Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 14 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Judetul Arad, primul la corectitudine si organizare a alegerilor

Interviu cu Stefan Lucaciuc - presedinte BEJ Arad"La Biroul Electoral Central, verificarea documentelor de la BEJ Arad a durat patru minute"
Interviu cu judecatorul Ioan Stefan Lucaciuc, presedintele Biroului Electoral Judetean Arad
In urma scrutinului din 6 iunie 2004, in judetul Arad, din cele 78 de localitati, in 24 candidatii au reusit sa castige fotoliul de primar.
PSD are 12 primari, PD 4, PNL si UDMR cate 3, PUR 1, iar un primar este independent. 
In alte 54 de localitati
  urmeaza sa se organizeze un al doilea tur de scrutin, duminica, 20 iunie 2004. 
Bine ar fi ca mai multi aradeni sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce se va intampla cu ei in urmatorii patru ani, stiut fiind faptul ca in primul tur aradenii nu s-au ighesuit pentru a-si decide viitorul.
- Dupa primul tur de scrutin, desfasurat in data de 6 iunie 2004, in doua judete, Iasi si Constanta, au existat unele probleme legate de incalcarea Legii electorale. Care a fost situatia in judetul Arad?
- Biroul Electoral Judetean Arad nu a avut probleme deosebite din acest punct de vedere. Noi am prezentat Biroului Electoral Central o documentatie corecta si exacta. 
A existat o problema de interpretare a legii privind participarea organizatiilor etnice la a doua etapa de distribuire a mandatelor. 
Programul computerizat, avizat de catre BEC, pentru a deservi, prin intermediul Directiei Judetene de Statistica BEJ Arad, nu cuprindea posibilitatea ca organizatiile etnice sa poata participa la distribuirea mandatelor in a doua etapa daca participasera, deja, la prima. 
Miercuri, 9 iunie 2004, in jurul orei 14.00, au venit, de la BEC, precizari care stabileau ca este posibila participarea organizatiilor etnice si la etapa a doua de distribuire a mandatelor, in functie de restul voturilor ramase neutilizate. 
Concret, la Santana, Partida Romilor a primit doua mandate si la etapa a doua i s-ar fi cuvenit inca unul, dar, din cauza programului, computerul refuza atribuirea. Problema s-a rezolvat prin reactualizarea programului.
- Cum s-a realizat transmiterea documentelor catre BEC, aparand aceasta situatie de la Santana?
In turul doi prezenta la vot se spera ca va fi mai buna- Trebuie sa recunosc faptul ca am avut sansa. Norocul nostru a fost ca pana miercuri, cand au venit precizarile de la BEC, noi nu trimiseseram dosarul la Bucuresti. 
Tocmai pentru ca aparuse aceasta problema in circumscriptia Santana. Pe langa sansa a fost vorba si de o munca asidua, in echipa. Am muncit bine, personalul de la Directia Judeteana de Statistica, directorul institutiei impreuna cu noi, cei de la BEJ, formand o echipa care a avut satisfactia sa constate ca la Biroul Electoral Central, verificarea BEJ Arad a durat, numai, patru minute.
- Pentru ca ati avut documentele bine puse la punct si evidentele sunt clare, sa le oferim cititorilor cotidianului nostru situatia (in procente) pe partide si mandate, pentru Consiliul Judetean, consilii locale si primari, in urma votului din 6 iunie.
- La Consiliul Judetean cele 33 de mandate sunt repartizate astfel: PSD- 9 mandate (27,27%), PD- 8 (24,24%), PNL- 7 (21,21%), PRM-4 (12,12%), UDMR-3 (9,09%) si PUR- 2 (6,06%). 
La consilieri locali situatia se prezinta astfel: PSD- 246 (25,57%), PD- 193 (20,06%), PNL-165 (17,15%), PRM- 84 (8,73%), PUR- 77 (8,00%), UDMR- 67 (6,%%), PNTCD-29 (3,01%), PNG-19 (1,97%), PUNR-17 (1,76%), PER- 15 (1,55%), Independenti - 14 (1,45%), FDR-13 (1,35%), URR-6 (0,62%), PRSD (Partida Romilor)- 5 (0,51%), Actiunea Populara- 4 (0,41%), UDSCR (Uniunea Democrata a Slovacilor si a Cehilor din Romania) - 3 (0,31%), PAS- 2 (0,20%), Forumul Democrat German- 2 (0,20%) si Uniunea Democrata a Ucrainienilor din Romania- 1 (0,10%). Referitor la primari, 24 dintre candidati au obtinut fotoliul de primar din primul tur, in procente ei reprezentand 30,64 la suta.
Pe partide situatia este urmatoarea: PSD- 12 primari (15,3%), PD- 4 (5,1%), PNL- 3 (3,84%), UDMR- 3 (3,84%), PUR-1 (1,28%) si un independent (1,28%). Pentru celelalte 54 de locuri ramase vacante (69,36%) se va desfasura un al doilea tur de scrutin in data de 20 iunie 2004.
- Au existat unele probleme organizatorice la primul tur. Ce veti intreprinde pentru a elimina eventualele dis-functionalitati din sectiile de votare in turul al doilea?
- In primul rand le-as sugera aradenilor ca, indiferent de optiune si preferinte, sa mearga la vot. Este singura cale, in acest moment, ca o persoana sa participe, indirect, la conducerea colectivitatii din care face parte. Sa-si exercite fiecare dreptul constitutional de a vota si votul sa fie valabil. 
Au existat nenumarate voturi, mai ales la Consiliul Judetean, care erau imaculate (nu aveau stampila!). Stampila se aplica pe UN singur patrulater. La primul tur am verificat toate buletinele nule, 20. 322 de bucati. 
Impreuna cu Prefectura ii vom instrui, din nou, pe presedintii circumscriptiilor si sectiilor de votare. 
Astazi, de la ora 10.00, in sala 70 a CJ Arad ii instruim pe presedintii de circumscriptii. De la ora 14.00, la Palatul Cultural, vor fi instruiti toti presedintii de sectii din Arad si din zona Arad. 
Marti vom fi la Chisineu-Cris si Lipova si miercuri la Ineu si Sebis pentru a-i reinstrui pe presedintii de sectii din zonele respective.

