Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 16 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Drama unei familii din Vladimirescu.  Doi gemeni nevazatori au nevoie disperata de ajutor

Doi bebelusi nevazatori au urgenta nevoie de ajutorAlexandru si Adelin Pascal sunt frati gemeni. Diferenta de varsta dintre ei este de numai cinci minute. Au venit pe lume anul trecut, in 3 iulie, spre bucuria parintilor lor, care-i asteptau ca pe doua minuni in miniatura. 
Din pacate insa, s-au nascut prematur si au avut doar cate un kilogram si jumatate fiecare. Din acest motiv, au fost ingrijiti in incubator vreme de cateva saptamani incheiate. Dupa care au fost lasati acasa. 
Dupa o vreme insa, fericirea parintilor avea sa se stinga. Copiii cresteau, erau vioi si guralivi, insa nu se uitau deloc in ochii celor care le-au dat viata. Nu urmareau nici jucariile cu care parintii incercau sa-i bine-dispuna. 
Cu inimile stranse, sotii Constantin si Lavinia Pascal si-au dus copiii la medic. Si a inceput drama. Cei doi gemeni nu vad. Sunt ORBI. 
Durerea parintilor a fost imensa. S-a prabusit cerul peste ei si nimic nu le-a mai adus, de atunci, un zambet pe buze. Si a inceput odiseea...
De la Arad, avand in vedere ca Judeteanul nu detine aparate speciale de diagnosticare a bolilor de ochi la copii, sotii Pascal au fost trimisi la Timisoara. 
Nici aici insa nu s-a putut stabili un diagnostic cert, fapt pentru care gemenii au fost indrumati la Bucuresti, la un anumit medic, despre care s-a auzit ca a mai intalnit situatii asemanatoare. 
Lavinia si Constantin Pascal au aflat, in fine, ca micutii sufera de o afectiune destul de rara, anume retinopatia prematurului. 
Din pacate insa, nici specialistul din Bucuresti nu a putut sa le promita nimic celor doi parinti disperati, avand in vedere ca nu operase, inainte, vreun sugar cu acest diagnostic si nu voia, desigur, sa riste. 
Totusi, i-a indrumat pe parintii - extrem de descurajati - la o clinica din Belgia. Si s-a ivit, astfel, o raza de speranta, pe cand cei doi nici nu mai sperau sa-si vada vreodata copiii vindecati. 
"Gemenii au fost programati pentru operatie in data de 26 a acestei luni - ne-au spus sotii Pascal - si suntem disperati. Interventia chirurgicala costa, pentru amandoi, 12.000 de Euro. Exista insa un specialist la Antwerpen, Belgia, dr. Carl Class, care s-a specializat in asemenea afectiuni ale sugarilor si de la care s-ar putea sa ne vina LUMINA... Numai ce am primit programarea. Nu stim ce sa mai facem..."
... Fiindca (mai) exista o problema. Sotii Pascal nu au bani. Lavinia Pascal este doar muncitoare la o fabrica de confectii din Vladimirescu, iar Constantin Pascal este sofer. Or, chiar si pana acum, toti banii lor au fost inghititi de drumurile repetate pe la diversele clinici inspre care au fost indrumati. Inclusiv la Szeged au fost, spre a afla si o a doua opinie medicala, dar si de acolo au fost trimisi tot la medicul din Belgia. 
Nu mai au cu ce sa-si opereze copiii. Deja sunt datori, incercand sa-si revina, din punct de vedere financiar, iar acum, ca ar putea sa-si opereze, in fine, micutii, nu o pot face din pricina problemelor materiale. Indurerati, ne-au cautat, cu rugamintea de a sensibiliza sufletele oamenilor care pot sa-i ajute, fie si cu un singur Euro, pentru a putea, pe data de 26, sa-si vada copiii pe masa de operatie a specialistului belgian. 
Au deschis si doua conturi, la BRD, pentru aceia care le inteleg suferinta si pot sa le intinda o mana de ajutor: SV 5067270200 (in lei), respectiv SV 05067350200 (in Euro). Dar daca cineva poate si doreste sa-i ajute, poate sa-i caute, pana nu va fi prea tarziu, chiar la ei acasa, la Vladimirescu, pe strada Chimiei, la numarul 8. 
Doi copii nevinovati si parintii acestora asteapta pe oricine ar putea sa-i apropie, cu inca un pas, de LUMINA.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Camera de Comert face targ erotic

