Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 17 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Expo Arad va intra in Uniunea Europeana a... targurilor

Presedintele CCIA - Nicolae Bacanu anunta ca Expo Arad a fost primit in CENTREXUna dintre ideile pentru care Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad s-a "batut" ani de zile a fost aceea de a avea un spatiu expozitional propriu. 
"A organiza targuri in sali de sport este o cumplita improvizatie" era una din vorbele, pe care presedintele Camerei aradene, Nicolae Bacanu, le spunea de fiecare data cand avea ocazia. Cuvintele n-au ramas fara acoperire si, in 2002 Complexul Expo Arad International a devenit realitate. Din acest punct de vedere, am luat-o inaintea altora cu pretentii, Aradul fiind al doilea municipiu din tara, dupa Bucuresti, cu o hala expozitionala proprie.
"Mai sunt multe de facut, nu numai a doua hala. Suntem constienti de acest lucru, insa incercam sa adaugam de la an la an cate ceva"
, a adaugat Bacanu.
Un complex expozitional trebuie folosit la maxim. Sigur, orice organizator ar dori ca hala sa sa fie ocupata 365 de zile pe an. Asta ar fi ipoteza ideala.
Ce se poate face in decursul unui sezon expozitional este o frecventa cat mai mare a manifestarilor si o afluenta, din ambele puncte de vedere, pe masura. 
Dar pentru a fi atractiv, un targ trebuie sa castige prestigiu, sa fie cunoscut. Ca lucrurile sa se si intample este necesar sa fii intr-un circuit. 
Cei de la C. C. I. A cunosc acest amanunt. In consecinta, o delegatie a participat, recent, la Brno (Cehia) la Forumul Organizatorilor de targuri din Europa Centrala si de Est. 
Paralel cu acest eveniment s-a desfasurat instruirea cu tematica "Educatia targurilor". Aici, 60 de participanti din 11 tari au discutat cu privire la o viitoare colaborare in domeniul targurilor si expozitiilor. 
Cu aceasta ocazie, Complexul Expo Arad International a fost primit ca membru cu drepturi depline in cadrul CENTREX. 
Asociatia a fost infiintata in 1997, la initiativa liderilor unor organizatori de targuri din Centrul si Estul Europei. 
Scopul acesteia este de a asigura transparenta si posibilitatea de comparare a datelor statistice ale organizatorilor de targuri si expozitii. 
Printre membrii fondatori se numara: Hungexpo Budapesta, INCHEBA Praga, Poznan International Fair, Kamaraexpo Szeged. 
"Cehia, Polonia si Ungaria vor fi de la 1 mai, tari membre ale Uniunii Europene. Prin analogie, si Expo Arad International va intra in U.E. Pentru noi este o provocare, mai ales ca activitatea noastra va fi evaluata conform standardelor europene", a spus Nicolae Grosan, directorul Expo Arad International.
La sfarsitul lunii mai, CENTREX va edita un catalog al targurilor care va circula prin toate tarile Uniunii Europene.
Fara a exagera, se poate spune ca Expo Arad International va intra in Uniunea Europeana. Cel putin a targurilor.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Poluarea Muresului este sanctionata de prefectul Aradului

Muresul va fi controlat de Garda de Mediu - Virtual Arad News (c)2004Directorii vor scoate bani din buzunarele proprii
Reprezentantul guvernului in judetul Arad, Dan Vasile Ungureanu, este hotarat sa curete, prin Garda de Mediu, albia raului Mures, extrem de poluata in ultima vreme. 
Acesta a declarat ca va cere trimiterea unor echipe de control, care sa amendeze vinovatii pentru halul in care se prezinta malurile Muresului.
"Reprezentantii Garzii de Mediu vor sanctiona institutiile care aveau datoria sa administreze acea zona, dupa care vor monitoriza felul in care au reactionat companiile vizate si modul de operare pentru inlaturarea rezidurilor", a spus Ungureanu. 
Acesta a aratat ca, in cazul institutiilor de stat, conducerea respectivei structuri nu va fi exonerata de plata amenzilor dispuse, bugetul public nefiind afectat de asemenea sanctiuni. 
"Curtea de Conturi va urmari recuperarea amenzilor de la directorii institutiilor vinovate", a punctat prefectul Dan Vasile Ungureanu. 
In cartierul aradean Micalaca, mizeriile depozitate pe malul Muresului au acaparat de mult orice spatiu verde. 
Rampele de gunoi ilegale infloresc pe zi ce trece, fara ca vreo oficialitate locala sa fi luat pozitie pana acum. 
Reactia prefectului Ungureanu este astfel cu atat mai salutara, ea fiind o consecinta a aplicarii programului national "Romania curata".

