Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 8 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Amiralul s-a scaldat intr-o mare de aradeni

Basescu si staful Aliantei DA s-au intalnit cu aradeniiDupa escala din Timisoara, staful Aliantei DA s-a deplasat sambata la Arad. 
Aici, Traian Basescu a fost aplaudat de peste 20.000 de cetateni prezenti la miting.
Amenda pentru scena mitingului
Aproape 20.000 aradeni au fost prezenti, sambata seara, in centrul Aradului pentru a participa la spectacolul organizat de Alianta DA. 
Insotit de Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca, Adrian Videanu si Varujan Vosganian, candidatul prezidential Traian Basescu s-a adresat multimii, fiind aclamat la scena deschisa. 
Alaturi de el au stat si candidatii parlamentari ai Aliantei DA pe listele din judetul Arad. 
Spectacolul a cuprins recitaluri de muzica populara, sustinute de Dumitru Farcas, Nicoleta Voica, Ionut Fulea si orchestra "Rapsozii Zarandului", precum si un concert al trupei "Directia 5".
In fata Palatului Administrativ a fost ridicata cu aceasta ocazie o scena chiar pe locul unde, in campania pentru alegerile locale, fosta conducere a Primariei refuzase sa autorizeze un spectacol electoral al PD. 
Acum, acceptul municipalitatii a fost o simpla formalitate. Dar spre stupoarea organizatorilor, Inspectia in Constructii i-a amendat cu 100 de milioane de lei, pentru ca nu ar fi avut... autorizatie de constructie! 
Amenda este o premiera la Arad unde pana acum nu a fost nevoie de astfel de avize.
Tariceanu si Mona Musca, la piata
In programul vizitei electorale s-a inscris si o descindere la cea mai mare piata de masini din vestul tarii, situata la Hipodrom. 
Aici, Calin Popescu Tariceanu a stat de vorba cu transportatorii aradeni, asigurandu-i ca, daca Alianta DA va castiga alegerile, se vor afla in atentia viitorului Guvern. 
Zona Industriala din vecinatate, ctitorita de fostul primar liberal Paul Valentin Neamt, a starnit entuziasmul presedintelui PNL. 
Acesta a declarat ieri ca aceasta solutie este de viitor, nu asa-zisele Parcuri Industriale sprijinite de PSD, prin care se incearca de fapt revitalizarea unor fosti colosi ai economiei socialiste. 
Tariceanu a explicat ca planul de dezvoltare de perspectiva pentru vestul tarii va trebui armonizat intre Arad si Timisoara, fiindca in urmatorii 20 de ani aici va exista o mare aglomeratie urbana. 
La randul sau, Mona Musca a vizitat ieri piata Obor unde s-a intretinut cu aradenii.
"Cozmanca stie ca PSD va pierde alegerile"
Copresedintii Basescu si Tariceanu au infirmat ieri si zvonul privind o posibila ruptura intre PD si PNL. 
Solicitati sa comenteze o recenta declaratie, potrivit careia un viitor guvern PSD ar putea fi sprijinit dupa alegeri de o parte a liberalilor nemultumiti de liderul democrat, cei doi au spus ca este o dezinformare orchestrata de Octav Cozmanca. 
Presedintele PD a declarat: "Tin sa multumesc partenerului de Alianta - PNL - pentru modul exemplar cum a actionat incepand cu 2 octombrie". 
La randul lui, Tariceanu a intarit spusele candidatului prezidential:
"In PNL nu a existat nici o fisura in momentele de grea cumpana legate de plecarea lui Theodor Stolojan. Cozmanca, acest batran politruc, stie ca PSD va pierde alegerile si vrea sa dea un semnal in mediile politice, ca prin unele manevre va reusi totusi sa faca o majoritate prin care PSD sa ramana la putere. Alianta va merge inainte. Constructia aceasta nu a fost facuta de conjunctura pentru aceste alegeri", a mai declarat liderul liberal.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul - orasul cu un singur cinematograf

