Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 17 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Partidele risca amenzi pentru afisajul ilegal

Asociatia Pro Democratia verifica corectitudinea afiselorCele mai multe dintre partidele politice nu respecta legislatia in ceea ce priveste afisajul electoral. 
Asociatia Pro Democratia, asa cum a promis, a lipit pe toate afisele ilegale bannere pe care scrie "afis ilegal"
In cartierul Aurel Vlaicu PUR si PNL au lipit cu preponderenta afise ilegale. 
In zona Intim campioni sunt tot cei de la PUR si PNL, iar in Micalaca sunt fruntasi PNTCD, PD si PRM. 
Pesedistii au fost luati in vizor din cauza unor afise lipite la Fortuna, cu ocazia lansarii candidaturii lui Dorel Popa la primarie. 
"In urma actiunii noastre Politia ar trebui sa fie mai vigilenta si sa aplice amenzi. Fata de anul 2000 afisajul ilegal este mai ponderat, dar el tot exista si acest lucru este suparator", spune Adrian Tamas, presedintele asociatiei. 
Sirul ilegalitatilor din partea partidelor continua si la alte capitole. 
Cinci partide nu au pus pe afise, autocolante si alte materiale de campanie firma care le-a tiparit. 
In opinia lui Tamas, Curtea de Conturi ar trebui sa se autosesizeze, amenzile care se aplica in acest caz fiind de la 30 milioane pana la 300 milioane.
Afisajul legal nu ofera siguranta imprimatelor
Panourile amplasate de primarie pentru afisajul electoral se dovedesc a fi destul de ineficiente, in ceea ce priveste siguranta afiselor. 
Desi sunt pazite de gardienii publici, jandarmi si politisti, deseori afisele nu raman intacte. 
Sorin Codos, seful Corpului Gardienilor Publici, ne-a spus ieri ca la cele 10 panouri la care unitatea asigura paza non-stop, au fost surprinse patru persoane majore si doi copii in timp ce desenau mustati sau incercau sa rupa afise. 
Mai mult, si ploaia distruge unele imprimate. Primaria a fost anuntata de fiecare data cand vreunul dintre afise a fost deteriorat, pentru ca nu intra in atributiile gardienilor sa anunte fiecare partid in parte.

Simona Mazare & Bogdana Popescu - Observator

  • Zeci de masini parcate ilegal, ridicate de politie

Masinile parcate ilegal au fost ridicate de politieDesi la nivelul Consiliului Local nu s-a aprobat, inca, un nou Regulament de parcare pe raza municipiului, soferii nu au scapat de sub control. Zeci de masini parcate ilegal sunt ridicate de Parktronic, la solicitarea Politiei, in baza procesului verbal intocmit de organul de ordine la fata locului. 
In baza unui protocol cu Politia, singura societate din oras care dispune de un utilaj specializat pentru ridicarea masinilor face zilnic "plimbari" pe strazi pentru a identifica masinile parcate ilegal. 
O mare agitatie s-a produs la sfarsit de saptamana, pe Calea Aurel Vlaicu. In statia de autobuz de la UTA erau parcate nu mai putin de patru masini. 
La doua dintre ele, soferii au fost surprinsi in autoturism. Unul dintre ei, care parcase la limita statiei de autobuz, a reusit sa plece la timp. Al doilea s-a ales doar cu amenda pentru parcare ilegala. 
Cat despre autoturismele care ocupau zona destinata autobuzelor, ele au fost ridicate, urmand ca soferii sa plateasca atat taxa de ridicare, cat si amenda pentru parcare ilegala.

