Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 14 august 2004

Stirile TVA aici

  • Desi neglijeaza judetul de cate ori apuca, Guvernul se mandreste cu bunastarea Aradului

Aradul a fost dat exemplu de bunastare - Virtual Arad News (c)2004Faptul ca judetul Arad e bun sa faca imagine guvernantilor ori de cate ori acestia au nevoie (dar e inexistent cand e vorba de cererile judetului) a fost reconfirmat ieri in cadrul videoconferintei cu prefectii si autoritatile administratiei publice locale. 
La momentul interventiei sale, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a anuntat ca, la nivel macro-economic, Romania a inregistrat o crestere de 6,4-6,6%, in comparatie cu semestrul I din anul 2003. 
Bejinariu nu s-a oprit aici, ci a mentionat ca "sunt importante cresterea productiei industriale cu 5%, cresterea exporturilor si cresterile de peste 14% in cazul comertului cu amanuntul si peste 21% in cazul serviciilor" si a subliniat ca aceste rezultate dau un plus de credibilitate prognozelor si studiilor efectuate cu privire la dezvoltarea Regiunilor Vest si Sud-Vest. 
Rezultatele cu care se mandresc guvernantii au fost puse de ministru pe seama judetelor Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt si Valcea, iar acestea au punctat faptul ca ele sunt numai bune pentru eliminarea dezechilibrelor bugetare. 
Cu alte cuvinte, sunt folosite exact pentru uniformizarea bugetelor tuturor judetelor, fapt care a scos din sarite, de curand, conducerile judetelor din vestul tarii.
Asa cum aminteam ieri, judetul Timis a hotarat sa faca greva fiscala pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete, iar Aradul ar putea opta pentru aceasta forma de protest daca Guvernul nu-si va onora obligatiile fata de judet.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Strainii prefera sa vaneze in padurile aradene

Partidele de vanatoare sunt apreciate si de strainiPentru unii divertisment, pentru altii meserie, vanatoarea implica multa pasiune din partea celor care o practica. 
Nu oricine poate impusca un animal. Iti trebuie sange rece, vocatie. 
Trebuie sa stii cand sa apesi pe tragaciul care aduce moartea, incercand - in acelasi timp - sa-i faci animalului "suferinta" usoara. 
In judetul Arad, exista sute de vanatori avizati, dar activitatea devine profitabila doar cand in "ecuatie" apar strainii. 
Fiind institutii nebugetare, Directiile Silvice din tara noastra trebuie sa se autogospodareasca, iar vanatoarea deschisa pasionatilor de peste hotare este una dintre activitatile de baza in acest sens. 
Poarta de intrare dinspre Occident, judetul nostru isi valorifica foarte bine potentialul silvic, insa si eforturile sunt pe masura...
Agricultura in padure
Vrand-nevrand, una dintre ocupatiile silvicultorilor este agricultura. 
An de an, trebuie cultivate cu cereale si furaje 280 de hectare de pamant. 
Porumbul, graul, ovazul, orzul, trifoiul sau lucerna crescute in poienisurile padurilor constituie hrana animalelor, care astfel nu vor fi obligate sa dea iama in culturile oamenilor. 
Si tot in acest scop, anual se mai achizitioneaza de pe piata 300 tone de porumb-boabe si alte 50 de tone de alte cereale. 
Bineinteles, pe langa activitatea de hranire a vanatului, silvicultorii mai trebuie sa-l si pazeasca de pustile eventualilor braconieri. 
Cabane moderne
Facandu-si clienti seriosi printre vanatorii straini, Directia Silvica Arad a amenajat cabane moderne pentru gazduirea acestora. 
Semi-pensiunile de la Neudorf, Savarsin, Chisineu-Cris, Beliu sau Gurahont atrag anual - in medie - 250 de vanatori, care scot din buzunar bani frumosi pentru a beneficia de conditiile excelente de cazare si masa. 
E adevarat si investitiile au fost importante, dar acum cabanele se ridica la standarde occidentale: camere cu baie, seminee rustice etc
Italienii prefera sa vaneze fazaniPreturi in euro pentru trofee
Cei mai mari amatori de vanat greu sunt nemtii si austriecii. 
De fiecare data, ei pleaca cu trofee importante din Romania, insa in schimbul a catorva sute de euro. 
Preturile sunt fixate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in functie de marimea trofeelor. 
Iata si cateva referinte: coarne de cerb - 7 kilograme: 1950 euro, coarne de cerb lopatar - 3 kilograme: 550 euro, coarne de caprior - 350 grame: 450 euro sau colti de mistret - 16 centimetri: 550 euro. 
Slabiciunea italienilor, vanatul usor (iepuri si fazani) este platit la bucata, in functie de greutatea lui, in timp ce pentru o zi de vanatoare la rate sau prepelite se percepe o taxa fixa de 75 de euro. 
Carne valorificata la Bucuresti
Dupa cum am spus, vanatorii se aleg doar cu trofeele, carnea urmand a fi si ea valorificata. 
Stocata la depozitele frigorifice de la Chisineu Cris si Savarsin, carnea de vanat ia drumul unor firme din Capitala, care o platesc cu: 1 euro/kg - mistretul, 2 euro/kg - cerbul si 3,5 euro/kg - capriorul. 
Record stabilit de Ceausescu
Inginerul Dan Mihailescu, responsabil pe probleme de vanatoare la Directia Silvica Arad, isi aminteste ca fostul presedinte al Romaniei, Nicolae Ceausescu, venea foarte rar in judetul Arad, dar si atunci facea ravagii la vanatoare. 
"Era un tintas de mana intaia. Dimineata, pana la ora doua, vana fazani, la Adea. Dupa-masa, mergea la lopatari si mistreti. De fapt, recordul national la cerb lopatar l-a stabilit el, la Socodor." - spune Mihailescu despre aventurile vanatoresti ale fostului dictator. 
Incheiem precizand ca recordul din acest an la mistret ii revine austriacului Walter Olbrich, care pe 4 august a.c. a impuscat un mistret ce avea coltii de 22,8 centimetri.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Zilele Aradului

