Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 15 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Congresul national al sorgului

Congresul national al sorgului s-a desfasurat la UVVGCongresul national al sorgului zaharat are loc azi si maine la Universitatea Vasile Goldis
Putin cunoscuta la noi, aceasta planta sta la baza obtinerii unui combustibil neconventional din ce in ce mai folosit in occident! 
Printr-un proiect international de agricultura ecologica se promoveaza industrializarea sorgului in zonele propice cultivarii lui. 
Unul dintre judetele selectate este Aradul. 
Aici, prin intermediul Universitatii Vasile Goldis se va cultiva, incepand cu anul viitor sorg zaharat. 
Din acesta se obţine bioetanol utilizat ca si carburant de 70% din  automobilele din Brazilia. 
Romania si-a propus sa se transforme in 3 ani in cel mai important exportator european de bioetanol

Televiziunea Arad

  • Aradenii pot ajunge in Grecia intr-o ora

Intr-o ora aradenii pot ajunge in GreciaAgentii de turism din Arad si Timisoara au initiat o cursa charter
Cateva agentii de turism din Arad si Timisoara au initiat o cursa de avion charter cu destinatia Grecia. Este vorba de o cursa saptamanala, care va debuta in 16 iulie. 
Turistii vor pleca de pe aeroportul Timisoara la ora 17,30 si vor ajunge la Salonic dupa circa o ora. "Este o initiativa regionala, un tel comun al mai multor agentii din cele doua orase de a face legatura aeriana intre vestul Romaniei si Grecia. Este o oportunitate pentru turisti de a ajunge cu cheltuieli destul de mici in cateva statiuni vestite de pe litoralul grecesc", spune Remus Tanase de la Business Jet Romania Arad.
Reprezentantii agentiilor care au initiat aceasta oferta spun ca a fost aleasa Grecia - respectiv zonele Paralia-Katerini, Platamonas, Halkidiki - deoarece in aceasta vara Grecia e cea mai cautata destinatie pentru turistii din vestul Romaniei, dar nu numai. 
Acestia accentueaza asupra faptului ca turistii ajung la destinatie in putin peste o ora (zborul dureaza circa o ora, iar distanta de la aeroport la hotelurile alese e cuprinsa intre 50 si 100 km, deci se parcurge intr-un timp scurt), ceea ce inseamna o economie foarte mare de timp (autocarele fac si 24 de ore pana in Grecia), de nervi si, nu in ultimul rand, de bani (daca se merge cu autocarul trebuie platita viza de intrare in Serbia).
In ceea ce priveste preturile unei vacante in Grecia - ofertele sunt disponibile doar in agentiile de turism din Arad si Timisoara - acestea pleaca de la 185 de euro si pot ajunge la 900 de euro si includ biletul de avion dus-intors, transfer aeroport-hotel si retur, sapte nopti cazare, masa conform ofertei alese, asistenta turistica. In plus, mai trebuie achitate taxa de aeroport, asigurarea medicala, alte servicii, excursii optionale.
Agentiile de turism aradene si cele din Timisoara care au initiat cursa charter catre Grecia spera ca pe viitor acest sistem sa fie extins si catre alte destinatii.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Liber la parcare!

