Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 10 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Libertatea nu-si gaseste linistea in Arad

Statuia Libertatii ar putea fi ridicata in 45 de zileO statuie prea grea de proteste, plangeri penale, vise si dezinformari
Recunoasterea guvernamentala a dreptului Statuii Libertatii de a-si recastiga soclul abandonat in Piata Pompierilor si a face parte din peisajul cultural imagistic aradean nu a adus pacea in Arad. 
Dupa luni intregi de gafe ale politicienilor de la Centru, in ochii carora statuia isi perduse chiar si valoarea estetica, Guvernul si-a reconsiderat politica, vizavi de monument si de protocolul PSD-UDMR, prin unda verde data amplasarii statuii in Piata Pompierilor si prin cele 90 de miliarde acordate viitorului Parc al Reconcilierii. 
Pozitia oficiala avea, insa, sa declanseze nu nou haos local. 
De la protestele propuse a avea loc pe data de 14 martie, la monitorizarea video a lucarilor de amplasare a statuii si pana la plangeri penale cu iz de apologie a criminalilor de razboi, nimic nu pare sa fie strain statuii sau inadmisibil. 
Daca aradenii stau cat de linistiti si asteapta sa se petreaca ceva, altii par sa faca cartile in problema monumentului, devenit rampa politica de lansare a altor subiecte ce n-au legatura cu Aradul. 
Cine urmareste lucrarile Reconcilierii? 
Cel mai mediatizat monument al ultimilor luni Statuia Libertatii, are printre altele, cum era de asteptat dupa atata tam-tam, de un site numai al ei.
Gandit in maghiara, romana si engleza, site-ul www.statuialibertatii-arad.ro - dedicat special evenimentelor aflate in legatura cu Statuia Libertatii - face un periplu prin istorie si arata ca monumentul "este o lucrare de arta in jurul careia are loc o adevarata disputa romano- maghiara privind simbolurile istorico-politice ale comunitatii locale". 
Dincolo de site-ul care da detalii, ce n-ar putea fi agreate de nationalisti, despre ce ar trebui sa insemne monumentul, o camera web ar putea sa furnizeze permanent informatii tuturor despre cum evolueaza lucrarile de reamplasare a statuii in Piata Pompierilor. 
Supravegherea atenta a lucrarilor ar putea insa sa nasca noi conflicte, in conditiile in care unele sunt deja puse pe tapet. 
Maghiarii renunta, romanii nici nu vor sa auda 
Daca maghiarii au renuntat sa organizeze evenimente in Piata Pompierilor de Ziua Nationala a Ungariei (15 martie), marginindu-se la depunerea de coroane in zona Subcetatii si la manifestari in curtea minoritilor, nu acelasi lucru au decis sa-l faca reprezentantii unor partide romanesti in zilele apropiate sarbatorii maghiare. 
Mai hotarat decat oricine altcineva, Gheorghe Funar vrea sa dea o mana de ajutorul celor care nu agreeaza de fel amplasarea monumentului si a anuntat de curand, in calitatea sa de secretarul general al Partidului Romania Mare, ca are de gand sa agite spiritele si sa convoace o adunare nationala a romanilor chiar la Arad si chiar pe 14 martie. 
Nici Vatra Romaneasca nu s-a decis sa stea in banca ei. Dupa ce a organizat un miting de protest cu nabadai si fara autorizatii legat tot de amplasarea Statuii Libertatii la Arad, Primaria a respins cererea de organizare a unei noi manifestatii, in martie. 
Uniunea a atacat, insa, in instanta, refuzul autoritatilor locale de a autoriza manifestarea, iar instanta a clasificat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca irelevanta motivatia Primariei. 
Totusi, Justitia a lasat cale de atac, astfel incat, in cazul in care Primaria va inainta recurs, este greu de crezut ca mitingul va avea loc. 
Bognar, Tokes si aradenii de rand, denuntati penal la Cluj 
La instanta a apelat si primarul Clujului, Gheorghe Funar (poate si pentru faptul ca institutia i-a devenit foarte familiara dupa atatea plangeri si procese) luni, cand a decis sa se implice mai activ in chestiunea Libertatii si sa depuna un denunt penal impotriva tuturor celor care militeaza pentru reamplasarea Statuii Libertatii la Arad (!) 
