Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 15 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Primarul Dorel Popa vrea: canalizare, drumuri si zona industriala pentru Sanicolaul Mic

A fost inaugurat noul sediu pentru servicii publice din Sanicolaul MicPrima realizare - locuitorii din cartier isi vor plati taxele acasa
Imobilul pentru servicii publice de pe strada Steagului nr. 62, din Sanicolaul Mic, a fost ieri inaugurat de primarul Dorel Popa, insotit de mai mai toti membrii staff-ului administrativ si de directorii de institutii care vor avea cate un reprezentat in noul sediu. 
La eveniment au luat parte si locuitorii din cartier, care au venit sa vada prima mare realizare ce a prins contur, dupa 14 ani, in cartierul in care traiesc, dar si scolarii. 
In fapt, unul dintre locuitorii zonei, invitat sa spuna cateva cuvine la microfon, a punctat faptul ca - "ii multumesc primarului Dorel Popa pentru ca si-a intors fata spre noi", in timp ce asistenta s-a aratat multumita ca nu va mai trebui sa ia drumul centrului orasului pentru a-si onora obligatiile catre stat si ca va putea sa-si plateasca, in sfarsit, taxele in cartier.
Lucrarea de ridicare a imobilului pentru servicii publice a revenit firmei Recons, in baza a doua contracte incheiate: primul in anul 2003, pentru executia fundatiei, iar cel de al doilea in februarie, pentru ridicarea efectiva a imobilului.
Primarul Dorel Popa a recunoscut faptul ca lucrarea trebuia finalizata mai devreme (fapt care nu a fost posibil datorita numeroaselor avize ce trebuiau obtinute), insa a punctat, in alocutiunea sa, faptul ca aceasta realizare este doar inceputul lucrarilor care vor prinde viata in cartier. 
"Este primul lucru mare facut aici dupa 14 ani, dar nu si ultimul. Eu stiu care sunt problemele acestui cartier si va promit ca vom continua investitiile aici, cu realizarea canalizarii si reabilitarea drumurilor. Dupa ce vom pune pe picioare canalizarea in cartierul Bujac, unde discutiile au fost finalizate, vom trece la realizarea canalizarii in Sanicolaul Mic. Le vom demonstra astfel celor care ne contesta ca nu suntem interesati doar de centrul Aradului, ci si de cartierele marginase. Primul pas l-am facut acum, caci prin aceasta constructie nu veti mai fi nevoiti sa mergeti pana in centru pentru a va plati darile", a punctat primarul.
Dorel Popa le-a amintit locuitorilor cartierului faptul ca executivul Primariei s-a impotrivit realizarii unei gropi de gunoi in Sanicolalul Mic, care ar fi stricat imaginea zonei, si le-a adus la cunostinta o veste foarte buna pentru viitoarea dezvoltare a cartierului: faptul ca actuala conducere administrativa a orasului are de gand s-a realizeze o noua zona industriala in cartier, asemanatoare celor de la iesirile din cartierele Vlaicu si Micalaca.
Cat priveste sumele cheltuite de Primarie pentru realizarea imobilului pentru servicii publice, acestea au depasit 4,6 miliarde de lei, cladirea - formata din patru birouri, legate intre ele de un coridor, la capatul caruia este amplasat un grup sanitar - fiind dotata cu toate utilitatile necesare (apa potabila, gaze naturale, retele electrice) si mobilata occidental (gresie si faianta, geamuri termopan, mobilier modern, parchet melaminat), in plus, curtea este pavata pe o suprafata de 590 mp si are prevazuta in partea din fata o parcare pentru masini. 
Cele patru birouri vor fi ocupate, in cel mai scurt timp, de reprezentantii Electrica, Distrigaz, Apa-canal si de cei ai Postei Romane.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Peste 500 de locuri de munca pentru persoanele cu handicap

