Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 9 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • 2003 - anul in care am invadat Europa

In ajunul sarbatorilor mii de romani se intorc din strainatateAnul 2003 a fost determinant pentru romani prin contactul pe care l-au avut cu strainatatea, in special cu Occidentul. 
Marea majoritate a traficului s-a facut pe frontiera de vest a tarii, lar Aradul prin cele patru porti de intrare-iesire, trei rutiere (Nadlac, Turnu, Varsand) si unul feroviar (Curtici) s-a aflat printre judetele "fruntase". 
Cateva cifre statistice, circa 10.000 de persoane au trecut zilnic frontiera, in tara au intrat peste 100 de milioene de euro, bani proveniti de la cei care lucreaza in strainatate (intorsi in tara de sarbatori) dau dimensiunile fenomenului, care in aceasta iarna pare sa fi atins punctul maxim. 

Autocare si trenuri pline 
Nu toti cei care au venit in tara de sarbatori au facut-o cu masina din dotare, fie pentru ca nu si-au permis financiar, fie ca, calatoria cu autocarul sau cu trenul a fost mai avantajoasa... 
Astfel, de sarbatori a fost un moment prielnic pentru firmele de transport calatori, care si-au rotunjit simtitor veniturile.
Acest aflux de calatori a actionat mai mult asupra firmelor mari. "Noi, ne spune directorul unei firme de transport din Arad avem doar cateva autocare si, la preturile pe care le practicam, suntem pusi in situatia de a refuza clienti, nicidecum de a veni cu autocarele goale. Asa a fost in tot cursul anului trecut, astfel ca nu am simtit o imbunatatire de sarbatori, ci doar o inmultire a cererilor". 
In schimb, firmele mai mari gen Mayer Reisen, Atlassib sau Euro-lines au avut incasari net superioare altor perioade ale anului. 
Si transportul pe calea ferata a cunoscut o oarecare revigorare, chiar daca in ceea ce priveste transportul feroviar de calatori nu se poate vorbi de rentabilizare, mai ales pe relatiile internationale. 
Au fost solicitate in special trenurile care veneau in tara, datorita unei explicatii logice: romanii apeleaza in cele mai multe dintre cazuri la firme de transport romanesti, or in strainatate reprezentantele acestor firme sunt mai rare. 
Astfel ca trenul a fost considerat mai sigur! 
Duty-free-urile, castiguri record 
Cum nu toti romanii care au venit in strada si-au facut cumparaturile "de lux" la locul de plecare, marfurile fine au fost cumparate "din vama" cum se obisnuieste sa se spuna la magazinele de tip duty- free. 
Principalele produse cumparate au fost cafeaua, bauturile (whiskey, in special) sau tigarile, dar si cadourile pentru cei de acasa care sa poarte marca europeana: haine, jucarii sau suveniruri... 
Aceste produse au avantajul ca sunt mai ieftine, pentru ca nu sunt supuse impozitarii. 
"Satul" Stockholm... 
Alaturi de aceste aspecte, romanii care s-au intors in tara de sarbatori au avut placerea de a se reintalni cu sistemul birocratic romanesc, cu inconfundabilii slujbasi care-si fac datoria in solda tarii. 
Una dintre tinerele care a plecat la munca si la studii, totodata, in Suedia, s-a intors de sarbatori acasa cu trenul. 
Totul a fost in regula pe parcursul calatoriei, pana la intrarea in Romania. Aici, a aparut inconfundabilul controlor de bilete nas pentru unii, boacter, pentru altii cu nelipsita-i geanta si zgomotosul compostor. 
Dialogul este autentic, desi pare desprins din scrierile lui Baiesu, si reflecta fidel locul pe care-l ocupa Romania la aceasta ora in Europa: 
"De unde veniti, domnisoara?", "De la Stockholm.", "De unde?", "Din Stockholm... Suedia... Cum, nu stiti?", "Aaa, asa da! Pai eu, daca eu va spuneam ca-s din nu stiu ce sat stiati?". 
In fata unui asemenea lucrator, ce ar trebui sa fie si ghid pentru strainii care ne viziteaza tara, alte cuvinte par de prisos. 
Nu in fiecare zi e sarbatoare, ca trenurile sa fie pline, astfel ca se mai gaseste o explicatie la vagoanele pustii care "simbolizeaza" trenurile internationale.
*** 
2003 a fost un an bun pentru romanii migratori. Si nu numai pentru ei, pentru ca asa cum s-a vazut si din randurile de mai sus din banii romanilor calatori au trait si firmele de transport, si duty- free-urile, ba chiar si boacterul care nu stie de Stockholm.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania

