Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 9 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • La UVVG Arad – intr-o atmosfera solemna Comemorarea marilor oameni politici Vasile Goldis si Stefan Cicio-Pop

La UVVG au fost comemorati Vasile Goldis si Stefan Cicio PopAnul 1934 va ramane intiparit in memoria istorica a orasului Arad ca momentul unei imense pierderi: in ziua de 10 februarie, s-a stins din viata un adevarat erou al natiunii romane, marele ideolog al Unirii de la 1918: Vasile Goldis. 
Mai apoi, la doar cateva zile de la tristul moment, o alta mare personalitate autohtona trecea la cele vesnice: Stefan Cicio-Pop. 
Un prim mare omagiu adus personalitatii multilaterale care a fost Vasile Goldis a fost infiintarea, in orasul sau natal, a unei universitati care ii poarta numele. 
Acum, la implinirea a 70 de ani de la moartea celor doi oameni politici, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, onorandu-si patronul spiritual si pe aliatul sau in gandire si simtire romaneasca, a organizat o ceremonie comemorativa. 
In dimineata de sambata, au fost depuse coroane de flori la mormintele celor doi, aflate in cimitirul Eternitatea, pentru ca mai apoi protocolul sa continue la statuia lui Vasile Goldis din centrul orasului. 
Un moment deosebit l-a constituit prezentarea distinctiei pe care Ministerul Culturii si Cultelor a acordat-o Muzeului Memorial "Vasile Goldis", situat in Palatul "Romanul". 
Ceremonia a continuat cu o sesiune de comunicari pe teme istorice, deschisa de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad, care a prezentat lucrarea cu titlul: "Vasile Goldis, erou al natiunii romane". 
Corul "Emil Montia" al Universitatii de Vest "Vasile Goldis", condus de prof. Ioan Fluieras, a prezentat un program muzical adecvat momentului. 
La orele pranzului, conducerea si cadrele institutiei organizatoare, personalitati locale si invitati speciali s-au deplasat la Catedrala Ortodoxa, unde a avut loc, parastasul la 70 de ani de la moartea lui Vasile Goldis si a lui Stefan Cicio-Pop. 
Slujba de pomenire a fost oficiata de PSS. dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. 
La toate manifestarile organizate in cursul zilei de sambata, a participat si o delegatie formata din distinse personalitati ale lumii universitare italiene.

S. Milancovici -  Adevarul

  • Se aleg sefii la Universitatea "Aurel Vlaicu"

Se pare ca rectorul Lizica Mihut nu are contracandidatUniversitatea "Aurel Vlaicu" trece, in aceste saptamani, prin febra alegerilor. De la simplu sef de catedra si pana la rector, toti profesorii sunt in plina campanie electorala, se, agita, trag sfori, apeleaza la influente, intr-un cuvant, intreg tacamul unui scrutin. 
Daca pentru functia de rector, lucrurile sunt ceva mai simple pentru ca actualul sef al UAV, Lizica Mihut, nu are (inca) contracandidat, nu acelasi lucru se poate spune despre posturile de sef de catedra sau la consiliile profesorale. 
Aici, data limita a fost acum cateva zile si doar o treime din profesori au reusit sa acceada in posturile dorite. 
Interesant a fost faptul ca "au picat" profesori vechi, cu o notarietate mai mare, dar care nu au reuqit sa impuna proiectele si strategiile didactice cerute.
Urmatoarea runda este in perioada 19 - 20 februarie, cand in lupta intra aspirantii la posturile de decani la cele 11 facultati si colegii. 
Si aici se preconizeaza o concurenta acerba. Majoritatea din actualii sefi de facultati vor fi schimbati - unii pentru ca au ajuns la limita celor doua mandate permise de regulament (de exemplu, parintele Tulcan, decanul Facultatii de Teologie - n.r.), altii pentru ca "lupii tineri" au mai multe sanse (la Facultatea de inginerie sunt trei candidati - n.r.). 
Tot in aceeasi perioada vor fi numiti si secretarii stiintifici (persoanele care organizeaza sesiuni stiintifice, baze de date sau buletine informative - n.r.).
Singura etapa pentru care nu sunt nici un fel de emotii va avea loc in 9 martie, de la ora 11. 
Cei peste 45 de membri ai Senatului UAV, din care 25% sunt reprezentanti ai studentilor, sunt chemati sa desemneze persoana care va conduce universitatea pentru urmatorii patru ani. 
Pentru post este un singur candidat. Cel putin pana acum. 
Este putin probabil, insa, ca cineva sa "indrazneasca" sa intre in jocul alegerilor, desi ultimele zvonuri dau ca posibila depunerea candidaturii din partea profesorului Iosif Caposta. 
Daca sunt doritori, acestia mai au cateva zile la dispozitie pentru a-si depune motiunile, termenul limita fiind cu 15 zile inainte de alegeri.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Alin Gherga a fost definitivat presedinte. Ciuhandu a lansat candidatura lui Marian