Dacia - singurul cinematograf functional din Arad"Erau in Arad cinematografe si gradini de vara, sa vezi zilnic cate un film. Era Progresul din Aradul Nou, Herbac - unde e acuma Teatrul Vechi, Tineretului - unde e Arta acum, cu gradina de vara. Mai era o gradina de vara, unde e acuma Hotelul Parc. Mai era si Muresul, unde e si acuma, apoi Studio pe Anatole France. Mai era unul, Caragiale, langa Piata Mare, si in Gradiste mai era un cinematograf. Dacia s-a construit abia prin anii ‘70". 
Asa suna amintirile de prin anii ‘50, ‘60, ‘70 ale oricarui aradean. 
Cu ce a mai ramas Aradul din toata aceasta bogatie de cinematografe? Cu unul singur, Dacia.
Am parcurs un tur al cinematografelor aradene, cele care in acest an inca mai functionau. 
La "Arta", cu doua sali, de 250, respectiv 50 de locuri, te intampina afisul pe care se poate citi "Cinematograful este inchis pentru renovare". Intr-adevar, au inceput lucrari de renovare. Dl. Romulus Pacurariu, administratorul salii, singura persoana pe care o mai poti intalni in incinta cinematografului, ne spune sa vorbim cu domnii de la Bucuresti, mai bine zis de la Domino Film, firma care a inchiriat cinematograful.
Urmeaza "Muresul". Aici dimineata era film, seara discoteca, si ceea ce apreciau cinefelii era confortul vizionarii - canapelele pe care foarte comod se putea urmari un film. 
Acum se lucreaza intens aici, o echipa masiva de muncitori reconstruiesc tot spatiul. Fireste, nu stiu ce va fi aici in continuare, mai precis daca va mai fi film sau nu.
La "Progresul", in Aradul Nou, usi inchise si afisul "De la 1 ianuarie 2004, activitatea cu filmul se suspenda". 
Atat si nimic mai mult. 
La "Studio" nici nu ne-am mai oprit, cinematograful fiind desfiintat deja de cativa ani buni, actualmenete aici functionand o discoteca.
***
De ce s-a ajuns aici, am incercat sa aflam de la cei in masura sa ne ofere detalii, conducerea RADEF (Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor) Romania Film, mai exact de la dl. Mihail Tintea, directorul RADEF Romania Film. 
"Muresul si Studio au fost inchiriate si au devenit discoteci. Arta, care tine de domeniul public, a fost inchiriat de CNC (Centrul National al Cinematografiei) catre un operator privat, Domino Film, care, din cate stiu eu, va da tot film. Deocamdata se renoveaza, se reamenajeaza. Singurul de care noi raspundem in mod direct este Dacia, care desi nu isi acopera cheltuielile de exploatare, facem eforturi sa il mentinem", ne spune dl. Tintea.
Tot de la domnia-sa am aflat si ca situatia cinematografelor este in declin in toata tara. 
"Noi ne straduim din rasputeri sa mentinem cel putin o sala de cinema in fiecare oras resedinta de judet". 
De ce s-a ajuns aici?, l-am intrebat pe directorul RADEF Romania Film. 
"Din cauza numarului scazut de spectatori", ni se raspunde. 
"Dupa anii '90-'91 activitatea cu filmul a fost permanent descendenta. Unele cinematografe am fost obligati sa le inchidem, iar pe altele sa le inchiriem pentru a acoperi costurile de exploatare la celelalte".
Asadar, Aradul ramane, deocamdata, cu un singur cinematograf, Dacia, si prea putine sperante de viitor ii mai pot anima pe cinefilii din oras.