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Facilitatile oferite de Zona Libera se mentin !

In Zona Libera dezvoltarea continuaAdministratia Zonei Libere raspunde intepaturilor politice
Declaratiile venite in ultima perioada, mai ales pe linie politica, despre facilitatile oferite de Zona Libera, precum si de perspectivele acesteia, au provocat, ieri, organizarea unei conferinte de presa la sediul Administratiei Zonei Libere Curtici-Arad.
"Trebuie sa starpim aceste pareri neautorizate! S-a atentat la investitiile tarii, ale Aradului, la prosperitatea orasului nostru. Nu numai ca se mentin aceste facilitati, dar avem certitudinea ca termenul de acordare a acestora se va prelungi", spune directorul Mircea Pavel.
Control ministerial
Pentru a-si sustine afirmatia, directorul AZL a mentionat ca in toate Zonele Libere din tara se deruleaza, in prezent, un control al reprezentantilor Ministerului Finantelor. 
Tuturor agentilor economici care-si desfasoara activitatea aici li se va verifica valoarea investitiilor, cuantumul scutirilor, scopul fiind, potrivit spuselor lui Mircea Pavel, prelungirea perioadei de acordare a facilitatilor.
Perspective
In prezent, pe cele doua platforme alei Zonei Libere, isi desfasoara activitatea 95 de firme, care au realizat investitii de peste 65 de milioane de dolari si au creat peste 3000 de noi locuri de munca. Pana la finele anului, conducerea estimeaza sa se depaseasca numarul de 4000 de oameni angajati aici.
Profitul inregistrat anul trecut de Administratia Zonei Libere se ridica la 9 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 34 de miliarde lei.
Facilitatile se inmultesc?
Cele mai importante facilitati oferite de Zona Libera sunt: mentinerea impozitului pe profit la un nivel de 5% (in timp ce in afara zonei libere este de 25%), posibilitatea deducerii investitiilor efectuate in proportie de la pana la 40% si scutirea de plata garantiilor vamale pentru marfurile introduse in zona. (Pentru un TIR cu tigari, garantiile se ridica la 2 milioane de dolari). 
Odata cu trecerea in subordinea Consiliului judetean, se asteapta ca si terenurile (in prezent concesionate sau inchiriate) sa poata fi vandute investitorilor. Mai mult, toate tranzactiile incheiate de AZL se fac in dolari, nu euro "pentru a veni in sprijinul investitorilor", spune Mircea Pavel.

