Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 10 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Consilierii locali PSD cer: "Prima data ordine"!

Sedinta extraordinara la Consiliul localSedinta extraordinara a Consiliului local de ieri avea sa iasa din toate tiparele cu care ne-au obisnuit astfel de intruniri. Pornind de la ora desfasurarii acesteia, trecand prin locatia aleasa de Executiv si ajungand pana la voturile date sau subiectele alese, ,,extraordinara" de ieri a avut o cu totul alta fata decat cele din trecut. Sedinta a inceputa ora 13,30 (desi impamantenita era ora 14,00), imediat dupa sedinta pe comisii reunite, fara pauza dintre acestea (cu toate ca ea a fast solicitata cu jumatate de gura de reprezentantii PSD in consiliu).
Daca e buna pentru omul de rand, e buna si pentru consilieri
Locatia aleasa a fost sala 33 a Palatului Administrativ, cea mai urata sala din imobil, ale carei zile sunt, in fapt, numarate. Era evident pe figurile reprezentantilor Opozitiei (si chiar si pe a celor de la Putere) ca sala nu se preteaza gusturilor si meritelor consilierilor locali (adunati ca la o dezbatere publica cu administratori de bloc), insa nimeni nu a protestat, in pofida faptului ca, in trecut, modul in care s-a prezentat sala de sedinta a constituit subiect de disputa. Primarul Gheorghe Falca a motivat aceasta alegere (care i-a apartinut) prin faptul ca in Sala Mare a Palatului Administrativ se desfasura un eveniment mult mai important, neuitand insa sa puncteze faptul ca "daca e buna pentru omul de rand (aici se desfasoara o parte din audiente - n.r.), e buna si pentru consilieri".
Penurie de amendamente
Reprezentantii PSD s-au aratat generosi cu bugetul local, chiar in mai multe sensuri decat ne-am fi asteptat. Cu doar doua interventii si un singur amendament (care a beneficiat de doar cinci voturi pentru), Opozitia si-a facut tema, contribuind mai apoi cu toate voturile din dotare la unanimitatea de care au beneficiat ambele proiecte propuse spre votare, care vizau rectificari de buget. Tot ca o chestiune inedita, s-au propus, in total, doar doua amendamente. Primul a apartinut Puterii si a vizat schimbarea destinatiei a 1,1 miliarde de lei - banii fiind mutati de la capitolul "realizarea legaturii rutiere Aradul Nou - Pod Micalaca" (pentru care se alocasera initial 4,2 miliarde de lei), la realizarea, in totalitate, a unei centrale pe gaz destinata Grupului Scolar Forestier.
Cel de al doilea amendament a fost lansat de Dorel Popa si a vrut parca sa demonstreze generozitatea Opozitiei atunci cand vine vorba de premierea sportivilor. Facand referire la o hotarare de Guvern care stabileste sumele maxime si minime pe care autoritatile locale le pot acorda sportivilor laureati la Olimpiada, Dorel Popa a propus sa se acorde olimpicilor aradeni 22 mii de euro (cu doua mii mai mult decat propunerea Primariei, care a scris si un cec in acest sens), pentru a se ajunge astfel la limita maxima permisa de lege. Primarul s-a aratat, dupa sedinta, indignat de propunerea in cauza, in conditiile in care fosta administrate i-a lasat ca mostenire o droaie de gauri prin buget, care nu au fost inca acoperite, din lipsa banilor.
Urmeaza o avalansa de sedinte
Consilierii locali si-au dat votul pentru alocarea de bani pentru Parcul Reconcilierii si pentru o serie de proiecte importante ale Aradului. Printre acestea se puteau numara cele pentru acoperirea gaurilor la transportul gratuit al pensionarilor, pentru onorarea contractelor legate de activitatile de deszapezire si dezinsectie, pentru alocarea de bani pentru strazi si chiar pentru renuntarea la alte proiecte mari, precum amplasarea Monumentului Marii Uniri in Piata Podgoria sau ridicarea de blocuri ANL in acest an. Daca dezbaterea si votarea celor doua proiecte propuse pe ordinea de zi a necesitat mai putin de patru minute, "diversele" nu au scapat atentiei Opozitiei, desi presedintele de sedinta nici nu a amintit de ele.
Singurul punct de la "Diverse" avea sa bulverseze de tot sloganurile politice, in conditiile in care reprezentantii PSD au fost cei care au cerut... ordine in CLM. Rodica Borza a cerut eliminarea elementelor surpriza si a agitatiei de dinaintea sedintei de consiliu si a solicitat sa se respecte datele stabilite in regulament pentru intalnirile pe comisii si in sedinte. Consilierul a punctat faptul ca, asemenea siesi, colegii sai au locuri de munca si convocarea in sedinte trebuie respectata, pentru a nu le bulversa activitatea de zi cu zi, fapt care nu s-a petrecut de la numirea noului Executiv decat o singura data. "Celelalte sedinte s-au desfasurat haotic. Va rog frumos, mai multa ordine!". Colegii sai de partid au cerut si ei, mai in gluma, mai in serios: "Prima data ordine".
Din nefericire pentru toti consilierii, imediat dupa sedinta de consiliu, ei au fost convocati in sedinte pe comisii, care pregatesc viitoarea sedinta de CLM. Asupra datei acesteia, consilierii Aradului nu s-au putut pune, insa, de acord!

