Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 18 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Fundatia Romano- Germana Oamenii invata sa castige altfel o paine

Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu initiaza somerii in prelucrarea lemnuluiCei din puscarie bat tastatura calculatorului
Dupa Revolutie, in vocabularul curent au aparut cuvinte noi, neutilizate pana in 1989. 
Printre acestea doar cateva: somaj, reduceri, cu teribile implicatii in randurile oamenilor, care de atunci au fost nevoiti sa infrunte o noua presiune, grija zilei de maine. 
In cascada, termenii amintiti mai sus au adus un alt grup de cuvinte: reconversie profesionala, plati compensatorii. 
Cuvinte care in cele mai multe situatii au ramas doar la nivel de concept teoretic. 
Nu in toate cazurile, desigur. Insa exemplele negative predomina. Din pacate. 
Totusi, exista situatii in care se si face ceva pentru un om care a ramas fara un loc de munca sau, care pur si simplu mai vrea sa invete o meserie.
Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu ofera o sansa celor amintiti anterior. Totul a inceput cu peste un deceniu in urma cu invatarea meseriei de tamplar, pentru "proaspetii" someri. 
Multi dintre absolventi, mai ales cei din primele promotii, au ajuns sa traiasca pe propriile picioare, deschizandu-si o mica afacere. Bineinteles, in domeniul prelucrarii lemnului. 
Cu trecerea anilor, F. R. G. s-a orientat si spre alte meserii, solicitate pe piata fortei de munca din judetul Arad. 
Dotarile, specialistii care predau implica niste cheltuieli. "Principala noastra sursa de finantare este asigurata de catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad, diferenta fiind acoperita din surse proprii", spune ing. Adrian David, directorul F. R. G. Vladimirescu. 
Mentionam ca somerii beneficiaza de gratuitatea cursurilor, costurile acestora fiind acoperite de catre AJOFM Arad. 
Chiar si detinutii aradeni se familiarizeaza in informatica Pentru buna functionare a activitatilor curente, restul resurselor financiare sunt atrase din taxe de scolarizare, cantina si cazare, dar si din prestatii catre terti. Acestea sunt: uscarea materialului lemnos si ascutirea sculelor.
In ultimii ani, Fundatia a castigat o serie de proiecte finatate din programe Phare si ale Bancii Mondiale, dar si din alte surse. Un asemenea exemplu este si un curs de confectionere pentru 15 tinere provenite din case de copii si care urmau sa fie scoase din acele centre, datorita varstei. 
Cursul, cazarea si masa tinerelor a fost finantat de landul germen Baden- Wűrtenberg. "Acum suntem la a treia serie de fete care provin din acest mediu", adauga directorul David.
Pe langa cursurile devenite traditionale de tamplar universal si tamplar manual, aici doritorii pot invata si meseriile de: bucatar, ospatar, operator calculatoare, functionar economic, confectioner imbracaminte, coafura, pedichiura, mecanic auto, cat si cursuri de limba germana.
De catva timp, Fundatia asigura unele cursuri si la Penitenciarul Arad si anume: calculatoare, zidar si tamplar manual. "La calculatoare e cea mai mare solicitare. Pana acum avem 80 de absolventi, dar sunt mereu doritori. Oamenii nostri au lucrat foarte bine acolo si nu au avut nici o problema", precizeaza David. 
Este o sansa pe care F.R.G. o da acelor oameni, in contextul in care se tot bate moneda pe tema resocializarii celor inchisi, insa doar la... conferinte.
Pentru viitor, Fundatia doreste diversificarea activitatii si imbunatatirea dotarii tehnice. "Este o preocupare zilnica, insa trebuie gasite cele mai bune formule, desigur orientate spre cerintele pietei fortei de munca", conchide directorul Adrian David.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Schimb de informatii pentru combaterea traficului de droguri

Intalnire antidrog la AradIn perioada 17-19 februarie se desfasoara la Nadlac si Arad, o intalnire la nivel inalt intre reprezentanti ai autoritatilor vamale ungare romane in scopul coordonarii actiunilor de lupta impotriva traficului de droguri. 
Delegatia romana este condusa de Ion Barac, director in cadrul Administratiei Nationale a Vamilor, iar la convorbiri participa si reprezentanti ai Eurocustoms, institutie a Uniunii Europene. 
"Actiunea se incadreaza in proiectul regional Phare CBC de lupta impotriva drogurilor. Ea se inscrie pe linia intaririi controalelor in punctele de frontiera, coordonarea masurilor de control in vamile corespondente, in contextul aderarii la Uniunea Europeana a celor doua tari", a precizat directorul general al Directiei Regionale Vamale Arad, Aurel Matiut. 
Cu aceasta ocazie vor avea loc dezbateri cu privire la schimbul bilateral de informatii, de practici, identificarea si discutarea unor probleme de interes comun, a metodelor de solutionare a acestora, coordonarea actiunilor comune ale autoritatilor vamale romane si maghiare cu scopul prevenirii si combaterii traficului ilicit de marfuri.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • Politia pune accent pe educatia rutiera a elevilor

