Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 16 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Pericol de inundatii  in zona Crisului Alb

In urma ploilor apele Crisului Alb au iesit din matca - Virtual Arad News (c)2004In urma precipitatiilor abundente din ultimele zile, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor avertizeaza asupra pericolului producerii de inundatii in zonele din vestul si sudul tarii.
 Comisia Centrala de Aparare impotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si a Accidentelor la Constructii Hidrotehnice a avertizat prefectura judetului nostru ca, in urma ploilor abundente, apele raurilor ar putea atinge cotele de aparare. 
Potrivit avertizarii reprezentantilor ministerului, in ultimele trei zile in bazinul hidrografic al Crisului Alb, mai exact, pe valea Chierului au aparut cresteri importante de debite, raul iesind din matca. S-au inregistrat depasiri ale cotei de atentie cu pana la 21 de centimetri. 
Fenomenele hidrologice au avut o intensitate mai mare in zilele de sambata, duminica si luni cand au cazut intr-un interval de 24 de ore intre 20 si aproape 40 de litri/metru patrat, cele mai mari mase de precipitatii s-au inregistrat la Moneasa 37,6 litri/metru patrat, Chisineu Cris cu 32,9 si Chier cu 29,6. Daca vremea nu se va schimba in urmatoarele zile exista pericol de inundatii, mai ales in zona Crisului Alb.
Ce anunta meteorologii
Astazi vremea se va mentine inchisa si se va raci. Va ploua pe arii relativ extinse, trecator precipitatiile se vor transforma in lapovita. 
Maine vremea va fi rece pentru aceasta perioada, cu cerul temporar noros, razlet vor fi precipitatii. 
Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zonele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2 si 10 grade iar cele minime intre -2 si 6 grade. 
Pentru restul saptamanii, meteorologii prognozeaza o cantitate redusa de precipitatii.

Diana Rotar - Observator

  • Conducerea CJA si-a facut bilantul. Aeroportul ne leaga de Europa

Presedintele CJA - Gheorghe Seculici face bilantul la patru luni de la instalareDupa aproape 4 luni de activitate la sefia Consiliului Judetean, conducerea institutiei a decis ca a venit momentul sa prezinte un bilant al realizarilor. Prima dintre realizari a fost, cum era de asteptat, reluarea curselor Tarom pe aeroportul aradean, dupa o absenta de trei ani. 
Potrivit presedintelui Gheorghe Seculici, "media de pasageri este in crestere, in momentul de fata existand 20 de pasageri pe cursa". 
Eforturile de relansare a bazei aradene nu se opresc aici, in conditiile in care conducerea CJA este intr-o faza avansata de discutii cu cateva firme din occident pentru reluarea curselor spre Europa. 
Numele companiilor in cauza sunt inca tinute la secret.
Negocieri pentru Terminalul Cargo
O alta realizare punctata ieri a fost legata de Terminalul Cargo, care a fost preluat cu pierderi de miliarde de la fosta administrate si care acum se poate lauda ca a atras peste 20 de contracte cu operatori de expeditii, traficul aerian de marfuri intensificandu-se. 
S-a mentionat, la acest capitol, faptul ca s-au purtat discutii cu Trinity Trans Group, pentru stabilirea de conditii si tarife pentru transport marfa in China, cu Franc Maas, pentru tranzitarea de marfa prin aerogara cargo, dar si incheierea unui contract ferm cu Global Cargo-Bonn din Germania.
Peste 90% din drumuri, practicabile
Problematica drumurilor din judet nu putea sa nu isi faca loc in bilantul primelor luni de activitate. 
Mai marii CJA s-au mandrit ieri cu faptul ca s-a reusit "performanta de a reabilita cei mai multi kilometri de drum (180 de km) din istoria CJA". 
Gheorghe Seculici a mai adaugat ca, in acest moment, se poate vorbi de faptul ca 90% din drumurile judetene sunt practicabile in conditii meteo bune. Tot in bilantul de ieri si-a facut loc si Zona Libera Curtici Arad, care a atras din concesiuni 900 de mii de dolari.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Peste doua zile: Receptie tehnica la Parcul Reconcilierii

