Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 8 octombrie 2004

Stirile TVA aici

  • Aradenii ridica blocuri ANL in Timisoara...

Aradenii construiesc locuinte pentru medicii timisoreni - Virtual Arad News (c)2004Pentru ca la noi nu se poate
Desi judetul (dar in special municipiul) are probleme atunci cand vine vorba de spatiul locativ pentru tineri sau pentru cei ramasi fara locuinta, iar viitorul ar putea aduce la portile Primariei mii de aradeni ramasi fara casa ca urmare a retrocedarilor, constructia de blocuri pe bani guvernamentali este un Subiect aproape tabu pentru Arad. 
Cu toate ca oficialii locali sperau ca in acest an sa demareze constructia a 128 de locuinte ANL in Micalaca II Est si a altor 128 de locuinte de gen in Micalaca III Est, acest fapt a devenit imposibil ca urmare a deciziei ministerului de resort, asa ca sansa tinerilor aradeni de a beneficia de o locuina de la stat, pentru care sa plateasca o chirie modica, a fost zdruncinata din temelii.
Soarta blocurilor ANL din municipiu nu s-a decis in Arad, ci la Bucuresti, desi vina apartine in parte si autoritatilor locale, care nu s-au grabit nici ele in aceasta chestiune. 
Pe motiv ca cele peste 250 de apartamente nu au fost cuprinse pe lista de investitii a autoritatii nationale, Primaria a renuntat la elaborarea proiectelor si a mutat banii alocati acestui subiect la alt departament de investitii.
Renuntarea a fost motivata de faptul ca Aradul nu "a primit confirmarea cuprinderii in bugetul ANL pe anul 2005 a executarii a cate 128 de apartamente in Micalaca II Est si Micalaca III Est, in acest caz nemaifiind necesara elaborarea in acest an a proiectului tehnic pentru aceste obiective".
Singurele blocuri ANL care prin contur in acest an sunt cele doua din Micalaca, judetul fiind si el vitregit de astfel de investitii.
Nu acelasi lucru se poate spune despre timisoreni, care vor beneficia de constructia altor blocuri de tip ANL. 
Este cazul ansamblului de locuinte pentru medicii rezidenti de la Spitalul Clinic nr. 1 din Timisoara. 
Dar nu aceasta este surpriza cea mare, ci faptul ca executarea acestor locuinte va fi realizata (ca urmare a licitatiei organizate de ANL) de o firma din Arad. 
Este vorba de S.C Saif - Tim SA - Arad, care va ridica blocuri cu regim de inaltime parter plus trei etaje, firma aradeana urmand sa demareze constructia chiar in aceasta luna.
Cu alte cuvinte daca la Arad un bloc ALN a devenit deja un simplu vis irealizabil, in Timisoara acestea se pot ridica chiar cu viteza luminii. 
Pentru ridicarea locuintelor medicilor, firma aradeana se va alege cu 60 de miliarde de lei. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Proiect pentru imobilele vechi

De pe multe cladiri vechi din centru tencuiala este cazuta"Salvati Aradul vechi!" este mesajul  pe care filiala aradeana a Uniunii Nationale PSD+PUR il transmite edilului sef Gheorghe Falca, vizavi de modul in care arata cladirile din centrul municipiului. 
Social-democratii si umanistii sunt de parere ca foarte multe imobile care fac parte din patrimoniul arhitectonic reprezinta adevarate pericole pentru aradenii care au curajul sa treaca pe anumite trotuare unde, periodic, aterizeaza bucati de tencuiala sau tigle de pe acoperisuri. 
Uniunea este dispusa sa organizeze o consultare publica la care, pe langa aradeni si alesii lor in primarie, sa invite arhitecti, ingineri, specialisti in redactarea de proiecte pentru obtinerea de finantari. 
De altfel, situatia cladirilor vechi din centru orasului este o preocupare mai veche pentru presedintele PUR, Lia Ardelean, care a sesizat si in anii trecuti autoritatile locale cu privire la aceste aspecte. 
Consilierul municipal Alexandra Braica a adus ca exemplu modelul a doua alte orase, Timisoara si Sibiul, unde repararea cladirilor vechi s-a facut in parteneriat public-privat, cu atragere de fonduri europene.
"Primarul Sibiului a reusit acest lucru. Acolo, cladirile sunt renovate 50% din fonduri UE, iar 50% de proprietari, care primesc numeroase facilitati. Daca un sas a reusit, de ce nu ar reusi si un roman?", a intrebat retoric, consilierul. 
Ea a declarat ca va propune, in viitoarea sedinta de consiliu local un  proiect de hotarare pe aceasta tema.