Denuntul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, motivul invocat de Funar fiind unul dintre cele mai socante: "cei care militeaza pentru reasezarea statuii la Arad se fac vinovati de incalcarea ordonantei de guvern care ii pedepseste pe cei care fac apologia celor condamnati pentru crime de razboi"(?!). 
In denuntul lui Funar sunt nominalizati viceprimarul Levente Bognar, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, precum si politicianul Attila Tullit. 
Mai in gluma, mai in serios, nu ar fi exclus ca sute de aradeni, care sunt de acord sa vada ridicat monumentul, sa fie in curand pe lista neagra a lui Funar. 
Este greu de crezut insa ca justitia clujeana va lua in considerare acest denunt si ii va vedea pe cei care agreeaza amplasarea statuii drept "frati" ai criminalilor de razboi. 
45 de zile pana la liniste?! 
Reprezentantii politici ai maghiarilor din Arad sunt insa ferm hotarati sa reinceapa lucrarile de amplasare a statuii. 
Organizatia judeteana a UDMR crede chiar ca, in termen de maxim 45 de zile, amplasarea Monumentului Libertatii va fi finalizata. 
Maghiarii sustin chiar ca hotararea de guvern a deblocat intregul conflict legat de statuie si sunt dispusi sa reia negocierile cu PSD pentru semnarea unui nou protocol de colaborare. 
Tot maghiarii sunt cei care detin cele mai multe date in legatura cu banii care vor fi cheltuiti pentru statuie si cum vor fi repartizate sumele, vice- presedintele UDMR, Czister Kalman, afirmand chiar ca partidul va subventiona lucrarile legate de amplasarea statuii, urmand ca banii guvernamentali (cele 90 de miliarde) sa mearga pentru sistematizarea zonei si pentru statuia dedicata pasoptistilor. 
Primaria nu a vazut documentele oficiale 
Mai calmi decat toti, reprezentantii executivului Primariei, in frunte cu viceprimarul Emanoil Voicu, sustin ca nu au vazut inca documentele oficiale legate de hotararea de Guvern, privind alocarea sumei de 90 de miliarde Parcului Reconcilierii, si nici cele legate de aspectul si locul pe care il va ocupa monumentul pasoptistilor in schema gandita la Piata Pompierilor. 
"Nu stiu cine coordoneaza lucrarea de la A la Z, dar nu noi suntem cei care amenajam piata", a sustinut ieri Emanoil Voicu. 
Viceprimarul e sigur insa ca lucrarile de amenajare a pietei, incepute deja, nu vor fi prea mult afectate, "pentru ca nu cred ca vor fi modificari spectaculoase in proiect, iar cele care se cer se pot face in aceasta perioada". 
Voicu nu stie cand vor incepe lucrarile, insa este convins ca Primaria se va ocupa de trotuarul de pe Varful cu Dor, ale carui lucrari au fost si ele sistate. 
Lucrurile nu sunt insa chiar asa de simple, in conditiile in care se pare ca Guvernul isi doreste o inaugurare a celor doua statui in acelasi moment, chiar daca Monumentul pasoptistilor va fi pentru inceput doar o copie de unu la unu in ghips a adevaratului monument ce va fi realizat in bronz. 
Reprezentantii UDMR locali cred ca realizarea efectiva a celui de al doilea monument va mai dura ceva, pentru ca sunt necesare a fi parcurse o serie de etape cum ar fi obligatia executivului local de a solicita elaborarea documentatiei pentru intocmirea Planului Urbanistic de sistematizare a zonei care a durat in cazul Statuii Libertatii sapte luni. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Zonele industriale au injumatatit rata Somajului

Zona Industiala Vest a oferit aradenilor peste 4000 locuri de munca - Virtual Arad News (c)2004Explozia dezvoltarii economice de la marginea orasului
Infiintata in 1998, ca parte integranta a Zonei de dezvoltare economica Arad, Zona Industriala Arad constituie o componenta esentiala a strategiei de dezvoltare a municipiului. 