Poimaine se face receptia tehnica la Parcul ReconcilieriiDupa amanarea mai multor termene legate de inaugurarea Parcului Reconcilierii, tot ce s-a putut fixa, deocamdata, este o data la care se va efectua receptia tehnica - joi, 18 noiembrie, in prezenta unei comisii de specialisti.
Data inaugurarii parcului inca nu se cunoaste, deoarece lipseste tocmai grupul statuar al revolutionarilor. 
Finalizarea acestuia va mai intarzia pentru ca arhitectul Arcului de Triumf este bolnav, suferind chiar si o interventie chirurgicala in urma cu o saptamana.
"Am discutat despre data inaugurarii si este aproape sigur ca va avea loc in primele doua saptamani din decembrie", a precizat primarul Gheorghe Falca.
Reamintim ca pana in prezent s-au cheltuit nu mai putin de 130 de miliarde de lei pentru investitii in Parcul Reconcilierii, bani veniti de la Guvern, in mare parte, dar si dinspre administratia locala.
Concursuri
Primaria a fixat data de 8 decembrie a.c. pentru desfasurarea concursului care va desemna noul director la Teatrul "Ioan Slavici". Doritorii pot sa se inscrie pentru concurs pana la sfarsitul acestei luni.
Adunarea Generala a Actionarilor la S.C. Gospodarirea Comunala se va intruni in cursul acestei saptamani pentru stabilirea datei la care se va organiza un nou concurs pentru ocuparea postului de director al societatii. 
Pentru ca primul concurs nu a avut nici un castigator, functia este detinuta, cu titlul de interimat, de catre d-na Elita Ioja.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Combinatul de la Arad, negociat in birourile lui Dan Iosif si Toma Zaharia

