Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 12 august 2004

Stirile TVA aici

  • Cele mai multe carnete de conducere se retin pentru consumul de alcool

Interviu cu Adrian Lile - seful Politiei Rutiere AradInterviu cu subcomisarul Adrian Lile, seful Serviciului Politiei Rutiere Arad
- Domnule subcomisar, principalul motiv pentru care v-am abordat il constituie cresterea alarmanta a accidentelor de circulatie pe raza judetului Arad. Care ar fi cauzele acestor evenimente rutiere?
- Nu stiu daca este bine sa folosim termenul "alarmant". De obicei, pe perioada sezonului estival si in special in luna august, an de an ne confruntam cu aceleasi probleme, in special pe drumurile nationale si europene. Avand in vedere ca punctul de frontiera Nadlac este cel mai tranzitat din vestul tarii, circulatia in judetul Arad devine greoaie, mai ales in aceasta perioada a concediilor. Cele mai mari probleme sunt ridicate de Drumul National 7, pe care, pe unele portiuni, se circula bara la bara, motiv pentru care apar numeroase evenimente rutiere. Dar, punctand pe cauze, in top se afla viteza excesiva si neadaptarea vitezei la conditiile de drum si trafic. In special, atunci cand carosabilul este umed, pe Valea Muresului, se petrec numeroase accidente. In curbe, soferii pierd controlul volanului, patrund pe contrasens, iar impactul frontal cu autotrenurile se lasa cu decese si raniri foarte grave. Asa s-au petrecut accidentele din zona Barzava-Savarsin-Batuta-Ilteu-Toc. O alta cauza a accidentelor o reprezinta oboseala la volan. Chiar accidentul mortal de ieri (n.a. - marti), de la Nadlac, a fost provocat de un conducator auto ce a adormit la volan. 
- Tinand cont de tot ceea ce ne-ati spus, cum intelege Politia Rutiera sa previna aceste accidente?
- In aceasta perioada de risc maxim, agentii Politiei Rutiere desfasoara zilnic activitati de supraveghere si control al traficului rutier, in trei schimburi. Ne concentram atentia pe patrularea in localitatile in care viteza de 50 de kilometri pe ora nu se respecta aproape niciodata. Avem aparate de supraveghere electronica si control al traficului si echipaje de Politie Rutiera la Nadlac, Pecica, Politia Rutiera se confrunta des cu accidente pe soselele din judetLipova si Savarsin, care actioneaza prompt pe intreaga portiune a DN 7. Mai organizam "filtre" ce au ca scop verificarea starii psiho-fizice a participantilor la trafic, desi nu putem decat sa-i sfatuim sa se odihneasca cand acumuleaza oboseala. La aceste actiuni participa si alte efective: ale Politiei de Frontiera, ingineri din cadrul Administratiei Nationale a Drumurilor, precum si ingineri de la Registrul Auto Roman, care verifica starea tehnica a autovehiculelor. 
- Din punct de vedere tehnic, Politia Rutiera a judetului Arad e dotata corespunzator sau e loc si de mai bine?
- Oricand e loc si de mai bine. Trebuie - insa - precizat ca, atat la nivel de Arad, cat si la nivel national, Politia Rutiera sta cel mai bine la capitolul dotare tehnica, dintre toate serviciile din cadrul Politiei. Beneficiem de autoturisme Wolkswagen Vento si Wolkswagen Passat, avem sase autoturisme dotate cu aparatura de supraveghere electronica, video si de masurare a vitezei. Din pacate, legislatia ne incurca putin, deoarece aceasta nu prevede ca pentru executarea gresita a depasirii, manevra cea mai complexa in circulatie, sa se retina carnetul de conducere in vederea suspendarii. Din punctul nostru de vedere e o anomalie, atata timp cat multe accidente se petrec ca urmare depasirilor neregulamentare, iar soferii prefera sa achite o amenda in loc sa respecte legile circulatiei. 
- Daca ar fi sa facem un top al motivelor pentru care suspendati carnete de conducere, care ar fi acesta?
- Statistic vorbind, cele mai multe carnete se retin pentru consum de alcool inainte de urcarea la volan, cazuri in care agentii rutieri nu manifesta clementa. Apoi, mai sunt pedepsite cu suspendarea carnetului de conducere: nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata sau tamponarile survenite datorita neacordarii de prioritate. 
- In incheiere, v-am ruga sa ne lamuriti intr-o problema. Mai intra in vigoare sistemul bazat pe asa-zisele puncte negre, sau initiativa s-a pierdut undeva, la Bucuresti? 
- Deocamdata, sistemul de care ati amintit nu se aplica, deoarece reteaua informationala nu este pusa la punct. Vor mai exista si modificari aduse legislatiei, in sensul ca pentru unele abateri considerate de risc minim se vor elimina punctele sau se vor diminua, iar pentru alte abateri considerate mai periculoase pentru siguranta traficului, numarul punctelor va creste. Bineinteles ca in momentul in care sistemul va fi aplicabil, prin intermediul mass-mediei, Politia Rutiera va oferi toate detaliile privind penalizarile bazate pe puncte. 
- Va multumim.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Schimbari la Parchet

Sabin Maris este noul prim procuror al Parchetului AradConducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Arad a fost schimbata. 
Simeon Murgu a fost eliberat din functia de prim-procuror, locul acestuia fiind luat de procurorul Sabin Maris, care va avea si un adjunct, pe procurorul Marius Neculcea. 
Alina Simona Turcanu, seful Sectiei judiciare a Parchetului, a fost inlocuita de procurorul Codrin Gavra. 
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Arad, Pavel Palcu, a fost si el eliberat din functie, "intrucat au expirat doua mandate in functia de conducere".