Simona Mazare - Observator

  • La Arad, autoritatile statului colaboreaza cu CSC

Profesorul universitar doctor Aurel Ardelean detine si functia de comisar sef al CSCComisariatul pentru Societatea Civila (CSC) Arad a avut un prim contact cu autoritatile locale din Lipova si din alte localitati din judetul Arad, in scopul intaririi colaborarii dintre societatea civila si institutiile statului. 
Astfel, in cadrul acordului de colaborare, si-au exprimat adeziunea la obiectivele CSC Petru Gherman, primarul Lipovei, judecatorul Emilian Popescu, presedintele Judecatoriei Lipova, Ioan Fratila, primarul localitatii Savarsin si Gheorghe Alexa din cadrul Corpului de Control al Finantelor Publice Arad, etc. 
CSC s-a infiintat anul trecut in Bucuresti si are filiale in 18 orase, printre care si in Timisoara. 
Principalul obiectiv al CSC este ca sa devina un mediator intre societatea civila, institutiile statului si forurile internationale si are ca scop unirea societatii romanesti in vederea apararii drepturilor omului. 
In cadrul CSC, functioneaza "Directia de Monitorizare a Abuzurilor, Combaterea Infractionalitatii si Implementarea Relatiilor cu UE si NATO". 
Scopul directiei este demascarea coruptiei si lupta pentru inlaturarea abuzurilor si respectarii drepturilor omului. 
In Timisoara, comisar sef al CSC este Teodor Ratiu, iar, in Arad, comisar sef al CSC este profesor universitar doctor Aurel Ardelean. 

Gh. Miron - Ziua de Vest

  • Fotbal - Divizia B Remiza care duce in prima divizie  - FC UTA - Jiul Petrosani 0- 0

Inceputul meciului UTA - JiulStadion UTA. Timp frumos. Teren bun. 
Spectatori: 2.500. Suturi la poarta: 6-7. Suturi pe poarta: 1-3. Cornere: 5-3.
Formatii - FC UTA: Marne-Romanu, Demian, Rusu, Costache-Radoi (min. 46 - Petrut), Szillyer, Varga, Chitescu-Stefeliga (min. 73 - Palincas), Apostu (min. 90 - Vulpe).Antrenor: Ilie Stan. 
Jiul Petrosani: Hotoboc-Serban, C. Mihai (min. 5 - Irina), Oprea-Buhus, Calin (min. 60 - Voicu), Boroncoi (min. 55 - Militaru), Paclisan, Ciocoi-Apetrei, Badoiu. Antrenor: Ionut Popa.
Au arbitrat bine: Sebastian Coltescu (Craiova) - centru; Florin Hancu (Brasov) si Octavian Sovre (Oradea) - asistenti. 
Observator FRF: Petre Mehedintu (Timisoara).
Cartonase galbene: Szillyer, Romanu, Stefeliga, Petrut, Varga, respectiv Serban, Irina.Cartonas rosu: Szillyer min. 67 (FC UTA)

Caractere, daruire, dar putin fotbal, in "meciul meciurilor" acestui campionat de Divizia B, seria a III-a. 
Chiar daca noi, ca aradeni, ne-am fi dorit ca UTA sa fie echipa bucuroasa la finele derby-ului cu Jiul Petrosani, lucrurile au stat intocmai pe dos, "alb-rosii" fiind doar cei care au decis gruparea ce din toamna va da piept cu Steaua, Dinamo si celelalte forte ale primului esalon. 
Proverbul: "La pomul laudat sa nu te duci cu sacul" s-a mulat pe "filmul" intalnirii. 
La cata cerneala a curs si ce sume de bani s-au vehiculat inaintea disputei, ne asteptam la un altfel de fotbal. 
A trebuit, pana la urma, sa ne multumim cu angajamentul total al jucatorilor si... cam atat. 
Multe greseli (ne) fortate, in flagranta antiteza cu numarul ocaziilor de poarta.
UTA, dirijata de Ilie Stan din tribuna s-a inchis bine, a contra-atacat - mai ales in prima repriza - periculos, dar parca a avut un respect excesiv fata de lider. 
Un lider care nu ne-a impresionat. Cel putin pe aradeni nu i-a convins ca merita promovarea. Poate fi invocat si faptul ca "minerii" s-au multumit cu aceasta remiza, care le netezeste drumul spre "A", dar, totusi, la capitolul prestatie au ramas corigenti.
Meciul UTA - Jiul s-a incheiat la egalitate Perioada de tatonare s-a prelungit mult, lupta de la centrul terenului fiind singurul lucru demn de consemnat in prima jumatate a reprizei. 
Usor-usor, oaspetii imping jocul in suprafata de pedeapsa a aradenilor si in min. 24, Apetrei suteaza in blocaj, dupa ce "crosetase" doi aparatori. Replica gazdelor este posibila datorita unei degajari gresite a portarului Hotoboc, dar Stefeliga se sperie de oportunitatea ivita si scoate doar un corner. 
Ultima faza notabila a primei parti se petrece in min. 38, cand Marne scoate greu de la vinclu, "capul" lui Paclisan, nemarcat la 10 m de poarta.
Pauza.
Mai bine de 20 de minute asteptam si dupa odihna pentru a (re) deschide carnetelul cu insemnari. 
Si, prima data o facem, pentru o eliminare justa. Cu un "galben" incasat in debutul partidei, Szillyer nu s-a potolit si dupa o interventie tare, necugetata si inutila comisa la centrul terenului, este trimis la dusuri de "centralul" Coltescu. 
Imediat in faza urmatoare, Marne blocheaza curajos la picioarele lui Apetrei. 
Chiar si-n zece oameni, UTA nu renunta la "contre" si in min. 74, Varga trimite cu capul o centrare buna a lui Apostu, putin peste. 
O data cu scurgerea timpului, oaspetii au presat tot mai insistent, fara insa a-si crea ocazii clare de gol. 
Nici cele cinci minute de prelungiri nu mai aduc nimic nou, iar fluierul de final gaseste doua echipe fericite. 
UTA face turul stadionului in aplauzele spectatorilor, care au apreciat devotamentul baietilor, in vreme ce, Ionut Popa da mana cu fiecare jucator petrosenean, multumit de acest punct, care reprezinta "certificatul de promovare" in Divizia A. 
Pentru ca ne este greu sa credem ca "minerii" se (mai) pot impiedica la Campia Turzii, ori, acasa, cu Gaz Metan.

