Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 13 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Viscolul a lasat in bezna judetul

Mai multe transformatoare din judet au fost afectate de viscolPeste 120 de deranjamente si 70 de localitati in intuneric
Institutiile implicate in activitatea Comandamentului de iarna au avat ce munci m timpul zilei de ieri, dupa ce iarna si-a reintrat in drepturi. 
Nici viitorul nu suna bine pentru angajatii societatilor implicate in aceasta activitate, pentru simplul fapt ca prognoza meteo nu adace nici o veste buna. In plus, se pare ca aceasta noua ninsoare i-a luat, totusi, prin surprindere pe aradeni, dat fiind faptul ca interventiile din judet au lasat de dorit. 
Indicele de disconfort: - 31 de grade 
Potrivit lui Dan Paicu, din cadrul Inspectoratul de Protectie Civila, in Arad s-au inregistrat si se vor inregistra temperaturi de pana la -17 grade Celsius noaptea, iar in urmatoarele zile este posibil sa viscoleasca si sa ninga. 
In zilele de 14 si 15 februarie, temperaturile minime vor ajunge intre - 6 si - 12 grade, iar maximele intre - 6 si - 4 grade Celsius. 
In plus, Paicu sustine ca indicele de disconfort (media intre temperatura si vant) a ajuns chiar pana la - 3 l grade. 
TIR-urile "au luat masa" 
Prefectul Dan Ungureanu, seful Comandamentului de iarna, sustine ca este inadmisibil ce a descoperit pe teren marti seara si noaptea, cand a iesit sa vada cum se prezinta orasul sub asediul iernii. 
Prefectul sustine ca doar gratie celor de la Drumurile Nationale, care au dat o mana de ajutor, masinile nu au ramas blocate in trafic. 
Ungureanu a afirmat ca tehnologic s-a intervenit foarte bine, dar ca vina principala le apartine soferilor care nu s-au dotat cu lanturi pentru roti si care i-au declarat ca nici un au de gand sa si le puna, pentru ca acum asfaltul e negru. 
Aradul a avut parte si de un caz uluitor, cand cinci TIR- uri care mergeau in coloana au decis, din cauza vremii nefavorabile, sa se opreasca pe marginea drumului si sa ia rnasa, fapt care i-a derutat pe ceilalti soferi, care s-au oprit si ei in trafic, crezand ca e vorba de un blocaj.
Viscolul a afectat si circulatia pe sosele - Virtual Arad News (c)2004Patru copaci cazuti, 6 localitati fara telefon 
Bilantul viscolului de marti noaptea este unul negru, localitatile judetului, in special cele din Valea Muresului, fiind afectate de iarna. 
Pe 2 km de drum, patru copaci s-au rupt si au cazut pe sosea blocand circulatia, pana la indepartarea lor circulandu-se pe un singur sens. 
Zapada a acoperit strazile din Halmagiu (unde stratul de nea a depasit 40 de cm) si Moneasa (peste 25 cm). Alte 6 localitati au ramas izolate de lume, dupa ce reteaua Romtelecom a cazut. 
Ieri, problema a fost rezolvata de institutie ultima localitate conectata la telefonie fiind Peregul. Conducerea Regiei autonome de drumuri nationale se vede, insa, nevoita sa-si refaca stocurile de nisip si sare, dupa ce o cantitate importanta de antiderapant a fost consumata in interventia de miercuri dimineata. Tot regia va trebui sa cheltuiasca bani pentru repararea a patru masini de interventie, care s-au defectat in misiune. 
70 de localitati fara curent  
Cele mai multe probleme le-au avut insa angajatii Electrica, care au constatat ca 8 linii de medie tensiune din judet si 90 de posturi de medie transformare au cazut, lasand fara curent 70 de localitati aradene. Electrica nu a reusit sa remedieze problema in toate localitatile, ieri jurul orei 13 ramanand bezna, pe mai departe, localitati (Zabalt, Brusturi, Slatina de Mures, Capruta Dumbravita etc.) adica, precum de obicei, cele din Valea Muresului. 
Nici municipiul nu a scapat de problemele legate de curentul electric, pentru ca, marti seara, 2 linii de miedie tensiune au fost afectate, lasand fara curent cartierele Micalaca, Vlaicu, Gai si Bujac. 
Mai mult, peste 120 de deranjamente pe linii de joasa tensiune au fost semnalate societatii, din acestea 15 fiind deranjamente colective.   
Pompierii au ramas fara jumatate din personal 
Daca o serie de institutii implicate in activitatea de iarna au sustinut ca nu intampina probleme deosebite, pompierii nu s-au putut mandri cu acelasi lucru.  
Potrivit reprezentantului acestora, pompierii se confrunta cu o problema majora de personal, dat fiind faptul ca - de ieri dimineata au ramas fara jumatate din efectiv, adica fara militari in termen trecuti in rezerva. 
Situatia va fi remediata doar in martie caci, desi noii militari vor sosi comandament in 24 februarie, acestia vor trebui inainte de toate instruiti. 
Pana atunci, cadrele angajate vor munci 24 de ore din 24. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • O noua configuratie pentru unitatile spitalicesti aradene

