Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 12 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Din cauza zapezii Circulatie restrictionata in zona Varfurile

Utilajele de deszapezire au fost solicitate pe unele drumuri din judetIn urma sesizarii venite din partea Drumurilor Nationale si a Inspectoratului de Politie Arad, prefectul Dan Ungureanu a dispus intreruperea circulatiei pe DN 72, de la Varfurile pana la intrarea in judetul Bihor, intre orele 12,00-15,00. 
Masura a fost luata de comun acord cu Prefectura Judetului Timis si a vizat autovehiculele a caror greutate depaseste 1,5 tone si care nu erau echipate cu lanturi. 
Procedura a fost cat se poate de binevenita, pentru ca in urma restrictionarii, circulatia a reintrat in normal.
Unele probleme s-au mai inregistrat la Conop, unde ieri dupa amiaza se circula pe o singura banda, din cauza unui autotren care a derapat. 
Pe celelalte drumuri s-a circulat in conditii de iarna, dar n-au fost necesare masuri de restrictionare. 
Prefectul Dan Ungureanu a mai purtat discutii preventive si cu Prefectura Hunedoara, iar dupa-amiaza s-a deplasat in teren pentru o evaluare a situatiei pe drumurile nationale care leaga Aradul de judetele invecinate.
***
Aseara, in zona Districtului Varfurile zapada atinsese deja 50 cm. Probleme deosebite au aparut in zona Dealului Sortocului, intre localitatea Halmagiu si Varfurile unde au fost necesare interventii speciale. 
Sub indrumarea inginerului Balint Ioan, sef sectie Drumuri Nationale au actionat opt masini de deszapezire, circulatia fiind reluata fara mari probleme. 
De asemenea a fost afectat, ieri dupa-amiaza, in jurul orei 16 drumul judetean dintre localitatile Silindia-Buteni. 
Soferii, care mergeau spre Cuied, au fost nevoiti sa ocoleasca prin satul Hodis in timp ce in fata cofetariei din Silindia stationau doua utilaje de deszapezire.
Prefectul Dan Ungureanu s-a aflat in zona pe toata durata desfasurarii actiunilor.
Prognoza pentru zilele urmatoare nu este deloc imbucuratoare. Vremea se va raci accentuat si pe alocuri va continua sa ninga. 
Temperaturile minime se vor incadra intre minus 12 si minus noua grade, iar cele maxime nu vor urca mai mult de minus sase grade.

Sorina Ambrus  & Sida Voicu - Adevarul

  • "Se bateau ca chiorii"

Cosmin Gusa vrea sa foloseasca in campania electorala informatii despre PSDCozmin Gusa spala in PD rufele PSD
Prezent la Arad pentru a instrui echipa de campanie electorala a PD, Cozmin Gusa a facut dezvaluiri interesante. 
El a declarat ca va folosi in strategia de campanie electorala a PD-ului tot ce stie de la PSD, dar ca acest lucru se practica pe scara larga. 
Gusa crede ca, la Arad, batalia cea mare pentru primarie se va da intre Dorel Popa, presedintele PSD, si Gheorghe Falca, de la PD.
In urma cu un an, cand era inca membru al PSD, Cozmin Gusa declara ca echipa aradeana a partidului de guvernamant este foarte buna. 
Acum, aflat in alta "barca", Gusa recunoaste public batalia pentru putere din PSD Arad. 
"Dorel Popa a fost initiativa pe care eu am avut-o intr-un moment in care fostii mei colegi se bateau ca chiorii pe aici si faceau sedinte clandestine", a declarat fostul secretar al PSD. 
El a acuzat conducerea centrala a PSD, care s-a amestecat in permanenta in conducerea unor organizatii judetene, ceea ce a generat tensiuni. 
"Cum sa ai o organizatie sanatoasa, cand Viorel Hrebenciuc incearca sa controleze organizatia judeteana prin Mihai David si ii baga la inaintare pe deputatul Zavoianu si pe Cret Nicoara, iar Sergiu Nicolaescu lucreaza prin Avram Craciun si inca o persoana, deocamdata disparuta de pe scena politica (n.r. Georghe Medintu, arestat), in timp ce Cozmanca impunea un prefect din afara partidului, pe care-l vrea presedinte de organizatie?", a declarat Gusa. 
Fostul secretar de stat Mihai David, senatorii Avram Craciun, Sergiu Nicolaescu sau deputatul Dorel Zavoianu, exclus din PSD chiar sub privirile inocente ale lui Gusa, si independentul Cret Nicoara, ale pe listele PRM, par a face parte din trupele care inca se bat pentru putere in partid. 
Gusa a explicat si situatia celui care a candidat ca independent pe listele PSD, a ajuns primar si, in scurt timp, presedinte PSD: "Dorel Popa este o persoana izolata la aceste jocuri de interese la care ia parte si presedintele executiv Caius Parpala. Popa nu are sprijin politic si, daca nu va reusi sa castige primaria, nu va mai fi nici presedinte al organizatiei judetene PSD", spune Gusa, care a lasat sa se inteleaga ca va folosi in campania electorala a Partidului Democrat toate informatiile pe care le detine despre tabara adversa.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • O fetita a cazut in cap de la 10 metri

