Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 9 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Arad - un oras cu salariati multi si someri putini

Vesti imbucuratoare de la Directia de StatisticaCele mai recente informatii facute publice de Directia Judeteana de Statistica Arad releva faptul ca efectivul salariatilor a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere este numai in ansamblu, pentru ca, in anumite domenii de activitate, s-au inregistrat scaderi destul de spectaculoase...
Avem mai multi salariati
Daca in luna septembrie a anului 2003 au existat 111250 de salariati, in aceeasi luna a anului prezent numarul angajatilor a crescut cu mai bine de patru mii de persoane. 
Diferenta cea mai mare este intalnita in servicii, unde, de la 51852 de salariati s-a ajuns la 54.261. 
Nici in privinta angajarilor in industrie si servicii situajia nu se prezinta chiar asa de prost, tinand cont de faptul ca, in comparatie cu luna septembrie 2003 cand erau 55218 angajati s-a ajuns ca anul  acesta sa fie 574843. 
Ingrijorator este faptul ca in domenii care in alte tari sunt foarte bine dezvoltate si reprezentate in privinta fortei de munca, in Arad, bunaoara, se afla intr-un continuu declin. 
Este vorba despre agricultura, vanatoare si servicii anexe, unde efectivele de salariati s-au redus considerabil. 
In septembrie 2003 existau in aceste domenii 4180 de salariati, in prezent numarul lor fiind de 3972. 
Trebuie spus ca aceste date au fost estimate pe baza rezultatelor anchetei lunare cu privire la numarul mediu al salariatilor si veniturile salariale si a rezultatelor anchetei anuale referitoare la costul fortei de munca.
Si mai putini someri
Evident ca aceasta crestere a fortei de munca nu face altceva decat sa reduca, chiar daca nu considerabil, numarul somerilor. 
Comparand aceleasi perioade de timp, Directia Judeteana de Statistica Arad releva faptul ca de la 8432 de someri s-a ajuns la 7781. 
Dar, analizand evolutia (involutia) lunara, putem trage concluzia ca aceste cifre nu sunt foarte relevante, atata timp cat, in fiecare luna, numarul somerilor scade sau creste, in functie de sezon. 
Cel mai mare numar de someri pe care l-a avut Aradul in aceasta perioada a fost in luna februarie a anului in curs - 10.860 de persoane -iar cel mai putin in luna august - 7217 persoane. 
Fenomen logic daca tinem cont de faptul ca vara este cel mai propice anotimp pentru angajare, spre deosebire de inceputul si sfarsitul anului. 
Ca o curiozitate, din totalul somerilor, femeile reprezinta ceva mai putin de jumatate, intr-o singura luna a acestui an, mai, existand mai multe femei somere decat barbati. 
Valoric, rata somajului a scazut de la 4,1 la 3,8, luna februarie, asa cum am mai spus-o, fiind cea mai nefasta: 5,3.
Protectia sociala
Protectia sociala este un alt domeniu bine reprezentat in viata Aradului. 
Si aici se poate spune ca situatia se prezinta bine, numarul mediu al pensionarilor evidentiind o usoara scadere. 
Daca in trimestrul I al anului 2003 existau 104.040 de pensionari, in trimestrul III al acestui an fiind inregistrate 103.279 de persoane. 
Daca trimestru de trimestru numarul pensionarilor a scazut, pensia medie a crescut continuu, ajungandu-se ca, in prezent, aceasta sa fie undeva la 2.100.000 de lei. 
In urma cu un an, aceasta era de 1.656.331.
Evident ca aceste date sunt intr-o continua schimbare, dar este cert ca economia Aradului - in privinta efectivelor de salariati - si protectia sociala - in privinta pensionarilor - au inceput sa se miste.

