Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 15 martie 2004

Virtual Arad isi exprima compasiunea pentru toate victimele atentatelor teroriste din Spania, si condamna cu vehementa manifestarile cu caracter terorist impotriva civililor.

Stirile TVA aici

  • Statuia Libertatii, data la fier vechi

PRM si-a adus la manifestatie sustinatori din mai multe judeteGheorghe Funar are solutii pentru Monumentul celor 13 generali
Peste o mie de persoane au participat, duminica dimineata, la Arad, la un miting organizat impotriva deciziei guvernului de a infiinta un parc al reconcilierii. 
Pentru ca sambata, la o adunare populara organizata de Vatra Romaneasca, s-au adunat doar vreo suta de manifestanti, din care peste jumatate au fost politisti in civil si ziaristi, PRM a recurs la intariri. 
La Arad au sosit autocare din Timis, Hunedoara, Bistrita Nasaud, Mures, Cluj si din alte judete transilvane, care au adus cateva sute de manifestanti. 
Gheorghe Funar, secretar general al PRM, a declarat, cu aceasta ocazie, ca astazi va fi anuntata oficial autonomia asa-numitei Tari a Secuilor si a spus ca Statuia Libertatii ar trebui topita.
Mitingul a fost deschis de presedintele PRM Arad, Gheorghe Feies, care a adus un omagiu victimelor atentatelor de la Madrid, aratand ca mitingul de la Arad este dedicat in principal acestora. 
Toti vorbitorii au facut apel mai mult la semnificatia a ceea ce ei au numit "Monumentul teroristilor", cum au fost apreciati cei 13 conducatori ai armatelor revolutionare maghiare de la 1848 executati la marginea Aradului la 6 octombrie 1849, carora le-a fost dedicat Monumentul Libertatii.
Gheorghe Funar, secretar general al PRM, prezent si el la Arad, a spus chiar ca respectiva statuie ar trebui topita. 
La conferinta de presa care a urmat mitingului, Gheorghe Funar a explicat ca amplasarea Monumentului Libertatii nu este o prioritate pentru Guvernul Romaniei. 
El a acuzat guvernul ca a desemnat ziua de ieri drept zi de doliu national pentru a impiedica lumea sa participe la mitingul organizat de PRM la Arad.
Funar considera ca ziua de azi, stabilita in toata Europa drept zi de doliu, ar fi fost mai nimerita, mai ales ca astazi urmeaza sa fie anuntata oficial autonomia asa-numitei Tari a Secuilor. 
Informatia despre proclamarea autonomiei Tarii Secuilor a provenit de la SRI, care a informat guvernul, premierul si presedintele. 
Funar spune ca adevaratul motiv de doliu national in Romania este proclamarea autonomiei Tarii Secuilor. 
Gheorghe Funar a mai declarat ca, la alegerile din vara, in judetul Cluj, PRM va obtine cel putin 50 la suta din voturi, atat la nivelul Consiliului Local, Cluj-Napoca cit si in judet. 
In Cluj-Napoca, telul lui Funar este sa scoata total PSD din consiliu. 
"Obiectivul meu este sa scot PSD din consiliul local. Sa nu mai ajunga sa faca nici cinci la suta din voturi", afirma Gheorghe Funar. 
El vede viitorul consiliu drept unul bicolor, PRM si UDMR
"Alianta PNL si PD nu va face sapte la suta. Pacat ca-l scot pe Emil Boc in fata. In alti termeni, asta s-ar numi viol", crede Funar.
Candidatul PSD la Primaria Clujului a fost etichetat drept turnator la Securitate, dar si de meserie inginer turnator. 
PRM exclude orice colaborare cu PSD dar opteaza, in unele judete, pentru colaborari cu PNL sau PD, a mai declarat Gheorghe Funar.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Peste 30 de trenuri din Arad, oprite de greva ceferistilor