Mihaela Iancu - Observator

  • "Relatiile cu Alianta vor fi in functie de programe"

Presedintele UDMR - Marko Bela si-a anuntat candidatura la presedintie in AradInterviu cu Marko Bela, presedinte al UDMR
Marko Bela, presedintele UDMR, si-a lansat candidatura la Presedintia Romaniei intr-un cadru festiv, la Teatrul de Stat Arad. 
Cu putin timp inainte, intrebat de catre ziaristi pe cine va sprijini candidatul UDMR la Presedintia Romaniei, in turul doi, Marko Bela a raspuns, cum era si firesc, ca UDMR porneste cu ideea de a castiga alegerile prezidentiale. 
In caz contrar, conducerea acestei formatiuni va hotara strategia. 
Avand in vedere faptul ca de la acea declaratie si pana acum lucrurile s-au schimbat in mod radical, in sensul ca principalul contracandidat al lui Adrian Nastase nu mai este Theodor Stolojan, ci Traian Basescu, am incercat sa aflam daca UDMR si-a schimbat sau nu pozitia. Pentru aceasta i-am solicitat un scurt interviu candidatului Marko Bela.

- D-le presedinte, de ce v-ati lansat candidatura la Presedintia Romaniei tocmai la Arad?
- Mi-a placut sa fiu prezentat prima data aici in Arad ca si candidat la Presedintia Romaniei. 
Aradul este important pentru noi ca regiune, dar si ca locul unde am reusit sa obtinem lucruri importante: reamplasarea Statuii Libertatii si un liceu maghiar. 
De aceea, cred ca Aradul a fost locul potrivit pentru a face aceasta prezentare.
- Ce sanse va acordati?
- In acest moment, sunt singurul candidat ardelean si daca m-ar vota toti ardelenii as avea sanse serioase.
- Care va fi mesajul candidatului Marko Bela?
- Vreau sa am mesajul unui maghiar. Nu vreau sa apar cu ideea ca eu pot face ceea ce promit candidatii romani. 
Voi avea o oferta speciala, adica a unui maghiar si, in acelasi timp, o oferta a unui ardelean.
- Pe cine veti sustine in turul doi?
- Daca nu voi ajunge eu in aceasta ipostaza, atunci conducerea Uniunii va hotara.
- Abandonul lui Theodor Stolojan va avea efect asupra relatiilor dintre Alianta si UDMR?
- Nu cred. Trebuie sa conteze programele si atitudinea unui partid. Conteaza si relatiile personale. 
Cu domnul Theodor Stolojan noi am fost in relatii bune, i-am respectat atitudinea moderata si simpatia fata de unele probleme foarte specifice. De exemplu, problema maghiara. 
Totusi, eu cred ca, in ceea ce priveste relatiile si posibilele colaborari cu Alianta, vor conta programele. 
Deci, relatiile cu Alianta vor fi in functie de programe.
- Dupa alegerile generale, ce obiective mai are UDMR de atins?
- Cel al integrarii. Trebuie sa respectam data de 2007 si sa contribuim la integrarea tarii in UE. 
In ceea ce priveste obiectivele exclusiv pentru UDMR, vrem realizarea unei noi forme de autonomie. 
Atat autonomie culturala, cat si autonomie administrativ teritoriala.
- Cum intentionati sa realizati acest lucru?
- Prin descentralizarea generala a administratiei si prin transferarea unor atributii din partea centrului catre administratiile locale si judetene.
- La sfarsitul acestei saptamani se vor desfasura alegerile preliminare din UDMR Arad. Care este pronosticul d-voastra?
- Nu se cuvine sa-l divulg.

