Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 10 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Arde campul!

Pompierii militari au stins focul la o ferma din apropierea AraduluiPompierii aradeni au intervenit ieri in doua incendii care s-au produs la cateva minute diferenta. 
Cateva zeci de hectare de grau au cazut prada focului, la o ferma aflata la un kilometru de la iesirea din Arad, in vreme ce, la fosta groapa de gunoi a orasului, ierburile uscate au luat foc.
Pe soseaua Arad-Timisoara, la un kilometru de la iesirea din municipiu, ieri dimineata, un fum gros, inecacios, bloca pur si simplu circulatia autoturismelor aflate in trafic. 
Oamenii aflati in preajma locului au anuntat pompierii, care au trimis, de urgenta, trei echipaje pentru interventia rapida. 
In ciuda eforturilor, culturile de grau nu au mai putut fi salvate decat in mica masura. 
Potrivit cercetarilor, incendiul a fost declansat de o flama a unui cablu electric aflat deasupra lanului. 
In combinatie cu graul uscat, numai bun de recoltat, rezultatul a fost izbucnirea incendiului. De mentionat ca interventia pompierilor nu a necesitat oprirea circulatiei pe sosea.
In partea cealalta a orasului, la fosta groapa de gunoi, langa benzinaria BAT, in acelasi timp, trebuia stins un alt incendiu. 
Boschetari aflati in zona au dat foc gunoaielor care, pe fondul secetei, s-a extins rapid spre vegetatia uscata. 
Intr-o prima faza, pompierii au intervenit cu doua masini, dar declansarea incendiului de pe calea Timisorii a generat retragerea uneia dintre ele. 
Pentru stingerea definitiva a incendiului, a fost nevoie si de interventia Salubritatii, cu masinile de apa.
Joi seara, pe raza orasului Nadlac, a fost semnalat un alt incendiu. De data aceasta, a fost vorba despre un tir, pentru stingerea caruia a fost suficienta interventia pompierilor civili din localitate.
La inceperea lucrarilor specifice campaniei agricole de recoltare, pompierii recomanda masuri pentru impiedicarea accidentelor. 
Utilajele trebuie verificate, mai ales in ceea ce priveste inlaturarea reziduurilor de paie, protejarea instalatiei electrice sau dotarea cu stingatoare de incendii. In lanuri fumatul trebuie interzis cu desavarsire.

Mihaela Iancu - Observator

  • Intrarea la strand - taxabila la orice ora !

Intrarea la strand va fi taxata indiferent de oraGratuitate pentru chiriasii si proprietarii de casute
Adunarea Generala a Actionarilor de la Gospodarirea Comunala, intrunita joi, a decis sa ia o serie de masuri cu privire la activitatea de la Strandul Neptun. Prima si cea mai importanta decizie pentru aradeni este legata de intrarea la strand, actionarii decizand ca de acum intrarea in incinta bazei de agrement sa fie taxabila indiferent de ora.
15 mii, dupa ora opt seara
S-a stabilit ca intre orele 7 dimineata si opt seara aradenii vor scoate din buzunar pentru a intra la strand 20 de mii de lei, iar de la opt seara si pana dimineata doar 15 mii de lei. 
Inainte ca aceeasi AGA sa ia decizia gratuitatii de intrare la strand dupa ora 18, biletul de intrare costa, indiferent de ora, 20 de mii de lei. 
Noua hotarare luata ieri de Gospodarirea Comunala a venit, potrivit actionarilor, la sugestia Executivului, confruntat cu tone de plangeri legate de faptul ca, odata cu facilitatea oferita aradenilor, "cartierul general" al boschetarilor s-a mutat din gara la strand. 
Comerciantii au inceput sa sesizeze furturile de mese, scaune sau chiar spargerile de baruri (in ultima saptamana fiind sparte doua institutii de alimentatie publica), iar chiriasii furturile din casute. Mai mult, pe timpul noptii, bazinele strandului au fost transformate in loc de spalat pentru boschetari.
Pe gratis, pentru chiriasi si proprietari
O alta decizie luata de AGA la sedinta vine, de aceasta data, in beneficiul proprietarilor si chiriasilor de casute de la strand. 
La cererea acestora, actionarii au luat o decizie cat se poate de normala: le-a oferit acestora dreptul de a intra gratuit in incinta bazei de agrement. 
Cei care si-au facut din timp abonamente vor intra pe baza acestora.
Zvonuri cu numiri
Desi zvonurile de pe piata dadeau ca sigura numirea, inca de joi, a liberalului Cornel Haristiade ca administrator al strandului, pozitie ocupata pana la demisia lui Coloman Edeleni de Petru Mihaies (in prezent directorul interimar al GCA), primarul Gheorghe Falca sustine ca nu a avut loc nici o numire in acest sens. Mai mult, Falca a intarit ideea ca pentru functia de director al Gospodaririi Comunale se va organiza concurs si ca strandul este condus de oamenii de pana acum.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Mai multe casatorii