Greva ceferistilor reduce numarul trenurilor in circulatieO parte dintre ceferisti va intra, astazi dimineata, la ora 7, in greva generala pe durata nelimitata. Este vorba de lucratorii din comunicatiile feroviare si mecanicii de locomotiva. Ceferistii din sectorul Miscare-Comercial, prin sindicatul lor, au acceptat propunerile patronatului renuntand la ideea grevei generale.
Greva va duce la paralizarea unei mari parti a traficului de calatori si marfa si la pagube de multe miliarde de lei, la nivel national. Conform legii, sindicalistii sunt, totusi, obligati sa asigure o treime din trafic, considerat de necesitate.
O treime din trenuri circula normal
In urma negocierilor dintre sindicalisti si administratie s-a stabilit treimea legala de activitate pe care o vor asigura ceferistii. In privinta trenurilor de marfa, vor circula garniturile importante care transporta gaz si combustibil.
Cert este ca exista si posibilitatea unui acord de ultim moment, iar ceferistii sunt dispusi la negocieri chiar si pe ultima suta de metri, fiind posibil ca administratia sa prezinte o oferta favorabila angajatilor de la calea ferata.
Pentru judetul nostru, de la biroul Informatii din Gara CFR Arad, am aflat ca din cele 74 de trenuri care circula, de regula, sunt propuneri sa circule 24 de trenuri accelerate si personale, respectiv, 16 trenuri de rang superior (rapide, InterCity si internationale).
Trenuri pentru navetisti
In privinta trenurilor personale si accelerate, in gara din Arad vor ajunge doua trenuri de la Simeria, unul de la Curtici, unul de la Savarsin, trei de la Timisoara, doua de la Nadlac, unul de la Sanicolaul Mare si doua de la Brad. Tot atatea se vor intoarce pe aceleasi rute. S-a incercat mentinerea celor folosite de navetisti.
Toate Internationalele circula
Trenurile care fac legatura cu strainatatea vor circula dupa orarul cunoscut deoarece pentru oprirea lor, compania romana ar trebui sa plateasca despagubiri. Astfel se explica faptul ca la Arad sunt puse in circulatie mai mult de o treime din trenuri. Totodata, trenurile care au ora de plecare inainte de 7 dimineata, isi vor pastra programul pana la statia finala.
Nemultumiri…
Liderii sindicali sunt nemultumiti ca administratia le-a promis majorarea salariilor cu 12%, in conditiile disponibilizarii a 1600 de angajati. Sindicalistii au considerat ca nici promisiunea acordarii a 15 tichete de masa pentru un salariat, incepand cu 1 octombrie, nu este "serioasa". 
Liderii celor trei federatii critica, de asemenea, neclaritatea programelor de reorganizare a activitatii la calea ferata.