Dacian Don - Agenda zilei

  • Nu este o poveste, chiar exista, trasura lui Mos Craciun

Mos Craciun plimba copiii si cu trasuraSpiritul sarbatorilor de iarna a inceput sa se faca simtit la Arad. 
Pe langa tramvaiul copiilor a aparut o noua incantare pentru cei mici, o trasura cu care copiii de diferite varste pot face o plimbare de aproximativ 30 minute impreuna cu atat de mult indragitul "mos" pe un traseu intre Teatru si Primarie.
Este initiativa unor oameni cu suflet mare care doresc, ca povestea lui Mos Craciun sa nu se piarda. 
Prin intermediul acestora, pentru cei mici "Mosul nu este doar o poveste, el chiar exista"
In timpul plimbarii mosul discuta cu copiii, asculta poezii invatate special pentru aceste evenimente. 
Spre bucuria micutilor, mosul ofera bomboane si cate o scrisoare pentru parinti.
In lume sunt 1.000.000 de frati mosi, iar in Arad s-a nimerit mosul cu numarul 999.999.
Plimbarea este oferita gratuit pana la data de 12 decembrie 2004, dupa care "mosul" se va afla la expozitia organizata cu ocazia sarbatorilor de Craciun. Intervalul orar in care se pot intalni copiii cu trasura mult asteptata este 11,30-16. 
In seara de Craciun, mosul promite ca va merge acasa la cei care au fost cuminti si le va oferi cadourile mult visate. 
Pana atunci, exista o linie telefonica unde copiii pot sa discute cu mosul, sa ii spuna ce isi doresc. 
Pe langa linia telefonica, mosul are o casuta postala unde primeste scrisori si la care trimite raspuns.
Inca din prima zi a fost o adevarata bucurie pentru toti cei care au vazut trasura plimbandu-se in centrul orasului nostru. 
Bunicii, parintii sustin aceasta initiativa exclamand incantati: "Ce bine ca v-ati gandit la asa ceva!"
In acest an, a fost prima actiune de acest tip a mosului la Arad. 
In fata teatrului se aduna zilnic copii care asteapta cu nerabdare sa urce in trasura de Craciun. 
Povestea pe care mosul le-o spune celor micuti este aceea ca mosii sunt oameni care au fost buni si cand au imbatranit s-au transformat in ceea ce micutii asteapta cu nerabdare sa intalneasca in perioada sarbatorilor, "Mos Craciun".

Ligia Mot - Observator

  • Sarbatorile de iarna

Magazinele sunt pline cu daruri de Mos CraciunSarbatorile de iarna se apropie cu viteza mare...cumparaturi peste cumparaturi......aglomeratie mare.....cozi infernale si multa bataie de cap.
Cei mai multi dintre aradeni au inceput deja sa-si faca cumparaturile pentru a evita toate aceste neplaceri. 
Mai mult, aprovizionarea camarilor si a frigiderelor in decurs de cateva saptamani nu se resimte atat de puternic la buget.
Campania de aprovizionare a debutat si datorita preturilor care vor tinde sa cresca in a ajunul sarbatorilor si care ii sperie pe aradeni. 
Unii insa doar se intereseaza de preturi urmand sa-si faca cumparaturile in pragul sarbatorilor.
De la inceputul lunii, aradenii au intrat deja in febra sarbatorilor.
Gospodinele au decis deja ce bucate sa puna pe masa de Craciun si au intocmit listele cu alimentele necesare. 
Astfel a inceput si campania de aprovizionare.....o prima raita prin magazine pentru a compara preturile, dupa care au inceput cumparaturile. Majoritatea aradenilor prefera sa-si faca cumparaturile din timp pentru ca in acest fel banii sunt cheltuiti treptat. 
Cei care insa isi permit sa nu se uite la preturi pentru a-l alege pe cel mai mic nici nu isi bat capul cu listele de bucate. 
Cumparaturle si le vor face in pragul sarbatorilor. 
Pentru cei mai multi dintre noi insa acest lucru este doar un vis. 
In febra cumparaturilor, aradenii sunt sfatuiti de catre inspectorii de la oficiul pentru protectia cumparatorilor sa fie foarte atenti la ce cumpara.
Produsele trebuie sa aiba inscriptia producatorului si cea care ii atesta garantia. 
Si acest lucru pentur ca anumiti comercianti vor incerca sa profite de nevoile oamenilor pe ultimul moment. 
Numai in ultimele zile, inspectorii de la protectia consumatorului au aplicat amenzi in valoare de peste 50 de milioane de lei pentru comercializarea ciocolatelor expirate.
Preturile mici ii pot atrage pe aradeni.
Acestia nu se mai intereseaza de ce au cumparat, multumiti ca au facut o afacere buna. 
Si astfel, multi dintre noi vom simti pe pielea noastra adevarul expresiei de la bal la spital in pragul sarbatorilor. 

