Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 14 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Drumurile - prioritatea numarul unu a Consiliului Judetean

Noua conducere a CJA va tine sedintele oprative in absenta presei* 90% necesita reparatii capitale
* S.C Icim administreaza trasee de cale ferata
Noua conducere a judetului, in speta presedintele CJA, Gheorghe Seculici, in urma unor discutii interne, a hotarat adoptarea unui nou mod de desfasurare a Comitetului Operativ Consultativ. 
Sedinta saptamanala, menita sa se incheie prin luarea unor decizii operative pe diverse subiecte arzatoare, se va desfasura, de acum inainte departe de ochii presei. 
Desi, pana nu demult discutiile se purtau de fata cu reprezentantii media, pe viitor ziaristii vor fi informati doar asupra deciziilor finale, intr-o scurta conferinta de presa.
Aceasta decizie a fost explicata de Gheorghe Seculici: "Am cazut la intelegere cu dl. prefect privind acest nou cadru de lucru. Cred ca pentru presa e mult mai importanta informatia finala, deciziile care se iau, decat eventualele show-uri ce se mai iscau in cadrul sedintelor de Comitet Operativ Consultativ. Noi vom analiza si vom dezbate problemele existente, dupa care vom face o scurta informare a celor discutate."
Strategie de reparare a drumurilor
Trecand la ordinea de zi a sedintei, s-a vorbit, in primul rand, despre drumurile judetene, prioritatea numarul unu a Consiliului Judetean Arad. 
Pentru ca in bugetul din acest an s-au alocat 105 miliarde de lei, ceea ce inseamna 10% din necesar, se studiaza posibilitatea accesarii unor finatari interne si externe. 
Nu sunt excluse obligatiunile si nici imprumuturile de la banci.
Ca o statistica destul de ingrijoratoare, Gavril Popescu, vicepresedintele CJA, a informat mass-media ca 90% din drumurile judetene necesita reparatii capitale, ceea ce inseamna cheltuieli intre 3 si 5 miliarde de lei pentru un kilometru de drum. 
Momentan se afla in desfasurare un contract cu S.C. Icim Arad, care are datoria sa faca plombari in suma totala de 11 miliarde de lei, pana la data de 10 august.
Printre prioritati, Gavril Popescu a mentionat drumul Arad-Moneasa (care va fi supus unor tratamente bituminoase) si Arad-Curtici a caror stare este deplorabila, agravata si de masinile de tonaj greu care circula in zona.
Icim preia liniile de cale ferata
La conferinta de presa a fost invitat si Ioan Faur, directorul S.C. Icim S.A, care a castigat licitatia de concesionare a liniilor de cale ferata neinteroperabile. 
Desi contractul nu s-a semnat deocamdata, dl. Faur a declarat ca toate traseele preluate vor fi "revigorate" - este vorba despre Arad-Nadlac, Arad-Brad (cu ramificatiile spre Graniceri si Cermei), Timisoara Est-Radna. 
Domnia sa are si o conditie - aceea de a prelua inclusiv transportul de marfa pe rutele cu pricina, cu toate ca Ministerul Transporturilor nu agreaza aceasta varianta.
S.C. Icim va prelua inclusiv angajatii CFR, in numar de 460, cu toate ca personalul necesar este undeva pe la jumatatea cifrei. 
Despre eventualele restructurari directorul societatii a evitat sa se pronunte, cel putin deocamdata.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Nebunie pentru premise. Zilnic peste o suta de aradeni se inghesuie la ghiseu

