Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 17 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Urat!

Miron Cozma a fost eliberat prin decret prezidentialIon Iliescu si-a incheiat cariera prezidentiala asa cum a inceput-o: urat! 
Gratierea lui Miron Cozma, minerul care a facut pace sociala cu maciuca, inchide un arc de cerc deschis in perioada 1990-1991. 
Ion Iliescu si-a dat arama pe fata: batranul activist nu s-a schimbat in ultimii patru ani, doar conjunctura politica a fost alta. 
Numai asa se explica faptul ca un mandat decent, incununat cu importante succese diplomatice care au apropiat tara de NATO si UE s-a putut incheia cu un omagiu adus celui care ne-a aratat cat de greu se stinge spiritul totalitar si cat e de greu sa construiesti o democratie.
Maniera in care a lucrat administratia prezidentiala este perfida. 
Gratierea a venit in ultimele zile ale mandatului, dar si intr-o perioada de efervescenta politica, pentru a se pierde cat mai repede in noianul de evenimente.
Miron Cozma este chiar ultima persoana care merita clementa sefului statului, a carui principala atributie este tocmai cea de garant al statului de drept.
Minerul Cozma a batut, a distrus, a recidivat, nu si-a recunoscut vina. 
A atacat institutiile fundamentale ale statului, a pus in pericol ordinea democratica din Romania. 
Gestul lui Ion Iliescu poate avea o singura explicatie: vinovatia.
Presedintele a simtit nevoia unui gest reparatoriu fata de bastonul pe care s-a sprijinit in momentul in care si-a construit influenta fantastica, eliminandu-si toti adversarii si stopand orice initiativa de reforma care ii punea in pericol reteaua de relatii. 
De acum, e oficial: Ion Iliescu a chemat minerii la Bucuresti sa rastoarne guvernul lui Petre Roman si asa s-a nascut un monstru. 
Paranoia minereasca si-a trait ultimele clipe cu putini ani in urma, dupa ce a plutit ca un spectru urat asupra democratiei romane aproape un deceniu.
Iliescu a gresit – moral, nu poti sa iti faci singur dreptate. 
Din moment ce omul de stat care a dominat politica anilor 90` nu a lasat institutiile, justitia sa faca dreptate, nu trebuia sa faca acest gest care sa ii permita sa plece cu constiinta impacata. 
Daca ar fi fost un om politic cu adevarat mare, Ion Iliescu ar fi acceptat judecata istoriei.

Flavius Ghender - Observator

  • Atentie la marfurile specifice sarbatorilor!: Comerciantii vand la gramada produse de proasta calitate