Viorel Bot - Agenda zilei

  • Incep testele nationale

De astazi incep testele nationaleAproximativ 6000 de absolventi de clasa a 8-a vor intra in febra testelor nationale. 
Testul national va consta in examene la limba si literatura romana, limba si literatura materna, matematica si o proba la alegere intre istorie si geografie. Fisele de inscriere la testele nationale au fost deja completate si arhivate in calculator. 
La finalul examenului, dupa ce vor fi rezolvate toate contestatiile pana in 22 iunie notele vor fi trecute si ele in calculator. 
In functie de aceste date, computerul va face repartizarea candidatilor la liceele pentru care au optat. 
Pentru sustinerea testelor nationale de admitere in invatamantul liceal au fost pregatite 27 de centre si 4 centre de evaluare. 
Elevii care nu se vor prezenta la testele nationale pentru admiterea in invatamantul liceal, vor putea opta doar pentru scolile de arte si meserii.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • "Casa Prietenia", la Lipova

Suzane Kastner la casa prietenia din LipovaObiectivul a fost fondat de Susanne Kastner, vicepresedinta Bundestagului, si cazeaza sapte copii minori fara familii sau abandonati
Doctor Susanne Kastner, vicepresedinta Parlamentului Germaniei si fondatoarea "Rumanien Soforthilfe", fundatie cu sediul in Germania, a inaugurat oficial Casa de copii "Casa Prietenia", in orasul Lipova, din judetul Arad, sambata, 12 iunie. 
Au fost prezenti Klaus Peter Marte, consulul german in Timisoara, reprezentanti ai Prefecturii Arad si ai societatii civile. 
De asemenea, au fost prezenti si 40 de germani care au venit cu ajutoare pentru copiii defavorizati din Lipova. 
"Dupa anul 1990, am venit pentru prima oara in Lipova, iar in 1991, am inceput sa ajut casele de tip familial si deja cunosc foarte bine copiii de aici. "Casa Prietenia" este prima investitie majora din Lipova si doresc sa organizez o casa pentru tinerii care ies din aceste case de tip familial, la varsta de 18 ani. Urmeaza sa decid daca voi face acest lucru in Lipova sau in orasul Arad", ne-a declarat Susanne Kastner. 
In "Casa Prietenia" locuiesc in acest moment sapte copii minori. Unii provin din familii cu mari probleme sociale, iar altii au fost abandonati la o varsta frageda. Copiii sunt pregatiti pentru o viata personala si profesionala, care sa le permita pe viitor sa traiasca independent. 
"Casa Prietenia" este primul imobil al Fundatiei "Kinder-Soforthilfe" inaugurat in Lipova. 
In viitorul apropiat, fundatia intentioneaza sa achizitioneze o ferma situata in apropierea orasului Arad. Ferma va deveni casa si locul de munca pentru tinerii nevoiti sa paraseasca, la varsta de 18 ani, casele de copii. 
Fundatia "Kinder - Soforthilfe" este o organizatie cu scop caritabil si are sediu in Lipova. Presedintele fundatiei este Nicolae Ciobanu. El este si coordonatorul "Casei Prietenia". 
Fundatia din Lipova este sprijinita de organizatia "Rumanien Soforthilfe" din Germania, fondata de Susanne Kastner, in 1992.