Simona Mazare - Observator

  • Averea familiei Neuman, disputata de mostenitorii legali si de oportunisti

Fiul baronului Neuman a venit pentru prima data in AradFiul celebrului baron isi sustine cauza.
In procedura restituirii averii s-a interpus si controversatul parlamentar Gabriel Bivolaru 
Peste noapte, problema a ajuns o chestiune "de viata si de moarte" 
Putini sunt aradenii, mai cu seama concetatenii nostri trecuti de prima tinerete, pentru care numele de Neuman nu starneste amintiri sau care nu tresar la auzirea acestuia. 
Mai ales ca, in ultima perioada, prin "burg" circula tot felul de zvonuri - unele contradictorii, legate mai ales de averea acestei familii. 
Nu multi aradeni stiu ca, de cativa ani, urmasii acestei familii, mai precis copiii baronului Francis Neuman de Vegvar (1910 - 1997), au depus la Primaria Arad actele necesare intrarii in posesia unor cladiri sau terenuri pe care le-au detinut inainte de anul 1948, an cand a plecat baronul din tara, fortat de comunisti. 
Dar, despre plecarea baronului si despre viata familiei Neuman de Vegvar, in afara granitelor tarii, veti putea citi intr-un viitor numar al ziarului Adevarul, intr-un interviu acordat, in exclusivitate, de catre Andrew Alfred Neuman de Vegvar (nascut in anul 1953), fiul cel mare al baronului. 
S-a declansat sarabanda retrocedarilor
Pana acum Primaria Arad a retrocedat familiei Neuman de Vegvar, cu respectarea prevederilor Legii 10/2001, cateva apartamente situate in imobilul de pe strada Octavian Goga nr.1, apartamente si spatii comerciale situate in cladirea situata pe Bulevardul Revolutiei nr.78 (unde se afla "Mc Donald's" si "Spring Time") si cladirea de pe Bulevardul Revolutiei nr.83 (fostul "Portelanul"). 
Andrew ne-a confirmat cele spuse de reprezentantii sai in Arad si anume ca se afla in lucru, la Comisia tehnica a Primariei, identificarea unor alte proprietati, respectiv terenuri intravilane situate in cartierul Aurel Vlaicu, in Gai si la Podgoria, precum si imobilul de pe Horia nr.6, unde a locuit baronul Neuman (actuala Casa de Oaspeti) si cladirea unde se afla acum Scoala Populara de Arta (cladiri aflate, in prezent, in administrarea Consiliului Judetean Arad). 
De asemenea, a fost revendicat stadionul UTA (pe care fiul baronului a promis ca daca va intra in posesia lui il va dona gratuit Primariei), tot ce apartine de fostele Intreprinderi Textile Aradene (UTA SA), precum si alte proprietati aflate pe nume propriu sau pe al societatilor apartinand familiei. 
De mentionat este faptul ca familia Neuman a intrat doar in posesia acelor apartamente sau spatii in care se afla chiriasi, pentru cele vandute pana la aparitia Legii 10/2001 statul roman urmand sa plateasca urmasilor despagubiri in bani.
Fiul baronului a venit la Arad
Joi, pentru cateva ore, in Arad s-a aflat, prima oara in viata sa, dupa cum ne-a declarat, Andrew Neuman, baiatul cel mare al baronului Francis. 
Este cetatean american, s-a nascut la New York, loc unde s-a stabilit in anul 1952 baronul cu sotia sa, si de Arad il mai leaga amintirea tatalui sau dar si imensa avere care i-a fost lasata mostenire lui si surorii sale mai mici, Mary-Louise, nascuta in anul 1955 (tot la New York). 
Pana acum cateva luni, de procedurile de retrocedare s-a ocupat Nicholas Bradford, fiul unui apropiat al familiei Neumann, imputernicit de Andrew, in data de 20 septembrie 2002, sa le reprezinte interesele in relatiile cu autoritatile locale din Arad. 
Din luna octombrie 2003, de cand lui Nicholas i-a fost retrasa imputernicirea, sotia lui Andrew, Jayne Utz de Vegvar a preluat fraiele si, impreuna cu un avocat din Arad - altul decat cel cu care a lucrat initial Nicholas - si cu inca doi reprezentanti, ambii cetateni americani, a intocmit documentatia necesara pentru a intra in posesia averii familiei.
Pentru cateva zile, Jayne s-a aflat in Romania si cum lucrurile s-au precipitat (veti constata cum) i-a cerut sotului sau sa vina la Arad, mai ales pentru a o proteja de amenintari. 
Mai mult, joi, 11 martie, Andrew, chiar daca a stat foarte putin in Arad, a fost personal la Primarie, la comisia de retrocedare, pentru a spulbera unele suspiciuni aparute. 
Palatul Neuman a fost revendicat de mostenitori - Virtual Arad News (c)2004 De asemenea, a fost invitat sa participe si la Forumul Economic organizat cu ocazia vizitei ambasadorului SUA, Michael Guest, in Arad.
Ex-parlamentarul Bivolaru a cerut 300 de mii de dolari si 15% din averea baronului
Nicholas Bradford este fiul lui Brian Bradford, are 22 de ani si este vecin cu Andrew Neuman, ambele familii locuind intr-un cartier din Los Angeles. 
Cum Nicholas stie romaneste (mama sa fiind Mona de Freitas, cea care se afla in relatii intime cu Gabriel Bivolaru, fost parlamentar PSD) acesta s-a oferit sa ajute familia Neuman sa-si recupereze proprietatile si sa le reprezinte interesele. 