Nicolae Grosan a anuntat pregatirea in premiera nationala a unui targ erotic la Expo AradCamera de Comert, Industrie si Agricultura Arad pregateste pentru toamna acestui an o adevarata bomba. 
Seful Directiei Targuri-Expozitii, Nicolae Grosan, a declarat, ieri, ca la Arad va fi organizat, in premiera nationala, un targ erotic. 
Ideea a venit dupa ce conducerea Camerei a vizitat, doi ani la rand, targul Erotica organizat la Budapesta. 
"Targul nu are inca un nume. Ne-am gindit si noi la Erotica, dar am inteles ca este vorba despre o marca inregistrata. Targul Erotic Arad nu este insa marca inregistrata", a explicat Nicolae Grosan. 
Manifestarea va avea loc la inceputul lunii octombrie. 
In aceste zile se poarta discutii cu partenerii de proiect, printre care figureaza, a mai declarat Nicolae Grosan, o cunoscuta revista de profil din Romania si firme implicate in importul si distributia produselor destinate sex-shopurilor. 
Pentru lansarea manifestarii va fi pregatita o campanie la nivel national, care va debuta cu o conferinta de presa la Bucuresti, organizata intr-un local cu program de cabaret. 
Ultima conferinta de presa din campania de promovare va avea loc la Arad, tot intr-un local cu program de noapte.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un elev a furat 14 carti de patrimoniu!

Un tanar a furat 14 carti vechi de la MuzeuUn elev de 17 ani a speculat dezinteresul fata de istoria si patrimoniul Aradului si a furat 14 volume cotate la 131 000 de Euro de catre specialisti, dar de o valoare morala inestimabila pentru orasul nostru. 
Elevul a castigat increderea angajatilor Muzeului Judetean si a extras volumele pe rand, in mai multe luni. 
Pana in prezent au fost recuperate doar cinci carti. Furtul a fost descoperit intamplator de o patrula de jandarmi, pentru ca responsabilii care ar fi trebuit sa ingrijeasca patrimoniul nici macar nu au observat ca volumele disparusera!
Cartile de patrimoniu au fost sustrase pe parcursul mai multor luni. Furtul ar fi continuat probabil, daca o patrula de jandarmi nu ar fi descoperit, intamplator, in sacosa unui tanar exemplare purtand stampila Muzeului Judetean. 
Hotul era un elev de 17 ani, care intra fara probleme, inca de anul trecut, in biblioteca muzeului. Parea un tanar pasionat de istorie si a primit recomandarea profesorului pentru a fi lasat in incinta sectiei cu carti rare. 
Peter Hugel, purtator de cuvant al muzeului precizeaza: "Il indrageam cu totii, am purtat cu el discutii despre istorie si parea un tanar care promite. Cand am aflat ca fura, pur si simplu am fost socati".
Baiatul intra in biblioteca si statea 2-3 ore. La iesire, returna volumele luate pe fisa, insa in sacosa strecura cartile de patrimoniu de care era interesat. Nimeni nu banuia ca elevul indragit de toti fura. 
Cartile de patrimoniu, datand din secolele XVI – XIX, au fost estimate la 131.000 Euro. Florin Roman, procuror, spune ca "aceste carti rarisime au mare cautare pe piata externa, asa ca valoarea lor ar putea fi si mai mare".
Pana acum doar 5 din cele 14 volume au fost recuperate. Desi valoreaza sute de milioane, elevul vindea cartile cu sume intre 500.000 si 1.200.000 lei, un pret de nimic. 
Toti colectionarii de carte veche au fost deja avizati de politisti, dar este probabil ca multe dintre exemplare sa fi parasit deja tara.
Conducerea Muzeului a luat deja masuri. Pentru ca nu sunt bani ca volumele de patrimoniu sa fie depozitate in conditii de securitate, in sala cu carti de patrimoniu nu vor mai intra decat muzeografii.
"Vom organiza o sala de lectura pentru elevii si studentii care vor sa scrie lucrari stiintifice, dar nu se vor mai apropia de cartile de patrimoniu." 
Hotul va fi prezentat astazi Parchetului si risca 20 de ani de inchisoare.