DSP a discutat efectele Reformei in judetul AradCentrul Academic de Conferinte al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a gazduit ieri prezentarea raportului activitatii pe anul 2003 a Directiei de Sanatate Publica Arad, precum si efectele reformei din sistemul sanitar la nivelul judetului nostru. 
La eveniiment au participat Consiliul de administratie al DSP, prefectul Dan Ungureanu, reprezentanti ai Primariei, Consiliul consultativ ai sefilor de sectii din municipiu si judet, directorii institutiilor sanitare publice si private, precum reprezentanti ai Colegiului Medicilor si Farmacistilor. 
Judetul nostru a fost cunoscut pentru problemele deosebite pe care le-a avut in restructurarea sistemului sanitar, care era un sistem si o traditie bazata pe cu totul alte principii. 
Unitatile spitalicesti, care erau din 25 in 25 de kilometri, au devenit nerentabile pentru ca bolnavii le ocoleau, avand astfel indici de performanta scazuti. In acest context, reforma sistemului sanitar a fost extrem de greu de realizat, creandu-se o serie de momente tensionate. 
In final, dupa un an de zile, aceasta reforma s-a stabilizat si a inceput sa-si evidentieze roadele. 
"Structurile care au rezultat in urma reformei sunt actuale si sunt in concordanta perfecta cu realitatea pe care o cer serviciile de sanatate pentru judetul nostru", ne-a declarat Dorin Lazar, directorul DSP Arad. 
Aceasta afirmatie este intarita de existenta celor noua unitati spitalicesti, dintre care cinci pentru boli acute, iar patru pentru boli cronice. 
Acestora li se adauga doua centre de sanatate in municipiu, precum si alte doua la Chisineu- Cris si Santana, unde se asigura asistenta de urgenta. 
In urma reformei au aparut alte structuri de spital care nu existau in judetul Arad. Aceste unitati, care totalizeaza 220 de paturi, functioneaza la Gurahont, Ghioroc, Lipova, Ineu si Savarsin si au scopul de a prelua patologia cu nota sociala. 
Cazurile sociale incarcau inainte spitalele in proportie de 30-40%, incurcand efectiv asistenta, deoarece, pe langa faptul ca aglomerau aceste institutii, consumau fondurile care erau destinate celor care intr-adevar erau suferinzi de diferite boli. 
In acest sens, prin configuratia nou creata (spitale de adulti, de cronici si medico-sociale), raza de acoperire a nevoilor de asistenta spitaliceasca s-a diversificat. 
"Speram ca aceste unitati vor reusi sa faca fata mult mai bine nevoilor populatiei din judetul nostru", a mai spus directorul DSP Arad. Problema reformei ridica in continuare o modificare conceptuala a modului de acordare a asistentei bolnavului, in sensul ca se cauta reducerea cat se poate de mare a internarilor in spital. 
Dorin Lazar considera ca internarea celor care pot fi tratati acasa este costisitoare, frustrante si traumatizante psihic. 
"Spitalul trebuie sa fie exclusiv pentru cei care nu se pot trata acasa. Acestia nu trebuie sa fie impietati de aglomeratie si sa nu fie parazitati de consumul de fonduri de catre alte categorii de bolnavi, care isi gasesc locul intr-o alta configuratie de structura". 
O alta problema discutata a fost cea a bugetului, care este considerat neindestulator. 
Totusi se asteapta o situatie mai buna, tinand cont ca bugetul va fi supus unor completari prin rectificari de etapa.

Razvan Balaban - Ziarul Transilvania

  • Bugetul CET, respins de Comisia  de Dialog Social

Liderul Sindicatului CET - Traian Deliman declara posibilitatea aparitiei unui protestSindicatele nu s-au inteles cu patronatul
Bugetul de venituri si cheltuieli al societatilor comerciale si regiilor autonome din subordinea Consiliului Local Municipal a facut obiectul unei sedinte extraordinare a Comisiei de Dialog Social.
Sindicatele si conducerile societatilor comerciale si regiilor autonome din subordinea CLM s-au prezentat in fata Comisiei de Dialog Social pentru a se pune de acord asupra bugetului de venituri si cheltuieli pe 2004. 
Rand pe rand directorii si liderii sindicali ai Regiei de Apa, Companiei de Transport  Public, Recons, Targuri Oboare Piete, Salubritate, Gospodarirea Comunala,  Arterm si Regia de Drumuri Municipale au declarat ca nu sunt probleme in ceea ce priveste bugetul stabilit, in care erau prevazute si sumele necesare cresterilor de salarii, astfel incat au primit avizul Comisiei pentru a putea fi aprobat de catre CLM. 
Discutiile au aparut insa in momentul in care s-a ajuns la bugetul de venituri si cheltuieli al CET. 
"Intrucat atunci cand s-a realizat bugetul nu stiam care vor fi cheltuielile pentru anul in curs, nu stiam preturile combustibilului tehnologic si nu am putut sa promitem sindicalistilor cresteri salariale", a afirmat Liviu Cuciuba, directorul economic al CET. 
Cei doi lideri ai sindicatelor din CET au replicat ca nu au cerut cresteri ale salariilor ci mentinerea acestora la nivelul de anul trecut. 
"Cheltuielile cu munca vie au scazut cu 20% fata de anul trecut. Sindicatul nu este de acord cu BVC, iar situatia este destul de tensionata, fiind posibil ca in curand sa aiba loc un miting spontan", a declarat liderul de sindicat. 
Desi s-au purtat discutii pe parcursul unei ore, avansandu-se ideea ca majorarea de salariu sa se faca esalonat sau sa se incheie un act aditional la contractul colectiv de munca, nu s-a ajuns la nici o intelegere, cei de la CET fiind trimisi "acasa" sa-si faca temele si sa revina la urmatoarea sedinta.