Ciuhandru a lansat candidatura lui Ovidiu Marian la functia de primarAlin Gherga a fost ales, ieri, presedinte al organizatiei municipale a PNTCD, acesta candidand cu motiunea "Mobilizare generala". Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, a participat la eveniment, pentru a-l lansa pe Ovidiu Marian drept candidatul PNTCD la primaria Aradului. Reprezentanti din partea PUR, PD, PSD, UDMR au prezentat mesaje de felicitare si desfasurare in bune conditii a alegerilor.
Primarul Timisoarei, legat sufleteste de Arad
"Am venit cu mare placere, cu un sentiment de indoiala fata de eveniment. PNTCD merge inainte, indiferent de cele petrecute in ultima vreme", a spus Gheorghe Ciuhandu. 
Acesta a precizat ca este legat sufleteste de Arad, unde are ascendente familiale, si a recunoscut rolul Aradului in formarea zonei de vest a tarii. "Trebuie sa continuam aceasta traditie. Sa fim prezenti in viata comunitatii prin oamenii nostri, pentru ca avem ce propune. Partidul a traversat o perioada dificila. Asa zisii aliati, PNL sau PD s-au degrevat de orice raspundere. Noi spunem ca perioada 1996-2000 a fost baza intoarcerii Romaniei la occident si avem o mare raspundere pentru continuarea acestui traseu inceput", a spus Gheorghe Ciuhandu.
Ovidiu Marian, pus pe fapte mari
Dupa un discurs bine punctat, care a fost primit cu ropote de aplauze de membrii prezenti in aula Iuliu Maniu, Ciuhandu le-a spus oamenilor: "Vreau sa-l prezint oficial pe Ovidiu Marian, candidatul partidului pentru primaria Aradului". 
In aceste conditii, alegerea lui Alin Gherga pentru functia de presedinte al organizatiei municipale a cazut pe locul doi, fiind surclasata de desemnarea lui Marian in competitia pentru fotoliul de edil-sef al municipiului.
"Ce repede au trecut patru ani! Sunt onorat de candidatura oferita de organizatie. Vad in sala prieteni, angajati cu care am lucrat la Gospodarirea Comunala. Mi-ati dat puterea de a merge la primaria Aradului", a spus Marian. 
Acesta a vorbit despre potentialul municipiului care, in opinia sa, nu a fost exploatat de actualii guvernanti si a promis ca, daca va fi ales primar, va fi alaturi de aradeni pentru a vedea ce-si doresc.
In motiunea sa, Alin Gherga a prezenta un bilant al activitatii desfasurare la nivel de municipiu, criticand modul in care fostul lider, Marcel Chiscan, a condus organizatia si a evidentiat obiectivele pe care si le propune PNTCD. 
"A existat un imobilism general, de care vrem sa scapam. Ne-am propus o tinta de 2-3 consilieri pentru alegerile locale", a precizat Alin Gherga.