Diploma de oras liber regesc a AraduluiZilele Aradului vor fi marcate la sfarsitul saptamanii viitoare.  
Pentru aceasta manifestare care include spectacole de teatru, concerte de muzica usoara si populara si concursuri sportive, Primaria a alocat 450 de milioane de lei. 
Zilele Aradului marcheaza implinirea a 170 de ani de la declararea municipiului oras liber regesc.  
Spectacolele de muzica usoara si populara vor fi gazduite de strandul Neptun si Piata Avram Iancu.  
Printre invitati se numara Francesco Napoli, Voltaj si Aurel Tamas.  
Manifestarile festive vor debuta sambata viitoare la ora 14 cu o sedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal si se vor incheia duminica noaptea cu un foc de artificii la strandul Neptun.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Vacaroiu promite bani pentru Parcul Reconcilierii

Parcul Reconcilierii ramane doar cu promisiuniGuvernul va aloca, la rectificarea bugetara din septembrie, resursele necesare pentru reluarea lucrarilor la complexul statuar de la Arad. 
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat la Targu Mures ca nu s-a putut finaliza proiectul din cauza lipsei fondurilor. 
"Credeti ca vrem doar o statuie acolo? Pur si simplu nu au mai fost bani. Va asigur ca lucrarile vor fi reluate, pentru a avea un complex statuar al reconcilierii romano-maghiare", a afirmat Vacaroiu. 
Presedintele Senatului a adaugat ca daca s-a ajuns intr-un impas financiar nu inseamna nicidecum ca se va renunta la proiect. 
Reactia sa a fost determinata de declaratia primarului municipiul Arad, Gheorghe Falca, ce a declarat ca municipalitatea aradeana nu va putea finanta amenajarea Parcului Reconcilierii, care ar trebui inaugurat in luna octombrie, pentru ca banii necesari nu sunt prevazuti in bugetul pe anul in curs. 
Este vorba de suma de zece miliarde de lei. In prezent, Parcul Reconcilierii este un santier ingradit in care nu s-a mai lucrat dinaintea primei inaugurari. 

B. Paun - Ziua de Vest

  • Focuri de arma pentru prinderea unei bande de hoti

O parte din hotii de cupru au fost retinuti de politistiPolitistii aradeni au capturat opt persoane care au furat piese din plumb si inox de la firma Iovirom care isi are sediul in cladirea de la Indagrara. 
Angajatii firmei au observat ca lipsesc piese de la diverse instalatii, astfel ca au hotarat sa anunte Politia.
Au urcat pe conducta din exterior a cladirii
Ca sa ajunga la sectia Fermentare si Preparare Drojdie unde se gaseau respectivele piese hotii au fost nevoiti sa escaladeze cladirea. 
Patrundeau noaptea in curtea fabricii si se catarau pe o conducta din exteriorul imobilului. 
Dupa care intrau in sectie pe geam si demontau piesele: conducte de diferite dimensiuni, robineti, flanse, capace, majoritatea din cupru. 
Obiectele erau duse pe acoperisul cladirii de unde erau aruncate in curtea fabricii, toate o data pentru a nu face prea mult zgomot. 
Cei opt hoti au reusit sa sustraga peste 600 kilograme de piese. 
Valoarea totala a prejudiciului se ridica la aproape trei miliarde lei. 
Infractorii vindeau marfa furata la un depozit de fier. 
Politia face cercetari in acest sens, urmand ca in scurt timp sa afle numele firmei respective.
Patru au fost prinsi la fata locului
Imediat dupa sesizare, Politia a organizat in noaptea dinspre 11 spre 12 august o actiune la fabrica. 
I-au prins exact cand incercau sa fure din nou. Cei cinci politisti au prins patru hoti, fiind nevoiti sa faca uz si de arma, s-au tras trei focuri de avertizare. 
Unul dintre agenti a fost ranit in timp ce incerca sa-l ajunga din urma pe unul dintre faptasi. A fost lovit la mana suferind cateva escoriatii. 
Ceilalti patru au reusit sa scape, dar pana la urma au fost prinsi a doua zi unul in Arad iar ceilalti trei la Iratos. 
"Nu am avut date in legatura cu numarul infractorilor asa ca la fata locului s-au deplasat doar cinci politisti care au capturat jumatate din hoti. Cei opt au fost prezentati in fata instantei, eliberandu-se mandate de arestare preventiva pe 10 si respectiv 29 de zile pentru sase dintre ei, ceilalti doi nu mai au nici un antecedent, astfel ca vor fi judecati in libertate" afirma Gheorghe Nica, comisar Politia Municipiul Arad. 
Din ceea ce au declarat pana acum reiese ca au patruns in incinta fabricii de cel putin trei ori.

Diana Rotar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]