Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 11 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Yazaki si-a inaugurat, ieri, santierul fabricii din Zona Industriala Vest

Ieri a fost inaugurat noul santier YazakiInvestitia japonezilor va fi de 30 de milioane de euro
Vor fi create 500 noi locuri de munca
Ieri, in Zona Industriala Vest a municipiului, a avut loc ceremonia de inaugurare a santierului fabricii firmei Yazaki Component Technology. 
Pentru aceasta ocazie, la Arad au venit mai multi reprezentanti din conducerea grupului Yazaki iar la evenimentul de ieri au participat, pe langa acestia, si oficialitati locale si judetene, personalitati politice ale Aradului, reprezentanti ai unor diverse institutii aradene, atat private cat si de stat, mass-media. Primaria Arad si grupul japonez Yazaki au semnat la inceputul lunii noiembrie 2003 un contract prin care acesta a cumparat in Zona Industriala Vest un teren in suprafata de aproape sapte hectare. 
La mai putin de patru luni, dupa obtinerea autorizatiilor si avizelor necesare, Yazaki a facut primii pasi in constructia fabricii de la Arad. 
30 de milioane de euro, 550 de angajati

Despre Yazaki a vorbit Uberto Gamaggio, din conducerea Yazaki Europe. Acesta a multumit in primul rand primarului aradean, care, spune el, a avut o mare contributie la convingerea japonezilor de a se stabili in orasul nostru. Gamaggio a mai spus ca investitia pe care grupul japonez intentioneaza sa o faca la Arad se ridica la circa 30 de milioane de euro. 
Genryu Matsuzawa a preferat Aradul in locul Timisoarei "Apreciem ca constructia fabricii se va finaliza pana la sfarsitul anului, iar productia va incepe din ianuarie 2005. In urmatorii trei-patru ani, Yazaki va avea la Arad circa 550 de angajati". Prefectul Dan Ungureanu si primarul Dorel Popa au vorbit despre insemnatatea acestei noi investitii pentru Arad si aradeni. Cei doi oficiali au spus ca isi doresc o buna colaborare cu firma Yazaki. Primarul a mentionat ca, desi negocierile cu Yazaki nu au fost tocmai usoare, ele au reusit in cele din urma, multumind pentru asta si viceprimarului Emanoil Voicu. 
Santierul viitoarei fabrici Yazaki a fost inaugurat de Uberto Gamaggio, Genryu Matsuzawa - de asemenea din conducerea Yazaki Europe - Dorel Popa si Dan Ungureanu, fiecare scotand cate un harlet de pamant din locul unde va fi amplasata fabrica japonezilor. 
Yazaki este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de aparatura de bord si diverse cablaje electrice pentru autoturisme, grupul avand peste 100 de companii in Japonia si in alte tari. 
Fabrica de la Arad va fi a doua in Romania a grupului Yazaki, prima fiind in parcul industrial Ploiesti. Numarul investitorilor care au cumparat teren in ultimii cinci ani in Zona Industriala Vest a municipiului este de aproape 30, foarte multi incepandu-si deja activitatea aici. 
"Aradul e mai potrivit"
Intrebat de ziarul Adevarul de ce a ales Aradul pentru viitoarea fabrica Yazaki si daca la inceput nu era si Timisoara in calcul pentru acest scop, Genryu Matsuzawa ne-a raspuns: 
"E adevarat ca ne-am gandit si la Timisoara, dar am considerat ca e un oras mare iar Aradul e mai potrivit". 
Cat despre o noua fabrica Yazaki in Romania, de la Arad, era necesara deoarece "aici vom face o productie diferita de cea de la Ploiesti", ne-a mai spus domnul Matsuzawa. Iar in ceea ce priveste celelalte firme straine care activeaza deja in orasul nostru in acest domeniu, Matsuzawa spune ca nu le vede drept concurente, fiindca "fiecare dintre noi producem altceva".

Gerlinde Knap - Adevarul

  • ACU va avea tribuna noua si... supermarket

Stadionul ACU va fi reconstruit - Virtual Arad News (c)2004Cel mai vechi stadion al Aradului si locul unde s-a jucat pentru prima data, oficial, un meci de fotbal va fi daramat, mutat si reconstruit.
Este vorba de fosta arena "Vagonul", actualmente baza sportiva "Stadionul Vagonul Arad", terenul echipei Atletic Club Universitatea (ACU). 
Primaria a primit recent o notificare din partea conducerii clubului prin care acesteia i se solicita transmiterea in folosinta gratuita catre Club a terenului si a arenei aferente, iar aceasta "din dorinta de a incuraja practicarea sportului de catre copii si tineri". 
Astfel, daca consilierii vor vota pozitiv, in cel mai scurt timp terenul (in suprafata de circa 3,2 hectare) plus tribunele, vestiarele cladirile anexe vor trece, asa cum ar fi normal, in posesia Clubului. 
Numai ca viitorul arenei este putin diferit si ceva mai complicat decat v-ati imagina. 
Intr-adevar, acesta trece la club, doar ca tribuna (potcoava) dinspre strada Banul Maracine va fi daramata pentru a face loc unui supermarket. 
Despre acest lucru s-a mai vorbit in repetate randuri, de fiecare data autoritatile infirmand. 
"Va fi si teren si magazin. Acesta este o conditie pentru cei care primesc terenul, sa pastreze terenul si sa continue activitatea sportiva", precizeaza viceprimarul Emanoil Voicu, care a mai adaugat ca se va incerca un parteneriat identic cu cel dorit cu firma care concesiona iluminatul public. 
Daca UTA s-ar fi ales cu nocturna, ACU se va alege cu un stadion nou. 
De ce unul nou, explica tot Voicu: "Totul este putred! Este cel mai putred stadion. Asta este realitatea." in plus, terenul din fata arenei nu a fost amenajat niciodata, astfel ca in clipa de fata este o simpla parcare de tiruri neamenajata si insalubra. Cei care vor construi, insa, este posibil sa nu fie sefii sau sponsorii clubului ACU, chiar daca in trecut si-au manifestat intentia. Emanoil Voicu spune ca acestia nu au fondurile necesare: "Daca aveau bani puteau sa faca si pana acum. Nu au fonduri, iar pacaleli cu "terenul gratis ca vom face" am mai auzit..."