Deocamdata soferii nu mai trebuie sa se teama de gheara galbenaLa Arad nu se mai plateste pentru parcare! Desi parcometrele functioneaza, iar locurile sunt marcate, nimeni nu mai verifica daca soferii isi platesc taxa!
Teoretic...
Hotararea 161 din iunie 2002, care stabileste ca se plateste pentru parcare, inca mai este in vigoare. A fost scos doar paragraful privind masurile punitive pentru cei care nu respecta legea. Astfel, desi teoretic ar trebui sa se plateasca pentru parcare, practic nu se mai blocheaza rotile celor care se sustrag de la plata tarifului si nici nu se aplica amenzi, pentru ca nu exista o hotarare in acest sens. Rau-platnicii pot sa stea linistiti!
Pana in septembrie?
Boieria va tine cel putin pana in luna septembrie, cand instanta va judeca o contestatie facuta de primarie si Parktronic. Asta doar daca executivul local nu va lua o alta decizie.  
Pe de alta parte, nivelul incasarilor a ajuns sa fie foarte mic, de poate 20% din cat erau la inceputul anului. De asemenea si procentul pe care-l primeste primaria. Pana in data de 20 ale acestei luni urmeaza sa se mai vireze 2 miliarde de lei ca redeventa pentru activitatea de parcare. 
Probabil si ultima transa mai consistenta...
Parktronic, decapitat
Desi pe Bulevardul Revolutiei nu mai ai unde parca, a disparut inghesuiala de la ghiseele firmei Parktronic. 
Ca un amanunt picant, cand am ajuns la birouri, Adrian Pica tocmai isi strangea ultimele lucruri din biroul pe care il va parasi, renuntand la functia de director.
Atentie la lege!
Totusi, cei care parcheaza fara sa respecte legile de circulatie risca sa se trezeasca fara masina. 
Mai exact, daca parcheaza pe trotuar, treceri de pietoni, in statii de autobuz sau in alte locuri nepermise, conform Codului Rutier, politia poate comanda ridicarea masinilor.

Simona Mazare - Observator

  • Blocada zaharului

Numerosi cetateni maghiari isi fac cumparaturile in RomaniaMic comert la scara mare la granita romano-ungara
Vinzatorii din Romania nu au de ce sa protejeze piata dintr-o tara vecina, sustin autoritatile romane. 
Totodata, oficialii romani nici nu cred ca poate fi oprit afluxul de cetateni maghiari care isi fac cumparaturile din supermarketurile din Timisoara, Arad sau Oradea. 
Reactia autoritatilor vine dupa ce un saptamanal economic maghiar a publicat, in ultimul sau numar, nemultumirea producatorilor ungari de zahar legata de faptul ca micii comercianti romani din zona granitei de vest vand zahar de doua ori mai ieftin in Ungaria. 
Mai mult, ministrul de finante maghiar, Tibor Draskovics, a avertizat ca va cere ajutorul Comisiei Europene de la Bruxelles pentru a lua masuri de protejare a producatorilor din Ungaria, tara care de doua luni este membra a Uniunii Europene.
Conform saptaminalului maghiar "Vilaggazdasag", dupa aderarea Ungariei la UE a crescut cantitatea de zahar alb provenit de la comerciantii privati care se aprovizioneaza din Romania. 
Dupa unele estimari, au fost introduse in tara cateva mii de tone de zahar si din aceasta cauza reprezentantii producatorilor autohtoni, ai marilor companii s-au adresat Ministerului maghiar de Finante. 
