Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 8 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Concursuri pentru ocuparea posturilor de director la spitalele din municipiu

Doctorul Mircea Faur este optimist in ceea ce priveste concursulTrei "combatanti" la Spitalul Judetean
Angajati a trei unitati spitalicesti din orasul Arad - Spitalul Judetean, Maternul si Municipalul - ard de nerabdare sa afle cine le va fi noul director general, ca urmare a concursului ce va avea loc, pe data de 12 mai, la Directia de Sanatate Publica. 
Conform noii legi a sanatatii, directorii de spitale, care erau pana acum delegati, vor da examene pentru ocuparea functiei pe un mandat de patru ani, in cazul Spitalul Judetean existand, pe langa directori, alti doi aspiranti.
Judeteanul
La Spitalul Judetean Arad, condus de dr. Mircea Faur, si-au mai depus acte pentru ocuparea postului de director dr. Dana Oprea - sef Sectie Boli Infectioase - si Sanda Incu - medic primar Sectie Neurologie Adulti. 
Contactat telefonic, directorul Faur - candidat si el la concurs - ne-a declarat ca este optimist in ceea ce priveste concursul in sine, care va consta in doua probe. 
Doctorita Teodora Olaru este singura care si-a prezentat candidatura"Prima dintre ele este scrisa si consta in prezentarea din 21 de ordonante de urgenta apartinand legislatiei complexe din domeniile medical, economic si juridic. Cea de-a doua - orala - va consta intr-o prezentare a unui proiect managerial" - Spunea dr. Mircea Faur
Municipalul
O alta unitate la care se va organiza concurs este si Spitalul Clinic Municipal Arad. Aici, dintr-un motiv sau altul, din informatiile pe care le detinem, nu si-a depus candidatura decat actualul director, dr. Teodora Olaru. 
Cum data limita de depunere a actelor a fost ieri, este aproape imposibil ca, dupa documentarea facuta, sa-si mai fi depus cineva candidatura. 
Insa, si asa, normele metodologice ale legii prevad ca, in termen de 24 de ore, orice candidatura poate fi contestata, bineinteles cu argumentatia necesara.
Maternul
Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Salvator Vuia" este cea de-a doua unitate care nu "beneficiaza" de concurenta in ceea ce priveste concursul ce va avea loc pe data de 12 mai. La fel ca in cazul Spitalului Clinic Municipal Arad, aici doar directorul - in persoana doctorului Gheorghe Furau - si-a depus candidatura.
Nici doctorul Gheorghe Furau nu are concurenti la MaternConditii
Conditiile de participare la acest concurs nu sunt, insa, la indemana oricui. Conform legii, participantul trebuie sa fie absolvent al UMF (Universitatea de Medicina si Farmacie), sa fie cadru didactic universitar cu predare, profesor universitar sau sef de lucrari si sa aiba competenta in managementul serviciilor din sanatate (cei care nu au competenta au obligatia sa o dobandeasca pana la 31 de zile, derogarea legii nu face altceva decat sa ii faca eligibili, chiar daca nu se incadreaza ultimei conditii de participare.
Concursul in sine va avea loc la Directia de Sanatate Publica Arad si va avea ca juriu reprezentanti din cadrul DSP si a Consiliului de Administratie a unitatii pe care o reprezinta.
***
Cu siguranta, daca pana acum aceste functii erau ocupate prin numiri
mai mult sau mai putin obiective, acum, prin noul sistem, la carma conducerii spitalelor vor ajunge (sau ramane, dupa caz) doar acei directori foarte bine pregatiti. 
Bineineles, acestia vor trebui sa isi formeze pe langa ei o echipa profesioinista, care sa redreseze, astfel, prin calitatea actului medical, sistemul sanitar. 
Acest lucru va fi posibil dupa castigarea mandatului, cand se vor organiza alte concursuri, pentru directori adjuncti si alti sefi din sistem.

Dacian Don - Agenda zilei

  • Ieri, la Bursa locurilor de munca: Zeci de studenti au batut palma cu angajatorii