La numai cativa ani de la infiintare, mai ales in ultima perioada (cand a inregistrat o dezvoltare furtunoasa) Zona Industriala a avut ca rezultat major, in primul rand, scaderea somajului. 
Pentru ca in anul 2000 erau doar 400 de locuri de munca in zona industriala, acum numarul acestora este inzecit. 
Gradul de incadrare in Arad este, in acest moment, similar cu cel de dinainte de '89!
Se doreste extinderea Zonei Industriale Vest
In prezent, functioneaza Zona Industriala Arad Vest si Zona Industriala Est, iar intr-un viitor apropiat va deveni operationala si Zona Industriala Arad Nord. 
Cea din partea de Vest se intinde pe o suprafata de 150 hectare de teren intravilan. 
Ea se va inchide in acest an, pentru ca, spune viceprimarul Emanoil Voicu, in scurt timp se vor vinde si ultimele terenuri disponibile. 
Se are in vedere, insa, extinderea sa, cu circa 70 de hectare. 
Municipalitatea se confrunta cu probleme de posesie a terenului fostei Regii de Cai.
Salarii bune pentru 4.500 de oameni
Daca in cursul anului 1999, rata medie a somajului in municipiul nostru inregistra cuantumul de 9,25%, dupa dezvoltarea economica a orasului s-a ajuns la o rata medie a somajului de 4,56 in cursul anului trecut. 
Peste 4.500 de oameni lucreaza in prezent in zonele industriale aradene. Salariile oferite de investitorii straini nu sunt, nici ele, de lepadat. 
Remuneratia medie a unui salariat in zona industriala este de circa 250 de euro. Numarul angajatilor tinde sa creasca in permanenta. 
Executivul local si-a aratat intentia de a se ajunge, pana la finele anului 2006, la un numar de 10 mii de angajati in toate cele trei zone industriale ale orasului.
Investitii de pana la 210 milioane de euro
In Zona Industriala Arad Vest au achizitionat teren 31 investitori din Romania, Germania, Marea Britanie, Franta, Austria, Italia, Japonia, Belgia si Elvetia, avand ca obiect de activitate productia de componente auto, subansamble de electronica industriala, aparatura electromecanica si electrica, activitati de depozitare. 
Tot in acest perimetru functioneaza Centrul Expozitional al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad. 
In Zona Industriala Est au cumparat teren 18 investitori din Romania si Italia, suprafata vanduta pana in acest moment fiind de 20 hectare.
Investitiile totale se vor ridica, in ambele zone industriale, la 210 milioane de euro, spune viceprimarul Emanoil Voicu, subliniind ca estimarea poate fi depasita, pentru ca exista cativa oameni de afaceri care si-au aratat intentia de a investi in magazine universale, respectiv un hotel.
Noi locuri de munca
Ca perspectiva, municipalitatea are intentia de a deschide Zona Industriala Aradul Nord. 
Ea este localizata pe platforma de Nord a orasului, cu acces din soseaua nationala DN 7. 
Va avea ca destinatie activitati de depozitare, industriale si de servicii.  Se vrea ca suprafata acesteia sa ajunga la 110 hectare. 
In prezent, primaria detine aici 16 hectare. Noua zona industriala va oferi, bineinteles, un plus de locuri de munca aradenilor.

Simona Mazare - Observator

  • Chiar daca "gheara" a fost eliminata Plata pentru parcarile auto ramane in vigoare

Parktronic inlocuieste gheara cu amenzi - Virtual Arad News (c)2004In urma scoaterii inafara legii a blocarii mecanice a autoturismelor (prin sentinta din 2 martie a.c. a Curtii de Apel Timisoara) Primaria Arad se vede nevoita sa propuna de urgenta o modificare substantiala a regulamentului de parcare, in care sa se stipuleze ca sanctionarea contravenientilor se va face prin aplicarea unor amenzi. 
In acest scop primarul municipiului trebuie sa dea o dispozitie prin care sa imputerniceasca persoanele care pot constata contraventia. 
