Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 13 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Garda Financiara preia activitatea Politiei Economice

Comisarul Dan Cancel considera procesul de fuzionare firescLa Arad, 12 comisari trec in subordinea Directiei Generale a Finantelor Publice
Procesul de restructurare si reorganizare a Garzii Financiare, inceput in vara acestui an, odata cu trecerea in componenta nou infiintatei Autoritati Nationale de Control, incepe sa prinda contur. 
Daca multa vreme s-a stat in expectativa, fara a se sti exact ce anume va insemna acest transfer, hotararea de Guvern 1538 din 2003, aparuta in Monitorul Oficial din data de 8 ianuarie 2004, traseaza o serie de coordonate, mai mult sau mai putin precise. 
Principala atributie - combaterea evaziunii fiscale
Hotararea de Guvern stabileste, in primul rand, noile atributii ale Garzii Financiare, care schimba total fata institutiei. 
In primul rand, comisarii nu vor mai putea intocmi acte de control cu caracter fiscal, nu mai stabilesc impozitele si taxele care trebuie virate catre bugetul de stat, dar vor avea competente de constatare in orice domeniu. 
Potrivit comisarului sef Dan Cancel, toate aceste modificari duc la preluarea activitatii Politiei Economice, institutie care se va mai ocupa, la randul ei, doar de urmarire penala. 
Principala lege pe care va lucra Garda Financiara este legea 87 - a evaziunii fiscale, ceea ce inseamna constatarea faptelor de evaziune fiscala in orice domeniu si intocmirea actelor premergatoare urmaririi penale. 
De asemenea, se pare ca Garda Financiara nu va mai avea competente nici la capitolul produse accizate. 
Daca verificarile legate de comercializarea si producerea alcoolului au trecut, cu siguranta, in atributiile unui corp de control care va lua fiinta in cadrul Directiei Generale a Finantelor, pentru cele legate de produse petroliere, de exemplu, se asteapta aparitia normelor de aplicare a codului de procedura fiscala.
Sectie la Arad, comisariat la Timisoara
Dupa cum se anunta inca din vara anului trecut, organizarea institutiei de control cuprinde si o regionalizare, o impartire pe opt zone. Aradul intra in componenta Comisariatului Regional cu sediul la Timisoara, alaturi de alte trei judete: Bihor, Hunedoara si Caras Severin. 
Aceasta noua organizare nu schimba prea multe, in sensul ca la Arad vom avea tot o sectie, cu functie de conducere si decizie pe plan local. 
De pe urma acestei reorganizari vor suferi efectivele Garzii Finaciare, care se vor reduce simtitor. 
Din 35 de angajati, cati are sectia locala, la aceasta ora, vor mai ramane doar 22, iar 12 dintre comisari vor trece in subordinea Directiei Generale a Finantelor. 
Acest lucru se va petrece intr-un timp relativ scurt, urmand ca pana la sfarsitul lunii ianuarie, transformarea sa se incheie. 
Politia economica va fuziona cu Garda Financiara Desi obligata sa-si reduca personalul, sectia aradeana a Garzii Financiare se afla printre cazurile fericite; alaturi de judetul Bihor se numara printre putinele din tara cu un personal atat de "numeros", avand in vedere ca judete mai mari decat Aradul sunt nevoite sa se descurce cu doar 16 comisari angajati.
Dotari si... pentru femei
Ca un fapt divers, noua organizare permite si femeilor sa "acceseze" aceasta meserie, care pana nu de mult, era destinata in exclusivitate barbatilor. Hotararea de Guvern cuprinde si cateva anexe cu noile uniforme pe care comisarii le vor primi in viitorul apropiat, uniforme care nu sunt, insa, obligatorii, decizia ramanand la latitudinea sefului de sectie sau comisariat.
In alta ordine de idei, Garda Financiara Arad va primi cinci masini noi, dotate cu girofare, insigne, legitimatii de control, aparatura diversa etc.
Institutia va avea si un buget propriu din care va suporta toate cheltuielile, atat cele cu personalul, cat si alte categorii, cum ar fi investitiile, dar deocamdata, nu se stie care sunt sumele alocate de la centru.
Cat priveste spatiul de functionare al Garzii Financiare Arad, se pare ca va ramane neschimbat, desi apartine Ministerului Finantelor, cu care institutia nu mai are nici o legatura. 
In orice caz, legea specifica obligatia Consiliului Local de a acorda terenuri pentru construirea de sedii cu destinatia Garda Financiara, acolo unde este nevoie.
In asteptare...
Desi schimbarile care urmeaza sa se petreaca sunt destul de surprinzatoare, Dan Cancel, comisarul sef al Garzii Financiare Arad considera ca procesul este unul cat se poate de normal.
"Mi se pare ca tot ceea ce se intampla este logic si mai ales cat se poate de normal. Dupa 13 de ani de functionare pe aceleasi coordonate, timp in care totul a evoluat si conditiile sunt altele, aparitia unor noi reglementari pe acest sector era ceva de asteptat. Inca mai asteptam si alte prevederi care urmeaza sa apara, sa ne facem o imagine clara si sa ne organizam asa dupa cum prevede legea. Mai trebuie sa apara si normele de aplicare ale codului de procedura fiscala, care ne va releva exact competentele. In ceea ce priveste personalul, nu este neaparat o situatie prea fericita; s-a facut o selectie bazata pe rezultatele obtinute de comisari si s-a hotarat cine pleaca si cine ramane."