Catalina Latu - Adevarul 

  • Soferii, biciclistii si carutasii dau dureri de cap Politiei

Carutasii sunt deficitari la respectarea normelor de circulatieDrumurile judetene sunt pline de soferi, biciclisti sau carutasi care nu respecta in nici un fel regulile de circulate. 
De aceea, periodic, politistii aradeni desfasoara o serie de actiuni de verificare pe linia consumului de alcool sau a dotarilor tehnice, actiuni desfasurate in colaborare cu Registrul Auto Roman. 
Asa s-a intamplat si vineri seara, cand, timp de mai bine de cinci ore, politistii aradeni din cadrul Biroului de Politie Rutiera au efectuat o actiune de amploare in mai multe localitati din judet.
Prima localitate vizata a fost Secusigiu, unde neregulile erau la ele acasa! 
Asta pentru ca un numar destul de mare de biciclisti, spre exemplu, circulau fara a avea vreun sistem de iluminat. 
De asemenea, multi dintre autoturismele vizate prezentau defectiuni. 
Fara stopuri, faruri, becuri de semnalizare sau chiar fara nici un bec - soferii conduceau fara nici o problema, spunand doar ca merg... pana-n vecini. Unii erau chiar in stare avansata de ebrietate... Nici unul nu au fost, insa, iertat.
Urmatoarea oprire a fost la Satul Mare, unde situatia era la fel. 
Biciclisti, carutasi, soferi - toti erau fruntasi la nerespectarea regulilor de circulate. 
Nici de aici politistii nu au plecat pana nu au rezolvat toate cazurile iesite in cale. 
Soferii au fost amendati, iar biciclistii avertizati. 
"Multi soferi nu constientizeaza pericolul la care se supun in momentul in care urca la volanul unui autoturism semnalizat necorespunzator. 
Pericolul de a fi accidentati de un alt autovehicul care pur si simplu nu-l zareste la timp, este foarte ridicat. La fel si biciclistii sau carutasii, care, dupa cum a-ti putut vedea, nu sunt semnalizati deloc. Un alt aspect pe care incercam sa-l descoperim la timp si sa-l oprim este consumul de alcool la volan, unde din nou apare pericolul producerii unor accidente foarte grave",
a declarat Adrian Lile, subcomisar din cadrul Biroului de Politie Rutiera Arad.

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Sute de ani de spiritualitate in Aradul Nou