Editia a III-a a Bursei locurilor de munca pentru handicapati s-a bucurat de succesCea de-a III-a editie a Bursei locurilor de munca pentru persoanele cu handicap, defasurata ieri dimineata, in Arad, s-a bucurat de o atentie sporita atat din partea angajatorilor, cat si a doritorilor de locuri de munca. 
Sediul Asociatiei Distroficilor Muscular, situat pe str. Corneliu Coposu, nr.8, s-a dovedit a fi neincapator inca de la orele diminetii, cand a avut loc deschiderea acestei actiuni. 
In cuvantul de bun venit adresat participantilor si agentilor economici, Stefan Pascu, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad, a tinut sa sublinieze faptul ca Bursa este benefica pentru aceasta categorie sociala, si sa salute prezenta in numar mare a agentilor economici interesati in a angaja persoane cu dizabilitati. 
Subprefectul Florin Remetan, unul dintre putinii oficiali care au acceptat invitatia de a participa la aceasta actiune, a discutat cu agentii economici carora le-a multumit pentru gestul lor. 
Nu i-a uitat nici pe cei batuti de soarta, cei aproximativ 40 - 50 de oameni cu handicap care au venit sa-si caute un loc de munca, carora le-a transmis ca Guvernul, prin organismele specializate, depune eforturi pentru integrarea tuturor categoriilor sociale defavorizate, in special a persoanelor cu dizabilitati, si pentru eliminarea mentalitatilor si a oricarei forme de discriminare.
La editia de anul acesta a Bursei locurilor de munca pentru persoanele cu handicap si-au prezentat oferta 60 de agenti economici care au oferit peste 500 de locuri de munca in diverse meserii cum ar fi: confectioneri de imbracaminte (137), sudor (48), vopsitor (48), tamplar (13) etc. 
Cat priveste structura locurilor de munca, 197 au fost oferite persoanelor cu handicap auditiv, 132 celor cu handicap locomotor, 51 celor cu boli rare si 111 celor cu probleme somatice. 
Alexandra Lincar, purtatorul de cuvant al AJOFM Arad, ne-a declarat: "Conform prevederilor Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, agentii economici care angajeaza persoane cu handicap beneficiaza lunar de un salar minim brut pe economie, timp de un an, pentru fiecare angajat care face parte din aceasta categorie. De asemenea, cei care angajeaza absolventi din cadrul persoanelor cu handicap beneficiaza de 1,5 salarii minime brute, timp de 18 luni. Cat priveste actiunea de azi (ieri, n.red), au fost prezenti 23 de agenti economici, din cei 60 care au depus oferte, care au pus la dipozitia celor interesati 515 locuri de munca. Au participat 107 persoane dintre care au fost selectionate in vederea angajarii 18. Au fost incadrate, pe loc, sase persoane: trei confectioneri imbracaminte, un maistru, un tamplar si un contabil. La editia de anul trecut au participat 14 agenti economici, cu 87 de locuri de munca si au fost prezenti 78 de doritori de un loc de munca."
Urmatoarea actiune a AJOFM Arad va fi Bursa locurilor de munca pentru unicii intretinatori de familie, care va avea loc in 25 iunie a.c.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Curatenia strazilor depinde si de… animale. Toalete pentru caii de la caruta

Carutele vor circula prin Arad doar cu prelate de captare a fecalelorCarutasii care se incapataneaza sa circule pe drumurile publice din municipiu vor avea obligatia sa asigure curatenia. 
Conform unui proiect de hotarare ce va intra in scurt timp in discutiile consilierilor locali, toate carutele vor trebui prevazute cu… "toalete" pentru cai.
Carutele nu au voie sa circule in toate zonele din Arad. Mai exact, in toata zona centrala, de la Piata Romana pana la Polivalenta si respectiv Gara, precum si pe celelalte artere principale  este interzis accesul mijloacelor de transport cu tractiune animala.
In plus, si daca acestea circula in locurile permise, carutele trebuie prevazute cu prelate de captare a fecalelor. 
Proprietarii de animale nu vor avea voie nici sa le hraneasca pe domeniul public.
Cotcodaceli, doar la casa
Cresterea animalelor va fi si ea reglementata. Sub genericul "animale mici si pasari", cresterea lor este interzisa la bloc si in zona centrala. 
Doar in zonele de case din cartierele marginase si in Dragasani, Poltura si pe calea Bodrogului cotcodaceala va fi permisa. 
Proiectul nu specifica nimic, insa, despre cresterea papagalilor sau a canarilor, tot pasari, care se gasesc indeosebi in apartamente.

Simona Mazare - Observator

  • Program electoral urmarit de Prefectura

Prefectura va monitoriza desfasurarea alegerilor locale - Virtual Arad News (c)2004Prefectura urmareste respectarea programului impus de legea alegerilor locale. 
Reprezentantul guvernului in teritoriu a comunicat birourilor electorale ale circumscriptiilor din judetul Arad si partidelor politice, ca au obligatia de a respecta prevederile ordonantei potrivit careia odata cu depunerea candidaturilor pentru functia de consilier judetean, consilier municipal si primar, candidatii trebuie sa depuna la biroul electoral de circumscriptie declaratia de acceptare a candidaturii si declaratiile de avere in dpua exemplare.
In termen de 5 zile de la data depunerii candidaturii, Consiliul Judetean Arad are obligatia de a publica pe pagina de Internet declaratiile de avere ale candidatilor. 