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Sume exorbitante pentru subventionarea transportului elevilor. Reducere direct la ghiseul de bilete

Elevii si studentii vor circula cu tramvaiul la pret redus - Virtual Arad News (c)2004Autoritatile locale incearca sa gaseasca o solutie pentru ca elevii si studentii sa plateasca doar jumatate din costul abonamentului de tramvai. In prezent, elevii achita la ghiseele Companiei de transport public pretul intreg, urmand ca jumatate din suma sa fie decontata de catre unitatile scolare. 
Dupa ce au fost facute multe sesizari ca elevii isi primesc cu intarziere sumele cuvenite, municipalitatea a ridicat problema gasirii unei variante pentru a veni in sprijinul elevilor si al studentilor.
Directorul Radu Torsin spune ca o astfel de varianta a fost folosita cu succes cu mai mult timp in urma, si ca revenirea la plata de catre copii a doar jumatate din pretul biletului (urmand ca decontarea sa se faca intre bugetul local si CTP) nu ar afecta societatea de transport public.
In Arad invata circa 41- 42 de mii de elevi si studenti. 
Dintre acestia, circa 30% isi cumpara abonamente pe mijloacele de transport in comun. Se ajunge, asadar, la o subventie de 1,2 miliarde lei lunar. Anual, ar trebui sa se cheltuiasca in jur de 16 miliarde lei doar cu acest scop.

Simona Mazare - Observator

  • Sinagoga Neologa din Arad implineste 170 de ani

Ionel Schlesinger anunta ca pentru prima data se va aniversa SinagogaComunitatea evreilor din Arad sarbatoreste 170 de ani de la ridicarea Sinagogei Neologe. Atunci a avut loc si prima slujba religioasa oficiata de rabinul Ros Hasana. 
Constructia Sinagogei Neologe a inceput in anul 1827 si a fost finalizata in 1834. 
In timpul celor sapte ani s-au intamplat multe incidente. Evreii au vrut sa construiasca Sinagoga, dar nu au avut autorizatie de oonstructie. 
In ciuda acestui fapt, ei au hotarat sa inceapa constructia, dar, intocmai ca in Balada Mesterului Manole ce se construia ziua era demolat noaptea.
Atunci rahinul Aaron Charin si rabinul Moshe Mirsch au hotarat sa mearga la imparat si i-au oferit ca dar viitoarea Sinagoga. 
Surprins, imparatul a dat ordin sa fie permisa constructia ei. Ca masura de prevenire, constructia s-a facut in asa fel, incat din exterior apare ca o casa de locuit. 
Evreii din Arad se pot ruga in doua Sinagoge. Prima, cea Neologa are un curent reformat al carui initiator a fost Rubin Aaron, iar cea de-a doua este de rit ortodox, si a fost construita mult mai tarziu, in 1912. 
Presedintele Comunitatii evreilor din Arad, Ionel Schlessinger declara: "Acum este prima data cand se sarbatoresc un numar de ani de la ridicarea constructie: Dupa biserica sarbeasca acesta este cel mai vechi lacas de cult din Arad. Acestui eveniment ii vom dedica doua zile din luna mai. 
In prima zi va ai va avea loc o adunare festiva, in cadrul careia vor fi prezentate comunicari istorice evreiesti la care sunt invitati si  membrii celorlalte etnii. A doua zi, va avea loc un concert care va cuprinde piese din folclorul evreiesc"

A devenit o traditie pentru Comunitatea evreilor din Arad, ca sarbatorile sa fie marcate prin concerte.

Claudia  Untaru - Agenda zilei

  • 4.500 de euro pentru o carte

Interpolul va urmari cartile vechi disparuteUna dintre cartile de patrimoniu sustrase din Muzeul Judetean Arad a fost reperata. 
Va reamintim ca un tanar de la un liceu aradean, ce avea acceptul conducerii institutiei de cultura de a studia carti vechi, a sustras mai multe volume pretioase, pe care apoi le-a vandut la preturi de nimic. 
Exemplarul identificat de anchetatori se numeste Ortelius Hieronimus Augustorus si a fost licitat recent de un anticariat maghiar la suma de 500 de euro.
Politistii aradeni au nevoie acum de interventia Interpolului, pentru a descoperi cine este persoana care a livrat volumul in Ungaria.

C.L. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]