Educatia rutiera a elevilor ajuta la preintampinarea accidentelorMotivul principal pentru care politistii vor pune accent pe educatia rutiera a micilor participanti la trafic este faptul ca majoritatea evenimentelor rutiere grave au ca protagonisti pietonii care se angajeaza in traversarea strazilor prin loc nepermis, si fara sa se asigure. 
Un bagaj de cunostinte minim ale elevilor din clasele I - VIII, este necesar pentru ca oricand pot aparea evenimente nefericite, in care pot fi implicati cu sau fara voia lor. 
Politistii care au fost prezenti in mai multe scoli din municipiu i-au invatat pe copii cum sa reactioneze in cazul in care sunt martorii unui accident rutier si chiar cum sa acorde primul ajutor. 
Aceasta actiune a Politiei Rutiere se desfasoara in colaborare cu Inspectoratul de Protectie Civila si Crucea Rosie din Arad. 
Un alt element care ii ingrijoreaza pe agentii de circulatie este numarul mare al celor care aleg sa apese pedala de acceleratie mai mult decat le permite limita legala, numai la sfarsitul saptamanii trecute fiind sanctionati peste trei sute de conducatori auto care au depasit viteza legala. 
Totodata, politistii au insistat pe reinstalarea patrulelor scolare, care vor actiona in fata fiecarei scoli care se afla in imediata apropiere a unei artere de circulatie intens circulata, si se doreste dotarea acestor mici politisti cu echipament asemanator cu cel al adevaratilor agenti de circulatie, insa acest lucru va fi posibil doar in limita disponibilitatilor financiare si a unor sponsori. 

F. P.- Agenda zilei

  • Tinerii se inghesuie sa isi puna pirostriile

Mai multe perechi au hotarat sa-si uneasca destineleLa avizierul Starii Civile din cadrul primariei sunt afisate  toate intentiile de casatorie ale aradeniilor care vor sa-si puna pirostriile. Potrivit acestora, aradenii se casatoresc si la 16, si la 58 de ani, diferentele de varsta fiind uneori si de 25 de ani intre parteneri.
Conform Codului Familiei, publicarea declaratiei de casatorie este necesara pentru ca  orice persoana care se poate opune la casatorie, daca are cunostinta de existenta unei piedici legale sau daca alte cerinte ale legii nu sunt indeplinite, sa o faca. 
Opunerea se face in scris cu aratarea dovezilor pe care se intemeiaza, in termen de 10 zile de la afisarea intentiei. "La nivelul serviciului nostru nu am inregistrat cazuri in care cineva sa vina sa se opuna casatoriei la modul in care se cere, cu dovezi. Au mai venit parinti, fie ai mirelui, fie ai miresei care s-au opus casatoriei, insa nu au avut sorti de izbanda si pana la urma i-am vazut la nunta", ne-a declarat un ofiter de stare civila.
La inceputul acestei luni, s-a inregistrat o declaratie de casatorie a unui tanar de 22 de ani din Arad care va deveni sotul unei fete de 16 ani din Pecica. Fetele se pot casatori si la 16 ani, cu dispensa de varsta, in schimb baietii nu se pot insura la aceasta etate, dar pot recunoaste paternitatea de la 14 ani.
Din cele aproximativ 50 de intentii de casatorie declarate de la inceputul acestei luni, se observa ca aradenii se casatoresc cu preponderenta dupa ce au implinit 25 ani, iar diferenta de varsta intre cei doi soti variaza intre un an si 25 de ani. 
Exista si cazuri in care partenera este mai in varsta, astfel ca un barbat de 33 de ani se va casatori cu o femeie de 47 de ani. 
Sunt si unele aradence care prefera partenerii mai copti, asa explicandu-se mariajul intre o tanara de 33 de ani si un barbat de 58 sau intre o femeie de 26 de ani si un ginere de 40. 
Cel mai tanar cuplu care se va casatori in perioada urmatoare este reprezentat de o domnisoara de 18 ani si un domn cu doi ani mai in varsta.