Inspectorul sef al OJPC Arad - Gheorghe Iancu avertizeazaComerciantii de produse specifice sarbatorilor de iarna au fost controlati de catre inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (O.J.P.C.) Arad, in cadrul unei actiuni desfasurate conform programului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. 
Au fost vizati aproximativ 20 de agenti economici care vand astfel de marfuri in piete sau unitati comerciale din municipiu si din judet...
Marfuri fara elemente de identificare si caracterizare
Nereguli destul de grave au fost depistate atat la comerciantii din municipiu, cat si la cei din judet. 
La unitatile comerciale P.F. Cretu Nicolae Arad, P.F. Cotoc Silvia Adela Arad si P.F. Den Company Arad nu erau afisate denumirea firmei si programul de functionare. 
La S.C. Edvin & Ovi S.R.L. Arad si S.C. Alfa Plus S.R.L. Arad au fost gasite expuse spre comercializare becuri luminoase pentru decor aduse din import care nu erau insotite de elemente de caracterizare si identificare referitoare la denumirea produsului sau a importatorului sau adresa acestuia, nu erau specificate principalele caracteristici calitative (numarul de becuri si puterea acestora). 
Cele mai grave nereguli au fost depistate la S.C. Madeline Import Export S.R.L. Gurahont si S.C. Cisib S.R.L. Arad, unde produsele erau comercializate fara informatii referitoare la riscurile posibile si modul de utilizare. 
"Aceste produse fara informatii privitoare la riscuri sunt periculoase pentru ca pot duce la electrocutari sau incendii. De aceea, rugam consumatorii sa fie foarte atenti la ceea ce achizitioneaza", spune Gheorghe Iancu - inspectorul sef al O.J.P.C. Arad.
Interesant de punctat este faptul ca nici un agent economic dintre cei 20 verificati nu eliberau certificate de garantie la instalatiile luminoase pentru decor, iar in cazul in care se defecteaza nu pot fi schimbate sau reparate de catre firma nu se stie care.
Unele daruri de Craciun pot fi periculoase pentru copiiSanctiuni drastice
In timpul acestor controale au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de aproximativ 40 de milioane de lei. 
"Mai mult decat atat, au fost oprite temporar de la comercializare produse care prezentau riscuri de accidentare sau elemente incomplete de identificare in valoare totala de 31 de milioane de lei", ne-a mai informat Gheorghe Iancu.
Prin urmare, aradenii ar trebui sa fie foarte atenti la produsele pe care le cumpara. 
Din cauza unor marfuri de proasta calitate si periculoase, in loc sa-si petreaca sarbatorile linistiti, ar putea sa se confrunte cu fel de fel de probleme. In cel mai fericit caz, aceste produse, daca sunt cumparate la repezeala si fara a tine cont daca indeplinesc conditiile prevazute de lege ar putea sa nu functioneze, iar cel care le-a achizitionat sa ramana si fara bani si fara aranjamente de sarbatori. 
Dar daca din nefericire se intampla o nenorocire vina si-o impart in egala masura comerciantii din piete, ahtiati dupa castig, dar si parintii inconstienti, care fie nu au bani, fie se zgarcesc, cumparand un lucru ieftin si de proasta calitate.

Nadia Bodran - Adevarul

  • A 5-a editie a expozitiei de numismatica si filatelie

Expozitie de obiecte vechi si numismatica la AradO expozitie de numismatica, filatelie si obiecte de arta a avut loc la sfarsitul saptamanii la ARAD! 
Peste 60 de colectionari din tara si strainatate au participat la cea de-a 5 a editie a expozitiei. 
Si de aceasta data, printre cele mai valoroase exponate, care costa pana la cateva mii de EURO, s-au numarat ceasuri, pendule, sabii de Toledo si vase de argint! 
Expozitia a avut loc intr-unul din restaurantele aradene si la care au participat colectionari din 8 tari. 
Chiar daca cei mai multi vizitatori s-au multumit sa priveasca si sa admire exponatele, pasionatii au folosit ocazia pentru a-si imbogati colectiile. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Expozitia fotoclubului aradean - Artisti de piatra, lumina, picatura de roua si...esenta vietii