Numai ca, dupa cum ne spune Brian Bradford, fostul sot al Monei de Freitas, Nicholas s-a "cuplat" cu Gabriel Bivolaru. 
Despre acest capitol, extrem de sensibil, ne-a vorbit Brian Bradford, cel cu care ziarul nostru a discutat ore intregi: 
"Acum trei ani, Nicholas, care facuse un an si jumatate facultate, mi-a spus ca vrea sa plece in Grecia, la mama lui, Mona de Freitas. Eu am divortat de Mona acum 20 de ani si de la nastere pana atunci copilul a stat la mine, eu l-am crescut, ea nu a dat nici macar un telefon sa vada ce face baiatul. In anul 1998, cand Nicholas avea 16 ani, a venit Gabi Bivolaru in Los Angeles si mi-a spus ca Monica vrea sa il cunoasca pe baiat. Am facut greseala atunci ca l-am lasat pe baiat sa o cunoasca pe Monica, pentru ca stiam ca ea se ocupa, cu Bivolaru, de inselatorii si smecherii. Vazand ca nu pot sa-l opresc pe baiat, i-am spus ca daca tot vine in Europa, sa vina in Romania sa faca ceva legal, sa ajute familia Neuman sa-si recupereze averea. A fost de acord, familia Neuman de Vegvar i-a dat 20.000 de dolari sa se ocupe de treaba asta. A venit in Arad, a avut imputernicire de la Andrew si l-a angajat ca avocat, in prima faza, pe domnul Cocis. Anul trecut, in aprilie-mai, l-am auzit pe Nicholas vorbind altfel. Mi-a zis ca ar fi mai bine ca proprietatile, dupa ce le primeste inapoi familia Neuman, sa le trecem pe numele lui Gabi Bivolaru. Cand, in vara anului trecut, Nicholas a venit acasa, la Los Angeles, m-am uitat in actele lui si acolo am gasit un act prin care el urma sa fie imputernicit sa vanda proprietatile lui Neuman de Vegvar. Mi-am dat seama ca in spate este Gabi Bivolaru si am spus nu. In orice caz, Nichi neavand vreun act semnat pe baza caruia putea pune proprietatile pe numele lui Gabi Bivolaru a trimis o scrisoare prin care spunea ca nu se mai ocupa de cazul asta si ca, daca Andrew nu o sa accepte sa faca ce zice el, familia Neuman nu o sa mai primeasca proprietatile inapoi. Acum o luna, auzind de la noul avocat ca totul este pe calea cea buna si ca niste proprietati urmeaza sa ne fie retrocedate am hotarat sa venim la Arad, impreuna cu Jayne, sotia lui Andrew, sa vedem ce trebuie sa facem in continuare. Marti, in 2 martie, am venit la Arad, iar vineri seara am fost contactat aici in hotel (la Continental Astoria n.n.) de catre Nicholas si Gabi Bivolaru. M-am intalnit cu ei in restaurant, noi trei, si Gabi a spus ca daca nu-i dam 300 de mii de dolari, cash, plus 15% din proprietati ne baga bete in roate, nu luam nimic inapoi iar cu mine se va intampla ceva nasol. M-am uitat in ochii lui si i-am spus ca nu mi-e frica de el. Sa fiu amenintat de el, cu baiatul meu de fata, pentru mine a fost dureros! Ei au ramas pana a doua zi la hotel si atunci baiatul a venit la mine si mi-a zis ca asta e ultima sansa. Am refuzat si i-am zis lui Nichi (Nicholas n.n.) sa mearga acasa, la Los Angeles, ca ii platesc eu biletul de avion. I-am zis ca ceea ce face el aici, in Romania e periculos. Dar el a plecat cu Gabi Bivolaru." 
Problema "de viata si de moarte"
Cert este ca, inca din luna noiembrie 2003, lui Nicholas Bradford i-a fost retrasa imputernicirea pe care a avut-o de la familia Neuman de Vegvar ceea ce a facut ca acesta sa nu mai aibe nici o putere asupra averii revendicate. 
Lucru care l-a enervat la culme pe Gabriel Bivolaru care, in lipsa de metode legale, a trecut la amenintari - asa cum a concluzionat Brian Bradford. 
Mai mult, din cate am aflat, pe adresa Primariei si altor institutii din Arad au ajuns tot felul de plangeri menite sa impiedice sau sa ingreuneze retrocedarea unor proprietati apartinatoare familiei Neuman, plangeri care s-au dovedit a fi, cel putin pana acum, nefondate.
Afland ca in ziarul Adevarul vor aparea dezvaluiri legate de averea familiei Neuman, sambata, avocatul familiei a primit un mesaj pe telefonul mobil, in limba engleza, de la Nicholas, prin care acesta ii cerea tatalui sau sa ia urgent legatura cu el, pentru ca "problema a ajuns sa fie de viata si de moarte"
Ceea ce nu il sperie pe Brian Bradford, care este hotarat, dupa cum ne-a declarat chiar ieri, sa reprezinte in continuare interesele familiei Neuman de Vegvar, in Arad.
In ciuda inisistentelor noastre de a lua legatura cu Nicholas Bradford, acesta nu a raspuns la nici un telefon, nici macar la cel de pe care a trimis avocatului ultimul mesaj.
***
Din cate am aflat, daca familia Neuman va intra in posesia unor terenuri si cladiri, altele decat cele prezentate mai sus, nu numai Nicholas si Bivolaru ar avea mult de pierdut ci lista ar putea fi completata cu diverse persoane si personalitati, oameni de afaceri, chiar din Arad.

