Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 16 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Paine si apa potabila pentru sinistratii aradeni

Prefectura si Protectia Civila sunt preocupate de prevenirea inundatiilor majoreInundatiile au afectat sapte mii de hectare de terenuri arabile
Apele Muresului nu dau semne ca vor sa devina mai putin involburate! Ieri, bunaoara, Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Arad, cel care monitorizeaza indeaproape debitul raului, a primit mai multe informari din teritoriu, care au confirmat faptul ca au fost depasite cotele de inundatii in unele localitati, iar in altele, acestea sunt la nivelul de atentie. De asemenea, ploile si, in unele zone, revarsarea apelor, au dus la inundarea a sute de hectare de terenuri arabile. Nici Crisul Negru nu vrea sa se odihneasca, el fiind catalogat de specialisti drept cel care va ameninta cel mai puternic localitatile judetului astazi. Aradul pare singura localitate ferita de furia apelor.
Recolte aradene compromise
Protectia Civila Arad ne-a informat, ieri, succint, asupra situatiilor existente pana la acea ora in judet.
Astfel in localitatile Branisca, Savarsin, Radna si Nadlac, Muresul se afla la cota de inundatie, iar in celalte localitati riverane  la cota de atentie.
Comuna Dieci este, probabil cea mai afectata de inundatii: 400 de hectare de teren agricol sunt sub ape. De asemenea, drumul Dieci - Revetis, pe o portiune de 500 metri, este inundat si se circula doar cu masini mari. Apa este de 10-15 centimetri. Aceeasi situatie se inregistreaza si pe ruta Dieci - Crocna, dar portiunea afectata este ceva mai mica, de "doar" 200 de metri.
Alte localitati care se aria in aeeeasi situatie - de a fi pericol sa-si compromita total sau partial recolta - sunt Savarsin (166 ha), Varadia de Mures (100 ha), Petris(120ha), Conop(103 ha). Semlac (20 ha), Craiva (40 ha). 
"Pentru toate aceste localitati am luat masura informarii tuturor regiilor din subordinea administratiilor locale, pentru gestionarea in bune conditii a situatiilor de criza existente sau potentiale" - ne-a declarat mr. Golea, din cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Judetean Arad.
Apa acopera mari suprafete agricole Directia agricola a adunat datele din teritoriu si a decretat ca au fost inundate in aceste zile 6.868 de hectare de teren agricol, in timp ce din partea Directiei Silvice am putut afla ca 500 de hectare de padure (din zona Secusigiu) au facut si ele cunostinta cu apa. 
Alte 50 de hectare de teren, recent impadurite, se afla acum sub ape.
Bulci - sau satul cu probleme cat casa
Desi Crisul Negru este singurul rau care se afla in crestere in aceasta perioada, Muresul va fi fara doar si poate cel care va da cele mai mari batai de cap specialistilor. 
Dupa prognoza acestora, inundatiile de acum vor ajunge la nivelul celor din anul 2000, cea mai afectata localitate urmand a fi tot Bulciul. 
Cei de la Protectia Civila cred ca, in cateva zile, satul ar putea ramane izolat de restul lumii si, ca atare, ieri s-au stabilit ultimele detalii privind aprovizionarea cu rezerve de apa potabila si de paine a locuitorilor satului. 
Desi in calcule, ca varianta de salvare a celor de aici, au intrat si timisorenii, care au fost dispusi sa aduca apa cu cisterna la Bulci, din Faget, aradenii au preferat varianta locala cu cisterne cu mii de litri de apa aduse de militari si cu alte rezerve de apa, singura problema fiind cine va suporta costul transportului (a benzinei). 