Directoarea Liceului Textil - Doina Stoica considera ca sunt necesari mai multi pedagogiTragedie intr-un internat din Arad. 
O fetita de 15 ani a ajuns in stare de coma la Spitalul Judetean dupa ce a cazut in cap de la o inaltime de aproximativ 10 metri. 
Micuta a incercat sa coboare pe balustrada si s-a dezechilibrat. 
Maria are 15 ani si este din Nadlac. Pentru ca a vrut sa urmeze cursurile Liceului Textil din Arad, fata a fost nevoita sa se mute in internat. 
Ieri dimineata, micuta impreuna cu o colega de camera au plecat spre sala de mese. 
Fata era plina de energie si la fel ca de multe alte ori, a incercat sa coboare de la etajul doi, pe balustrada. 
A cazut insa in cap si nu s-a mai ridicat de acolo pana cand au venit medicii de la ambulanta. 
In internatul Liceului Textil din Arad sunt cazati peste 160 de copii. Chiar daca este greu de crezut, elevii sunt supravegheati atat ziua cat si noaptea, de o singura persoana. 
Coma de gradul II 
Directoarea Liceului Textil a anuntat-o imediat pe mama micutei despre incident. 
Cand a ajuns la spital, femeiea si-a vazut copilul in perfuzii, in stare de coma. 
Nu-si putea imagina cum s-a putut intampla aceasta nenorocire. 
"M-a anuntat administratorul de la internat sa vin ca fetita mea a cazut de pe balustrada de la etajul II, altceva nimic nu stiu", spune Elisabeta Herdeut, mama fetei. 
"Pacienta s-a prezentat in coma de gradul II cu un traumatism cranio-cerebral acut inchis. I-am facut un examen cu computerul tomograf, dupa care a intrat direct in sala de operatii. Starea ei este grava", spune dr. Monica Puticiu, Sef Unitate Primire Urgente Spitalul Judetean Arad. 
Un pedagog la 150 de copii 
In internatul Liceului Textil din Arad sunt cazati peste 150 de elevi care invata si la alte scoli. Majoritatea sunt copii din judet sau chiar din alte orase care vor sa urmeze cursurile unui liceu din Arad. Cele mai multe sunt fete intre 15 si 18 ani, varsta la care au nevoie de cineva care sa le indrume. 
Din pacate insa, soarta acestor tineri este in mana unui singur pedagog. 
"Schimbul unu este un pedagog, schimbul doi este un pedagog. Evident ca nu se pot supraveghea toti copiii. Are foarte multe atributii si nu putem sa stam in spatele fiecarui copil. Realmente s-a intamplat totul din neglijenta. A fost o joaca. Ne pare rau de incident dar asta este", afirma Doina Stoica, directoarea Liceului Textil Arad. 
Femeia care supravegheaza elevii din internat spune ca le-a atras atentia de nenumarate ori, mai ales cand i-a vazut cum coboara pe balustrada. "Munca este destul de grea pentru ca sunt in jur de 160 de copii. Noi ne straduim... nu ni s-a mai intamplat asa ceva. N-ar strica sa mai avem un om dar asta este" spune Ana Ferjeta.
Maria a fost operata, dar starea fetitei este in continuare critica. Medicii nu se pot pronunta daca micuta va scapa sau nu cu viata in urma acestui tragic incident.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • A disparut pita de Pecica

Painea de Pecica e pe cale de disparitieFaimoasa paine care lua drumul Bucurestilor cu avionul pentru a ajunge pe masa "celui de necontestat" al Epocii de Aur, nu se mai coace in cuptoarele pecicane de ani de zile. 
A mai ramas doar traditia si franturi de reteta puse in practica de unica brutarie a fostului CAP care mai functioneaza.
"Din toate fostele brutarii aceasta este singura care a supravietuit. Noi lucram pe reteta veche de paine, in cuptor de caramida. Probabil ca painea care se facea la cealalta brutarie, care acum nu mai functioneaza, avea o reteta anume"  - marturiseste  directorul asociatiei, Stefan Nagy Sekerczes.
Fosta brutarie a cooperativei avea si moara de grau. Acum, cladirea este parasita. 
Pita de Pecica a ramas o legenda care a fost lasata sa dispara.
Painea coapta in brutaria celor de la Agroprofit  este facuta dupa aproximativ aceeasi reteta veche, numai ca notorietatea nu o duce mai departe de marginile comunei. 
Painea se coace doar la comanda membrilor asociatiei, pe baza de cupoane.