Romulus Dubat & Alin Olteanu - Adevarul

  • Salariile profesorilor nu sunt calculate corect

Liderul SLI Arad - Marius Gondor doreste modificarea metodologiei salarizariiFSLI a depus la Ministerul Educatiei macheta de calcul a salariatului personalului didactic
Sindicatul Liber din Invatamantul Aradean ia pozitie fata de metodologia de calcul a salariilor personalului didactic din invatamant.
"Precizam ca punctul nostru de vedere este diferit fata de cel al Ministerului Educatiei, Tineretului si Cercetarii. Sustinem ca metodologia de calcul pentru salarizarea personalului este alta"- a declarat Marius Gondor, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Astfel, Colegiul Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a inaintat Ministerului Educatiei un proiect de metodologie pentru aprobarea normelor metodologice de calcul a salariilor personalului didactic din invatamant.
"In elaborarea acestora am avut in vedere prevederile Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile ulterioare, raspunsul dat de Ministerul Muncii catre Ministerul Educatiei, punctul de vedere al comisiei pentru invatamant, stiinta tineret a Senatului Romaniei precum si deciziile Curtii de Conturi a Romaniei Sectia Jurisdictionala" a declarat Marius Gondor vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si, totodata liderul Sindicatului Liber din Invatamant Arad.
Iata punctul de vedere al sindicalistilor:
"La salariul de baza al functiei didactice se adauga indemnizatia de 15% pentru personalul didactic din invatamantul special prevazuta de art. 49(3) din Legea 128/- 1997, gradatia de merit reglementata de art. 50(3), indemnizatia de conducere prevazuta la art.. 51(1) din Legea 128/1997 si salariul de merit, obtinandu-se salariul de baza".
De asemenea, FSLI a mai depus o adresa catre Comisia pentru invatamant, stiinta si tineret a Senatului Romaniei prin care solicita promovarea unei initiative legislative de completare a art. 37 din legea 128/1997 prin introducerea alin. 11 care ar putea avea urmatorul continut:
"Profesorilor care au obtinut a a doua specialitate ulterior obtinerii gradelor didactice II si I, li se recunosc gradele si pentru noua specialitate obtinuta prin diploma."
Pe de alta parte, FSLI mai solicita clarificarea, de urgenta, a acordarii distinctiilor si premiilor, intrucat de la intrarea in vigoare a Statutului personalului didactic prevederile art. 113, nu au fost aplicate.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Pacat de public...

Faza fierbinte ratata de UTAAtmosfera de exceptie pe stadionul UTA, inainte de inceperea partidei cu CFR ECOMAX Cluj.
Spectatorii au salutat astfel venirea unui nou sponsor, posibil actionar majoritar si implinirea unui vis pe care il doreau de mult: linistea financiara.
Spectacolul galeriilor aradene nu s-a regasit in teren, decat in ceea ce-i priveste pe clujeni.
Exasperarea si-a spus cuvantul dupa ce oaspetii s-au desprins, iar scandarea "nu aveti valoare/ P..a promovare" desi triviala a fost cum nu se poate mai nimerita.
Spectatorii aradeni s-au dovedit, insa, din nou ca sunt cel mai civilizat public din Romania.
Cu exceptia galeriei si a unor scandari izolate, staff-ul tehnic, conducerea clubului si majoritatea jucatorilor au fost menajati.
Momentul de protest colectiv - se facuse 0-4 - s-a consumat prin minutul 80, cand spectatorii s-au indreptat incet spre iesire, ca intr-un mars al tacerii si deznadejdii.
Momentul de reculegere de la inceputul meciului s-a "mutat" la sfarsit, cu "Batrana Doamna" in rol de victima nevinovata.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]