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • "Da, iubitule…si stii ce-am sa fac? Am sa fac rost de-o rochie adevarata de femeie si-am s-o port…"

Gheorghe Lanevschi este coordonatorul expozitiei vestimentare"Pudoarea a disparut odata cu aparitia hainelor" – Mark Twain
PLUS-ul de MODA de acum s-a nascut in urma unei expozitii deschise la Sala "Clio" a Complexului Muzeal Arad. 
O expozitie vestimentara bazata in principal pe donatii facute de aradeni muzeului. Gheorghe Lanevski, coordonatorul proiectului, a selectat piese vestimentare semnificative pentru evolutia modei in Aradul ultimelor doua secole. "Moda in timp" prezinta accesorii vestimentare realizate de creatori individuali sau case de moda din Arad, Budapesta, Viena, Londra sau Paris. Fotografiile din pagina prezinta cateva din exponatele din muzeu. Se perinda acum, prin sala "Clio", toalete de secol XIX sau palarii de secol XXI, o mica istorie a hainelor din care se aude suspinul unor epoci in care in haina se "citea" mai mult decat un accesoriu vestimentar.

Haina sufletului, sufletul hainei…
Hainele, orice am crede, au o insemnatate adanca. Stiu, veti spune, si cum e cu Nu haina il face pe om!? Am auzit si eu ca "nu haina il face pe om". 
Apoi am citit ca Ulise a putut intra in Troia doar imbracat in haine de cersetor. Nascut din pacatul original, vesmantul devine o emblema a civilizatiei, sfarsind in industrie prospera. 
Oglinda a revolutiei, dar si a conformismului din epoci, costumul poate fi opera de arta, si parca o si auzim pe Coco Chanel decretand: "Faptul ca arta se serveste de moda e suficient pentru gloria modei".
 Omul insusi, daca vreti, nu-i decat o haina vizibila, imbracat cu un corp. 
Teologi, filozofi, literati, cu totii o stiu prea bine: in spatele hainei sta sufletul omului, spiritul sau. In timp ce pentru filologi limbajul e vesmantul cugetarii…
Cert ramane faptul ca vesmintele sunt parte dintr-un limbaj al trupului, dandu-i acestuia distinctie si unicitate. Si apoi, sa nu uitam cuvintele lui Cehov: "In fiinta omeneasca totul trebuie sa fie frumos: fata, vesmintele, sufletul si cugetul!".
Nu vorbim doar prin cuvinte!
In ceea ce ne priveste, credem ca nu vorbim doar prin cuvinte. 
Fiecare gest al nostru, privire, ridicare a tonului vocii ii comunica celuilalt ceva despre noi. 
E adevarat,  haina nu-l face pe om, dar nu putem ignora mesajul pe care ea ni-l transmite zi de zi. 
Ne-ar placea sa credem ca si dumneavoastra veti intelege ca ceea ce spunem, ce nu spunem, ce spunem fara sa vrem, cum spunem, toate la un loc ne vor da o idee generoasa despre cum suntem noi dar si ceilalti.
Costum, corset, cravata, palarie si baston
Vestimentatie nu inseamna doar rochii sau costume, ci si accesorii, palarii, manusi, ciorapi, incaltari, umbrelute, evantaie, posete, bastoane. 
Cateva exemplare de acest gen gasiti si in expozitia aradeana. Acestea nu erau importante atat prin utilitatea lor, ci prin statutul pe care il acordau persoanelor care le purtau.
Daca moda ar fi ce se poarta, eleganta ar putea fi cum se poarta un obiect vestimentar. 
John Steinbeck, scriitor laureat al Premiului Nobel pentru literatura, stia prea bine ca despre un barbat se pot spune multe dupa felul in care isi poarta palaria: "Nu pe spate sau intr-o parte ca un om nechibzuit, necasatorit sau iresponsabil, si nu turtita cum ar fi purtat-o un om in varsta, ci inclinata un pic inainte ca un semn de agresivitate si seriozitate si vigoare". (fragment din povestirea "Perla")
Félicien Marceau, membru al Acedemiei Franceze, in cartea sa Pasiuni dezlantuite… pasiuni destramate sustine originea militara a cravatei: "Ea este cea care ne-a ramas din armura si adeseori este primul lucru de care barbatul se descotoroseste cand ajunge acasa, ca pe vremuri stramosii lui de sabie. Cravata este un principiu si are rigoarea unui principiu".