Lidia Bucataru - Observator

  • Primaria din Fantanele - acuzata de sateni de preferentialism

Primaria din Fantanele este acuzata de preferentialism - Virtual Arad News (c)2004Localnicii din Frumuseni cred ca independentale va aduce si dreptatea
Satul Frumuseni, care va deveni peste cateva saptamani comuna, a fost vizitat ieri de prefectul Dan Ungureanu, interesat sa vada in ce masura conducerea Primariei Fantanele si localnicii din sat au pregatit deja trerenul pentru transformarea localititii.
Motivul a fost si el explicat de prefect, care sustine ca dupa ce Santana a trecut de la comuna la oras, nimeni nu s-a mai interesat ca transformarea petrecuta pe hartie sa aiba loc si in realitate.
"Am fost surprins de faptul ca, la Santana, primarul nu a mai facut nimic in acest sens de la aparitia legii si ca a fost nevoie sa intervenim noi pentru a-i mobiliza pe localnici in acest sens", a afirmat Ungureanu.
Primarul bolnav, secretarul in concediu
Inceputul vizitei de la Fantanele anunta deja un dezastru, in conditiile in care primarul nu era de gasit la Primarie, pentru ca era bolnav, iar secretarul era i el absent, fiind in concediu.
Viceprimarului din Fantanele i-a revenit misiunea de a face fata anuntatului tir de nemultumiri al prefectului, motiv pentru care i-a sugerat acestuia, in timpul drumului spre Frumuseni, sa opreasca acasa la primar si sa-l duca in sat, fapt care nu a fost acceptat de reprezentantul Guvernului in teritoriu.
"Daca e bolnav, trebuie sa-l credem si sa nu insistam", a punctat acesta.
Sedii pentru primarie si politie
Prefectul s-a interesat daca in satul care va deveni comuna s-au ales deja sediile pentru institutiile care vor lua nastere in localitate, cum ar fi Primaria, postul de politie, dispensarul etc.
Viceprimarul din Fantinele l-a asigurat ca exista atat sediu pentru Primarie, cat si pentru politie, dar ca sunt in continuare multe probleme in cele patru localitati care formeaza comuna, fapt pentru care s-a si ales desprinderea satului Frumuseni si transformarea acestuia in comuna.
In plus, a afirmat ca nu s-au facut foarte multe lucruri pentru viitoarea organizare de la Frumuseni, "pentru ca nu s-a stiut daca se va aproba transformarea satului in comuna", aceasta in pofida faptului ca CJA alocase deja pentru organizarea noilor structuri 600 de milioane de lei.
Cuvantul le-a revenit in cele din urma oamenilor din sat, in conditiile in care prefectul i-a intrebat daca exista pe mai departe vointa ca Frumuseni sa prinda viata in postura de comuna.
Cetatenii din Frumuseni doresc ca aceasta sa devina comunaLocalnicii vor zeci de investitii
Gheorghe Todica, unul dintre membrii comitetului de initiativa, a sustinut ca Frumuseniul trebuia de mult sa fie comuna, in detrimentul actualei comune, pentru ca localitatea era situata la mijloc si asigura o legatura mai buna intre sate, in timp ce Fantanele are toate sansele sa devina un cartier al Aradului.
Cum visul localnicilor va deveni in curand realitate, Todica a enumerat necesitatile pe care locuitorii spera ca vor fi realizate daca vor avea propria Primarie: "ne trebuie un pod, drumuri, vrem sa zugravim caminul cultural. Te impiedici pe strazi seara, daca mergi pe asfalt, si nu avem drumuri pietrute, desi Muresul este la doi metri de noi".
Un alt localnic, Ilie Hantiu, a punctat si alte dorinte ale satenilor: "Vrem scoala moderna cu 10 clase, nu cu 8, cate avem in prezent. Vrem sa reincepem productia de impletituri care ne va aduce valuta 100 la suta" si altele.
Preotul satului da vina pe Fantanele
Cel mai dur dintre toti in afirmatii a fost Viorel Hidiosan, preotul satului si alesul inimilor localnicilor pentru postul de primar interimar al localitatii, care a dat vina pe actuala conducere a comunei, care a facut totul pentru Fantanele si nimic pentru Frumuseni.
"Pana in 1968, Frumuseniul a fost comuna, dar de la desfiintare nu s-a mai realizat nimic, totul s-a distrus. Aveam o Primarie puternica, un dispensar, CAP-uri, acum nu mai avem nimic. Am fost nedreptatiti: la Fantanele exista gaz metan de 12 ani, in timp ce Frumuseniul nu a beneficiat de asa ceva.
La Fantanele apa a fost extinsa pe toate strazile, la noi doar pe strada principala. De prin 1980. la noi nu s-a mai facut un metru de trotuar sau de strada, desi suntem cei mai aproape de Mures (la 2 km). In plus, fosta cladire a scolii confesionale nu il lasa pe directorul actualei scoli sa stea linistit, caci se poate prabusi oricand sau poate sa omoare un elev".

In viitoare forma de administrare, localnicii vor in primul rand gaz in tot satul si cablu TV.
Ei sustin ca daca vor avea Primarie vor face toate acestea pe banii localitatii, fara a mai astepta sprijin de la altii.
Ramane de vazut daca asa va fi si dupa ce legea va transforma Frumuseniul in comuna.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]