Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 8 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Monumentul Unirii ramane doar un vis

Aurel Ardelean va merge in audienta la presedintele tarii pentru Monumentul Marii UniriDupa ce in urma cu ceva vreme am aflat cu stupoare ca Aradul va primi doar un sfert din banii pe care statul i-a promis pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri, acum constatam ca nici macar cele 25 de miliarde de lei nu vor mai veni. 
Aradenii asteapta de zeci de ani construirea acestui monument. 
Inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial autoritatile de atunci au incercat in zadar sa ridice monumentul care sa simbolizeze Marea Unire.
Acum se pare ca istoria se repeta.

Au redus suma la un sfert
In Monitorului Oficial a fost publicata suma care va fi acordata Aradului pentru ridicarea monumentului care marca cel mai important moment din istoria Romaniei. 
Pe parcursul a cateva luni, insa, guvernantii au decis ca din cele 100 de miliarde de lei sa se aloce doar 25, restul de bani urmand sa fie destinati altor monumente de prin alte parti ale tarii. 
Autoritatile de la Bucuresti au trecut cu vederea faptul ca atat artistul plastic Ioan Tolan, castigatorul concursului cat si celelalte persoane implicate in proiect si-au construit toate planurile plecand de la aceasta suma. 
Chiar si asa, aradenii s-au hotarat sa mearga mai departe. 
Comitetul director a decis ca monumentul sa fie ridicat tot in acelasi perimetru, zona Catedralei Ortodoxe "Sfanta Treime", la 25 de metri de amplasamentul preconizat, urmand sa fie facute cateva modificari, din cele noua figuri istorice se vor pastra doar cei trei corifei Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop si Ioan Suciu.
Surpriza ... Guvernul nu mai da nici un ban
Sistematizarea zonei in care urma sa fie amplasat monumentul costa, conform specialistilor primariei, nu mai putin de 224 de miliarde lei. 
Drept urmare Asociatia pentru Ridicarea Monumentului a inteles ca amplasamentul trebuie schimbat. 
La intalnirea din 31 august dintre primar si membrii Asociatiei au fost propuse doua noi amplasamente: in fata primariei sau in fata Teatrului. 
Avand in vederea situatia in care se afla, membrii au acceptat propunerea. La cateva zile de la sedinta, prima varianta, amplasarea in fata primariei a cazut, fiindca acest lucru ar determina mutarea Monumentului Eroilor, ceea ce ii afecteaza pe revolutionari. 
Astfel ca a mai ramas doar locul din fata Teatrului. 
Intre timp Guvernul a dat o noua hotarare: "suma de 25 de miliarde, acordata Ministerului Culturii si Cultelor pe anul 2004, pentru Monumentul Marii Uniri din Arad in baza prevederilor H.G. nr. 281/2004 privind suplimentarea bugetului Ministerului din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2004 pentru finantarea cheltuielilor aferente realizarii si amplasarii Monumentului in municipiul Arad, cu modificarile si completarile ulterioare, se disponibilizeaza la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2004". 
Cu alte cuvinte nu mai primim nici un ban.
Vor merge in audienta la presedintele Romaniei
 "Noi nu mai vrem sa invinuim pe nimeni, dar este cert ca au existat niste jocuri de culise si la Bucuresti si la Arad. 
Reprezentanta Ministerului Culturii si Cultelor, care a facut parte din juriul concursului, ne-a sugerat subtil sa organizam un nou concurs. 
Din acest lucru nu inteleg decat ca rezultatul concursului a suparat pe cineva de la Bucuresti. 
Nu stim ce s-a intamplat, dar din cate am vazut noi guvernantii au hotarat sa dea prioritatea construirii Parcului Reconcilierii, alocand 30 de miliarde in acest sens",
a declarat Aurel Ardelean presedintele Asociatiei, care in aceasta saptamana va merge in audienta la presedintele Romaniei pentru a-i prezenta situatia. 
De asemenea, Comitetul Director va trimite o scrisoare catre premierul Adrian Nastase in speranta ca pana la urma monumentul va fi construit, fiindca nu reprezinta un simbol doar pentru aradeni ci pentru romanii de pretutindeni. 
Propunerea sculptorului Ioan Tolan de a muta cu cativa zeci de metri amplasamentul  a fost acceptata, iar primarul Gheorghe Falca a promis ca in cateva zile va fi facut un studiu pentru a se stabili costurile pe care le implica amenajarea zonei respective.

