Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 16 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Atac la ziaristi

Manifestantii din Piata Pompierilor au "sarit" la gatul PreseiManifestatiile impotriva amplasarii Statuii Libertatii au intrat deja in cotidian. Aproape ca ne-am obisnuit ca, o data la doua saptamani, un grup de maxim 150 batranei lipsiti de orice alta treaba sa se adune in Piata Pompierilor sa huiduie si sa protesteze. 
Probabil ca ne-am fi obisnuit cu ele, daca ultima - cea de sambata - nu ar fi degenerat si "pasnicii" pensionari nu ar fi "sarit" la gatul presei prezente in piata, intaratati fiind de profesor de istorie extremist si xenofob si de un deputat care doreste cu orice pret sa se afirme si sa fie bagat in seama. Totul a inceput de saptamana trecuta, cand liderii filialei aradene a Vetrei Romanesti (VR) au anuntat mitingul, unul pe care Primaria l-a aprobat (sau l-a respins!) cu jumatate de gura. 
Mai exact, VR a trimis o solicitare privind desfasurea manifestatiiior in Piata Pompierilor. 
Potrivit legii, autoritatile trebuiau sa comunice un eventual refuz in maxim 48 de ore. Numai ca refuzul (de fapt, Primaria a remis o recomandare ca evenimentul sa se desfasoare in Piata Avram Iancu n.r.) a venit dupa doua saptamani de la inregistrarea cererii. 
Astfel ca mitingul a fost, dupa optiunea fiecaruia, ilegal sau... legal! 
Revenind la manifestarile din Piata Pompierilor de sambata, trebuie mentionat ca de la inceput, organizatorii au urmarit un dublu aspect. 
Pentru a da o fata nationala si normala, am spune noi liderii Vetrei Romanesti (istoricul Doru Bogdan si avocatul Florentin Vartaci - Aconi) au precizat ca langa soclul Statuii Libertatii nu se doreste altceva decat comemorarea celor doi corifei ai Marii Uniri, Vasile Goldis si Stefan Cicio-Pop, de la moartea carora, in urma cu cateva zile, s-au implinit 70 de ani. 
Asadar, evenimentele din piata au inceput relativ normal, insa, treptat, s-a ajuns si la ideea centrala - Statuia sa fie mutata undeva dupa granita cu Ungaria. 
Deputata Muraru Mandrea a dat dreptate PreseiCei care au "intretinut atmosfera" au fost istoricul si deputatul Nicu Cojocaru. 
Cel din urma a intrebat, oarecum retoric, de ce nu sunt mai multi aradeni in piata (sambata au fost mai putin de 150 de persoane - n.r.), de ce nu vin si profesorii de istorie si de ce este o rusine sa fi roman, adaugand, in final, ca luni (azi - n.r.) asteapta raspunsul la interpelatea sa din Parlament. 
Abia in acel moment ceea ce parea o manifestare "fara culoare" s-a transformat. 
Suparat pe presa aradeana ca nu ar reflecta asa cum ar fi dorit idealurile sale, Doru Bogdan a confundat istoria cu... isteria si s-a napustit asupra jurnalistilor prezenti cerandu-le sa plece din piata. 
Vehementa limbajului si inversunarea care i-a cuprins pe batraneii adunati a pus pe jar pana si politistii veniti sa pastreze ordinea, care s-au grupat in jurul ziaristilor pentru a taia din elanul protestatarilor.
Asadar s-a consumat si primul atac impotriva presei, intr-un razboi pe care cei care il duc nu fac altceva decat sa murdareasca imaginea natiunii.
Pentru a fi nationalist nu inseamna neaparat sa te bati cu pumnul in piept si sa ceri ca minoritatile si simbolurile lor, indiferent care ar fi ele, sa plece din tara.
Inseamna mult mai mult, ceea ce, din pacate, un profesoras nu a inteles. Inca
Deputatul Mihaela Muraru Mandrea ia apararea presei
"Sambata, mai multe persoane mi-au relatat un lucru incredibil si anume ca un intelectual aradean a transformat "mitingul ilegal" din Piata Pompierilor intr-o manifestare de ura impotriva presei aradene. 
Sa urliiiiii... impotriva presei la o manifestare neautorizata, dar care se vrea mobilizatoare si sustinatoare a unor idei nu tocmai pacifiste, insultand jurnalistii si jurnalele lor, care, pana unaalta, sunt oglinda vietii noastre, mi se pare un lucru de neiertat. 
As dori prin intermediul ziarului dumneavoastra sa ii amintesc domnului profesor Doru Bogdan ca in Romania presa este libera. 
Imi este greu sa cred ca o face din patriotism si cred ca termenul cel mai nimerit este: huliganism politic",
se arata intr-un comunicat remis de biroul parlamentar. 