Apoi este nevoie de un act aditional la contractul cu Parktronic si de alocarea unei sume de la buget pentru plata persoanelor care vor urmari achitarea sanctiunilor. Toate acestea se vor realiza de comun acord cu Parktronic.
"Intr-o «extraordinara» din aprilie, vom prezenta consilierilor aceste modificari. Inlocuirea blocarii mecanice cu amenda va presupune niste costuri suplimentare, insa noi trebuie sa urmam hotararile instantei si sa punem la punct logistica, sa gasim fondurile necesare aplicarii amenzilor. In ceea ce priveste marcajele insa, deocamdata nu le vom sterge. Eu o sa propun parcarea la 46 de grade, ca legea nu interzice si sa mearga apoi Gavril Popescu cu raportorul sa le masoare!" - ne spune viceprimarul Emanoil Voicu.
Un nou regulament
Despre aceeasi decizie a Curtii de Apel Timisoara, am discutat si cu dl. Adrian Pica, directorul Parktronic. Acesta ne-a informat ca a primit o adresa din partea Primariei Arad prin care li s-a solicitat oprirea operatiunilor de blocare mecanica a rotilor, motiv pentru care Parktronic a si facut acest lucru. 
"In curand, urmeaza sa trecem la ceea ce noi am propus mai de mult, adica la amenzi contraventionale. Ce ne-a impiedicat pana acum au fost costurile suplimentare pe care aceasta operatiune le presupune pentru Consiliu, dar data fiind situatia, nu mai are nimeni incotro. Proiectul era si pregatit in acest sens, toate detaliile exista. Intr-una din urmatoarele sedinte de consiliu va si intra an dezbateri noul proiect, care de fapt este un nou regulament. Acesta cuprinde toate imbunatatirile aduse sistemului de parcare, inclusiv reducerea tarifelor unor abonamente", a subliniat Adrian Pica.
Cititoare de monede
Printre aceste imbunatatiri se afla si introducerea cititoarelor de monede. Iata ce ne-a spus despre acest lucru interlocutorul nostru: 
"Cea mai importanta dovada a faptului ca noi intentionam sa administram in continuare sistemul de parcare este aceasta investitie de 400 de mii de Euro pe care o facem in cititoarele de monede! Saptamana viitoare vor veni primele 50 de cititoare, urmand ca pana la sfarsitul lunii sa putem dota toate cele 150 de parcometre din municipiu (care vor functiona - atat cu carduri cat si cu monede). E o dovada in plus ca noi investim in continuare in acest sistem pe care vrem sa-l modernizam si de care Aradul sa fie mandru".
In ceea ce priveste marcajele, firma Parktronic lasa la latitudinea consiliului aceasta decizie, specificand insa ca in conformitate cu normele Codului Rutier, se pot efectua si parcari la 45°, care sunt in avantajul aradenilor.
In tot raul, un bine
In finalul discutiei, Adrian Pica a iesit chiar in intampinarea vicelui Emanoil Voicu, venind cu o solutie care, daca ar fi agreata, ar rezolva partial problema sanctiunilor cu amenzi. Dupa ce l-am intrebat daca Parktronic va mai avea vreo legatura cu amenzile, el ne-a raspuns: "Da. O.G. 2, Legea contraventiilor spune foarte clar ca primarul municipiului poate imputernici persoane care sa constate si sa dispuna masurile prin procese verbale de contraventie. Ca urmare, angajatii societatii noastre vor fi cei care vor patrula si vor depista masinile care nu au platit parcarea sau au depasit timpul de parcare si vor intocmi un act constatator. Daca persoana respectiva se va prezenta in acel moment la masina i se va intocmi procesul-verbal de contraventie, iar daca nu va fi prezent i se va lasa acel act constatator care reprezinta o invitatie de a se prezenta la sediul nostru pentru a i se incheia procesul verbal de contraventie. Daca nu se va prezenta, in baza unui protocol ce se va incheia cu Politia, toate datele de identificare ale persoanei in cauza, ale proprietarului masinii, ne vor fi furnizate iar procesul verbal de contraventie se va intocmi si se va trimite prin posta. Urmeaza ca in cazul in care nu proprietarul masinii a fost cel care a infaptuit contraventia, acesta sa indice ulterior in instanta, persoana vinovata de acest fapt. Deci, din momentul intocmirii procesului verbal de contraventie si inmanarea acestuia catre cetatean direct sau prin posta, atributiile societatii noastre se vor opri. Aici vine partea mai costisitoare pentru Primarie si anume incasarea acestor amenzi de catre persoanele pe care le platesc voluntar si ulterior, incasarea prin Directia Fiscala, prin masuri ce pot merge pana la executare silita. Aceste proceduri vor dura si vor costa consiliul dar, odata cu plata taxelor si impozitelor, suma respectiva tot trebuie sa o achite contravenientul. Atat doar ca va plati o suma mult mai mare, pentru ca se adauga si penalitatile. Daca in 48 de ore insa se plateste amenda, suma va fi mult mai mica si oamenii o vor plati, cred eu in acel interval de timp. Asadar, solutii exista!"

