Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata,11 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Dezamagiti de tergiversarile Guvernului: Profesorii picheteaza Primaria

Sindicatele din invatamantul aradean au hotarat pichetarea PrimarieiIn cadrul conferintei de presa de ieri, cele doua sindicate din invatamantul aradean au anuntat ca nu au ajuns la nici un acord cu reprezentantii Guvernului in ceea ce priveste cererile salariale. 
Biroul Operativ al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a stabilit continuarea calendarului de actiuni revendicative, astfel ca in data de 15 septembrie a.c., personalul didactic nu va participa la deschiderea anului scolar. 
Cu acceptul a 98 la suta din sindicate, in toate resedintele de judet vor avea loc mitinguri de protest.
La Arad, aceste actiuni vor avea loc in fata Palatului Administrativ, incepand cu ora 9 si vor dura aproximativ doua ore.
Sunt asteptati peste 2000 de participanti - membri ai celor doua sindicate si nu numai. 
Daca negocierile de dupa protest nu vor avea un rezultat multumitor, pe data de 5 octombrie, de Ziua Educatorului, va avea loc un miting de mari proportii la Bucuresti. 
Sindicalistii ameninta ca nu se vor opri aici, fiind hotarati sa inceapa, in 11 octombrie, greva generala pe termen nelimitat.
Prof. Marius Gondor, lider al Sindicatului Liber din Invatamantul aradean s-a aratat extrem de nemultumit de ultima oferta a Guvernului: 
"Am inceput negocierile din mai. Legea speciala de salarizare trebuia finalizata pana la 30 iunie. Noi am solicitat ca macar pana la 30 septembrie sa fie promulgata, insa nu am primit nici un indiciu in acest sens. Actiunile noastre de protest nu ni se datoreaza noua, ci tehnicii de amanare pe care Guvernul roman a adoptat-o in aceasta perioada indelungata."
Liderul Sindicatului Democratic, prof. Danut Ienesescu, a impartasit aceeasi parere, considerand ca "oferta de miercuri a Guvernului nu a adus modificari, ci a creat mai multe nemultumiri. Vin cu diversiuni si cu tot felul de propuneri pentru a ne determina sa nu mai tinem actiunile de protest din data de 15. Noi suntem hotarati sa continuam si asteptam sa vina la protest peste 60 la suta din membrii celor doua sindicate. De asemenea, vreau sa fac un apel catre parintii elevilor, ca sa stie si dansii ca aceste revendicari nu comporta doar cresteri salariale, ci si fonduri pentru reparatii, manuale s.a."
Liderii celor doua sindicate aradene au mai precizat ca negocierile cu Guvernul continua si luni, 13 septembrie, cand va avea loc o noua intalnire la Bucuresti, insa nu se arata deloc increzatori.
In cadrul aceleiasi conferinte, la care au mai participat si vice-liderii celor doua formatiuni: doamna Maria Buruc (S.L.I.), respectiv doamna Maria Pondiche (S.D.I.), s-a discutat si despre decizia Inspectoratului Scolar Judetean ca zilele de 11 si 12 septembrie 2004 sa fie zile lucratoare, personalul nedidactic fiind obligat sa se prezinte la scoala. 
Conducerea sindicatelor a fost indignata de hotararea luata de catre doamna Zoea Rotaru, inspector general al I.S.J., cu privire la obligativitatea prezentei in scoli, in zilele nelucratoare. 
"Am crezut ca am trecut de epoca 89. Este inadmisibil ca in 2004 sa fie incalcat Codul Muncii intr-o asemenea maniera. Mi se pare un abuz pe care nu putem sa-l toleram. Mai mult decat atat, a fost incalcat si contractul colectiv de munca. Doamna Rotaru trebuia sa se consulte neaparat cu sindicatele, or acest lucru nu s-a intamplat.", a declarat domnul Gondor. 
El a mai precizat ca munca suplimentara nu poate fi prestata fara acordul salariatilor, iar el are indoieli cu privire la faptul ca s-au purtat discutii cu acestia.