Cert este ca, atunci cand situatia se va agrava, spre Bulci va lua drumul primul transport cu apa si paine. 
Inspectorii Directiei de Sanatate Publica vor fi constant prezenti in zona pentru a analiza calitatea apei.
Manastirea Bodrog, Trei Insule si Padurea Ceala, calcate de viitura?!
Tot la capitolul probleme mari si-a facut loc si Manastirea Hodos Bodrog si parcurile petroliere din zona, fapt pentru care ieri seara in localitate si-au facut aparitia inspectorii Inspectoratului Teritorial de Protectie a Mediului. 
Crisul la Zerind ameninta cu revarsarea Acestia au venit sa vada daca exista suficiente masuri de protectie pentru eliminarea poluarii venite tocmai de la parcurile petroliere. 
Reprezentantul Protectiei Civile a sustinut ieri ca in pericol de inundatii se afla si Padurea Ceala si Trei Insule, unde accesul ar putea fi eliminat datorita podului de pontoane amenintat si el de viitura.
Atentie la Almas
O alta localitate atlata pe lista neagra a specialistilor cand vine vorba de inundatii este Almasul, care ar putea avea probleme mari daca Crisul va creste. 
Locuitorii din Sicula si Seleus, au cerut ieri ajutor de prin judet. La Beliu viitura a distrus deja un pod de beton si a ras de pe harta un drum de piatra pe care nu de mult s-a intervenit pentru reabilitare. 
Daca refacerea podului de beton este posibila in cazul identificarii a 160 de milioane de lei, drumul de piatra odata refacut ar putea avea aceeasi soarta la o noua viitura, fapt pentru care interventia trebuie sa fie una radicala si, implicit, mult mai costisitoare.
Nadlacul - orasul care s-a pus serios pe treaba 
Una dintre putinele primarii din judet care a luat, intr-adevar, masun speciale pentru rezolvarea situatiei de criza este cea a orasului Nadlac. 
Un raport detaliat privind activitatile desfasurate ca urmare a ploilor abundente si a cresterii nivelului apelor a fost transmis de primarul Stefan Szuchanszki: 
"In 13 aprilie a fost semnalat pericolul inundarii gospodariilor cu ape pluviale, pe trei strazi, deoarece santurile din zona s-au umplut. Echipa de interventie s-a deplasat la fata locului si a pompat timp de sase ore apa in reteaua de canalizare. S-a lucrat si la curatirea podetelor (...) Au participat 26de oameni, cu sase autovehicule. A doua zi a fost instituit serviciul permanent la pompa, fiind inchise sub-traversarile digului de protectie. S-a procedat la etanseizarea stavilarului de pe canalul ce face legatura cu raul Mures si statia de pompare dintre Nadlac si Seitin, pentru a permite echipei de la Apele Romane sa finalizeze lucrarile la statia de pompe. A fost pompata apa pluviala care a inundat o gradina de pe strada Marasesti, interventia durand patru ore".
O situatie deloc imbucuratoare s-a inregistrat si la Savarsin, unde au fost inundate 166 de hectare de teren arabil. 
Viceprimarul comunei, Gheorghe Ples, ne-a declarat ca au fost puse in stare de atentie toate institutiile abilitate din zona, precum si agentii economici, care sa intervina cu tractoare si alte utilaje grele. 
"Au fost afectate 13 ha de grau, 3 ha de orz, 24 ha de ogoare, 97 ha de fanefe si 29 ha de pasuni. 
Situafia este ingrijoratoare: Muresul are 375 cm si am fost informati ca s-ar putea sa aiungd la 400"
- a incheiat Ples. 
Monitorizarea continua.