Mihaela Iancu - Observator

  • Micalaca devine cel mai scump cartier pentru investitori

Preturile locuintelor din Micalaca sunt in continua crestere - Virtual Arad News (c)2004Pretul unui metru patrat de teren - de la 20 de euro in sus
Municipalitatea a decis sa scoata la licitatie publica, in perioada imediat urmatoare, o serie de terenuri care nu au folosit pana in prezent decat la cultivarea de legume de catre diferite persoane fizice care le-au solicitat sau inchiriat.
Este vorba de mai multe suprafete de teren din Aradul Nou, Micalaca si din zona Aeroport.
Desi unele dintre aceste suprafete ar putea prezenta interes deosebit din partea investitorilor - datorita amplasarii lor langa obiective de interes public (cum este cazul terenului de langa Terminalul Cargo si Aeroport) -, cele mai scumpe terenuri s-au dovedit a fi cele din Micalaca, zona Billa.
Primaria va scoate la. vanzare, ca urmare a votului tuturor consilierilor, patru parcele de teren situate pe Calea Bodrogului, in suprafata totala de 27.271 de mp, unde se vor realiza lucrari de investitii.
Terenurile cu front stradal de langa Contor Zenner au fost evaluate deja la 13,64 euro/mp, suma fiind considerata pret minim de vanzare si in cazul parcelelor de mai sus.
Un alt teren in suprafata de 1.122 de mp scos la licitatie publica este situat pe Calea Timisorii si este destinat construirii unui showroom auto si service. Pretul de pornire al licitatiei este mai mare decat cel de la terenurile de langa Aeroport, el fiind stabilit la 15 euro/mp.
Asemenea suprafetelor de mai sus, terenul a fost folosit pana acum pentru cultivarea de legume.
Zona 300 din Micalaca ocupa, insa, locul intai la capitolul preturi pentru terenurile scoase la licitatie, poate si pentru faptul ca Primaria si-a pus in plan sa dezvolte la maximum acest cartier.
O suprafata totala de 110.590 de mp din aceasta zona va fi scoasa in curand la licitatie publica.
Se vizeaza aici construirea unor spatii comerciale, sedii administrative si birouri si chiar a unui centru de perfectionare profesionala.
Terenurile vor avea cu siguranta trecere daca amintim numeroasele solicitari venite din partea firmelor interesate de achizitionarea de spatii in zona, dar si faptul ca in imediat vecinatate vor fi ridicate, cel mai probabil in acest an, alte patru blocuri ANL.
Terenurile inca virgine au primit deja, in planurile urbanistice intocmite, destinatia de zone pentru institutiile publice si servicii de interes general si de zona pentru parcuri, complexe sportive, recreere.
Pretul minim de strigare va fi stabilit cel mai probabil date fiind expertizele anterioare la 20,5 euro/mp, adica cu 5 euro mai mult decat in Aradul Nou si ca 7 mai mult decat langa Aeroport.
Un alt teren din zona 300, in suprafata de 3.271 mp, acceptat saptamana trecuta de alesii municipiului pentru a fi supus licitatiei, va avea pretul minim de vanzare de 13 euro/mp si va fi destinat construirii bazelor sportive si de agrement (cu terenuri de tenis, volei si baschet).
Ar mai fi de mentionat faptul ca, in curand, i aceasta zona, in vecinatate magazinului Billa, va lua nastere un magazin de amenajari interioare.
Este cert ca in aceste conditii, pretul apartamentelor din Micalaca va creste spectaculos. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Cainii de companie ne vor deschide drumul spre Europa

Presedintele Asociatiei Chinologice Arad - Gheorghe Schill anunta aparitia unui act normativIn cursul acestei luni, consilierii municipali vor fi nevoiti sa emita un act normativ prin care sa fie reglementata circulatia cainilor prin oras.
Daca pana in prezent o plimbare cu cainele prin oras nu facea decat sa starneasca semne de simpatie (fata de micul patruped) si nici un fel de responsabilitate fata de comportamentul acestuia, de acum inainte proprietarii vor fi obligati sa respecte anumite norme de conduita.
Una dintre aceste norme se refera la dejectiile solide provenite de la cainii care sunt plimbati in locuri publice.
Proprietarii vor fi obligati sa le ridice imediat. Mai pe intelesul tuturor, in momentul in care cainele face..., proprietarul sau cel care plimba patrupedul va trebui sa fie dotat cu o maturita si o punga de plastic pentru a putea aduna mizeria.
Aceasta masura este socotita drept o masura de normalitate si un mod de a intra in Europa.
"In tarile dezvoltate din Europa acest lucru nu mai este privit ca o excentricitate. La noi insa, foarte rar intalnesti pe strada oameni care sa stranga mizeria patrupedelor. Este o chestie de educatie. Am convingerea ca la inceput multi vor rade de proprietarii cainilor dar in timp se va reglementa si acest aspect." a precizat Gheorghe Schill, presedintele Asociatiei chinologice.
O alta problema este cresterea unui caine intr-un bloc sau intr-un imobil in care sunt mai multi locatari.
In acest caz va fi necesar acordul vecinilor. Urmeaza sa se stabileasca daca va fi necesar acordul tuturor sau al majoritatii.
Propunerea de act normativ cuprinde si o serie de sanctiuni drastice pentru detinatorii cainelui in cazul in care acesta ataca pe cineva respectiv om sau animal.
In cazul in care un caine raneste sau ucide un animal domestic, proprietarul va fi pasibil de o amenda de pana la un milion de lei.
Daca animalul este supus de catre un om la o suferinta nejustificata, ori il obliga la agresivitate, amenda poate ajunge la 20 de milioane de lei.
In ceea ce privesc luptele cu caini, cei care organizeaza astfel de evenimente vor fi amendati cu 50 de milioane de lei.

Rodica V. - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]