Fostul combinat chimic din Vladimirescu este din nou in atentia Presei - Virtual Arad News (c)2004"Evenimentul zilei" continua seria dezvaluirilor despre afacerile cu petrol la rafinariile din judetul Bacau, publicate in ultimele numere cu titlul generic "Mafia de la Bacau, tun de 1,5 miliarde de euro". 
Una dintre metodele principale de fraudare a fost incarcarea artificiala a costurilor rafinariilor prin cumpararea de fiare vechi ca piese noi, cu preturi supraevaluate pana la 1.000 de ori. 
Astazi va vom prezenta un nou caz de supraevaluare a unor utilaje invechite: un reactor instalat in 1977 la Arad, ce nu valoreaza, potrivit specialistilor, mai mult de 600 milioane lei a fost cumparat anul trecut de Rafo Onesti de la firma VGB Impex cu 308 miliarde lei, echivalentul a 8 milioane dolari. 
Si tot astazi, va prezentam interferenta ciudata a unor inalti demnitari - Toma Zaharia, prim adjunct al ministrului Adminstratiei si Internelor, si Dan Iosif, consilier prezidential - cu personajele implicate in "Afacerea reactorul".
In numarul de sambata am descris activitatea clanul interlopilor bacaoani Chealfa-Cheptanus, care a adunat din tara fiare vechi pe post de "instalatii de retehnologizare" pentru grupul Iacobov. 
Spre sfarsitul anului 2002, de rafinariile din Bacau s-au "lipit" si oamenii de afaceri grupati in jurul lui Ovidiu Tender si a grupului de firme VGB, care au folosit metodele exersate cu succes din 1999 de catre grupul Corneliu Iacobov & Andrei Serban - Perla Moldovei International. 
Intre metodele de devalizare figureaza si vanzarea produselor petroliere la schimb (pe "ordine de compensare") cu fiare vechi, achizitionate ca instalatii noi, necesare, chipurile, modernizarii rafinariilor. 
Afaceristii din jurul grupului de firme VGB s-au folosit pentru acest tip de operatiuni de clanul fratilor Potirca din Targu Jiu. 
VGB Impex a vandut catre Rafo Onesti numeroase instalatii si fiare vechi adunate de fratii Potirca si a primit in schimb produse petroliere de zeci de milioane de dolari. 
Intre vechiturile care, pe hartie, urmau sa fie utilizate la retehnologizarea Rafo Onesti se afla si un reactor pentru care rafinaria a platit 308 miliarde de lei (8 milioane de dolari). 
Reactorul, montat la un combinat din Arad in 1977, valoreaza, potrvit specialistilor, cel mult 600 de milioane lei. 
Numai pe un singur proces verbal de compensare, Rafo Onesti a cumparat de la VGB Impex asa zise "utilaje noi pentru retehnologizare si modernizare", platind cu produse petroliere in valoare de peste 1.374.425.766.776 lei, echivalentul a peste 34 milioane euro.
"Cum sa valoreze un reactor 308 miliarde cind tot combinatul a fost luat cu 54 de miliarde lei?"
Amanunte despre locul unde se afla reactorul si valoarea acestuia am primit chiar de la procurorul M. Vlai, seful sectiei penale la Parchetul din Arad. 
Iata ce ne-a relatat procurorul M. Vlai:  "Reactorul se afla aici, la Arad. El a fost cumparat si montat la combinatul Arad de Ceausescu, inca din 1977. Sigur, este vechi si uzat. Se poate extrage inoxul din el. Nu are cum sa fie vandut cu 308 miliarde lei pentru ca el valoreaza cel mult cateva sute de milioane de lei. Cum sa valoreze 308 miliarde cand tot combinatul, cu tot ce era in el, inclusiv terenul, a fost vandut, in 1999, cu 54 de miliarde de lei?! Eu nu cunosc dosarul cu vanzarea reactorului la Rafo Onesti. Eu cunosc doar conflictul dintre Elena Radu si Ninel Potirca". Asadar reactorul are o vechime de 26 de ani si Rafo Onesti nu avea cum sa-l cumpere pentru retehnologizare. 
"Evenimentul zilei" detine toate datele de identificare ale reactorului cumparat in decembrie 2003 de Rafo Onesti si ele corespund cu cele ale reactorului de la Arad. 
Acest reactor a fost vindut pe reteaua firmelor: Siatra - Demrax - Lubriforan (toate trei controlate de fratii Potirca) - VGB Impex (Tender&Dan Iosif) - Rafo Onesti (Corneliu Iacobov). 
De asemenea, detinem si ordinele de compensare din care reiese ca, in decembrie 2003, Rafo Onesti a platit valoarea de 308 miliarde lei cu produse petroliere, desi reactorul ae afla si acum pe un camp din judetul Arad.
Asa s-au scurs produsele petroliere din patrimoniul Rafo Onesti, fara a se incasa bani pe ele. 
Ar mai fi de amintit ca materia prima (titeiul) pentru procesarea produselor livrate in compensare la VGB Impex a fost achizitionata, in parte, de la SNP Petrom si nu a fost platita nici pana astazi.
"Am fost in audienta la Toma Zaharia si Dan Iosif. N-au ridicat un deget"
Culmea, reactorul vandut de fratii Potirca la VGB si, mai departe, la RAFO, nu le apartinea.
Omul de afaceri Elena Radu, a ajuns pana la Curtea Suprema de Justitie unde a demonstrat ca fostul combinat Arpechim Arad ii apartine ei, si nu fratilor Potirca. 
Desi instanta suprema i-a facut dreptate, ea nu a putut intra in posesia combinatului deoarece politia si parchetul au refuzat sa puna in aplicare hotararea magistratilor.