Coada la ghiseul Politiei Rutiere pentru permisul de conducereAglomeratie, timp pierdut, nervi. Asa se poate caracteriza atmosfera de la ghiseele politiei rutiere, in zilele de marti, miercuri si joi, cand absolventii scolilor de soferi se inghesuie sa-si depuna dosarele pentru programarea la examen. Cele doua cadre de la ghisee sunt obligate sa faca fata unui aflux de aproximativ 100 de persoane, in conditiile in care programul cu publicul  este de  doua ore.
In urma cu aproximativ trei luni, Guvernul a stabilit ca dosarele persoanelor care doresc sa obtina carnetul de conducere vor putea fi depuse la  Politie doar personal, de catre candidat. 
Pana la acea data, puteau fi mandatate scolile de soferi, care strangeau toate actele, mergeau cu ele la ofiterul responsabil cu programarea si stabileau o anumita zi pentru sustinerea examenului.
Situatia s-a schimbat, nu neaparat in bine. Oamenii au inceput sa faca  cozi uriase la ghiseul politiei, asteptand cateva ore bune pentru a le veni randul, Patronii scolilor de soferi spun ca nu se poate sa aiba zilnic examene, pentru ca nu pot pune la dispozitia candidatilor masinile care sunt prinse in efectuarea cursurilor.
S-a amenajat un spatiu corespunzator
"Pentru noi este mai comod cum prevede legea", ne-a declarat Mircea Cherechean, seful Politiei Rutiere. Chiar daca acesta nu a dorit sub nici o forma sa se planga, a recunoscut ca s-a confruntat cu cele mai diverse forme de nemultumire.
"Am incercat sa-i impacam pe toti. Am adus un cadru care lucreaza in plus la ghiseu si preluam dosarele oamenilor si dincolo de programul de lucru, de doua ore. Am stabilit grafice cu scolile de soferi asa incat daca unul sau altul dintre candidati vine de la o scoala il punem sa dea examen alaturi de colegii lui, in aceeasi zi."
Daca la inceput oamenii asteptau in strada procesarea actelor, in momentul de fata s-a amenajat in curtea interioara a politiei un spatiu corespunzator si un birou de preluare a dosarelor. 
Mircea Cherechean spune ca, pe timp de ploaie, candidatii vor putea sa intre in sediul politiei, ca sa astepte pe holul institutiei.

Mihaela Iancu - Observator

  • Parteneriat cu Austria

Reprezentantii URR s-au intalnit cu colegii austrieciO delegatie a Uniunii pentru Reconstrutia Romaniei din Arad este invitata la un schimb de experienta in orasul Bendorf din Austria.
Invitatia vine din partea Partidului Popular Crestin, dupa ce o parte a conducerii acestei formatiuni austriece s-a intalnit cu reprezentantii URR Arad.
Partea austriaca este de parere ca tara noasatra are o imagine nefavorabila peste hotare.
Pentru a schimba acest lucru, Partidul Popular Crestin din Austria va colabora cu Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, pentru realizarea de programe si aparitii in mass media occidentala in care sa fie prezentate toate realizarile din tara noastra din ultimii ani.