Biserica Catolica din Aradul Nou a implinit 181 de ani - Virtual Arad News (c)2004Biserica Catolica din Aradul Nou a implinit nu mai putin de 181 de ani. In prezent, aici vin circa 400 de enoriasi, dintre care jumatate sunt etnici germani, si jumatate - maghiari.
Anul acesta, Biserica a intrat in renovare, incepand din 1 iunie, impozanta cladire este intr-o transformare continua.
S-a schimbat intregul acoperis, s-a refacut fatada, deoarece se desprindeau bucati din tencuiala.
Preotul Dirschl, care dupa ce din anul 2002 se ocupa de viata spirituala a comunitatii din Aradul Nou, ne spune ca investitia va depasi, pana la urma, suma de 45 de mii de euro.
"Si cei saraci si cei bogati chemati la mantuire spirituala"spune preotul Mates Dirschl.
El ne-a dezvaluit ca din cele mai vechi timpuri, oamenii sarmani si-au gasit un sprijin in lacasul de cult. Sprijin atat spiritual, cat si financiar.
Activitatea sociala a Bisericii este una dintre cele mai vechi activitati, de cand primii Apostoli s-au ocupat de ajutorarea celor saraci.
Acum ea se desfasoara intr-un cadru mult mai organizat.
In fiecare oras, exista cate un centru caritas de intrajutorare a celor cu nevoi si probleme deosebite.
In Arad, el este situat in Gai. Astfel, la nevoile urgente se incearca rezolvarea lor pe plan local.
Cert este ca, spune parintele Dirschl, nu acesta este scopul esential al Bisericii.
"Telul este raspandirea credintei si mantuirea sufletului omului. La mantuire sunt chemati si cei bogati si cei saraci".
Biserica de lemn din secolul XVIII
In 23 septembrie 1723, conform datelor din jurnalul iezuitilor a inceput constructia primei bisericute catolice a comunitatii germane din Aradul Nou.
Ea, se pare, a fost construita peste un foarte vechi cimitir. 
Mai tarziu, intre cele doua razboaie mondiale, aici a functionat cladirea scolii din localitate.
Mica biserica de lemn a functionat pana in 1857, cand deja ideea necesitatii de a construi una noua, mai incapatoare, a devenit tot mai apasatoare.
Istoria spiritualitatii in Aradul Nou nu prezita doar in roz lucrurile. 
Prima Biserica de lemn a fost mistuita de un incendiu. Atunci a inceput reconstructia ei.
Cea noua, insa, tot din lemn a fost realizata. Astfel, cu foarte putin mai solida decat prima, ea nu rezista trecerii anilor. 
In stare foarte avansata de degradare, ea a trebuit, la un moment dat, demolata.
Baronul Sigismund Lavasz, casatorit cu Josefa Lavasz, nascuta Zeke Petozaza, a avut o mare contributie in spiritualitatea comunitatii.
Desi baroana este cea care a decis ca bisericile mici si avariate, care necesita reabilitari urgente, sa fie demolate,decizia sa a fost un pas inainte.
Biserica de lemn, situata undeva in zona unde acum in Aradul Nou functioneaza Dacia Service, oricum, punea in pericol viata enoriasilor catolici.
In data de 10 ianuarie 1812 s-a pus piatra de temelie la biserica noua din Aradul Nou. Este vorba de biserica de pe Calea Timisorii nr.33, unde o gasim si in zilele noastre. 
DupS demolarea bisericii de lemn, comunitatea nu a mai avut, timp de noua ani, nici un lacas de cult. Pana cand familia de baroni nu s-a decis sa finanteze, cu sprijinul Vienei, bineinteles, construirea unei biserici solide.  
Lucrarea a decurs foarte anevoios. Pentru ca baronul a murit imediat dupa inceperea lucrarilor. 
Dupa decesul sau, constructia a intrat sub sechestru. 
Abia in 1814, printr-o hotarire judecatoreasca, lucrarile au fost reluate. Biserica Catolica din Aradul Nou a fost finalizata in 1823.
Pe langa biserica din Aradul Nou a functionat si o manastire - Virtual Arad News (c)2004Misionar in China
Una dintre cele mai marcante personalitati ale comunitatii germane din Aradul Nou este Franz Friedrich. 
Autorul cartii "Neu Arad", Anton Peter Petri spunea ca "nu aceia sunt oamenii valorosi, despre care se vorbeste foarte mult, ci cei care isi fac datoria data de Dumnezeu in liniste, in anonimat".
Un astfel de om a fost, in viziunea lui Anton Peter Petri, si Franz Friedrich, din Aradul Nou. 
El a renuntat la avere, familie si tot ce insemna viata asa cum a cunoscut-o in tinerete pentru a-l sluji pe Dumnezeu. 
Mai mult decat atat, a renuntat chiar si la tara lui. A plecat in strainatate pentru a raspandi si acolo cuvantul Domnului.
S-a nascut in noiembrie 1882 in Aradul Nou.
O viata intreaga a fost om al Bisericii. In noiembrie 1910 a plecat indrumatorul lor in China, luandu-l si pe Franz cu el. 
In drum spre casa, au ajuns si la Roma, unde Papa Pius al X-lea i-a dat binecuvantarea. 
Anii '30 au adus si multe griji la Aradul Nou. Deja incepuse Razboiul Civil in China. 
Oamenii se strangeau la biserici pentru a se ruga pentru viata lui Frantz Friedrich.
Dupa o viata dedicata lui Dumnezeu, nimeni nu stie cum aceasta s-a sfarsit. 
In 1946 a fost internat la spitalul din Peking, de atunci datand si ultima inregistrare a numelui sau. 
Moartea lui Franz Friedrich nu este consemnata in nici un document istoric.
Primii preoti
Primele fete bisericesti care au contribuit foarte mult la dezvoltarea vietii spirituale ale etnicilor germani din zona sunt consemnate in arhive inca de foarte timpuriu. 
Majbritatea sunt preoti care s-au nascut si si-au facut studiile in strainatate, dar s-au dedicat exclusiv comunitatii din comuna Aradul Nou.
Johann Franz Christophorus Schmaltzer 
S-a nascut in 1695 in Austria. A trait pana in februarie 1743. A studiat filozofia si teologia in Passau si Viena. A profesat ca preot in Austria si mai apoi in sudul Banatului
In 1738 a fugit de turci inspre nordul tarii si in 15 august 1739 a ajuns in Aradul Nou.
Episcopul din Falkenstein l-a numit parintele comunitatii germane de aici.
Franz Johann Benedikt Martin 
S-a nascut in 1697 la Bamberg, si a decedat in Aradul Nou, in 1757. A studiat filozofia si teologia in orasul natal, unde a si inceput si profeseze ca preot. 
Incepand cu anul 1735 pana in 1738 a profestat in sudul Banatului, dar si el s-a refugiat de turci la Viena, intorcandu-se in Aradul Nou putin mai tarziu. Aici a ocupat o inalta functie in cadrul Bisericii, incepand cu anul 1742.
Johann Holiniczky 
S-a nascut in 1719, si a trait pana in 25 aprilie 1765, cand a fost inmormantat in Lipa. 
Este o personalitate a Aradului Nou, el fiind administrator al localitatii in 1757.