Din acest punct, povestea reactorului - chipurile indispensabil retehnologizarii Rafo Onesti, platit cu varf si indesat, dar abandonat  pe un camp aradean -  se intersecteaza cu o poveste la fel de halucinanta, cea a modului cum  doi demnitari importanti - Toma Zaharia, prim-adjunct al ministrului Administratiei si Internelor, si Dan Iosif, consilier al presedintelui Ion Iliescu - s-au implicat in afacere. 
Proprietara de drept a combinatului din Arad - disperata ca politia si Parchetul din Arad refuza sa sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila - si-a cautat dreptatea la Bucuresti.
Cind a ajuns la Cotroceni, in biroul consilierului lui Ion Iliescu, Elena Radu nu stia ca Dan Iosif are legaturi cu mai multe persoane din grupul de firme VGB si ca a  recunoscut public ca a luat de la acestia un milion de dolari. 
Elena Radu a fost in audienta si la prim-adjunctul ministrului de interne, dar politia din Arad tot nu si-a schimbat atitudinea.
Procurorul Vlai observa neconcordante privind suma cu care s-a vandut reactorul"La recomandarea lui Dan Iosif, am luat o echipa de interventie de la Mahomed, caruia i-am dat 30.000"
De ce audientele la cei doi inalti demnitari au ramas fara nici un rezultat veti afla citind, in continuare, cateva fragmente din lunga declaratie a Elenei Radu. 
Ea explica cum a ajuns in audienta la consilierul prezidential Dan Iosif, care i-a promis ca o ajuta, dar s-a razgandit, invocand un presupus amestec al sotiei generalului Toma Zaharia in favoarea fratilor Potirca. 
Elena Radu mai spune cum a batut si la usa primului adjunct al ministrului de interne: acesta, in prezenta sefului de atunci al Politiei, generalul Florin Sandu, a negat ca sotia sa ar avea vreun amestec in afacerile fratilor Potirca, i-a promis ca va interveni, potrivit legii, si o va ajuta sa-si recapete drepturile, dar n-a ridicat un deget. 
Daca Dan Iosif si Toma Zaharia n-au fost implicati in nici un fel, cum se face ca nici institutia prezidentiala, nici ministerul de Interne, n-au facut ce le statea in putinta, conform atributiilor, ca o hotarare judecatoareasca definitiva si irevocabila sa fie pusa in aplicare? Dar iata ce spune Elena Radu:
"Mahomed, un sirian de la firma NIRO, m-a recomandat doctorului Ali, tot sirian, care a facut parte din delegatiile d-lui presedinte Ion Iliescu. (...) 
Acest Ali m-a recomandat lui Dan Iosif. Am fost in biroul sau de la Palatul Cotroceni de vreo 3-4 ori. La inceput, Dan Iosif s-a oferit sa ma ajute el direct. Ulterior, cand am fost intrebata cat sunt dispusa sa pun la bataie, eu am spus 50.000 de dolari. 
Probabil ca suma era prea mica pentru ca, la urmatoarea intalnire, Dan Iosif a spus ca nu se mai baga deoarece ar fi amestecata si sotia d-lui general Toma Zaharia, de la Ministerul de Interne. 
La recomandarea lui Dan Iosif, am luat o echipa de interventie in forta de la Mahomed, caruia i-am dat 30.000 de dolari. 
Urma sa ii mai dau 30.000 de dolari dupa ce aceasta echipa de forta i-ar fi scos pe oamenii lui Potirca din combinat. 
Aveam si hotarare judecatoreasca definitiva si executor judecatoresc, dar am fost obligata sa apelez la aceasta echipa de forta deoarece politia din Arad este mana in mana cu Potirca. La fel si Parchetul Arad. (...) 
Potirca a venit cu jandarmii si n-am mai reusit sa intram in combinat, cu toate ca aveam hotarare judecatoreasca definitiva. Am fost in audienta si la Toma Zaharia. Atunci, acolo la el in birou era si seful Politiei, Florin Sandu. Mi-au promis ajutor. Eu i-am spus dlui Zaharia ca cineva mi-a spus ca sotia sa e implicata alaturi de Potirca. Dl. Zaharia a negat. Desi a promis ca ma ajuta, nu m-a ajutat. Am revenit cu scrisori. Degeaba. 
La Parchetul General exista un dosar penal, dar nu s-a miscat o hartie din loc.
 Intre timp, Potirca "a taiat" tot combinatul si l-a tot vandut. 
Am aflat si eu ca piesele taiate din combinatul al carei principal actionar sunt au ajuns la Rafo Onesti prin intermediul VGB Impex".
Blanculescu confirma ancheta PNA despre mafia de la Bacau
Intr-o emisiune TV, Ionel Blanculescu, seful Autoritatii Nationale de Control, a spus ca informatiile publicate de "Evenimentul zilei" fac obiectul unor dosare aflate in lucru la PNA si la Parchetul General. 
"Intr-adevar, astazi, PNA impreuna cu autoritatile abilitate ale statului ancheteaza inclusiv cazul Rafo Onesti si tot ceea ce s-a intimplat in jurul acestui caz, sunt sute de societati comerciale care se afla in investigatii in legatura cu acest caz", a declarat Blanculescu. 
Aceasta marturisire a venit dupa ce avocatul Aurelian Pavelescu, candidat pe listele aliantei D.A., a citat, in extenso, anchetele "Evenimentului zilei". 
Mai mult, avocatul Pavelescu a afirmat ca se simte in pericol si pentru simplul fapt ca a facut comentarii politice despre aceste anchete. 
In replica, Blanculescu a declarat ca  solicita protectie pentru Pavelescu: "Am sa fac o solicitare oficiala, ca autoritatea statului sa ia cunostinta de faptul ca avocatul Aurelian Pavelescu este amenintat de catre anumite grupuri de interese si, in baza a programului de protectie a martorului, solicit protectie personala pentru avocatul Pavelescu".