Marinela Barla - Observator

  • Maghiarii au fost invidiosi pe Preparandia aradeana

Scoala elementara a orasuluiLa ordinul lui Francisc I, la 9 februarie 1811 se deschide la Arad Scoala ortodoxa de dascali, numita oficial "Preparandia vlaha de mesteri si preoti a Aradului vechi".
Se predau aici religia, psalmii, matematica si geografie, metodica, istoria Ungariei, limba romana, scrierea maghiara si nemteasca, citirea, dar, tinerii erau instruiti si cum sa planteze duzi si sa creasca viermi de matase.
Primii sai profesori au fost Dimitrie Tichindeal (scriitor de basme), Iosif Iorgovici si Constantin Diaconovici Loga.
Directorul institutului a fost in perioada 1821 - 4 noiembrie 1884 (data decesului sau) Alexandru Gavra, cel care la jubileul de 50 de ani de profesorat a fost distins cu titlul de cavaler al Ordinului Franz Iosef.
Potrivit Monografiei Marky, din 1895, judetul Arad considera ca "Preparandia" este "czelszerutlen" - fara rost!
In  opinia istoricului local Marky Sandor se aprecia ca din cauza organizarii defectuoase a institutiei se pot constata ramaneri in urma in privinta "educarii tineretului de credinta traditionala si a cizelarii intregului neam".
Ca urmare, in 1832 judetul a solicitat imparatului deschiderea mai multor preparandii folosindu-se in acest scop banii manastirilor bogate si fondurile sarbesti administrate de episcopul din Karlovitz.
S-a obtinut insa numai promisiunea ca imparatul se va preocupa de predarea limbii maghiare in Arad.
Inspectorul responsabil de predarea maghiarei in judetul Arad a devenit Gabor Fabian (cel care a avut o tentativa de scriere a unei monografii locale, traducatorul Pedagogiei lui Heinsius). Judetul a adoptat modelul regiunii ungare Nograd si a impus in anii 1840 un sistem de premiere a dascalilor de alta nationalitate decat cea maghiara, care predau ungureste.
Absolutismul de dupa 1849 a neglijat insa problema limbii statale.
Judetul Arad a interpelat Parlamentul in 1876 solicitand ca in fiecare scoala populara predarea limbii maghiare sa fie obligatorie.
Inspectorul de specialitate raporta la 9 martie 1883 faptul ca nu mai exista dascal in Arad care sa nu fie vorbitor de maghiara.
Marea durere a autoritatilor locale era ca in vreme ce Preparandia aradeana a format aproape trei mii de invatatori, cadrele didactice unguresti ale judetului se scoleau in alte regiuni ale imperiului pentru ca la Arad nu exista o Preparandie ungureasca. La 9 ianuarie 1872 judetul ii cere ministrului Educatiei, Trefort Agoston, infiintarea unei preparandii de stat in limba maghiara.
Scoala superioara de baieti Ministrul dispune la 21 iunie 1873 deschiderea acestei scoli de formatori, iar la 20 octombrie a aceluiasi an aceasta este inaugurata.
Ungurii din Arad aveau un prilej de fericire, pentru ca pe langa preparandie functiona si o unitate de invatamant unde se aplicau practic cunostintele teoretice acumulate in institut.
Preparandia romaneasca si cea maghiara erau piloni principali ai invatamantului aradean. 
Din luna mai a anului 1869 statul deschide un inspectorat scolar imperial, cu ajutorul caruia controleaza mai lesne invatamantul popular.
Intre 1869-1876 inspector al institutiei este Alexandru Hofbauer, care in acelasi timp indeplinea si functia de inspector al regiunii Csongrad.
Dupa moartea sa este investit, pana 1884 Iosif Gajdos. Trecerea sa in nefiinta il propulseaza in functia de conducere, ca inspector suplinitor, pe Kerner Peter, iar din 19 februarie 1885 pana la sfarsitul secolului inspector este Arpad Varjasy.
La 10 mai 1870 este fondata Asociatia dascalilor aradeni, care editeaza si o publicatie periodica, un liant important intre invatatorii din municipiu si cei din judet.
In 1889 in 219 localitati din judet functionau deja 323 de scoli.
Ca un neajuns autoritatile contabilizau faptul ca din 42.845 de elevi care aveau varsta scolarizarii numai 27.750 frecventau cu regularitate cursurile (17.400 romani, 6745 maghiari si 3479 nemti 77 ruteni, 50 slovaci si 29 sarbi).
Tot ca un aspect negativ era amintit faptul ca dintre cei 345 de dascali ai Aradului 96 nu aveau studii de specialitate.
Cronicarii vremii subliniaza longevitatea unor invatatori: pomeneam de Alexandru Gavra din Arad, cavaler al Ordinului Franz Iosef, si in afara acestuia Janos Jeszenszky, de la Olari si Mihai Steuer de la Sanmartin, care a avut o cariera de 56 de ani dintre care 53 a predat in aceeasi scoala sateasca. Orasul Arad avea in 1889 mai multe gradinite si un total de 29 de forme de diferite forme de invatamant.
Municipalitatea contribuia anual cu 80.000 de forinti la cheltuielile de scolarizare a maselor.
La 4 octombrie 1870 a demarat procesul de schimbare a scolilor de confesionale in scoli comunitare.
In 1889 Aradul avea 11 scoli comunitare, 10 confesionale, 4 de stat, 2 private si 2 finantate de asociatii.
Pe strada Bisericii la 12 octombrie 1822, orasul deschidea scoala sa elementara, intr-o casa cu etaj, "iar de atunci, subliniaza monograful Marky s-a ingrijit permanent ca imobilele sale sa fie utile si demne".
Asa se face ca in 1885 scoala de baieti fondata in 1872 este mutata intr-un adevarat palat; pana la sfarsitul veacului cateva mii de absolventi si-au primit diplomele de aici.
In 1883 se deschide o Scoala superioara de stat pentru fete, iar 6 ani mai tarziu scoala comunitara de fete.
In 1879 se deschide o scoala industriala de ucenici, iar in 1887 o scoala industriala pentru fete.
Din 1885 functiona, la Arad, scoala pentru surdo-muti.

Andrei Ando - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]