Daniel Albu - Adevarul

  • Evreii - mari iubitori de arta si cultura

Negustorul evreu de covoare Iacob Hirsch a construit casa si primul teatru in centrul Aradului - Virtual Arad News (c)2004Bogatul negustor dc covoare Iacob Hirsch hotaraste sa-si construiasca propria casa si un teatru intr-un loc apropiat de centrul comunitatii si al orasului, actuala strada Gh. Lazar colt cu Piata Avram Iancu. 
Hirsch porneste demersurile si in anul 1812 primeste de la regele Francisc aprobarea de construcjie. 
Lucrarile
demareaza in anul 1816, astfel incat in 1818 zestrea constructiva a orasului se imbogateste cu un edificiu civil in stil empir si un lacas de cultura in stil neo-clasic. 
Gestul lui Iacob de a construi un teatru s-a dovedit in timp a nu fi doar o afacere, ci si un act nobil, negustorul de covoare fiind un adevarat sustinator al Thaliei, permitand multor trupe de teatru si opera sa dea spectacole in cladirea sa fara sa le ceara chirie.
UTA a fost infiintata tot de un evreu!
Alte personaje care au influentat in bine nu numai viata comunitatii evreiesti, ci si a celorlalti aradeni au fost membrii familiei Ncuman. 
Prestigioasa activitate in domeniul economic a acestei familii a continuat si dupa integrarea Aradului in regatul
Romaniei, produsele morii de abur, a fabricii de spirt si drojdie si a crescatorilor de cornute si porcine fiind cunoscute inca din perioada anterioara anului 1918. 
Infiintata in 1909, fabrica textila se dezvolta pe parcursul anilor pe un spatiu de cateva iugare, aflate la est de cimitirul Eternitatea si nord de actuala Piata UTA. 
Pentru numeroasele realizari baronul Neuman a fost felicitat de regele Romaniei Familia Neuman ii sprijina financiar pe copiii capabili ai angajatilor lor, dirijandu-i dupa 1909 si spre industria textila. 
Adept al unei minti sanatoase intr-un corp sanatos, Francisc Neuman a sprijinit sportul construind, pe cheltuiala proprie chiar un stadion dotat in premiera nationala cu un gazon englezesc, folosit si astazi fara imbunatatiri deosebite. 
Mai mult chiar el subventioneaza echipa de fotbal UTA, care ajunge de patru ori campioana nationala si planuieste construirea unui bazin de inot, in apropierea cvartalului de locuinte, care nu se va mai realiza datorita evenimentelor ce au urmat dupa 30 decembrie 1947. 
De asemenea, Neuman a continuat si dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial sa-i sprijine pe copiii dotati ai angajatilor cu burse pentru a urma scoli si facultati. 
Nu a renuntat nici la sistemul primelor de Pasti si de Craciun si nici la acel cadou de 27 metri de panza pe care familia il acorda tinerilor insuratei. 
Odata cu plecarea lui in strainatate, rolul acestei familii in viata orasului nostru se incheie. 
A ramas insa amintirea aradenilor, fiindca avand cultul muncii si fiind adeptii cultivarii continue a mintii si a mecenatului, membrii familiei Neuman au fost de-a lungul vietii lor exemple demne de urmat, bucurandu-se tot timpul de stima si respectul concitadinilor, devenind cu timpul o legenda ce s-a tesut in jurul cuvantului om.

Diana Botar - Observator Plus

  • Clinica oncologica la Universitatea de Vest "Vasile Goldis"

Rectorul Aurel Ardelean anunta inceperea lucrarilor in aceasta toamna la Clinica de oncologieInvestitia se ridica la 30 de milioane de euro si va fi co-finantata de UE
Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad incepe, in toamna acestui an, constructia Clinicii Oncologice, informeaza un comunicat de presa.
Proiectul, care se va finaliza in 2005, presupune o investitie de 30 de milioane de euro, din care 8 milioane reprezinta fondurile univestitatii, diferenta fiind acoperita de Uniunea Europeana.
Complexul va putea asigura anual 20.000 de consultatii si tratamente, iar plata acestor servicii va fi facuta prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu care Univestatea a incheiat deja un contract.
"Bolnavii care in urma diagnosticarii au nevoie de tratament si internare vor fi cazati impreuna cu intretinatorii in 10 cladiri, cu cate 4 apartamente de 3 camere, fiecare. Aceste constructii vor intregi complexul clinicii", declara Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad.
Potrivit comunicatului, cu ocazia inceperii anului universitar 2004-2005 a fost deschisa expozitia de fotografii stiintifice, "Celula ca arta involuntara", lucrarile expuse fiind realizate si prelucrate artistic in Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu" din cadrul Universitatii.
Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a fost infiintata in 1990 si are filiale autorizate la Satu-Mare, Baia Mare si Zalau.
Investitia totala in campus se ridica la 14 milioane de euro, in camine putand fi asigurate conditii de hotel pentru 400 de studenti.
Anul universitar 2004-2005 a inceput cu 5000 de "boboci", in premiera, si 12.000 de studenti in total, din toata tara si din Republica Moldova.

M.C.B. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]