A. Barbu, D. Don - Agenda zilei

  • Unda verde pentru amenajarea Parcului Reconcilierii Romano- Maghiare

Macheta arcului de triumf din Parcul ReconcilieriiO adevarata avalansa de proiecte de hotarari menite sa contribuie la amenajarea cat mai grabnica a Parcului Reconcilierii a socat ieri o parte a consilierilor locali din opozitie. 
Este vorba despre cel referitor la preluarea in domeniul privat al municipiului a imobilului in care isi are sediul Corpul Gardienilor Publici si cel referitor la aprobarea Planului Urbanistic Zonal "Parcul reconcilierii romano-maghiar".
Modul in care au fost trecute aceste puncte pe ordinea de zi a fost contestat de catre liberalul Gavril Popescu, care si-a indemnat colegii sa voteze impotriva celor doua proiecte deoarece, in opinia sa, acestea reprezinta o necunoscuta. 
"Noi nici astazi nu stim ce votam, nu stim cum va arata zona. De unde aceasta graba? Trebuie sa analizam, sa vedem toate proiectele. Daca nu, vom raspunde pentru o hotarare luata in pripa" - a afirmat Popescu.
Cuvintele liberalului nu au fost insa suficient de bine auzite, sculptorul Ion Bolborea, prezent ieri la Arad, reusind sa-i convinga pe majoritatea consilierilor ca pentru o amplasare corespunzatoare a celor doua statui este nevoie de largirea actualei Piete a Pompierilor. 
Ca dovada, sculptorul le-a prezentat consilierilor locali proiectul Monumentului Revolutiei de la 1848.
"Monumentul are in compozitie un arc de triumf, pe partile laterale ale acestuia aflandu-se principalii capi ai Revolutiei romane din 1848. 
In centrul arcului se regasesc mai multe persoane care ii vor infatisa pe revolutionari. Eu cred ca orasul dumneavoastra merita ca aceasta lucrare sa completeze peisajul",
s-a adresat consilierilor sculptorul Bolborea.
Macheta monumentului, de fapt o structura metalica, va fi amplasata in vecinatatea actualei Piete a Pompierilor, cat mai curand, mai precis imediat dupa demolarea imobilului in care isi au inca sediul gardienii. 
Pentru lucrarile de demolare au fost alocate ieri din bugetul local 500 de milioane de lei, insarcinat cu emiterea autorizatiei de demolare fiind primarul Dorel Popa.
Dupa operatiunea de demolare, terenul ramas liber va fi unificat cu Piata Pompierilor, creandu-se astfel spatiul intreg al Parcului Reconcilierii

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania
  • In capatul Micalacii se construieste un nou cartier

Asa vor arata noile constructii din Micalaca EstConsiliul Local a aprobat tot ieri scoaterea la licitatie a terenului pe care va fi construit noul cartier de locuinte, in zona Micalaca Est, la dreapta drumului spre Vladimirescu. 
Aici vor fi realizate peste 1000 de apartamente cu confort sporit, iar lucrarile vor incepe la toamna. 
Blocurile sunt deja in stadiul de proiect si vor fi ridicate in timp record. 
Pretul unei locuinte va fi accesibil si se va putea achita fie in rate, fie prin sistemul creditului ipotecar. 
Potrivit schitei, blocurile vor fi circulare si in jurul lor se va ridica o biserica ortodoxa si o scoala cu opt clase. 
Locatarii vor avea locuri de munca si in imediata apropiere, in Zona Industriala Est. 
Potrivit unor informatii inca neoficiale, in zona se vor crea 1148 de apartamente. 
Pentru ca pretul lor va fi mai mic decat pretul pietei, ele vor purta denumirea de locuinte populare.