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Arena CFR, intre a fi sau a nu fi

Apar noi proiecte pentru sistematizarea zonei Stadionului ACUDiriguitorii clubului ACU Arad si-au prezentat ieri proiectul pe care il au in vedere, ca alternativa pentru modernizarea bazei sportive Astra-CFR.
"Vrem sa construim un stadion european, de 20.000 de locuri, cu un hotel pentru echipa", a declarat Ioan Mainescu, principalul finantator al gruparii din Aleea Banu Maracine. 
"Firma Terra Sat, din Sibiu, este varianta pentru ceea ce vrem sa facem noi. Hotararea luata va fi si in functie de consilierii locali", ne-a spus Ovidiu Pacurar, ofiterul de presa al echipei studentesti. 
Daca o parte a stadionului va fi demolata, pentru a se construi un magazin, echipa ACU, cu zece antrenori la toate grupele de copii si juniori nu va mai avea unde sa isi desfasoare competitiile. 
Tehnicianul seniorilor, Marcel Coras, a luat atitudine. 
"Noi avem un proiect mult mai viabil decat aceasta firma, pentru a ne face stadion si hotel. In plus, vom construi si un supermarket, insa fara a distruge stadionul", a spus Coras.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Nebunii" ajung in strada

Bolnavii Spitalului de Psihiatrie risca sa ajunga pe drumuriPeste 11 mii de persoane din judetul Arad care sufera de afectiuni psihice, tulburari de comportament sau de adaptare, risca sa ramana fara asistenta de specialitate. 
Cauza se datoreaza faptului ca Laboratorul de Sanatate Mentala (LSM), situat pe strada Vasile Alecsandri, unicul de acest gen din judet, este pe cale de a fi evacuat, iar demersurile personalului de a gasi un alt spatiu au fost sortite esecului. 
Criza a inceput in urma cu un an cand LSM a fost notificat de fostii proprietari. 
De atunci, personalul cei patru medici, patru asistente, un psiholog si doi sociologi - au incercat din rasputeri sa gaseasca o solutie. 
Din nefericire pentru ei si pentru pacienti, autoritatile competente i-au trimis de la unele la altele, fiecare negandu-si competenta. 
Directia de Sanatate Publica le-a comunicat ca nu este competenta sa gaseasca spatii, conducerea Spitalului Judetean, institutia in subordinea careia este LSM, a ridicat din umeri pentru ca spatiile sunt si asa insuficiente, iar Consiliul Judetean la fel. 
A ramas doar Primaria Arad, care, la randul ei, i-a trimis... dupa sponsori. 
In aceste conditii, medicii sunt nevoiti - pana la finele lunii, cand expira ultima pasuire - sa-si desfasoare activitatea in conditii improprii, consultand intre 100 - 150 de pacienti pe zi, fiecare cu povestea sa, cu drama sa... 
Semnalul de alarma tras de medicii LSM este cat se poate de serios. 
Chiar daca exista mai multe cabinete particulare, nici unul din acestea nu este competent sa ofere medicamente compensate. 
Medicii "ameninta", insa, ca vor face consultatii chiar si... pe strada. Desigur, aceasta nu este o solutie.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]