Flavius Ghender - Observator

  • Taberelor aradene le-a sunat ceasul

Tabara Casoaia va ramane in proprietatea ATTTSA - Virtual Arad News (c)2004Administratia Taberelor si Turismului Scolar din judetul Arad este pe punctul de a pierde dintre taberele pe care le are in subordine. 
O comisie mixta, formata din reprezentanti ai Ministerului Invatamantului si cei ai Guvernului, va decide, luni (sau cel tarziu marti), la Bucuresti, soarta taberelor scolare revendicate.
Pentru acest lucru, Spiridon Stanciu, directorul Agentiei teri toriale a Taberelor si Turismului Scolar Arad (ATTTSA), a fost prezent zilele trecute la bucuresti, iar luni va fi prezent :n Capitala, unde va prezenta comisiei mixte de care pomeneam anterior situatia taberelor scolare revendicate din judetul Arad. 
"Am fost solicitat sa aduc la Bucuresti toate dosarele de retrocedare" - a declarat Spiridon Stanciu. Acestea vizeaza taberele de la Savarsin, Dezna, Ilteu si Paulis. Comisia mixta va cerceta toate cazurile, dupa care va propune Guvernului solutii pentru fiecare tabara in parte. Pe sleau spus, comisia va indica foarte clar care tabere vor fi restituite in natura si care vor fi pastrate de catre Agentia Nationala a Taberelor si Turismului, urmand sa se acorde despagubiri fostilor proprietari. In urma propunerilor comisiei, in scurt timp, soarta taberelor va fi "batuta in cuie" printr-o Hotarare de Guvern. Daca Guvernul va hotari ca va restitui in natura taberele revendicate la Arad, Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar va ramane doar cu trei asemenea obiective. Este vorba despre Moneasa, Casoaia si Odvos, ultima fiind insa in conservare de mai bine de 15 ani. Spiridon Stanciu nu este de acord, in special, cu retrocedarea taberei de la Dezna, unde institutia pe care o conduce a facut de-a lungul anilor investitii de cateva miliarde. De fapt, intre ATTTSA si fostul proprietar al taberei exista in momentul de fata un proces pe rol. Acesta este in faza in care fostul proprietar a atacat cu recurs in anulare sentintele care au dat, pana acum, dreptate ATTTSA. "Daca Guvernul va hotari restituirea taberelor in natura, vom ramane numai cu trei tabere. In acest caz, dorim sa fim despagubiti pentru investitiile facute pana acum in acele tabere, bani cu care o vom putea redeschide pe cea de la Odvos" - a spus Spiridon Stanciu.
O situatie mai speciala are tabara de la Savarsin, revendicata de catre Casa Regala care intentioneaza sa-si reintregeasca domeniul. Pentru a renunta la tabara, Casa Regala a solicitat conform lui Spiridon Stanciu suma de 80.000 de euro.
Tabara de la Savarsin a intrat de mult in atentia Guvernului, iar la fata locului au fost prezenti, la finele anului trecut, Irina Cruceru, consilierul personal al ministrului (pe atunci) Serban Mihailescu, Gheorghe Tanasoiu, expert juridic in cadrul Secretariatului General al Guvernului si Nicoleta Branza, consilier juridic in cadrul aceleiasi institutii.
Vizita responsabililor guvernamentali a vizat preluarea si completarea intregii documentatii in ceea ce priveste tabara.
Reprezentantii Agentiei Nationale a Taberelor si Turismului Scolar se bazeaza insa pe faptul ca obiectivul are destinatie speciala, caz in care, conform legii, retrocedarea in natura este inlocuita de acordarea de despagubiri.
Guvernul va hotara insa altceva - data fiind sensibilitatea pe care o manifesta (mai nou) atunci cand este vorba de fostul suveran - ATTTSA va pierde tabara.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania

  • Santana a devenit oras

Santana - un nou oras al judetului Arad - Virtual Arad News (c)2004Dupa un an de la referendumul mulat pe dorinta locuitorilor comunei de a transforma statutul localitatii, Santana a devenit, prin lege, oras. 
Actul normativ care a transformat localitatea in oras (Legea 583/2003) a fost promulgat de presedintele Romaniei la sfarsitul lunii decembrie, insa stirea a ajuns la Arad doar in aceasta saptamana. 
Vestea este cu atat mai surprinzatoare cu cat autoritatile locale au crezut ca drumul ales de Santana pentru aceasta transformare - cel parlamentar - a fost unul gresit, in conditiile in care, in decembrie, Guvernul a dat un ordin privind reorganizarea unor comune si orase, ordin in care isi gasisera loc doar Pecica, Dorobanti, Frumuseni si Zadareni. 
Cu toate acestea, Santana este prima localitate care a trecut de la statutul de comuna la cel de oras, in timp ce celelalte localitati asteapta ca parlamentarii sa faca un ultim pas in acest sens.

A. Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]