Vara este sezonul casatoriilorTot mai multi aradeni aleg sa isi uneasca destinele. 
Peste 700 de miri s-au casatorit in prima jumatate a anului, cu 8 % mai multi decat anul trecut. 
Casatoriile se oficiaza in zilele de marti şi joi intre orele 12 si 15, dar actele se depun la serviciul de stare civila care de saptamana viitoare va fi deschis in fiecare zi intre orele 8 si 17. 
Cei care vor să se casatoreasca sambata platesc o taxa de 280 de mii de lei la care se adaugă taxa pentru fotografii de 55 de mii de lei, şi cea video de 65 de mii. 
Cea mai aglomerata luna la Serviciul de stare civila este august, cand in zilele de sambata sunt programate intre 40 si 50 de nunti.

Televiziunea Arad

  • Pantofarii pe cale de disparitie

Pantofaria - o meserie pe cale de disparitiePe vremuri sa fii pantofar era o adevarata afacere. Se scoteau bani frumosi din aceasta meserie.
Dupa Revolutie numarul atelierelor a scazut drastic. Oamenii mai bine isi iau alti papuci, considerand ca pretul pentru reparat este prea mare. Pe de alta parte pantofarii spun ca preturile nu sunt prea mari.

Ei au de platit chirii costisitoare la care se adauga banii dati pe materialele pentru reaparatii.
In Arad au mai ramas cateva pantofarii traditionale. Una dintre aces-tea este situata pe strada Lucian Blaga, la numarul 10. Petrica Brasovanunul dintre ei - mai de voie mai de nevoie s-a apucat de aceasta ineserie frecventand cursurile de profil la UCECOM, iar mai apoi la Braila si Iasi.
El are 48 de ani este casatorit cu Marcela si are o fetita de 16 ani, Roxana. Petrica este de loc din Minis si este nevoit sa faca naveta zilnic pentru a putea fi la datorie.
Programul atelierului este de la 8 la 15.30 de luni pana vineri. El si-a deschis acest atelier in anul 1992.
Inainte a lucrat la Pielarul, societate care l-a ajutat in a-si pune pe picioare aceasta afacere.
"De la Pielaru am primit materiale-talpi, piele, accesorii, solutii - cat si masinile din dotare. Eu le-am platit apoi in decursul a doi ani de zile",
spune mesterul.
Dotari
Atelierul este modest, dar bine dotat. Are nu mai putin de patru masini - de intins, de cusut incaltaminte, de polizat si de finisat. Au costat ceva bani, dar au o viata lunga. Asa ca achizitia a meritat sa fie facuta chiar daca amortizarea costurilor i-a luat ceva vreme.
Preturile nu sunt prea mari
In fiecare zi la usa lui vin zeci de oameni. In sezonul estival vin oameni mai putini. Petrica isi explica acest lucru prin faptul ca vara nu se poarta atat de mult pantofii, ci papucii mai usori, care nu necesita reparatii repetate.
"In schimb toamna si iarna am mult mai multi clienti. Nu pot sa spun ca am un castig exact
-afirma Petrica -, in fiecare luna este diferit. Depinde cat de des se distrug pantofii si cat de mult isi doresc clientii sa ii repare"
In ceea ce priveste sumele pe care oamenii trebuie sa le scoata din buzunare, acestea variaza in functie de reparatiile pe le necesita, sau operatiile la care sunt supusi.
De exemplu, cele mai dese reparatii care se fac aici sunt cele de inlocuire a capacelor de toc.
Pretul acestora este intre 50.000 si 60.000 lei pentru incaltamintea de dama si de 80.000 lei pentru cea de barbati.
Lipirile si cusaturile se platesc cu preturi cuprinse intre 10.000 si 50.000 lei, suma variind in functie de suprafata.
Pentru incaltamintea ce necesita intindere cu masina speciala suma perceputa e de 48.000 lei, iar schimbatul de tocuri se efectuzeaza contra a 140-160.000 lei
Cu minimul de dotare pantofarul Petrica Brasovanunul face lucrari de calitate Cea mai scumpa operatiune este schimbatul de talpi care ajunge la 250.000 lei.
"Eu pe stoc nu am talpi, intrucat sunt destul de scumpe, iar modelele de pantofi se schimba mai tot timpul. In conditiile acestea eu nu-mi pot asigura o rezerva. Uneori chiar clientii mei merg sa-si achizitioneze talpile intrucat nu le vine sa creada ca sunt atat de scumpe.
" povesteste pantofarul. Pentru cine vrea cusut manual la incaltaminte pretul este de 110.000 lei.
Alte operatiuni
Pe langa reparatul pantofilor la atelier se mai fac si alte reparatii. Printre acestea se numara cusutul fermoarelor la genti, geci sau la alte obiecte. Pretul este aproximativ 50.000 lei.
Vin si bogati
Chiar daca unii ar putea crede ca pragul atelierului este trecut doar de cei cu posibilitati materiale reduse nu este asa. La reparat vin si oamenii bogati. Unii vin nervosi ca li s-a rupt incaltamintea abia achizitionata, altii vin cu obiecte la care tin mult. Ei se mira de preturile mici si se bucura cand afla ca pantofii vor fi reparat
Concurenta second - hand
Dupa anul 1996 a avut o scadere a numarului de clienti. Asta, din cauza aparitiei incaltamintei second-hand care i-a dat calculele peste cap. 
"Unii prefera - spune Petrica- sa-si ia pantofi la mana a doua. 
Adevarul este ca unii sunt mai ieftini decat reparatul. Altii vin si-mi spun ca nu le-ar placea pentru nimic in lume sa umble cu pantofi care au apartinut inainte altora.
Clienti pensionari 
Majoritatea clientilor sunt pensionairi, care nu-si permit achitionarea de incaltaminte foarte des. Dar nu duce lipsa si de tineri. 
Oricum cei mai multi bani ii incaseaza in zilelc de salariu sau pensie. 
"Inainte de Revolutie nu aveam un atelier al meu, insa numarul de clienti era de zece ori mai mare decat acum. Dupa parerea mea aceasta meserie e pe cale de disparitie pentru ca personalul e in varsta. Nu exista tineri care sa profeseze in domeniu, - se confeseaza Petrica- iar dupa 1989 nu s-au format ucenici. Cred ca meseria e pe cale de disparitie"
Spatiu in rate
Spatiul in care Petrica isi desfasoara activitatea a fost cumparat in rate, platind un avans de 25%, iar suma totala va fi acoperita in trei ani de zile. 
"Cat am aceste rate imi va fi mai greu. De multe ori am mare noroc cu sotia care imi acopera o parte din cheltuieli" 