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Primarul Dorel Popa a fost Cupidonul indragostitilor

De Ziua Indragostitilor tinerele cupluri s-au fotografiat cu primarulO inima mare, rosie, din sute de baloane, a fost montata de catre staff-ul primarului Dorel Popa, de Ziua Indragostitilor, pe platoul din fata Palatului Administrativ. 
Timp de aproape o ora, edilul sef al Aradului a coborat in mijlocul aradenilor de toate varstele, pentru a le semna un certificat de casatorie. De o zi. A urmat apoi, pentru prima data in acest mandat, oficierea a patru casatorii.

In interiorul inimii formata din baloane, toti cei care s-au aratat deschisi unei propunerii de a se casatori pentru o zi s-au putut fotografia cu Dorel Popa, au primit certificatele respective si o garoafa, simbol al iubirii.
Ineditul actiunii i-a luat prin surprindere pe multi dintre cei care treceau pe acolo, tinandu-se de mana. 
Perechi de indragostiti au fost imbiate sa-si exprime sentimentele si sa-si puna semnatura pe una astfel de document, pentru doar o zi. 
De Ziua Indragostitilor multi tinei au fost casatoriti pentru o zi Un fel de avanpremiera pentru certificatul de casatorie care ii va uni, la bine si la greu, pentru o viata. 
Multi dintre cei carora li s-a propus sa participe la joc au refuzat. Atii, insa, s-au aratat mai mult decat incantati de aceasta idee. 
Cererea era atat de mare, incat, la un moment dat, tinerii stateau la rand pentru a ajunge sa intre sub marea de baloane rosii.
Dupa ce a semnat certificatele de o zi, primarul Dorel Popa a mers la sala de casatorii, pentru a semna certificatele de o viata. 
Pe parcursul zilei de sambata, s-au oficiat 21 de casatorii, patru dintre ele fiind conduse de edilul sef, aflat pentru prima data in postura de ofiter de stare civila.
Intamplator sau nu, prima pereche de tineri ce urma sa se casatoreasca se numea Popa. 
Mirele, Popa Cristian Florin, mireasa, Buda Florina Nadia. 
"Prima mea casatorie oficiata este pentru un Popa. Va doresc in nume personal, dar si al familiei mele, sanatate, casa de piatra si binecuvantari din partea lui Dumnezeu!", le-a urat Dorel Popa tinerilor miri.

Mihaela Iancu - Observator

  • Giurgiu si Calafat se "bat" pentru RO - LA Arad

Transportul TIR-urilor in sistem RO-LA are tot mai multi solicitantiGuvernul vrea sa dezvolte transportul TIR-urilor cu trenul
Desi una dintre prioritatile guvernarii PSD o constituie - asa cum s-a afirmat in repetae randuri - construirea de autostrazi, mai ales in nordul si sudul tarii, se pare ca atragerea unui trafic ridicat de TIR-uri din Occident pe soselele dintre localitati nu intra in calculele Executivului. 
Ministrul Miron Mitrea a reafirmat, de curand, faptul ca prioritara este constructia autostra:ilor din nordul si sudul tarii, in care judetul Cluj sa devina un pol de atractie pentru traficul din nordul Moldovei, considerand totodata ca, pentru moment, nu se impune construirea de autostrazi in zona de est.

Mai putine TIR-uri pe sosele 
Mitrea sustine ca studiile arata faptul ca nord-vestul tarii va fi probabil regiunea care va atrage in perioada urmatoare traficul cel mai mare si ca Romania nu mai trebuie etichetata de noi drept o placa turnanta pentru transportul european, pentru ca afirmatia nu este valabila, in conditiile in care tara este doar o placa turnanta pentru transportul din Romania. 
Ideea atragerii unui trafic international marit pe sosele a fost considerata gresita ("o lupta pe traficul de TIR-uri este o greseala"- a afirmat Mitrea), in conditiile in care tarile din Europa incearca sa limiteze traficul de masini grele. 
Ca atare, ministrul Transporturilor si-a aratat interesul pentru dezvoltarea traficului RO- LA (unde TIR-urile sunt transportate pe trenuri), adica spre reorientarea catre alternative moderne de transport. 
Aradul e rege la RO-LA 
Din pacate, cu exceptia Aradului, varianta de transport combinat feroviar rutier lasa multe de dorit. 
Ministrul a sustinut ca programul RO-LA se desfasoara foarte bine doar pe ruta Arad - Austria, si ca din cauza modului in care s-a gandit de-a lungul anilor tunelele si alte lucrari de infrastructura, acest sistem nu se poate implementa foarte repede. 
Cu toate acestea, Miron Mitrea a afirmat ca in urmatorii ani, un trafic de genul RO-LA trebuie pus in functiune ori de la Giurgiu la Arad, ori de la Calafat la Arad, dat fiind faptul ca sistemul RO-LA reduce semnificativ costurile transportatorilor. 
Legatura cu Italia 
Camelia Berent, mangerul RO-LA Arad, anunta la sfarsitul anului trecut ca se vor pune bazele unui nou transport RO-LA Glogovat (Arad) - Trevizo (Italia unde s-au finalizat lucrarile unui terminal de gen, trafic care se va alatura celui dintre Arad-Wels (Austria).
Ar mai fi de mentionat ca de pe terminalul din Glogovat pleaca zilnic doua transporturi RO-LA de 20 de vagoane de tren, pline cu TIR-uri, iar doua se intorc in Arad. 
Un transport dus - intors spre Wels (Austria) costa pe transportatori l050 euro, iar unul dus - 550 euro, parcurgerea distantei de 732 km realizandu-se in doar 20 de ore. 
Transportatorii au la dispozitie si un vagon - cuseta si unul restaurant. 
Ar mai fi de mentionat faptul ca astfel de transporturi aduc beneficii drumurilor din judet, care sunt constant distruse de masinile grele, si ca la RO - LA se profileaza deja lista de asteptare pentru transportatori. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Tragedie la Pancota: Patru vanzatori de mobila au murit carbonizati