La Muzeul judetean a fost descchis "Salonul de iarna" a fotoclubului aradeanComplexul Muzeal Arad a organizat, la inceput de decembrie - Expozitia "Salonul de iarna" organizata de fotoclubul aradean. 
Ca sa poti spune cateva cuvinte despre aceasta expozitie-eveniment, trebuie sa stii cate ceva despre acei oameni nevazuti, care prind pe pelicula clipe de viata. 
Inainte de toate, trebuie adaugat meritul incontestabil al celor care au fondat cu multi ani in urma fotoclubul aradean: oameni pasionati care au descoperit frumusetea clipei insignifiante in trecerea ei. 
Presedintele clubului foto, artistul fotograf Nelu Scripciuc – a avut rabdarea, curajul si inspiratia revigorarii clubului. 
Rezultatul seriozitatii acestei activitati a dat roade nebanuite, dovada expozitia de fotografie in care au expus zece dintre cei mai buni fotografi ai clubului, fiind prezenti cu un  numar de 50 de lucrari.
Wilhelm Gombos – expert al asfintitului; un peisaj in care amurgul curge, pur si simplu intr-o continua risipire de arse lumini; portretul de femeie in lumina de jar scoate in evidenta obrazul copt, privirea fierbinte, elemente certe ale dorintei neimplinite, crescande, in amurg. 
"Libertate" – reprezinta silueta unui avion rasucindu-se in violenta unor nori albastrui-negri. Fotograful a urcat pana spre piscuri – o lucrare in care crestele ultime ale unui lant muntos sunt prinse in ceata si fum noros, piatra si tarie cereasca.
Sorin Rechitan – bate la portile profesionalismului; lucrari ca "Oracol", "Basm" – un peisaj de o rara gingasie si frumusete – case de munte, fanete si toporasi risipiti, prospetime de primavara aproape palpabila. 
Lucrarea "Nastratin" –  prezenta unui Hogea sugubat si istet care nu poate fi pacalit si dat la intors.
Filip Rotaru – "Zi geroasa", fotografie iesita din tipar, zgribulind privitorul: malul Muresului prins intr-o seara de iarna geroasa, straluminata de perdele  invizibile de fulgi. 
Bancile albastre, singuratice, prinse intr-un pospai de alb geros – readuc imaginea melancoliei de iarna.
Ramone Ziegler, aflata la inceput de drum…fotografic aduce doua subicete interesante si sensibile: "Prima zi…", o vitea cu "prunca vitelusa" in prima zi de viata alaturi de mama ei. 
Se surprinde linistea, cumintenia, resemnarea in fata sortii. "Fereastra" - deschide privitorului imaginea naturii dezlantuite in verdeata si albastru ceresc.
Dan Rusu – un fotograf al imaginii "matematice", a liniei exacte in care culorile stiu, ca-ntr-un mozaic subtil – sa se aseze la locul ei. Reprezentative sunt "Laguna" si "Oland".
Matei Kurucz – un artist consacrat al imaginii nudului, surprinde prin tematica cu adanc substrat, alaturi de tonurile inchise, abisale ale trunchiurilor de copaci din lucrarea "Intre copaci". 
In spatiul dintre doua trunchiuri deparate unul de celalalt se inalta, tacuta si semeata, turla subtire a unei biserici. 
Atat, pentru a spune totul. Foarte reusita este si fotografia intitulata "Cu pofta" – in care un barbat musca cu pofta dintr-un pormb fiert. 
Una din exponatele de la expozitia fotoclubului aradean O nota de deosebita maiestrie si intelegere a naturii se observa in lucrarile "Dupa ploaie" – o simpla frunza enorma, lunguiata, de un verde – smarald peste care picaturile stralucitoare de apa formeaza perle greu de imaginat de ochiul profan. 
Lucrarea number one se numeste "Gingasie" – palarioare stravezii de ciupercute, fotografiate de la "inaltimea" piciorusului, ciuperci urcatoare, catarate pe un muschi al vreunui trunchi de copac.
Alin Totorean- fotograf indreptat spre lumea aspra si exotica a Mongoliei: "Oyuna" – o fetita mongola in lumina aspra a unui asfintit sau imaginea simpla a unei iurte.
Frederic Barabas – surprinde toamna cu mai multe lucrari, printre care cea mai reusita este "Semne de toamna" – o frunza galbena, usor pervertita spre rugina – amprentata in noroiul greu, spumos al unei curande ploi. Iata expresia melancoliei tragice, bacoviene.
Mircea Boran – este autorul, poate, a celui mai frumos tablou: "Personaj de basm" – clipa de liniste a unui cerb alb intr-un peisaj simplu, in care imaginea fragilitatii si nevinovatiei taie respiratia.
Nelu Scripciuc - artist al imaginii pe care o vrea si o continua spre desavarsire si dincolo de ea. 
Acest "dincolo" defineste lucrarile expuse, prezentate intr-o maniera anti-Scripciuc: "Furtuna" – scena shakespeariana de imagine glisata, inviforata la propriu (ce tehnica!); "Izvorul vietii" – o simpla tasnitoare din care apa e prinsa in energia-i secreta; 
"Fantezie" –  lucrare splendida la "firul apei", un joc de imagini si culori la limita dintre perfid si superb, o aiurare vegetala, de fapt; 
"Miraj" – de neghicit: niste umbre liniare, calde, intunecate, taiate de o linie de lumina stravezie: trepte in semiobscur!... 
"Sfarsit" – lucrare laborioasa, cu timp lung de expunere. 
Imaginea vegetala, aeriana, transpusa in apa infiorata de vant, intr-o anumita lumina.
Iata cum se poate descoperi perfectiunea divina cu "porcaria moderna, digitala" – vorba criticului de arta, Dan Lazarescu. 
Cu alte cuvinte, o expozitie care face cinste locului in care se afla. 
Sau invers.