Gh. Miron - Ziua de Vest

  • Cea mai fidela strandista are 78 de ani! - Tanti Ica – "Mama Strandului"

Tanti Ica are grija de florile de la StrandCea mai in varsta vizitatoare si iubitoare fidela a strandului Neptun are nu mai putin de 78 de ani si a profesat timp de 40 de ani ca si asistenta medicala la Spitalul de copii. 
Doamna este cunoscuta foarte bine, atat de administratia strandului, cat si de agentii economici si de oamenii care vin la plaja.
Tanti Ica face zilnic, de dimineata pana seara, munca voluntara pe strand. 
Tunde iarba, arbori, ingrijeste, curata si uda florile, face tot ce se poate pentru a mentine aspectul frumos al oazei sale de liniste. 
Toate acestea le face fara sa primeasca un ban, si fara sa ceara vreunul. 
Chiar si la anii pe care-i are in urma, Tanti Ica da un exemplu de comportament, de tinerete si putere tuturor celor care o privesc, e drept, cu admiratie, dar care prefera sa stea deoparte de la munca... 
"Sunt veterana strandului!"
Impreuna cu sotul ei, tanti Ica vine zilnic la strand. De peste 30 de ani! 
"Venim la strand inca de pe vremea cand se gasea pe celalalt mal al Muresului. Zilnic, de pe la ora 12 si stam pana seara, daca e vreme frumoasa." 
Ea este prezenta la toate evenimentele petrecute aici: "am participat si eu cand s-a pus piatra de temelie a noului pod".
Rondouri de flori – donate strandului
"Mai pun mana, unde e nevoie"...
Asa si-a caracterizat in cateva cuvinte activitatea pe baza de agrement. 
De fapt, curata trandafirii, planteaza flori din proprie initiativa, le uda cand e seceta, iar in acest an "am taiat salciile. Acum arata frumos, ca o umbreluta". 
Veterana strandului are chiar si patru rodouri de flori care-i apartin. Ea le-a facut si tot ea le ingrijeste.
"Parca sunt la mine-n gradina..."
Intrebata daca munca prestata nu este extenuanta, mai ales la venerabila varsta pe care o are, ne spune: 
"Asa ma recreez eu, nu ma oboseste deloc! Cand curat trandafirii parca sunt la mine in gradina. Dupa aceea imi plac atat de mult... sunt foarte frumosi!".
Arta gradinaritului
Curatarea trandafirilor nu este un lucru ce poate fi facut oricum. 
" Ei se taie tot la frunza a treia, pentru ca altfel nu mai cresc asa cum trebuie"...

