiune decat la finele anului trecut, deoarece a aparut necesitatea efectuarii unor lucrari peste cele prevazute in proiectul de baza.
Realizarea statiei a tinut de deservirea Zonei Libere Curtici-Arad (infiintata in 2001), care oferea "o perspectiva energetica incurajatoare", dupa cum preciza Eugen Crisan, directorul sucursalei de distributie aradene a SC Electrica RA.
Din pacate, pana in prezent, Zona Libera Curtici-Arad nu confirma asteptarile SC Electrica SA, prin faptul ca numarul investitorilor este mai mic decat cel preconizat. Mai bine zis, gradul de ocupare al Zonei Libere Curtici-Arad este in prezent de doar 40 la suta (n.r. - cu aproximatie), iar retragerea facilitatilor de catre Guvern, risca sa stopeze sau sa incetineasca ritmul investitiilor de acolo.
Totusi, statia de transformare nu deserveste numai Zona Libera Curtici, ci -  printr-o linie de 110 kV - si orasul si comunele din apropiere.
Echipamente moderne
Statia este construita din module functionale care au fost fabricate, testate, ambalate si livrate de fabricile concernului ABB. De asemenea, verificarea statiei in santier, in vederea punerii sub tensiune, a fost realizata de specialisti din cadrul ABB Suedia si ABB Romania.
Statia este echipata cu cele mai moderne echipamente electrice existente pe piata, avand la baza cea mai  noua tehnologie furnizata de concernul ABB.
O trasatura remarcabila a statiei o reprezinta si sistemul digital pentru protectie si control. Aceasta face posibila conectarea in viitor a statiei - prin fibra optica - la un dispecerat local si va permite controlul sau la distanta.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]