Marinela Barla - Observator

  • "Legalizarea" complexului Jackson a triat adevaratii angrosisti

Garda Financiara tine sub observatie Complexul JacksonConducerea Garzii Financiare Arad a avut o noua intrevedere cu reprezentantii comerciantilor din complexul comercial Jackson, avand in vedere expirarea termenului fixat pentru intrarea in legalitate. 
Din spusele comisarului sef Dan Cancel majoritatea si-au dotat standurile cu case de marcat, iar numarul celor care se declarau angrosisti s-a redus simtitor. 
"Practic, au ramas in jur de zece angrosisti, astfel ca mutarea lor intr-o hala speciala nu isi are rostul, deocamdata. Pentru a se distinge de restul comerciantilor, angrosistii vor afisa pe vitrinele standurilor un semn distinctiv, un anunt care sa specifice profilul societatii. S-au mai efectuat si se efectueaza si alte modificari, menite sa faca putina ordine in cadrul complexului. S-au eliberat coridoarele dintre standuri, se va intocmi un centralizator cu toti angajatii, care au si primit ecusoane", ne-a declarat Dan Cancel, comisarul sef al Garzii Financiare Arad. 
Desi s-au facut pasi destul de importanti pentru organizarea complexului conform legii, comisarii Garzii Financiare nu vor inceta sa controleze periodic standurile comerciantilor. 
Cei ce vand en-detail vor fi urmariti daca emit bonuri fiscale pentru fiecare produs vandut, dar nici angrosistii nu vor scapa de controale. 
Obligatia lor este de a desface marfa doar prin intermediul facturilor fiscale. 
Desi conflictul parea la un moment dat destul de acut, iata ca s-a gasit o cale de mijloc, iar comerciantii au dat dovada de intelegere fata de prevederile legale. 
De fapt, reducerea drastica a numarului de angrosisti de la peste 30, pana la aproape zece, nu face decat sa arate ca multi dintre cei ce si-au declarat acest statut, erau departe de a se incadra in acceptiunea termenului.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • "Un santier arheologic il traiesti"

Arheologul Hugel indragostit de meseria saDesi pare greu de crezut, in activitatea sa cel mai mult timp il ia miscarea hartiilor intr-o institutie bugetara de stat.
Este si partea cea mai putin atractiva. Lui Hugel, cel mai mult ii place munca pe teren, la santierele arheologice.
"Nu poti sa descrii in cateva fraze munca pe un santier arheologic. Un santier il traiesti. E in primul rand munca fizica.
La Taut de exemplu lucram de la 6 dimineata si din cauza temperaturilor, cu o pauza de o ora, pana seara cu angajatii.
Apoi, lucram pe cont propriu cu desene, ridicari topografice....
Nu poti sa rezisti fizic sapte ore pe saptamina. Se mai fac si alte tipuri de cercetari, de suprafata, pe dealurile sau locurile din jur.
Poti sa vezi de exemplu o movila care poate fi o biserica, dupa care te pravalesti in lacul de acumulare si faci o baie seara si e superb.
Te intorci in sat, stai la o bere, te cunoaste toata lumea si te prabusesti ia pat..."

Interactiunea cu satenii este unul dintre cele mai interesante si pitoresti lucruri care "li se intampla" arheologilor.
Ei devin brusc o curiozitate pentru cei ai locului care rivalizeaza cum s-a intamplat la Taut de exemplu cu venirea autobuzului de la oras.
Oamenii vin la locul unde se efectueaza cercetarile, se intereseaza daca s-a descoperit ceva nou, au multe intrebari de pus.
Povestile spuse de batranii locului, legendele, miturile si superstitiile sunt adeseori surse importante de documentare pentru cercetatori, ne povesteste arheologul Peter Hugel
Seara, la o bere, istoricii de la oras devin vedete locale.

Marius Ghender - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]