Simona Mazare - Observator

  • Sambata, la Padurea Ceala s-a desfasurat Marsul factorilor postali

La cros au participat si postasiteleSambata, pe drumul principal din padurea Ceala, s-a desfasurat etapa judeteana a traditionalului mars al factorilor postali, ajuns in acest an la cea de a 28-a editie. 
La startul competitiei s-au aliniat 21 de postasi din intreg judetul: Felicia Oncu (Lipova); Ildiko Filtean (Pancota); Elena Ivan (Arad); Liliana Talmaciu (Arad); Corina Sipos (Pecica); Petronela Bogdan (Arad); Stefania Lupsa (Sebis); Elena Codoi (Arad); Sinteioara Blagaila (Sirina); Angelica Negru (Sebis) respectiv Ioan Salasan (Lipova); Dumitru Costea (Santana); Gheorghe Petcut (Curtici); Ioan Ruja (Buteni); Pavel Ienasescu (Lipova); Florin Oaches (Arad); Stefan Horvath (Curtici); Calin Florut (Sebis); Cristian Orz (Arad); Cristian Zancescu (Ghioroc); Viorel Turle (Arad). 
Organizatorii marsului - Oficiul Judetean de Posta Arad si Sindicatul din Posta - au fost la inaltime, alergatorii avand asigurate toate conditiile (traseu, puncte de control, arbitraj) pentru a dovedi ca sunt intre cei mai buni nu doar in activitatea de zi cu zi, atunci cand duc oamenilor scrisorile si ziarele, ci si atunci cand participa la astfel de concursuri. 
Intrecerea a fost onorata de prezenta directorului general al Regionalei de Posta Timisoara - Dan Traian Toldan si a conducerii Oficiului Judetean de Posta: seful Oficiului Pavel Razman, inspectorul pr. Ilie Tripa si liderul de sindicat Ion Bugariu. 
Vremea a tinut si ea cu organizatorii si competitorii, fiind racoroasa la inceput, deci numai buna pentru alergari si frumoasa pe timpul festivitatii de premiere si a mesei festive care a urmat dupa competitie. 
Fetele au alergat pe un traseu de 3000 de metri, iar baietii au parcurs 7000 de metri, de remarcat fiind faptul ca toti cei 21 de postasi au trecut linia de sosire. 
Locurile I au fost castigate de: Liliana Talmaciu (OPRM Arad), respectiv Pavel Ienasescu (OPRM Lipova). Pe locul II au sosit Stefania Lupsa (OPRM Sebis) respectiv Cristian Zancescu (Ghioroc), iar pe III Felicia Oncu (Lipova) respectiv Viorel Turle (Arad). Premiile acordate au fost de 700.000 lei, 500.000 lei, respectiv 300.000 lei. 
Cei sase s-au calificat pentru faza regionala a marsului factorilor postali care se va desfasura la Timisoara in 19 iunie. 
Ca in fiecare an, si de aceasta data Sindicatul Postei i-a premiat pe cei mai tineri factori postali: Elena Codoi, 28 ani, respectiv Cristian Zancescu, 27 ani, ca si pe cei mai "cu experienta intr-ale vietii" postasi: Sinteioara Blagaila (Siria), respectiv Ioan Salasan (Lipova).
Momentul sosirii la crosul postasilor Ca noutate, in acest an, pe langa marsul factorilor postali s-a desfasurat si crosul salariatilor si factorilor postali la care au participat 12 alergatori: Maria Panteluta (Arad); Mariana Pantea (Arad); Eliza Pipa (Arad); Rodica Mladin (Arad) respectiv Stefan Demciuc (Arad); Vasile Toader (Sebis); Dacian Mircea (Sebis); Laurentiu Leuca (Arad), Eugen Dragoi (Arad); Ilie Mucenicu (Arad); Carol Iambor (Nadlac); Petru Maghiar (Arad). Distanta de parcurs a fost aceeasi ca la mars, primele trei locuri fiind ocupate in ordine de Mariana Pantea, Maria Anteluta si Rodica Mladin, respectiv Mircea Dacian, Petru Maghiar si Ilie Mucenic. Cei mai tineri crosisti au fost declarati (si premiati) Mariana Pantea (24 ani) si Laurentiu Leuca (26 ani) iar cei mai in varsta - Eliza Pipa si Carol Iambor. 
Premierea a fost efectuata de directorul general al Directiei Regionale de Posta Timisoara - Dan Traian Toldan, dupa care organizatoari si concurenti s-au asezat la masa festiva. Un "punct doi" la care pana spre seara postasii au dovedit inca o data ca atunci cand e vorba de munca stiu sa munceasca, dar si cand vine vorba de distractie nimeni nu-i intrece. 
Intreaga manifestare nu ar fi fost posibila fara sprijinul urmatorilor sponsori:Sponsori principali: Omniasig S. A. Arad; Adevarul Arad; Coraura SRL Arad; Bancpost Arad; Contor Zener S. A.; IATSA Aradul Nou; Coca Cola S. A.; Infoton Romania S. A.; Bodimar Impex SRLl; BRD Groupe Société Generale - filiala Arad; Generali Asigurari S. A.; T.G. I. E. (European Drinks); Arbema Arad S. A.; AutoSchunn Arad; Agromec S. A. Arad; S.C. Wegland Alpin; Sindicatul Judetean AradSponsori: Agromec Siria; Birou Executor Judecatoresc Galut; Duex Dorobanti; Eldo SRL ARAD; Fortuna Exim SRL; Jelen; LPI Star 2000 Curtici; Manex SRL; Manufactura Magura; McDonald’s; Modular SRL; Ocolul Silvic Tarnova; Primaria Siria; RDC Computers; Socad Prodimex; Tehnometalica S.A.; Termotext SRL; Tris Company SRL; Translogistic SRL Arad; Prescom Lipova SRL; Apemin Lipova; Primaria Barzava; Primaria Birchis; Parohia ortodoxa Birchia; Parohia ortodoxa Capalnas; American Star Barzava; Ambra SRL Birchis; Agrofor Birchis; Asociatia Tractorul Sanana; Benea SRL Ineu; Crisis SRL Sepreus.

Mircea Contras - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]