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Scad redeventele pentru firmele din zonele libere

Scad redeventele pentru firmele din Zona LiberaContractele de concesiune din Zona Libera Curtici - Arad vor fi renegociate, potrivit prevederilor unei recente Hotarari de Guvern, pentru diminuarea redeventelor asumate, informeaza Rompres. 
Potrivit acestui act normativ, vor fi renegociate toate contractele de concesiune incheiate cu Administratia Zona Libera Curtici-Arad, pana la data de 1 iulie 2002, dorindu-se, astfel, compatibilizarea masurilor cu caracter de ajutor de stat existente, cu modificarile si completarile ulterioare, aferente contractelor de concesiune aflate in derulare. 
H.G. prevede ca agentii economici din zonele libere pot beneficia de ajutor de stat regional pentru investitia initiala sau pentru crearea de locuri de munca, ajutorul de stat regional constand in diminuarea redeventei pe care agentii economici o platesc administratiei. 
Pentru investitiile realizate in zonele libere, operatorii pot primi un ajutor de dezvoltare regionala de pana la 50% din costurile eligibile ale investitiilor realizate. 
In acelasi timp, pentru crearea de locuri de munca, valoarea ajutorului de stat pe care agentii economici il pot primi reprezinta 50% din costurile salariale cu personalul angajat pe o perioada de doi ani, pentru intreprinderile mari, in vreme ce in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, la valoarea ajutorului se pot adauga alte 15%.

A.G.C.- Ziua de Vest

  • Sinucidere, pe calea ferata

O femeie a murit decapitata de tren in cartierul MicalacaIeri dimineata, la ora 7,00, mecanicul acceleratului de Baia-Mare a observat, alaturi de linia ferata, trupul unei persoane. 
A anuntat, imediat, impiegatul, care a sunat, la randul sau, Politia Transporturi Feroviare. 
La cateva minute de la primirea vestii, politistii au ajuns la locul indicat de mecanic, descoperind ca este vorba de o femeie, al carei trup fusese, pur si simplu, decapitat de unul dintre trenurile care trecusera pe acolo anterior, in cursul diminetii.
Cercetarile au condus la concluzia ca este vorba despre o femeie de 48 de ani, domiciliata in blocul cu numarul 531. 
Asupra ei s-au gasit retete pentru mai multe tipuri de medicamente, cateva chei si o geanta. 
La locul incidentului a sosit, vizibil marcat, si sotul femeii, care le-a declarat politistilor ca nevasta sa nu este la prima tentativa de a-si lua zilele.
Politistii continua investigatiile, cu atat mai mult cu cat nu au reusit sa identifice nici un martor al incidentului, iar femeia nu a lasat vreun bilet de adio, care sa certifice intentia sa ulterioara de a-si lua zilele.
Accidentul feroviar a avut loc chiar deasupra trecerii ce face legatura intre Micalaca 300 si Zona 500; pentru aradenii cunoscatori, este vorba despre trecerea pe sub calea ferata la gura careia statea intotdeauna, vara, un anumit copil al strazii care "dirija" circulatia, traind din mila soferilor ce-l rasplateau, uneori, cu bani sau dulciuri.

Eugenia Pantea - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]