Acelasi ziar arata ca reprezentantii vamii maghiare sunt la curent ca pe la punctele de frontiera cu Romania se realizeaza importuri din Romania de catre micii producatori maghiari. 
Articolul din presa maghiara il citeaza pe ministrul ungar de finante, Tibor Draskovics, care a anuntat ca va cere Uniunii Europene sa modifice legislatia astfel incat producatorii maghiari sa poata fi protejati.
In Romania e de doua ori mai ieftin
Un kilogram de zahar costa, pe piata maghiara, aproximativ 200 de forinti, adica 0,8 euro, in timp ce din Romania el poate fi cumparat la jumatate de pret. 
Preturile la unele alimente sunt mai mici in Romania Locul in care lucrurile au luat-o razna este in legislatia comunitara, pentru ca inainte de aderare se puteau introduce in Ungaria 50 kg de zahar, de persoana, cantitate scutita de taxe vamale. 
Legislatia UE permite insa introducerea in tara a unei cantitati de patru ori mai mari, daca produsul alimentar este folosit  in gospodaria proprie. 
Cu alte cuvinte, la un singur transport, de 200 de kilograme de zahar cat permite legea, un comerciant roman sau unul maghiar castiga cel putin 80 de euro pe zi. 
Micile magazine alimentare din localitatile de granita, cele din benzinarii au raportat si ele cresteri la vanzarea de zahar sau alte produse alimentare. "Vin in special cei care stau imediat linga granita si cumpara pentru ei. De exemplu, luna trecuta am dublat aprovizionarea cu zahar fata de luna mai. Cantitati mai mari se cumpara din oras, in special din Arad, Timisoara, si am auzit ca si din Oradea, unde ar fi mai ieftin decat in Timis", ne-a spus unul dintre comerciantii din apropiere de Vama Cenad.
"Nu pot impune alte taxe decat cele ale UE"
Seful Directiei Regionale Vamale Timisoara, Adrian Jebeleanu, spune ca istoria preturilor mici la produse alimentare se repeta. 
O vreme, ungurii cumparau din Romania motorina si, pana in momentul aderarii lor la UE, chiar benzina. 
A mai fost o perioada in care romanii cumparau puii unguresti mult mai ieftin, spre disperarea producatorilor agricoli autohtoni. 
"Sa nu uitam ca, pana in mai (n.r. - luna integrarii Ungariei), timisorenii, aradenii si oradenii mergeau weekend de weekend la Cora, Carrefour sau la Metro in Szeged pentru cumparaturi. 
Si nu romanii se duc peste granita sa vanda zahar, ci ungurii stau la coada la intrare in Romania. Noi avem voie sa vindem pentru ca nu avem nici o obligatie in a proteja piata lor. 
E datoria lor (n.r. - a partii maghiare) sa impuna taxe vamale sau cote. Numai ca ei nu pot impune alte astfel de taxe decat cele din Uniunea Europeana, care ma indoiesc ca va face cote ori taxe speciale pentru Ungaria", a spus seful Directiei Vamale din vestul tarii.
Ce urmeaza?
Preturi mai mici decat in Ungaria au si alte produse agricole din Romania
Ulei  0,9 - 1 euro (Szeged)  0,5 euro (Arad, Timisoara)
Orez 0,7 - 0,8 euro (Szeged) 0,4 euro (Arad, Oradea)
Faina 0,4 - 0,5 euro (Ungaria) 0,3 euro (Romania)
Benzina 1    - 1,1 euro (Ungaria) 0,7 euro (Romania)