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Falca a semnat primul

Primarul Falca a semnat primul pentru candidatura lui Theodor StolojanPrimarul Gheorghe Falca este primul aradean care a semnat pentru candidatura lui Theodor Stolojan la presedintia Romaniei. 
In cadrul conferintei de presa a Aliantei DA de ieri, seful campaniei prezidentiale a lui Stolojan pentru judetul Arad, liberalul Mihaita Calimente, a oferit prima lista pentru semnaturi democratului Gheorghe Falca, primarul Aradului.
Gheorghe Falca a prezis ca asa cum el, la alegerile locale, a adunat cele mai multe voturi din judetul Arad, si Stolojan va aduna in toamna la nivel national cele mai multe voturi, devenind presedintele tarii.
Mihaita Calimente a depus a doua semnatura pe lista, fiind urmat de alti candidati ai Aliantei pentru alegerile generale.
Staff-ul aradean de campanie al liderului liberal sunt convinsi ca vor reusi sa adune, din intregul judet, circa 20.000 de semnaturi in favoarea candidaturii la presedintie a lui Stolojan. 
Din acestea, o treime vor fi strinse din municipiul resedinta de judet.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Cultura la cafenea

S-a deschis o cafenea pentru tinerii aradeniIncepand de joi, 02.09.2004, in Piata Avram Iancu, nr.ll, fiinteaza KF, o cafenea care este si club si galerie de arta.
Aceasta noua aparitie se datoreaza initiativei unui grup de tineri artisti: Radu Cosma, Ioana Eremas, Rares Moldovan si Gabriel Cosma (ultimii trei sunt absolventi ai Institutului de Arte Plastice din Timisoara) care si-au propus, intr-un fel mai putin conventional, sa promoveze arta contemporana utilizand un spatiu alternativ.
Proiectele lor, si sunt foarte multe, vizeaza sprijinirea artistilor tineri (e vorba de arta vizuala dar sunt deschisi si pentru alte domenii ale artei) pentru a se consacra si dezvoltarea la public a gustului pentru arta contemporana.
Aceste proiecte au vedere sau mai bine-zis, se bazeaza pe legaturile stabilite cu artisti din Timisoara, Cluj, Bucuresti, Arad etc.
KF este un local amenajat special unde, intr-o ambianta deosebita, insotit sau singur, poti sa consumi, la preturi accesibile si decent, o gama larga de produse de buna calitate (ceai, cafea, racoritoare si bauturi alcoolice) si poti sa te emotionezi la intalnirea cu arta. Cei interesati pot afla noutati, de ultima ora, in legatura cu arta contemporana.
Sustinerea financiara cat si toate actiunile grupului, de care am vorbit mai sus, sunt totalmente private.
Aparitiile de acest gen nu pot fi decat benefice. Este un semn bun pentru Arad. Nu multe orase, din Romania de azi, se pot mandri cu asemenea localuri.