La Bursa locurilor de munca studentii au putut gasi de lucruIn ciuda vremii neprielnice, peste 200 de tineri au fost prezenti la deschiderea Bursei locurilor de munca pentru studenti, care a avut loc ieri dimineata, la Sala Bingo situata in Piata Garii. 
Actiunea, care a inceput la ora 9,00, s-a bucurat de prezenta deputatului Mihaela Muraru Mandrea si a Lilianei Neacsu, director in cadrul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti, care, alaturi de Stefan Pascu, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad, au adresat cuvinte de bun venit atat studentilor, cat si agentilor economici.
Alexandra Lincar, purtatorul de cuvant al AJOFM Arad, ne-a declarat ca la aceasta editie a Bursei organizata la Arad, ca de altfel in alte 24 de orase universitare din Romania, au participat 46 de agenti economici aradeni care au oferit un numar de 408 locuri de munca. 
In plus, in premiera, AJOFM Covasna, judet care nu are nici o universitate, a transmis o lista cu 66 de locuri de munca destinate studentilor (in domeniul constructiilor, serviciilor, asigurarilor, comertului, transportului si constructiilor de masini).
La incheierea Bursei, Stefan Pascu ne-a declarat: "A fost o actiune reusita, avand in vedere si conditiile meteorologice nefavorabile, datorita prezentei masive a studentilor si a agentilor economici. Prin aceasta actiune, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad a cautat sa sprijine tinerii prin acomodarea cu munca inca de pe bancile facultatii. Paleta locurilor de munca oferite este larga, fiind din domeniul tehnic, economic, juridic etc. Pentru prima data, la editia din acest an a Bursei au fost oferite locuri de munca in domeniul medical."
La randul sau, Alexandra Lincar ne-a spus: "La aceasta editie a Bursei au venit 568 de tineri dintre care au fost selectionati in vederea angajarii 337. Daca la editia de anul trecut au fost angajati pe loc 34 de studenti, anul acesta numarul angajatilor a crescut la 58. Meseriile in care studentii si-au gasit un loc de munca sunt consilieri financiari, agenti asigurari, operatori PC, juristi, asistenti sociali."

Romulus Dubat - Adevarul

  • Se taie gazul de la centralele de apartament

Centralele pe gaz vor fi verificate minutiosAradenii care si-au montat centrale termice neautorizate vor avea o surpriza de proportii incepand cu 1 septembrie: acestea nu vor mai functiona. 
In acest sens, Distrigaz Nord (de care apartine si sucursala aradeana de distributie) a anuntat deja ca va sista furnizarea gazului in toate apartamentele si casele in care se va constata ca nu exista autorizatie de functionare pentru centralele termice.
Conform Ordinului nr. 42/2004 al Ministerului Economiei si Comertului, "centralele termice de apartament care functioneaza fara autorizatie vor fi oprite". Potrivit ordinului, sunt vizate toate cazanele de apa calda si abur de joasa presiune, cazanele consumatoare de combustibil gazos, combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), aflate astfel in functiune pana la 1 februarie 2004. In acest sens, Distrigaz Nord a inceput inca din februarie sa trimita avertizari proprietarilor de centrale, care au fost atasate la facturi, prin care acestia erau informati ca oprirea gazelor este iminenta incepand cu data de 1 septembrie. Dupa 1990, dar in special in ultimii sase ani, tot mai multi aradeni au inceput sa-si monteze in apartamente centrale termice pentru a inlocui sistemul centralizat de incalzire. Piata a devenit, in scurt timp, extrem de dinamica. Au rasarit sute de firme profilate pe importul de centrale termice, provenite in special din Ungaria si Germania. Aradul a devenit in scurt timp groapa de gunoi pentru instalatiile termice de incalzire din Occident, fiind aduse si montate centrale depasite tehnologic sau, mai grav, chiar second-hand, pe fondul lipsei unei reglemetari legale in acest sens. Absenta unei legislatii in domeniu a incurajat acest fenomen.
Noua reglementare le impune insa tuturor proprietarilor de centrale termice montate inainte de februarie 2004 sa (re)autorizeze functionarea acestora si sa obtina un raport de verificare din partea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientilor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) 
In consecinta, va trebui ca proprietarii de centrale sa prezinte, la inspectia tehnica a reprezentantilor ISCIR, urmatoarele acte: proiectul instalatJei, avizat de un montator autorizat, precum si contractul de service cu o firma de profil.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania

  • Trei angajati ai Reiffeisen Bank, morti intr-un accident pe Valea Oltului

Corpurile neinsufletite ale celor trei angajati la Reiffeisen au fost aduse la sediul banciiAdrian Sebastian Varga (24 de ani), din orasul Chisinau Cris, judetul Arad, inspector la Raiffeisen Bank Arad, impreuna cu directoarea filialei din Arad a bancii si un alt inspector au murit miercuri intr-un accident rutier produs in localitatea Caineni, de pe Valea Oltului. 
Potrivit politiei, Adrian Varga, care conducea un autoturism marca Opel Vectra, nu a adaptat viteza la conditiile meteo-rutiere (ploaie si carosabil umed), a pierdut controlul volanului si a intrat in coliziune cu un autotir. 
Acesta era condus regulamentar din sens opus de Ioan Sorga, din Timisoara. 
In urma accidentului a murit pe loc conducatorului auto Sebastian Varga si pasagera din dreapta fata, Maria Birau (39 de ani), din Arad, director la Raiffeisen Bank Arad si Dorin Cimpoeru (41 de ani), inspector la aceeasi banca, ce se afla pe bancheta din spate.