Bastonul juca si el pe scena vestimentara masculina si feminina chiar. Abstractie facand scurta perioada cand ajuta doamnele elegante sa-si mentina echilibrul pe tocurile foarte inalte cu varfuri ascutite, bastonul devine apanajul tinerilor barbati cu maniere elegante. Cunosc si o istorioara cu acest accesoriu masculin care a devenit afacere profitabila in Franta anului 1778. Dupa moartea scriitorului Voltaire, se spune ca s-au vandut mii de bastoane ca apartinand lui, deci cu girul de "autentice". In realitate, francezul celebru avusese mai putin de o suta!
La expozitie s-a putut observa evolutia modei de-a lungul timpuluiFemeia seducatoare, incorsetata, libera sau "tovarasa"
Mascand slabiciunile corpului, unii cred ca vesmantul incurajeaza ipocrizia relatiilor umane. 
Pentru femei, costumul a fost timp de secole semnul unei servituti marturisite, fiind conceput ca o inchisoare care le impiedica sa se deplaseze cu usurinta.
Viata unei femei era tot atat de incorsetata ca si silueta ei!
Apoi, daca trecem din realitate in lumea fictiunii literare, a lui George Orwell de pilda, din romanul 1984, femeia se considera libera atunci cand nu era obligata sa poarte uniforma "de partid" si atunci cand isi putea dezvalui feminitatea prin costum: "Da, iubitule, si parfum. Si faza urmatoare stii ce-am sa fac? Am sa fac rost de-o rochie adevarata de femeie si-am s-o port in locul pantalonilor astora nenorociti. Am sa-mi pun ciorapi de matase si pantofi cu toc inalt! In camera asta am sa fiu femeie, nu tovarasa!"
Femeia starneste mereu noi si noi dispute. Cate remarci atatea barbati, veti spune: Consider ca la o femeie nu conteaza atat frumusetea exterioara, cat armonia sufleteasca, sau  femeia isi doreste sa se afirme provocand sau orice lucru (deci si femeia) are o frumusete a lui, dar nu oricine o vede. Unii merg mai departe si spun transant: dorinta de a seduce e unul din motivele transformarilor modei.
Colantul generator de inhibitii
Iata si cateva framantari generate de moda, in sanul breslei gazetarilor! Saptamanalul francez "Nouvel Observateur", in pas cu noile tendinte vestimentare, tiparea, in 1975, despre aparitia colantului o stire "groaznica" – e cuvantul ales de ziaristii francezi – pentru barbatii timpului: "Ele (femeile n.n.) au adoptat colantii elastici dintr-o singura bucata, lungi de la picioare pana in talie. Barbatii considera acest tip de ciorapi ca fiind antierotic si le reproseaza partenerelor ca prefera confortul personal placerii barbatilor. Barbatul este fragil. Un nimic il deconcerteaza (…) Ca fabrica de inhibitii nu se putea inventa nimic mai bun decat colantul"
***
Acceptam vesmantul din pudoare, din dorinta de a arata mai bine, dintr-o necesitate de a ne proteja un corp fragil? 
Credem ca moda si istoria merg mana in mana. Nu poti intelege o epoca daca nu stii ce purtau oamenii care traiau atunci. 
Mica istorie vestimentara expusa acum la muzeul aradean reflecta si o istorie a moravurilor si a mentalitatilor din zona, dar si nivelul economic al comunitatii.
Moda de la 1800 si moda de la 1925 se aseamana. 
Ambele au talia asezata intr-un loc nepotrivit: mult prea sus, cealalta prea jos. si apoi, n-ati observat ca intr-o epoca de stabilitate sociala, talia este intotdeauna la locul ei?!
Iata-l pe scriitorul Mateiu Caragiale, cunoscut mai ales prin "Craii de curte veche", notandu-si, la 51 de ani, o deviza cu rol de program al vietii sale: "Afacerile sunt afaceri/Evadare, Morga, snobism/Gravitatie, tinuta, retinere/Corectare, eleganta/Avaritie/Energie, fermitate/Calm, raceala glaciala/Sange rece/STIL".

Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]