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un italian acuzat de trafic de persoane vrea acasa

Italianul retinut de Politia Arad vrea sa fie extradatWalter S., cetatean italian este acuzat de trafic de persoane. Barbatul a efectuat deja 40 de zile de arest. 
A cerut extradare voluntara fiindca vrea sa ajunga in Italia pentru a-si putea clarifica problemele "nu exista revocare la granita, Interpolul nu s-a interesat de mine iar acum eu trebuie sa stau amanet in Romania", afirma foarte intrigat italianul. 
Acesta sustine ca nici una dintre acuzatiile aduse nu sunt adevarate "sunt reprezentantul unei firme italiene de plasare a fortei de munca, in domeniul sanitar. Eu sunt intermediarul, cei care pleaca in Italia prin firma la care lucrez sunt angajati cu forme legale ca si asistenti medicali. Vreau doar sa ajung la mine acasa, ca sa pot dovedi ca nu sunt vinovat", mai spune invinuitul. 
Walter se afla in Romania din 1985 iar din 2002 este angajatul acestei agentii. Barbatul a refuzat sa dezvaluie presei ce a facut in restul anilor petrecuti pe teritoriul tarii noastre.

Diana Rotar - Observator

  • Aradul nu stie ce sa faca cu 90 de tone de pesticide primite de la minister

Sedinta extraordinara pentru prevenirea dezastrelor la AradComisia de aparare impotriva dezastrelor a fost convocata ieri intr-o sedinta extraordinara pentru a discuta de inundatii, efectele acestora, de banii pe care Aradul ii asteapta de la Guvern si de pesticidele depozitate la Ineu.
Ultimul dintre subiecte a ajuns din nou pe masa autoritatilor locale, dupa ce incercarile aradene din ultimii doi ani nu au dat nici macar un rezultat. 
Este vorba de 90 de tone de pesticide depozitate la Ineu si pazite pentru a nu produce catastrofe, care nu pot fi neutralizate din lipsa banilor.
Pesticidele au fost primite, surprinzator, de la Ministerul Agriculturii, in 1994, urmand sa ia drumul societatilor agricole din zona. Doar ca, de atunci, cele mai multe dintre firmele vizate s-au desfiintat, iar - pentru a evita vreo catastrofa - acestea au fost depozitate la Ineu, in 2001.
Sesizarile facute la minister si Guvern, in ultimii ani, pe aceasta tema delicata nu au dat rezultate. 
Neutralizarea deseurilor, singura varianta posibila in acest caz, ar costa autoritatile locale 300 de mii de dolari (3-4 dolari pe kg), bani care nu exista nicaieri. Mai mult, autoritatile considera ca pesticidele apartin firmelor sau ministerului, insa nimeni in afara oficialilor locali nu pare preocupat sa scape judetul de deseurile periculoase.
La toate aceste probleme se adauga inca una: aradenii nu stiu ce se ascunde in cele mai multe dintre butoaiele depozitate la Ineu (nu au fost identificate toate substantele) si cat de periculoase sunt pesticidele de acolo.
La sedinta de ieri, autoritatile s-au intrebat, in lipsa unei maini de ajutor intinse de guvernanti, doar pe ce perioada vor mai stationa pesticidele acolo si ce bani ar putea fi accesati pentru o neutralizare timisoreana.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Corespondenta "rapida"

Posta a infiintat noi servicii pentru deservirea populatieiCorespondenta va ajunge mult mai rapid la destinatie datorita modificarilor de tehnologie facute de Compania Nationala Posta Romana. 
O scrisoare trimisa in sistem de urgenta va ajunge la destinatar intr-o singura zi, iar pentru cele trimise in sistem standard este nevoie doar de patru zile. Procedeul de trimitere a corespondentei a fost modificat de la 1 august. 
Corespondenta standard a fost clasificata in corespondenta prioritara si neprioritara. 
Trimiterile expediate in sistem prioritar sunt sortate, expediate si livrate cu viteza sporita. 
Astfel, o scrisoare trimisa in sistem prioritar va ajunge la destinatie intr-o singura zi, daca a fost predata direct la un lucrator al postei cu respectarea programului orar. 
Scrisoarea va avea aplicata un autoadeziv de culoare albastra inscriptionat Prioritaire pe fata plicului. 
Autoadezivele pot fi cumparate de catre clienti de la orice subunitate postala cu 5000 de lei. 
Corespondenta trimisa in sistem neprioritar va ajunge la destinatie in timp de patru zile

Camelia Catean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]