Andrei Ando - Observator

  • Confort - Instal : Trei targuri sub acelasi acoperis

La Confort-Instal este prezent pentru prima data si salonul forestierIeri, la Expo Arad International a fost inaugurata cea de-a zecea editie a Targului Confort-Instal
Un numar de 61 de firme, dintre care trei din strainatate isi prezinta oferta. 
Manifestarea este specializata pe materiale si instrumente de masura si control pentru instalatii in constructii, echipamente pentru incalzire si climatizare, instalatii electrice si sanitare, surse si accesorii de iluminat. 
Sub acelasi acoperis se desfasoara si "Protect", un salon de echipamente si servicii pentru protectia muncii, sisteme de paza si protectie. 
Si nu in ultimul rand, aceasta editie vine si cu o noutate si anume Salonul Forestier. 
Cei interesati vor putea vedea scule si utilaje din domeniul prelucrarii lemnului. 
Pe langa expozitia in sine, targul va fi "pigmentat" si cu manifestari conexe. 
Cu precadere vor fi tinute conferinte cu tematica din domeniul protectiei muncii. 
Nu lipsita de interes va fi si prezentarea proiectului de extindere a Expo Arad, o investitie de 2 milioane de euro. 
O oportunitate de care ar trebui sa profite in primul rand firmele aradene.
Confort- Instal va fi deschis pana in data de 18 aprilie. 
Transportul publicului se face gratuit, cu autobuze din statia Podgoria, la un interval de 30 de minute. 
Chiar daca este un targ adresat specialistilor, sunt multe lucruri care pot fi de interes pentru orice vizitator.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Varstnicii din Gradiste vor avea centru de zi

Pensionarii din Gradiste vor avea un centru de ziGradiste este recunoscut ca un cartier cu o medie de varsta ridicata. Aproximativ 40% din locuitorii zonei sunt de varsta a treia. 
Odata ce in Arad au inceput sa se dezvolte primele centre de zi pentru varstnici, "bunicii" gradisteni au tot sperat ca vor fi cuprinsi si ei in retea. 
Dar trecerea timpului le-a transformat speranta in frustrare. 
Asta nu i-a oprit sa solicite necontenit infiintarea unui centru de zi pentru varstnici si la ei in cartier. 
Ultima interventie in acest sens a avut-o un grup de 500 de enoriasi ai Parohiei Ortodoxe. 
Pana acum, nu a fost insa cu putinta ca dorinta batranilor din Gradiste sa fie implinita. Dar lucrurile se schimba.
In sedinta sa din 4 martie, Consiliul Local a aprobat, cu avizul Inspectoratului Scolar, ca in fosta gradinita de pe strada Ardealului, nr. 9, sa functioneze un centru de zi care sa deserveasca varstnicii din Gradiste. 
"Este un local care, transformat, va fi foarte bun. Acum se lucreaza la refacerea sistemului electric, dar trebuie revazut si cel de incalzire, trebuie retencuit atat interiorul, cat si exteriorul, trebuie pardoseala noua si, nu in ultimul rand, trebuie recompartimentat intreg spatiul" - precizeaza Etelka Nagy, director al Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara (DDAC), institutie in cadrul careia functioneaza reteaua centrelor de zi pentru varstnici. 
Investitiile care se fac in amenajarea centrului din Gradiste vor fi suportate din bugetul local, dar mai ales din sponsorizari. 
"Din bugetul local avem 80 de milioane de lei. Numai instalatia de incalzire costa 150 de milioane. 
Incercam si speram sa obtinem sponsorizari, asa cum am obtinut si pentru celelalte centre" - mai spune E. Nagy.
In municipiul Arad functioneaza, in acest moment, opt centre de zi pentru varstnici, din care sase sunt sustinute integral de Consiliul Local, prin DDAC, unul este sustinut in comun cu CARP, iar unul este sustinut de Asociatia Caritas. 
In aceasta retea sunt asistati peste 4.000 de varstnici. Cu ce se aleg ei? 
"Beneficiaza de consiliere psihologica, juridica si sociala; sunt sprijiniti in obtinerea drepturilor lor, dar si a unor ajutoare; sunt ajutati sa manance la cantina; li se ofera tratament si consultatii medicale gratuite, dar si sprijin in obtinerea medicamentelor gratuite; nu in ultimul rand, varstnicilor li se ofera posibilitatea de a-si petrece, variat si placut, timpul liber, dar si de a-si alunga singuratatea" - conchide directorul DDAC. 
Etelka Nagy ii asigura pe batranii din Gradiste ca va face tot ce ii sta in putinta pentru ca, pana la sfarsitul lunii mai, centrul sa fie pregatit de deschidere.

Diana Dutu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]