  • Izolati la Trei insule

Locuitorii de la Insula Muresului risca sa fie izolati din cauza gheturilorZeci de familii din Arad risca sa ramana izolate la Trei Insule, din cauza sloiurilor de gheata formate pe Mures. 
Gheata se intinde pe sute de metri lungime si pe jumatate din latimea raului. 
Zeci de persoane sparg cu rangi sloiurile si imping bucatile de gheata, pentru a ocoli podul de pontoane, evitandu-se astfel ruperea sa. 
Podul este singura legatura a oamenilor cu municipiul Arad.
"A venit gheata mare si a impins podul cu cativa metri mai jos, acum vreo trei-patru zile, cand a fost frigul acela mare. Noi l-am refacut si acum iar suntem in pericol", spune Ioan Novanc, presedintele asociatiei proprietarilor de imobile de pe insula. 
Acesta relateaza ca localnicii fac eforturi pentru a evita ruperea podului, cum s-a intamplat acum doi ani.
Oamenii stau de paza si noaptea, imbracati in mai multe randuri de haine, pentru ca temperatura pe malul apei coboara sub minus 15 grade Celsius; ei se incalzesc cu ceai si cu speranta ca vor fi pregatiti atunci cand sloiurile se desprind din Muresul inmarmurit de frig. 
"Iarna avem necazuri cu gheata, primavara cu inundatiile. Mereu se gaseste cate ceva sa ne sperie. Dar nu avem ce face. Singuri am ales sa locuim aici" – ne spune unul dintre cei care lupta cu un drug de fier impotriva naturii.
In jur de 15 familii din Arad, care si-au vandut apartamentele de bloc, locuiesc permanent la Trei insule. 
Unii au case bine cladite, nu doar improvizatii din lemn. Daca singura lor legatura cu orasul, podul de pontoane, s-ar rupe, ei nu s-ar mai putea aproviziona. 
Nici asa nu multi au curajul sa treaca pe malul celalalt, fiindca in orice moment gheata poate disloca podul, si nu s-ar mai putea intoarce.

Andrei Ando - Observator

  • Politistii au inceput verificarea asigurarilor de raspundere civila auto

Politia a verificat soferii de existenta asigurarii de raspundere civilaEchipajele Politiei Rutiere ale Inspectoratului Judetean de Politie Arad au fost mobilizate, ieri, pentru a desfasura o actiune de depistare a conducatorilor auto care nu si-au incheiat asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. 
Actiunea s-a desfasurat in localitatea Sagu si a continuat pe strazile din municipiu. Spre surprinderea politistilor, dintre soferii verificati, 95 la suta aveau incheiata asigurarea auto obligatorie. 
Amenzile pentru cei care sunt prinsi fara asigurarea obligatorie sunt cuprinse intre 500.000 si doua milioane de lei, valori ce depasesc uneori taxa pentru asigurare. 
Pe langa amenda, cei depistati raman si fara certificatul de inmatriculare. 
La actiunea desfasurata ieri, au fost sanctionati 60 de participanti la trafic pentru abateri de la respectarea legislatiei rutiere, dintre care 16 soferi au fost amendati pentru lipsa asigurarii obligatorii. 
Adrian Lile, inspector principal in cadrul Serviciului Politie Rutiera, a declarat ca: "In perioada acestei luni, ne vom concentra atentia, pe langa alte activitati, asupra verificarii politelor RCA si sper ca participantii la trafic vor intelege necesitatea incheierii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto". 
Actiunile politistilor vor continua si astazi, fiind vizate in special zonele rurale din judetul Arad. 

Flavius Puha - Agenda zilei

  • Curticenii, cu gandul la fondurile Phare

Primarul Curticiului - Gheorghe Don spera sa primeasca ajutoare PHAREProiect pentru canalizare de 1 milion de euro. Recomandari din partea ambasadorilor S.U.A. si Austriei !
Primaria Curtici a finalizat proiectul pentru canalizare si spera ca, in cursul acestui an va obtine o finantare de 1 milion de euro, in cadrul programului Phare - Santid ( destinat oraselor cu pana la 30.000 de locuitori ). 
"Am primit asigurari ca vom intra si noi pe finantare anul acesta. Suntem asistati de catre o comisie de experti din cadrul Uniunii Europene care ne-a dezvaluit ca proiectul nostru are toate sansele sa obtina o finantare suta la suta. Dezvoltarea industriala impune o astfel de investitie", a precizat primarul orasului Curtici - Gheorghe Don. 
El spune ca la proiect a anexat si cateva recomandari care vor atarna greu in balanta. Este vorba in primul rand de cele facute de catre ambasadorul in Romania al Statelor Unite ale Americii si de ambasadorul Austriei la Bucuresti, la solicitarea investitorilor din Zona Libera Curtici - Arad
Beneficiarii investitiei vor fi agentii economici si aproximativ 1800 de familii din localitate. 
La ora actuala desi Curticiul are retea extinsa de apa curenta canalizarea din localitate masoara doar sase kilometri, care inghite doar sapte - opt la suta din rezidurile menajare. 
Potrivit proiectului, ar mai fi necesari inca 42 de kilometri de canalizare. Daca banii Uniunii Europene vor veni, lucrarile ar urma sa fie finalizate in 12 luni de zile.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Italienii vor autostrada

Italienii sunt interesati de autostrada spre Timisoara - Virtual Arad News (c)2004Un grup de investitori italieni s-a declarat interesat sa finanteze constructia viitoarei autostrazi Arad – Timisoara, ceea ce ar putea duce la instituirea unei taxe pentru masinile care vor circula pe aceasta ruta. 
Investitorii italieni s-au aratat interesati de concesionarea tronsoanelor Nadlac-Arad si Timisoara-Deva, considerate doua tronsoane strategice ce urmeaza a face legatura cu coridorul pan-european, informeaza RomNET. 
Proiectul de realizare a acestei autostrazi a primit deja o finantare de peste 200 de milioane de euro de la Banca Mondiala, iar contributia investitorilor italieni s-ar putea ridica la peste 300 de milioane de euro. 
Negocierile cu investitorul italian vor incepe saptamina aceasta la Ministerul Transporturilor, urmand ca in cazul unei intelegeri, proiectul de realizare a lucrarilor si studiile de fezabilitatea sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]