Patru tineri au decedat la piata din PancotaIn seara zilei de vineri, in orasul Pancota s-a petrecut o tragedie infioratoare. Patru tineri, care obisnuiau sa vina la celebrul targ din localitate in fiecare sambata, si-au facut aparitia in piata inca de vineri seara, spre a-si ocupa locuri preferentiale. Vindeau mobilier si erau cunoscuti deja de localnici. 
In fiecare sambata, fotoliile si canapelele acestora puteau fi vazute pe partea stanga a intrarii in targ. 
Avand in vedere ca aveau in fata o noapte intreaga, cei patru s-au inghesuit in IMS-ul cu care au calatorit de la Bistrita Nasaud la Arad si au incercat sa se incalzeasca la o flacara intretinuta de o butelie cu gaz. 
Au adormit, flacara a consumat tot oxigenul din masina, iar cei patru si-au pierdut viata, in jurul orelor 22,00. 
Dr. Stelian Crisan, seful Spitalului de Medicina Legala Arad, ne-a declarat: "Cei patru au murit in urma intoxicarii cu monoxid de carbon. Caracteristica pentru acest tip de intoxicatie este starea de ameteala profunda, dublata de imposibilitatea subiectului de a se misca. Cei patru tineri care au decedat la Pancota au ramas fara oxigen, au inhalat monoxid de carbon si au intrat in starea descrisa mai sus. Si-au pierdut, la scurt timp, viata, iar flacara buteliei, care a atins, probabil, imbracamintea unuia dintre ei, a dus la carbonizarea tuturor celor patru cadavre. In momentul in care cei care i-au descoperit au deschis usa IMS-ului, la contactul cu aerul a izbucnit o valvataie puternica, ce a distrus masina in intregime."
Nefasta s-a dovedit a fi si decizia celor patru de a acoperi IMS-ul cu o bucata de nailon, spre a crea acel efect de "solar", pentru a se incalzi mai bine. Cand acesta a luat foc, s-a topit, pur si simplu, peste trupurile celor decedati.
La Pancota s-a deplasat inclusiv prefectul Aradului, Dan Ungureanu, care a tratat la modul cel mai serios problema cazarii celor ce vin la piata inainte cu o seara, incercand o discutie, pe aceasta tema, cu primarul orasului, pentru rezolvarea problemei acestora, pe viitor si evitarea incidentelor de genul celui descris.
Ioan Tanase, de 30 de ani, Ioan Titus Cota, de 35 de ani, Vasile Bica, de 52 de ani si Ionel Buducean, toti din Josenii Bargaului, judetul Bistrita Nasaud, au fost transportati, in sicrie, in judetul lor de bastina, in dimineata zilei de sambata.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Despartire cu chef si voie buna

Presedinta PUR Arad - Lia Ardelean a urat succes demisionarului Nicu CojocaruDespartirea deputatului Nicu Cojocaru de fostul sau partid, PUR, nu i-a deranjat prea mult pe liderii umanisti aradeni. 
Sambata dimineata, la sediul PUR Arad, a fost convocata o conferinta de presa. 
Lia Ardelean, presedintele PUR Arad, a declarat ca a luat act de decizia lui Nicu Cojocaru, dar ca acest gest a subliniat cu atat mai mult unitatea PUR. 
Lia Ardelean le-a multumit colegilor sai de partid pentru maturitatea de care au dat dovada. 
Mai mult, umanistii ii ureaza fostului loc coleg mult succes in noul sau partid, PUNR, pentra ca "va avea multa nevoie". 
PUR Arad se gandeste la viitor, motiv pentru care a anuntat deja ca, pana la 1 martie, isi va face cunoscute listele de candidati pentru toate localitatile. Despartirea de deputatul Nicu Cojocaru a fost marcata, dupa conferinta de presa, de o masa imbelsugata, oferita ziaristilor. 
Vicepresedintele Viorel Popina, ajuns la PUR o data cu Nicu Cojocaru, de la PRM, a declarat ca nu il va urma pe acesta si ca "ramanem adversari politici, dar ne pastram relatia de prietenie personala".

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]