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Palatele tiganesti – investitie pe viata

Casele tiganesti din Covasant adapostesc mai multe generatii - Virtual Arad News (c)2004Primarul spune ca banii vin si din ajutorul social irlandez
In ultimii zece ani, in comuna Covasant au rasarit, peste noapte, peste 50 de palate tiganesti. Peste noapte e poetic spus; de fapt, construirea lor a durat cativa ani, iar unele sunt si acum nefinalizate, la zece ani de la deschiderea santierului. Rromii cred ca o casa odata terminata aduce nenorociri, asa ca majoritatea palatelor raman in rosu, ori fara toate geamurile, ori fara tencuiala.
Covasant - Sunt cladiri impozante, ridicate din caramida, cu turnulete, acoperisuri stil pagoda, cu statui si fantani arteziene, toate placate cu marmura. Daca un vecin isi ridica o casa, e mai mult ca sigur ca familia care locuieste in apropiere isi va inalta un palat si mai mare. 
Rromii considera ca de vreme ce au scapat de saracie, dupa ce au inceput sa circule prin lume, trebuie sa-si inalte o casa. 
Traditia lor spune insa ca nu au voie sa o termine pe deplin  niciodata, fiindca in momentul in care ar mobila ultima camera, li s-ar curma firul vietii.
Intr-un palat tiganesc traiesc mai multe generatii, asa ca intr-o astfel de constructie exista pana la 30 de camere, doua-trei etaje si cate un salon imens, de pana la 100 metri patrati. 
Este greu insa sa incalzesti, pe vreme de iarna, un astfel de colos. De cele mai multe ori se face foc intr-o singura incapere si acolo locuiesc toti membrii familiei.
Pe vreme de iarna multi rromi sunt plecati in strainatate, asa ca palatele sunt pustii. 
Cei ramasi acasa se feresc sa vorbeasca despre banii investiti in impozantele cladiri. N-au locuri de munca, asa incat se poate doar intui de unde au venit sutele de mii de dolari investiti in case. 
Unii se ocupa de tranzactionarea obiectelor vechi, iar altii traiesc din ajutorul social primit in alte tari. 
Dorin Ciceu, primarul din Covasant, afirma ca exista familii din comuna care primesc ajutor social in Irlanda. "sapte sute de lire de persoana. Ganditi-va ca au si copii, asa ca suma creste. Daca o familie obtine de la statul irlandez peste 3000 de lire pe luna, schimbati in euro si veti vedea ca sunt bani pentru ridicarea unui palat".
Un palat tiganesc se poate intinde pe o suprafata de pana la 600 de metri patrati. Pentru o astfel de cladire, impozitul poate urca pana la sapte milioane lei pe an. 
Cat despre varianta ca aceste casoace sa fie vandute, ca este exclusa din start; intai, pentru ca rromii nu-si vand casele, iar apoi aceste palate nu au fost niciodata tranzactionate pe piata imobiliara.