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Du-ma-n Ghioroc, mai tramvai!

Circulatia tramvaielor spre Ghioroc este nerentabila varaNu cu mult timp in urma Compania de Transport Public Arad (CTP) a decis suspendarea unor curse de tramvaipe ruta Arad Ghioroc, sub pretextul ca in perioada vacantei scade traficul.
Iata insa ca decizia aceasta are darul de a-i nemultumi pe localnicii din Vladimirescu, Mandruloc, Cicir si Ghioroc.
Navetisti suparati
Acestia sustin ca masura restrictiva a CTP le ingreuneaza deplasarea spre municipiu. Iar acest "embargo" are repercursiu-ni serioase in buzunarul celor care se simt nedreptatiti.
In primul rand, suparati se declara a fi navetistii care, iata, au tot mai putine posibilitati de a ajunge la munca.
"Lucrez la o societate din Arad. Plec dimineata, cu primul tramvai si imi temiin tura la ora 15.00. Pana ma imbrac, mai fac si niste cumparaturi, se face ora 16.30. Daca nu sunt atent si pierd tramvaiul, nu mai am altul pana la ora 18.00. Nu mi se pare normal" - sustine Mihai Gherghea, din localitatea Vladimirescu.
De asemenea, cei care doresc sa ajunga in oras la ora 11.00, sa zicem, trebuie sa plece de acasa la ora 09.00, caci pana la 12.05 nu mai exista nici o cursa.
Agricultorii se revolta
In alta ordine de idei, nemultumiti de acest orar de vara sunt si producatorii agricoli.
Se stie faptul ca Podgoria Aradului alimenteaza cu produse pietele din municipiu.
Taranii, in general pensionari, isi vand bruma de produse din gradina in pietele orasului. Ori mai putine tramvaie nu inseamna neaparat o legatura mai proasta cu resedinta de judet, ci si inghesuiala in tramvai.
In aceasta perioada inghesuiala inseamna caldura sufocanta.
Or, in astfel de conditii, imaginati-va, cat de proaspete ajung produsele pe piata.
Din 30 - 22
Pe cele doua rute au fost pre-vazute sa circule 30 de curse. Dupa aceasta manevra, au mai ramas 22, cele mai multe circuland in cursul zilei.
Problema a aparut in momentul in care tramvaiele care circulau dimineata si seara au fost eliminate din grila.
Masura i-a bulversat destul de mult pe navetistii care mergeau sau veneau de la lucru in/din Arad.
Asa ca, in urma unor pre-siuni...Compania de Transport Public Arad pare sa dea un important pas inapoi, urmare a presiunilor facute de oamenii din zona si nu numai.
Situatia in care se afla Vladimirescu si Ghioroc pare sa se rezolve in foarte scurt timp cu putinta - daca ne luam dupa afirmatiile directorului de exploatare, Maria Birau, care ne declara ca in cursul zilei de luni situajia va intra in normalitate.
Totusi, pana una, alta, sa vedem care au fost argumentele CTP-ului si "ce l-a manat in lupta"...
Statia de tramvai GhiorocCe i-a manat "in lupta"
Din capul locului trebuie spus faptul ca un tramvai "cheltuieste" in jur de 40.000 de lei pe kilometrul parcurs. Mult, putin, va lasam pe dumneavoastra si apreciati.
Spunem doar ca pana la Ghioroc si inapoi (adica in Arad sunt aproximativ 50 de kilometri. Apoi intervine un alt aspect, legat de numarul de calatori (cu abonament sau care cumpara bilet), care este destul mic pentru a face aceasta ruta una profitabila
Masura provizorie
Directorul tehnic al CTP, Petru Cuvineanu, precizeaza:
"Masura este una provizorie si a fost luata doar pe timpul vacantei scolare, cand numarul calatorilor scade considerabil.  Evident, cand va incepe scoala, se vor repune in functiune si acele linii".
Motivatia - asa cum am aratat - pare a fi una pur financiara, deoarece costul unei curse nu isi are justificarea.
"Din Ghiroc, la 15 curse, sunt doar 80 de abonamente" - ne declara directorul de exploatare, Maria Birau.
Repunerea in circulatie
Maria Birau da o veste buna calatorilor care circula cu mijloacele de transport in comun pe aceste relatii
Aceasta ne-a declarat ca, urmare a presiunilor facute, va repune in circulatie doua dintre cele opt curse suspendate.
"Cursa de 22,15 care pleaca din Fat-Frumos si ajunge la Vama Micalaca la 22.40 va fi repusa in circulatie, pentru navetistii care se intorc acasa. Aceasta este penultima cursa a zilei, ultima fiind programata, din Arad, la 23,30. Tramvaiul mergea pana la Vladimirescu, dar vom incerca sa prelungim distanta pana la Ghioroc" - ne declara Maria Birau.
Casa vatmanului
O decizie interesanta si originala in acelasi timp va duce la rezolvarea situatiei.
Sa o luam cu inceputul. Un vatman pleaca din Arad dimineata, la ora 3,22, cu destinatia Ghioroc.
Circula fara nici o persoana, pentru ca nu exista vreun calator care sa urce in tramvai la acea ora matinala (sau inaintata).
Astfel, conducerea Companiei de Transport Public a luat decizia ca, odata cu ultimul transport, cel de la ora 23,30, vatmanul sa "innopteze" in Ghioroc si sa ia calatori la ora 5,00 pentru a-i duce la locurile de munca sau unde au treaba.
"Vom amenaja in apropierea depoului din Ghioroc o camera unde sa ramana vatmanul peste noapte. Astfel, pe de o parte, nici nu facem un drum de pomana si, pe de alta parte, vatmanul va fi mult mai odihnit" - a mai precizat Maria Birau.
***
Cu putin interes din partea Companiei de Transport Public Arad, dar si datorita presiunii maselor, aceasta situatie a fast remediata din timp, inainte de a declansa, prin impactul social al deciziei luate, incidente mai mult sau mai putin neplacute.

Cristian Titca & Dacian Don - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]