Ondine Ghergut - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Intalnire la Joy's

Mircea Cartarescu a purtat discutii la cafeneaua literaraSambata trecuta, ca urmare a derularii unor programe prevazute in calendarul de activitati al Centrului Cultural Judetean Arad, scriitorul Mircea Cartarescu, poeta Ioana Nicolae si directorul Institutului Polonez s-au aflat la cafeneaua literara Joy's unde, pe parcurs de cateva ore, ca intr-un cenaclu, s-au purtat discutii si s-a lecturat.
Mircea Cartarescu a citit doua proze (doua scurte povestiri, intr-o modalitate noua de scriere - proza frivola - cum a numit-o chiar autorul) si Ioana Nicolae poezie.
A fost lansata, cu aceasta ocazie o noua revita literara ,"ca si cum", revista supravegheata de Celebrul animal.
Celebrul animal fiind Lazurca, Leac, Maduta, Neamtu si Postaveanu.
Intalnirea a avut ca moderator pe Marius Lazurca, directorul Centrului Cultural Judetean Arad.
Mircea Mihaies, un vechi admirator a lui Cartarescu, a afirmat ca in prezent Mircea nu mai scrie ca in anii optzecci, o poezie in proza greu traductibila. Este o voce care se asuma in totalitate. Mircea este un autist si s-a explicat comparandu-l pe scriitor cu o cutie de rezonanta a lucrurilor care nu exista in realitate.
Poezia Ioanei Nicolae a fost bine receptata dar povestirile lui Cartarescu, pline de haz, au cucerit cu totul asistenta (cafeneaua era arhiplina) la care se adauga carisma si priza ce o are la public autorul.
Mircea Cartarescu a facut si confesiuni : nu este un om de revista (publica rar in reviste si la insistenta prietenilor), este un om de cenaclu, ii place sa citeasca in public.
Catalin Lazurca a prezentat un fel de program al revistei lansate iar Florin Maduta a sustinut ca prin aceasta revista se va face o literatura care nu e tragica !?
Dupa obisnuitele autografe intalnirea a luat sfarsit.
Oaspetii plecau, chiar in aceeasi zi, la Bucuresti cu avionul.

C-tin Butunoi - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]