Felicia R. Gheorghe - Observator Plus

  • Florian Liber s-a pus sa cucereasca Canada

Artistul Florian Liber a deschis la Montreal o expozitie de picturiArtist aradean, cu succes peste ocean
"Craciun 2004: operele artistului plastic Florian Liber, avand ca tema femeia sofisticata a marilor metropole ale secolului XXI, plecand de la modelul Salomeei (fiica maleficei Irodiade, printesa Iudeii). Este continuarea istorica a controversatului simbol biblic in societatea urbana.
Asa ca putem spune ca aveti programata o intalnire cu o analiza de psihologie sociala, la cota vietii metropolitane actuale.
Aceasta expozitie prezinta creatiile care fac parte din colectia de arta Salome Metropolitaine"
- acestea sunt cateva dintre cuvintele cu ajutorul carora celebra Galerie Art et Culture din Montreal (Canada) invita publicul la expozitia artistului plastic aradean Florian Liber, deschisa in aceste zile. Vizitatorii vor descoperi un artist original, deschis lumii exterioare, ce si-a multiplicat experientele artistice. 
Student al Universitatii din Montreal, la Facultatea de Arte si Stiinte, Florian Liber este un artist de traditie europeana, care s-a format in domeniul artei contemporane de mari maestri la Milano si Lyon. 
Talentul sau inglobeaza atat pictura, cat si sculptura si fotografia. 
Operele sale artistice au fost expuse in Japonia, Italia, Franta, Canada, alaturi de opere ce poarta semnaturi celebre : Picasso, Miro, Appel, Riopelle.
Despre traseul parcurs de colectia sa "Salomeea Metropolitana", Florian Liber ne vorbeste in stilul sau cu totul aparte, inconfundabil: 
"Vesperal de 2004 - Levant de 2005. Turneul «Salomeei Metropolitane» Romania 2004 - Canada 2005 continua. 
Printre meandrele occidentului american alienat; mitul regenezei sau al Reciclarii americane este finantat de vanzarea de Prozac. 
Stiintele economice si marfa cumparata cu cartea de credit au devenit cultura dominanta a societatilor fara istorie. 
Publicitatea mass-mediatica in calitate de sindrom al insuficientei estetice a distrus sensul semioticii literare, al limbajului plastic. «Prostul satului» a evoluat intr-o masa de indivizi fara comunitate numita «occidental mediu fara identitate». 
Divinitatea este modelata si simulata stiintific de catre clasa dominanta. 
Metropolele americane fara metafora ca un spectacol fara autor sunt parabola ultima a unui univers creat de Kafka. 
Avea dreptate Blaga... destinul omului este creatia. 
Dar cine sa-l traduca sau sa-l promoveze stivuitor « de mare» ganditor roman? 
Istoria este facuta de trepadusi politici sau de un biet ministru cu inteligenta capilara. 
"Sarbatori Fericite!". 

M. Cerna - Agenda zilei

 

 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]