Televiziunea Arad

  • Haos in retrocedarea cladirilor la Arad

In mai multe randuri locatarii au organizat protesteIn Arad, mai multi pensionari ce locuiesc intr-un imobil vechi din centrul istoric sunt la un pas de a muri cu dreptatea in mana, dupa ce un testament fals si o judecata, considerata de ei stramba, le-au tulburat vietile.
Ultima lor speranta sta in procurori, de la care asteapta ajutor, ca si in magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe care ii considera o ultima stavila in fata nedreptatii.
Amprente si semnaturi ca probe
In numai cativa ani, trei cladiri de anvergura din plin centrul Aradului au fost revendicate pe baza unor testamente contestate vehement. In unul dintre cazuri este implicata sotia viceprimarului Levente Bognar, iar in altul judecatoarea Aurelia Cotutiu.
Istoria in justitie a unuia dintre imobile incepe in 1999, cand din senin apare un testament olograf prin care un anume Teodor Ardelean ridica pretentii asupra cladirii in care acum locuiesc sase familii.
Pe baza actului, mostenitorul da in judecata statul roman si cere recuperarea imobilului.
Prima instanta ii respinge actiunea, insa cea de-a doua i-o accepta. Din acest moment intra in scena judecatoarea Aurelia Cotutiu, un laitmotiv al intregului film. "Noi am suspectat ca testamentul e fals inca de la inceput", spune Gheorghe Peter, seful asociatiei de locatari, alcatuite in mare parte din persoane varstnice.
Actul, redactat de catre Kozma Margit, ascunde niste greseli flagrante care au reprezentat un prim indiciu in favoarea tezei contrafacerii.
"Oricine stie ca maghiarii isi scriu numele si apoi prenumele, niciodata invers, asa cum recomanda normele limbii romane. Apoi, ei scriu data sub forma an-luna-ziua si nu ziua-luna-an, obicei pe care il avem noi", explica Peter.
A cautat sa vada cine e aceasta Kozma Margit, unde a locuit, cum s-a semnat, si apoi sa confrunte dovezile. Surpriza!
"Am mers la Oficiul Starii Civile din Chisineu-Cris, acolo unde s-a casatorit si am vazut semnatura. Am consultat apoi si actele de la Oficiul de Pensii, incheiate o data cu alcatuirea dosarului de pensionare, iar acolo, in dreptul semnaturii, apar doar amprente, semn ca nu mai stia sa semneze.
Testamentul, incheiat inainte de a muri, are insa un scris impecabil si o semnatura pe masura", spune Gheorghe Peter.
In paralel cu cercetarile individuale, autoritatile statului, confruntate cu acuzatia de falsificare, realizeaza propriile investigatii.
In cele din urma, dau verdictul: testamentul este fals.
Dupa ce Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a scos la iveala acest lucru, politia a demarat urmarirea penala pentru depistarea infractorilor, fara ca anuntul sa blocheze procesul prin care Teodor Ardelean punea mana pe imobil.
Mama de judecator cumpara un bun litigios
Judecatoarea Aurelia Cotutiu intra in contact cu cauza in anul 2000. Ea este cea care admite testamentul lui Teodor Ardelean si dispune retrocedarea imobilului, dupa ce un alt judecator, Cristiana Mirea, respingea cu un an in urma actiunea.
La scurt timp dupa aceasta sentinta favorabila, mostenitorul vinde doua apartamente din imobil, primul sotilor Grigorescu, cu 450 de milioane de lei, iar al doilea, la cateva zile diferenta, unui alt cumparator.
Acesta din urma s-a dovedit a fi Lidia Tigan, chiar mama judecatoarei. In schimb, Lidia Tigan habar nu avea despre apartamentul cumparat pe numele sau, semn ca ceva e putred.
Mai mult, chiriasul, care sta de 40 de ani in apartamentul detinut acum de mama judecatoarei, este revoltat ca nimeni nu l-a intrebat niciodata daca vrea sa-l cumpere.
Curtea de Apel, suspectata de partinire
Locatarii imobilului castigat prin testament de Teodor Ardelean au ajuns in cele din urma la Curtea de Apel Timisoara.
Aici, cauza a fost rejudecata, cu solutie favorabila in prima faza pentru chiriasi, dar, dupa revizuire dreptatea a fost data de partea mostenitorului.
Peter considera ca ultima sentinta, pronuntata de catre judecatoarea Lidia Barac, "este absolut ciudata, atata vreme cat noi am depus la dosar dovada ca s-a inceput urmarirea penala pentru falsificarea testamentului".
El crede ca intre judecatoarea aradeana Aurelia Cotutiu si cea timisoreana, Lidia Barac, ar exista anumite legaturi de prietenie.
Pierzand la Curtea de Apel, singura solutie ramanea rejudecarea cauzei la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In urma demersurilor facute, Parchetul General a inaintat cerere de recurs in anulare, cauza ajungand pe rolul Curtii de Casatie si Justitie.
Actiunea a stopat evacuarea locatarilor, care trebuia sa se produca pe 15 iulie.

Calin Borza - Ziua de Vest

  • Artistul Plastic Florian Liber expune alaturi de Picasso

Artistul plastic Florian Liber va expune la MontrealCinci dintre lucrarile sale reprezinta renumita Galerie D'arts Conteporain din Montreal
Revista canadiana de cultura "Montreal Hour" da o veste extraordinara pentru lumea artistica romaneasca.
In numarul sau pe perioada 8-14 iulie, la pagina 26, dedicata artelor vizuale, apare numele artistului plastic aradean Florian Liber.
Iar numele sau apare in compania unor adevarate celebritati in materie.
Dar despre ce este vorba? Renumita Galerie D'Arts Contemporain din Montreal a realizat o selectie riguroasa printre artistii de prim rang canadieni si straini, pentru a-i desemna pe cei care vor reprezenta galeria in perioada cea maxfierbinte a anului, respectiv in perioada lunilor iunie - august.
In aceste luni, in Canada au loc foarte multe festivaluri si evenimente Internationale care atrag atentia asupra artistilor celor mai bine cotati.
In urma selectiei, Galerie D'Arts Contemporain din Montreal a ales cinci lucrari ale artistului plastic Florian Liber pentru a o reprezenta.
Cele cinci lucrari sunt "Deesse Salome", "Salome Rouge", "Nonchalance de Salome", "Urban Touch Salome"
si "La derniere tentation".
Astfel, lucrarile artistului aradean sunt expuse la Montreal pana in data de 4 august, intr-o companie dintre cele mai selecte, alaturi de lucrari ale celebrului Picasso si de o selectie elitista de vara a unor maestri de renume mondial ca Gervaise, Appel, Miro, Letendre, Riopelle.

M. C. - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]