Andrei Ando - Observator

  • Neatentia la volan a curmat viata unui tanar

In apropiere de Siria s-a produs un grav accident de circulatieNicusor Constantinescu, in varsta de 24 de ani, din Arad, a murit, ieri, intr-un accident de circulatie. 
Tanarul se afla la volanul autoturismului Dacia, cu numarul de inmatriculare AR-02-DBE, si se deplasa spre Arad. 
In jurul orei 9.00, din cauza neatentiei la volan a pierdut controlul asupra autoturismului, a parasit partea carosabila a drumului si s-a izbit violent de un copac. 
Evenimentul s-a produs pe D.J. 709, in afara localitatii Siria, iar cauza principala a producerii acestui grav accident de circulatie pare sa fie neatentia in conducere. 
In urma impactului extrem de violent, soferul autoturismului a decedat pe loc, iar pasagera aflata pe scaunul din dreapta soferului, Lavinia Stef, in varsta de 24 de ani, domiciliata in Covasant, a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean, ea suferind un traumatism cranio-cerebral acut, coma de gradul II, contuzie frontala si pulmonara. 
A fost internata la sectia anestezie terapie intensiva, insa medicii sunt destul de rezervati in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale tinerei.

Flavius Puha - Agenda zilei

  • Proiectul Savarsin

Maine Printesa Margareta va deschide conferinta internationala de la SavarsinConferinta internationala "Savarsin - Centru de Excelenta" incepe maine in localitatea Savarsin, judetul Arad, in parteneriat cu Writtle College - institutie din Marea Britanie cu indelungata experienta in dezvoltarea rurala, informeaza un comunicat remis redactiei. 
Conferinta, care va dura patru zile, este prilejuita de lansarea oficiala a "Proiectului Savarsin 2004-2008" si este organizata cu sprijinul Primariei din localitate, a Prefecturii si a Consiliului Judetean Arad. 
Lucrarile vor fi deschise la ora 10, de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei. 
Proiectul isi propune ca, impreuna, Domeniul Regal si comunitatea din localitate sa deruleze sub-proiecte menite sa sprijine eforturile pentru ca Savarsinul sa prinda din nou viata, relansarea, dezvoltarea si consolidarea activitatilor economice, crearea de noi locuri de munca, si de oportunitati pentru turism, iar castelul sa devina un centru cultural, loc de intalniri si creatie. 
Se asteapta, in egala masura, imbunatatirea vietii locuitorilor din Savarsin. "Plecand pe acest drum, domeniul si comunitatea isi vor putea recapata statutul, detinut odinioara, de Noblete si Bunastare", se arata in comunicatul citat. 

A.D. - Ziua de Vest

  • Castelul din Iacobini s-a transformat in scoala

Scoala din Iacobini functioneaza in incinta castelului - Virtual Arad News (c)2004Iacobini, unul dintre satele comunei Brazii, este situat la aproximativ un kilometru de soseaua principala.
"Conform ultimul recensamant, in sat traiesc 276 de locuitori, grupati in 114 gospodarii. Aici media de varsta este destul de scazuta, in jur de 40 de ani", a declarat Rodica Mates, secretarul comunei Brazii.
Scoala cu dasele I-VIII, un- de invata aproximativ 110 copii, isi are sediul, la numarul 131, in incinta castelului din Iacobini.
In ceea ce priveste caminul cultural, acesta "este intr-o stare destul de buna, urmand ca decursul acestui an sa fie schimbate dusumelele, investitie care va suportata de Consiliul Local", ne spune Mates.
Majoritatea locuitorilor din satul Iacobini sunt legati la reteaua de apa curenta, iar in ceea ce priveste canalizarea a fost trimis un studiu, asteptandu-se aprobare pentru a se putea incepe lucrarile.
In sat a fost introdusa linia telefonica, de care in prezent beneficiaza 60-70 de abonati, iar la reteaua de cablu TV sunt conectate intre 45-50 de gospodarii

Csaki Attila - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]