Desi nu castiga foarte multi bani din pantofarit, Petrica Brasovan nu are de gand sa renunte la meseria lui. Asta a facut toata viata nu s-ar vedea niciodata facand altceva. Deocamdata, asteapta sa vina sezonul rece, pentru ca oamenii sa vina mai des si cu cat mai multi papuci la reparat.
Pantofi cu kilometraj
Printre cele mai trasnite inventii se numara pantofii cu kilometraj si un dispozitiv de comanda a calculatorului cu ajutorul mintii. 
Acestia au fost prezentati in urma cu cateva luni la Iasi, dupa cum ne spune un alt pantofar - Iosif Bacis.
"Organizatorii salonului de inventica au precizat ca au reusit sa adune peste 300 de inventii si aproape 100 de inventatori din intreaga lume". Bacis spune, mai in gluma mai in serios, ca i-ar placea sa repare o astfel de pereche de pantofi.

Bogdana Popescu - Observator Plus

  • Reincep lucrarile la cladirea administrativa a Sebisului

Actualul primar doreste finalizarea lucrarilor la Palatul Administrativ din Sebis - Virtual Arad News (c)2004Noua cladirea administrativa a Sebisului a avut de suferit in ultimii patru ani cand, din lipsa banilor, Primaria nu a mai investit aproape de loc in finalizarea lucrarilor. 
Desi imobilul este ridicat, cu acoperis si geamuri, in ultimii ani nu s-a reusit nici macar tencuirea exterioara a cladirii sau finisajele interioare. 
Noul primar, Gheorghe Feies, cel care a demarat acest proiect in mandatul 1996-2000, a si reluat lucrarile la viitorul sediu al primariei si casei de cultura. 
"Una din prioritatile orasului Sebis este finalizarea acestei cladiri. Ma voi stradui, impreuna cu noul Consiliu local, sa reluam lucrarile, avand in vedere ca toate partidele au avut prins in oferta electorala acest proiect", sustine Feies.
Noul primar n-a stat prea mult pe ganduri si si-a mutat biroul in noua cladire. "Nu stiu, deocamdata, cati bani mai trebuie, pentru ca vom reactualiza cifrele, dar eu sunt convins ca vom termina aceasta cladire. Totul e sa existe bunavointa. Cine vrea sa rezolve problemele cauta solutii, cine nu, motive", mai spune Feies.
Cum anul acesta au mai ramas doar "firimituri" din actualul buget, mai mult ca sigur grosul lucrarilor vor fi prinse pentru bugetul din 2005, sperandu-se, totodata, ca Guvernul sau Consiliul Judetean sa aloce, la randul lor, fonduri pentru acest proiect.

Cosmin Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]