Simona Mazare - Observator

  • Electrocutat la 27 de mii de volti

Victima accidentului de electrocutare a fost ridicata de serviciul de ambulantaCa prin minune,acesta nu a decedat pe loc
Echipa de descarcerare din cadrul grupului de pompieri "Vasile Goldis" al judetului Arad, a fost solicitata sa intervina in cursul diminetii de ieri, la ora 9.00, pe Calea 6 Vanatori, pentru a salva o persoana care a suferit un accident prin electrocutare.
La locul incidentului s-a deplasat si un echipaj al ambulantei, pentru a putea da primul ajutor ranitului. Victima se afla pe acoperisul unui vagon cu motorina si era in stare de soc.
"Am vazut cand a luat foc si a explodat. Am crezut ca au trimis vreo bomba peste noi, asa de mari erau flacarile", a declarat Maria Videscu, care a fost martor al incidentului. Farkas Tiberiu, in varsta de 32 de ani, era angajat al firmei S.C. Security International S.R.L. Oradea, si se ocupa de paza motorinei care se afla in respectivul vagon, existand un contract cu o firma de distributie de carburanti pentru paza vagonului. Impreuna cu un coleg de-al sau, au incercat sa verifice plumbii de la acel vagon, insa nu s-a asigurat si a uitat pur si simplu ca vagonul se afla sub tensiune de 27 de mii de volti si a fost electrocutat.
"Au fost sa verifice plumbii de la vagon, s-au urcat pe o scara si unul dintre ei a fost prins de curent. Oricum nu asa se verifica plumbii, atunci cand vagonul este sub tensiune", a declarat Simion Holt, martor al intamplarii.
"Barbatul a fost imprudent si cu toate ca, la plecare, i s-a facut instructajul de protectie a muncii, acesta s-a urcat pe vagon cand inca se afla sub tensiune", a declarat Inspector Principal Romulus Balc, din cadrul Politiei transporturi Feroviare.
Atunci cand Tibor a fost cuprins de flacari, colegul sau a avut inspiratia si a aruncat pe el o haina, pentru a nu-i fi provocate arsuri si mai grave. Echipajul de descarcerare, a reusit sa-l coboare cu ajutorul unor franghii, iar mai apoi barbatul a fost transportat de urgenta la Spitalul Clinic Judetean Arad, unde medicii i-au acordat ingrijirile medicale de care avea nevoie.
Diagnosticul insa este unul sumbru, barbatul suferind arsuri de gradul III pe 80 % din suprafata corpului, sansele sale de supravietuire fiind extrem de reduse.
"Cercetarile vor fi preluate de procuratura si de catre directia muncii si urmeaza sa se ia legatura cu firma la care agentul era angajat" a conchis Romulus Balc. 

Flavius Puha - Agenda zilei

  • Locurile de munca pentru rromi, o problema spinoasa

Santana se confrunta cu criza de locuri de munca pentru rromiLa Santana, locurile de munca pentru rromi, care alcatuiesc 27% din populatia comunei, ramane un subiect fierbinte.
Reprezentantii etniei sustin ca administratorii unitatilor economice din comuna refuza sa angajeze rromi, desi legea nu permite nici un fel de discriminari.
"Faptul ca nu exista locuri de munca pentru rromi ramane o problema cu care trebuie sa ne confruntam", a declarat Marius Boaru, viceprimarul comunei. Desi anul trecut se vorbea despre posibilitatea creerii unor locuri de munca, totul a ramas la stadiu de proiect. In momentul de fata, la Primarie sunt depuse un numar de 400 de dosare pentru obtinerea venitului minim garantat. Este arhicunoscut ca majoritatea rromilor prefera sa stea acasa si sa primeasca ajutor social decat sa se angajeze. Cu toate acestea exista si exceptii.
"Sunt rromi care au prestat diverse meserii si au recomandari bune de la fostele locuri de munca, dar din pacate nu-si gasesc prea usor un serviciu. Conform statisticilor, in comuna locuiesc 2.000 de rromi, dar noi estimam ca numarul real al acestora este de aproximativ 3.000. Speram ca acum, dupa ce vom concesiona sau vinde o serie de terenuri vor veni si la noi investitorii, care bineinteles vor cauta oameni", sustine Boaru.
In aceasi ordine de idei trebuie spus ca autoritatile locale incearca sa organizeze tot felul de cursuri de formare profesionala, dar nu prea sunt doritori. "Asteptam sa se inscrie persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. Cursurile sunt organizate in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si costa intre 60 si 120 de Euro", spune viceprimarul.
Localnicii ar avea astfel posibilitatea sa invete o serie de meserii (n.r.- zidarie, tamplarie, gradinarit), dar preturile destul de ridicate ar putea constitui o problema. In aceste conditii, edilii s-au adresat Prefecturii pentru identificarea unor surse de finantare.
"Am cerut sprijinul domnului Raducanu, consilier al prefectului pe probleme de rromi, pentru ca membrii etniei sa poata face aceste cursuri fara sa plateasca nimic", a incheiat Marius Boaru.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]