Diana Rotar - Observator

  • Servicii UPS la Terminalul Cargo

Noi perspective optimiste legate de Terminalul CargoPresedintele Consiliului Judetean Gheorghe Seculici a avut o intalnire cu secretarul Forumului German-Roman - Harald Stich si cu presedintele Forumului Cultural Banat-Ja, Manfred Englemann pentru a studia posibilitatile de dezvoltare a Terminalului Cargo.
In urma discutiilor purtate cu cei doi oficiali, s-a facut o oferta concreta din partea acestora de a muta serviciile de curierat UPS (sistem de posta americana) de la Budapesta la Arad. 
"In cateva zile va exista o oferta concreta din partea acestora pentru a muta serviciile de UPS la Terminalul Cargo. Este o realizare foarte importanta care va insemna pentru judetul nostru crearea a noi locuri de munca, iar pentru Terminalul Cargo va aduce si beneficii financiare", a explicat Gheorghe Seculici.
De asemenea, in cadrul discutiilor, s-a abordat, la modul cel mai serios, posibilitatea reluarii curselor aeriene spre Germania.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Se cauta bani pentru Paulis

Manifestarile la Monumentul de la Paulis vor marca aniversarea a 60 de ani de la luptele desfasurate aici - Virtual Arad News (c)2004Pregatirea manifestarilor gandite cu ocazia implinirii a 60 de ani de la luptele eroice de la Paulis sunt pe ultima suta de metri, singurul lucru care mai lipseste ca totul sa mearga ca pe roate fiind, cum era de asteptat, banii. 
De la cele doua miliarde pe care, in prima faza, veteranii de razboi se asteptau sa le primeasca s-a ajuns la o suma de 20 de ori mai mica, oficialii aradeni considerand ca cererea initiala e cam deplasata si imposibil de realizat. 
In cele din urma, Consiliul Judetean a decis sa aloce bani pentru organizarea manifestarilor de la Paulis, punand la dispozitia acestora suma de 100 de milioane de lei. 
Cum oferta s-a dovedit neindestulatoare pentru tot ceea ce se doreste, veteranii au mai solicitat inca 30 de milioane, bani pe care Consiliul Judejean ii cauta, in aceste zile, prin buget.
Ar mai fi de adaugat aici faptul ca prefectul Dan Ungureanu a inaintat solicitari in acest sens si Secretariatului General al Guvernului. 
Acesta spera ca s-ar putea interveni pentru aducerea in zona a apei si a curentului, sau pentru realizarea unei parcari. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Sageata albastra intre Arad si Szeged?!

Sageata Albastra ar putea lega Aradul de SzegedPrezenta in Arad a ministrului Integrarii Europene, Alexandru Farcas, a contribuit la stabilirea unor relatii care ar putea avea in perspectiva efecte pozitive pentru comunitatea aradeana. 
Acesta a fost invitat la un seminar pe probleme de colaborare transfrontaliera, la care a participat o ampla delegatie a Ungariei. 
Oaspetii maghiari s-au aratat interesati de perspectivele dezvoltarii colaborarii cu judetul Arad, solicitand in primul rand dezvoltarea cailor de comunicare si legatura, printre care autostrada si aeroportul. 
Reprezentantii Ungariei au avansat varianta realizarii unei linii de cale ferata pe ruta Arad-Szeged, pe care sa circule celebrele trenuri Sageata Albastra, fabricate la Arad, de care oaspetii au fost deosebit de incantati.

Mihaela Iancu - Observator

  • Decuplati de la retea

Rau platnicii vor fi decuplati de la reteaua RCSCei care nu-si vor plati abonamentul de difuzare TV  pana la jumatatea acestei luni vor fi decuplati de la retea.
Restantierii la plata abonamentului vor fi nevoiti sa plateasca si taxe pentru decuplare si recuplare.
Totodata,  operatorul de servicii cablu/TV va lua masuri drastice impotriva celor care pirateaza sistemul de cablu.
Societatea care distribuie programe de televiziune prin cablu a inaintat plangeri penale impotriva celor care refuza sa-si faca abonament si continua sa se cupleze ilegal la sistem.
Peste 80 la suta dintre locuitorii municipiului sunt abonati la operatorul de televiziune prin cablu.

Camelia Catean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]