Daniel Scridon - Adevarul

  • Planificarea familiala ajunge si la tara

Cabinetele de planificare familiala functioneaza si la taraIn ultimii ani, din ce in ce mai multi romani apeleaza la serviciile de planificare familiala.
Statisticile arata ca, daca in 2002  doar 53.000 de cupluri se protejau prin utilizarea metodelor contraceptive moderne, anul trecut numarul acestora a crescut la 150 000. In acest an, Ministerul Sanatatii a venit in ajutorul  acestora printr-un program in valoare de 35 miliarde de lei care are in vedere cresterea accesului populatiei la serviciile de planificare familiala in asistenta primara.
Educatie pentru populatia din mediul rural
Informatia cu privire la planificarea familiala ajunge mult mai greu la persoanele care traiesc in mediul rural. 
Pe de o parte, este de vina mentalitatea, iar pe de alta parte lipsa de informatie. 
Chiar daca subiectul, planificare familiala este considerat inca tabu, Ministerul Sanatatii incearca sa faca tot posibilul ca populatia din aceste zone sa constientizeze importanta planificarii familiale. 
Toate femeile care traiesc in mediul rural, elevele, studentele, somerele, femeile fara venituri sau cele care efectueaza avort la cerere intr-o unitate sanitara au acum posibilitatea sa se adreseze celor 2.300 medici de familie, care fac parte din program, pentru a invata ce inseamna metodele contraceptive si cum poti evita un avort prin folosirea acestora, precum si ce inseamna o sarcina nedorita in viata unui cuplu si cum poate fi prevenita aceasta.
Prezervative si contraceptive gratuite
Medicii de familie si asistentele lor, care au fost si ei in prealabil instruiti pentru a furniza aceste servicii de planificare familiala, au in cabinetele lor milioane de prezervative si contraceptive pe care au inceput deja sa le distribuie tuturor celor care li se adreseaza. 
Scopul ministerului este de a scadea avorturile si, implicit, numarul de copii abandonati printr-o metoda care sa nu necesite costuri foarte mari. 
Si aceasta metoda este planificarea familiala. Acest program a fost lansat in mediul rural, 80% dintre medicii de familie care il implementeaza au cabinetele la sate, pentru ca femeile care traiesc aici au un acces mai redus la informatiile privind metodele contraceptive. 
Ministerul Sanatatii va pune in acest an un accent pe informarea populatiei in ceea ce priveste importanta serviciilor de planificare familiala si felul in care pot fi ele utilizate astfel incat sa duca la imbunatatirea vietii cuplurilor. 
In Romania in anul 2003 au fost inregistrate cu 9 % mai putine avorturi decat in 2002, un rol important il are si implementarea cu succes a programului national de ocrotire a mamei si copilului, initiat in 2001 de catre Ministerul Sanatatii. 

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]