Leila Butiu - Adevarul

  • Ancheta redeschisa in cazul mortii unui fiu de judecator

Prim procurorul Sabin Maris combate ipoteza mortii prin accident a tanarului TrifaTanarul a fost gasit mort in luna mai intr-un strand din Arad 
* Expertiza medico-legala exclude varianta unui accident sau a unei sinucideri
Cazul mortii fiului unui judecator din cadrul Tribunalului Arad despre care se credea ca a fost victima unui accident sau ca s-ar fi sinucis, a fost redeschis de catre anchetatorii aradeni care acum iau in calcul varianta unei crime.
Fiul judecatorului Ioan Trifa, seful Sectiei Civile din cadrul Tribunalului Arad, a fost gasit mort in luna mai, in incinta strandului "Neptun"
Traian Trifa, in varsta de 19 ani, fusese vazut ultima oara in seara de 22 mai 2004. 
Tanarul s-a intalnit cu prietenii sai la strand, unde au petrecut in diverse discoteci. 
Seara, victima ar fi plecat cu un Mercedes alb, masina familiei, iar in parcarea strandului ar fi fost implicat intr-o tamponare. 
Baiatul ar fi lovit doua masini parcate si ar fi plecat de la fata locului. 
Anchetatorii afirma ca, ulterior acestui incident, Traian Trifa s-ar fi intalnit cu un prieten, de care s-ar fi despartit in cartierul Micalaca, aflat pe celalalt mal al Muresului, fata de pozitia strandului. 
A doua zi, baiatul a fost gasit intamplator de un vacar, in incinta strandului, dar intr-o zona de pasune, situata la zeci de metri de terasele populate.
Leziuni interne puternice
Rezultatele la care au ajuns medicii legisti au schimbat total mersul anchetei. 
Expertiza realizata la Institutul de Medicina Legala din Timisoara si primita de procurori zilele trecute arata ca baiatul a suferit leziuni interne foarte puternice, posibil cauzate prin lovire cu corpuri dure. 
"Rezultatele expertizei medico-legale, sosite zilele trecute de la Timisoara, arata ca leziunile interne grave puteau fi cauzate de lovirea victimei cu un corp dur. A devenit neplauzibila varianta ca moartea sa fi survenit din cauza accidentului in care a fost implicata victima, experimentele efectuate in acest sens si avariile minore ale autoturismelor combatand ipoteza", a declarat ieri prim-procurorul Sabin Maris.
Astfel, anchetatorii au inceput sa ia in calcul posibilitatea unui omor, varianta mortii cauzate de un accident in care baiatul a fost implicat fiind definitiv abandonata. 
In acelasi timp anchetatorii afirma ca varianta conform careia tanarul s-ar fi sinucis este tot mai putin plauzibila.
Procurorii si politistii au inceput sa lucreze la realizarea unui cerc de suspecti si au reluat audierile, urmand ca toti prietenii din anturajul lui Traian Trifa sa dea noi declaratii. 
Unul dintre cele mai mari mistere cu care se confrunta anchetatorii este cum a ajuns corpul baiatului de pe un mal al Muresului pe celalalt.

George Tarata - Ziua de Vest

  • Cu bicicleta de la Targu Jiu la Tebea, via Arad

Batranul din Targu Jiu in drum spre Tebea s-a oprit la AradCei care au trecut ieri prin fata Palatului Administrativ au avut parte de o prezenta inedita: un batranel destul de slab si o bicicleta pe care era arborat un urias steag tricolor. 
Este vorba de Gheorghe Adam, un pensionar de 67 de ani din Tg. Jiu, plecat prin tara cu bicicleta, destinatia finala urmand sa fie Tebea. 
"Parcurg peste 800 de kilometri in acest circuit pentru a comemora 132 de ani de la moartea lui Avram Iancu", ne-a marturisit batranelul, care nu este la prima actiune de acest gen. 
De-a lungul vietii, omul care se lauda ca a inventat "bicicleta cu patine si bicicleta amfibie", a parcurs pe diferite trasee peste doua milioane de kilometri. 
Asta in ciuda faptului ca familia nu prea era de acord. De inteles, dealtfel!... 