Simona Mazare - Observator Plus

  • Sclavi ai propriei neputinte. ACU merita sa invinga o echipa troznita de mediocritate

Meciul de fotbal intre UTA si ACU a produs dezamagiriACU Arad - UTA 0-0
Stadion:
CFR; spectatori: 3000.
ACU: Mutu - M. Balint, Bogosel, Lung - Folea, Hexan, Aslau, M. Rus, R. Anca - Visan, Turcan. Antrenor: Marcel Cimpian.
UTA: Marne - Romanu, N. Varga, Ad. Rusu, R. Andone - D. Maghici, Szilyer, Bota, Chitescu (67 Balan) - Stefeliga (58 Sumudica), Apostu. Antrenor: Silviu Iorgulescu.
Arbitri: Adrian Comanescu  (Rm. Vilcea) - Bogdan Harlab (Brasov), Benone Savulescu  (Pitesti). Cartonase galbene: Bogosel 45, Visan 61, Balint 69 / R. Andone 15, Stefeliga 40, Varga 43, Balan 80 si 88, Marne 90. Eliminat: Balan 88.
Desi au imprastiat o dara de nepasare, indolenta si lipsa de combativitate, e greu de crezut ca utistii au abordat confruntarea cu ACU intr-o partitura falsa, prin care sa razbune pedeapsa primita din partea presedintelui Sandu Ion. 
Textilistii au ramas fara prima pentru victoria cu Oradea din cauza gestului murdar al lui Sumudica, insa de aici si pana la un non-combat cu ACU e cale lunga. 
Daca totusi au facut-o, pentru a inabusi o frustrare nefireasca, utistii nu reprezinta decat o adunatura de parliti, dar nu e cazul sa insistam pentru ca mai degraba UTA s-a facut de ras pe propria neputinta, fara a interpeta un rol autoimpus. 
A fost o neputinta strigatoare la cer, crasa si la urma-urmei penibila. 
Invingatorii Oradei s-au metamorfozat intr-o saptamana din vajnici gladiatori in sclavi ai propriei neputinte.
ACU merita sa invinga
Dupa cum a jucat, ACU merita sa invinga. 
A condus aproape tot jocul, a dominat - pe alocuri chiar copios - si a pus probleme serioase in trei randuri. 
Chiar in minutul 2, Marcel Rus putea inscrie, dar a nimerit transversala, iar imediat dupa pauza Balint a trimis cu capul putin alaturi, in conditiile in care Marne era invins. 
Apoi, la mijlocul partii secunde, Hexan s-a balbait la trei metri de poarta si a inchis capitolul ocaziilor de gol. 
UTA? N-a avut nici o prezenta serioasa in fata portii lui Mutu. N-a sutat niciodata periculos, n-a fost in stare sa construiasca o faza elaborata, n-a dus la capat nici un contraatac si nici macar o minge norocoasa nu s-a lipit de ea. 
Adevarul e ca Batrana Doamna a jucat deosebit de sec, urat si ineficient. 
Cu exceptia fundasilor Varga, Rusu si Andone, care au dus de altfel greul meciului, utistii au semanat cu niste pietoni beti care au batatorit gazonul. 
Bota a incercat sa lege jocul la mijloc, dar absenta lui Radoi a contat enorm. 
Neavand cu cine sa puna mingea jos si sa ofere jocului ritm si stralucire, si Bota s-a lasat pagubas si a ateptat o minune care n-avea cum sa vina, pentru ca atacantii au fost doar de forma pe teren.

Sebastian  Siclovan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]