C. Butunoi - Buletinul de Arad

  • Tentativa de omor in vila unui comerciant de animale

Politia face cercetari la vila persoanei impuscate din PecicaO femeie din Pecica a fost impuscata cu pistolul cu amortizor de doi mascati
Alerta de gradul zero in judetul Arad. O femeie a fost impuscata in propria-i casa, ieri dimineata, cu un pistol de calibrul 5,6 mm cu amortizor. Atacatorii erau mascati si au reusit sa dispara. Victima a ajuns in stare grava la spital iar politistii cred ca au de-a face cu o razbunare.
Împuscatura din camara
Victima i-a surprins pe atacatori in camara cu alimente. Intrusii, doi la numar, purtau ochelari ca de scafandru. Nu au rostit nici un cuvant atunci cand au vazut-o pe femeie. Unul dintre ei a scos un pistol si a ochit de la mai putin de un metru pieptul gazdei. Glontele i-a perforat victimei plamanul iar aceasta a cazut la pamant. Crezand ca au ucis-o, cei doi au disparut prin gradina din spatele casei. Femeia a fost transportata la spital de vecinii ei, care au gasit-o intr-o balta de sange, insa medicii nu au reusit sa extraga glontele din corpul sau
A crezut ca e arma de jucarie
Ieri dimineata, Ana S. era singura acasa. A iesit in curtea casei, in jurul orei 9, si s-a indreptat spre camara de alimente. Nu a vazut nimic suspect, insa cand a intrat in camara a dat peste doi barbati mascati.
Femeia le-a relatat politistilor ca cei doi aveau pe fata ochelari mari si ca pistolul avea ceva in varf, un fel de amortizor, ca in filme.
Iata marturia victimei, Ana S. : "Intai  am crezut ca nu e arma adevarata,  am dus mana la piept din instinct iar glontele m-a ranit si in deget. Apoi am vazut sange si mi-am  dat seama ca pistolul era adevarat".
Dupa ce si-a revenit din soc femeia a inceput sa strige dupa ajutor.
O vecina ne povesteste: "Noi n-am auzit impuscatura, dar am vazut-o pe vecina plina de sange, si apoi am auzit-o tipand".
Razbunare?
Atacatorii au intrat in curtea familiei S. prin gradina vecinilor. Familia victimei locuieste intr-o vila din orasul Pecica, iar sotul femeii impuscate se ocupa de comertul cu animale. Pentru ca hotii nu au furat nimic, politistii iau in calcul varianta unei razbunari.
Sotul victimei afirma insa cu tarie ca nu are dusmani si ca, probabil, hotii cautau bani.
Politia cerceteaza daca e vorba de ucigasi platiti
Comisarul sef Aurel Moise, adjunctul sefului politiei aradene spune: "Dupa tubul gasit am stabilit ca este vorba de o arma de 5,6 mm cu amortizor. Acest tip de pistol nu se gaseste la noi si probabil a fost adus din afara."
Ana S. este acum internata la sectia de reanimare a Spitalului judetean. Dr. Vasile Racovitean, medic chirurg, a punctat pentru Observator aradean: "Glontele i-a perforat plamanul. Pacienta nu a putut fi operata dar este tinuta sub observatie".
Politistii aradeni incearca acum sa dea de urma atacatorilor. Ei nu exclud varianta ca barbatii sa fi fost ucigasi platiti.

Andrei Ando - Observator

  • Biserica spune cat e satul de gospodar

Biserica de lemn din Budesti a ajuns o ruina - Virtual Arad News (c)2004De la Talagiu pana in Budesti, sate apartinand comunei Plescuta, sunt vreo sase kilometri de drum. 
Asezat tocmai in munte, la Budesti se ajunge greu. 
Pe jos, parcurgi drumul in aproape doua ore. 
Motorizat - si ar fi bine sa ajungi aici cu un tractor ori cu o masina cu tractiune integrala - iti ia mai putin.
Se poate spune ca Budesti e un sat aproape uitat de lume. Curentul a ajuns aici abia in urma cu trei ani. 
"Daca electrificarea s-ar fi facut macar in urma cu 20 de ani, tineretul n-ar fi plecat de aici. Vedeti, acum sunt numai oameni batrani", ne spune Gheorghe Budea, un localnic reintors in satul natal dupa ce a locuit mai multi ani in Santana. 
Satul are 66 de numere de case, in care mai sunt doar 18 familii. 
Totalul locuitorilor satului nu depaseste 60 de persoane.
Poate necazul cel mai mare al acestora este faptul ca satul nu mai are biserica. 
Vechiul locas de cult, construit in anul 1771 (biserica ar putea fi un momument istoric!), sta sa se prabuseasca. 
Turla mai sta in trei grinzi. Altceva nu mai este. 
Slujba se face o data la doua saptamani, in scoala, care nu mai functioneaza din regimul trecut. 
Clopotnita e asezata pe coridor...
Cel mai batran om din sat, Pavel Balint, e de parere ca "biserica spune cat e satul de gospodar". "Mi-e rusine sa ma apropiu de biserica, cand vad in ce hal a ajuns. Suntem un sat uitat de Dumnezeu". 
Iti face placere sa-i asculti pe sateni vorbind despre sat, dar sunt dezamagiti ca nu ii mai ajuta nimeni cu nimic, nici macar cu o vorba buna...

Voicu Sida - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]