M.M. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Va rog sa ma ajutati sa scap de carucior!"

Lucretia vrea sa scape de caruciorul cu rotileO clinica din Germania poate usura suferinta unei tinere din Arad.
Lucretia Anghel (27 ani) din Arad este o tanara cu un handicap grav, cunoscuta aradenilor prin mijloacele mass-media. 
Problema, ivita inca de la nastere, s-a agravat din momentul in care a fost abandonata de mama ei, in spital. 
Lucretia a deschis ochii si a facut primii pasi intre oameni straini, cu totul ignoranti in fata  suferintelor fizice ale copilului, care incepeau deja sa devina evidente.
Plina de energie, dar nemiscata
"M-am nascut intr-o familie numeroasa. Mama, dupa ce a vazut ca am niste probleme, m-a abandonat la spital. Am crescut la casa de copii, fara sa-mi cunosc parintii, dar cu dorinta nestavilita de a-i vedea, de a ma intoarce intr-o zi in casa parinteasca alaturi de parintii si fratii mei. A fost o dezamagire totala, am strans din dinti si am plecat mai departe.  Mi-am facut o calificare, am incercat sa muncesc, dar boala m-a urmarit continuu. In scurt timp nu am mai putut sta in picioare…".
De ani de zile, tineretea Lucretiei se taraste in scaunul cu rotile, purtand  un diagnostic necrutator: "Parapareza spastica accentuata, decompensata, pe fond probabil de encefalopatie infantila sechelara (Boala Little). Nevralgie cervico-brahiala dreapta cu paralizie de conversie a membrului superior drept. Luxatie congenitala de sold drept, picior stramb congenital bilateral".
Cu o astfel de carte de identitate, tanara ar fi trebuit sa capituleze definitiv in fata vietii. 
Totusi, nu s-a dat batuta niciodata. A reusit sa obtina o casa modesta pe care aranjat-o simplu, dar cu gust. Este studenta in anul II la Informatica, iubeste cartea si este foarte credincioasa.
Este convinsa ca numai Dumnezeu si oamenii cu suflet adevarat au tinut-o in viata pana acum. 
"Noi, oamenii cu handicap, suntem priviti de catre unii dintre semeni cu mila, dispret sau falsa compasiune. Eu nu am nevoie de nimic din toate acestea. Vreau doar ceea ce poate face Dumnezeu si oamenii buni pentru mine."

Speranta din Germania, ajutor din Arad
Ani intregi, Lucretia a batut drumul spitalelor din Arad, apoi din tara. Medicii se contraziceau in amanunte, dar parerea generala a fost ca nimeni nu a vrut sa se ocupe indeaproape de boala degenerativa a tinerei. 
"Am fost consultata de medici de renume, dar nimeni nu a avut curajul sa se atinga de mine. Aproape ca mi-am pierdut speranta. Simteam ca totul s-a terminat pentru mine. Nimeni nu-si poate inchipui acest sentiment de inima grea."

Intr-adevar, Lucretia a primit din partea unei clinici de Neurochirurgie din Germania un raspuns al unui medic neurochirurg care a studiat aceasta boala si doreste sa o consulte si sa o opereze. 
Lucretia este in culmea fericirii, singura umbra  pe obrazul ei fiind legata de… banii de care are nevoie.
Studiind actul, citim ca  dr. Carlo Schaller de la "Neurochirurgische Universitatsklinik" este de acord pentru consult si operatie, pentru suma de aproximativ 11.000 euro. 
Suntem siguri ca toti cei care citesc despre boala acestei tinere sunt fericiti sa o ajute sa-si indeplineasca visul, chiar daca acest lucru inseamna sa renunte la un banut sau doi. 
O fapta de omenie si suflet pentru un semen aflat in grea suferinta si cumpana a vietii confirma faptul ca viata poate fi aparata si salvata, cateodata, doar cu o vorba buna, un sfat sau un mic ajutor.

ANGHEL LUCRETIA – BANCA TRANSILVANIA  CONT LEI – 01201184909; CONT EURO – 04201184909; CONT USD - 02201184909.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]