C. G. - Agenda zilei

  • Masinile vechi, abandonate, vor fi facute praf

Masinile abandonate au fost ridicate de PrimariePe strazile aradene sunt abandonate multe masini vechi, iesite din uz. 
Fie ocupa locurile de parcare, care sunt oricum insuficiente, fie deranjeaza ceilalti locatari din zona. 
In momentul de fata nu exista nici o firma care sa se ocupe cu ridicarea acestor epave de autoturisme. 
"Se va organiza o licitatie, iar dupa 30 de zile vom incepe ridicarea masinilor. Se va realiza o inventariere, se identifica vehiculele fara numar, se trimit la politie, se verifica stapanul masinii, dupa care urmeaza o instiintare", declara surse din cadrul Primariei.
Proprietarii care nu doresc sa isi piarda masinile vor fi nevoiti sa se prezinte la firma care le-a ridicat pentru a plati o taxa, care in alte orase este in jur de doua milioane de lei. 
In caz contrar, epavele vor fi transportate la cimitirul de masini si distruse cu un utilaj de macinat fierul.

Cristina Gopfrich - Observator

  • O arhiducesa austriaca isi doarme somnul de veci la Neudorf

La biserica catolica din Neudorf este inmormantata o arhiducesa austriaca - Virtual Arad News (c)2004Dupa o viata zbuciumata nu si-a gasit linistea nici in mormant
La biserica romano-catolica din Neudorf este inmormantata una dintre descendentele familiei imperiale austriece. 
Legenda care circula prin sat spune ca dorind sa se refugieze in Transilvania pentru a scapa de un sot impus de parinti, arhiducesa Maria Ana Ferdinanda de Habsburg s-a imbolnavit de plamani si a murit pe cand se afla la castelul grofului Zelenski. 
Din cauza vremurilor tulburi, cadavrul nu a putut fi transportat la Viena, printesa fiind inhumata in cavoul familiei grofului unde a locuit inainte de a-si da obstescul sfarsit.
Arhiducesa a fugit de acasa
Legendele care s-au tesut de-a lungul timpului la Neudorf spun ca arhiducesa, fiica a imparatului Leopold al II-lea, se indrepta spre un oras din Ardeal, dorind sa scape fie de un sot pe care nu l-a vrut niciodata, fie de o casatorie impusa de familia imperiala. 
"Pe drumul spre unul din orasele mari din Transilvania s-a imbolnavit de aprindere de plamani si a murit la Neudorf. Inainte de a-si da obstescul sfarsit a poposit la castelul grofului Zelenski, castel distrus mai apoi de comunisti. Toate acestea se intamplau in anul 1809. Abia in anul 1841 imparatul Ferdinand I a dat ordin sa se faca o piatra funerara in amintirea arhiducesei neascultatoare", povesteste dr. Imogen Tietze, teolog german stabilit in urma cu 10 ani la Neudorf. Arhiducesa a fost inmormantata la loc de cinste in cavoul familiei Zelenski.
Mormantul a fost jefuit de sovietici
In anul 1945, soldatii sovietici care au participat la "eliberarea" Romaniei au ajuns in localitatea unde si-au stabilit pentru o vreme cartierul general. Aici au dat peste mormantul arhiducesei pe care l-au deschis si l-au profanat. Batranii spun ca sovieticii au furat atunci toate obiectele de valoare cu care Maria Ana a fost inmormantata. 
"Avea pantofi auriti, lantisoare, diadema si inele de aur. Toate au fost furate de sovietici", ne relateaza un batran.
Pompierii obisnuiau sa i se inchine
Cum satul Neudorf a fost populat pe vremuri in cea mai mare parte de etnici germani, pompierii din localitate se intalneau an de an la statuia sfantului Florian, care era patronul lor spiritual, statuie situata in biserica, dupa care se indreptau spre cripta printesei, ii deschideau sicriul si i se inchinau, dupa care incingeau o petrecere de mai mare dragul. 
Acest obicei a durat pana in urma cu cativa ani, cand persoanele care se ocupa de biserica si de cripta nobiliara au decis sa-i puna capat. 
"Am observat ca din cauza faptului ca sicriul era deschis destul de des cadavrul avea de suferit. Am luat atunci decizia de a nu le mai permite pompierilor sa se uite la ceea ce a mai ramas din corpul neinsufletit al arhiducesei", sustine Imogen Tietze.

Lucian Serban - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]