Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 18 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Se anunta o iarna... fierbinte! Facturile ne vor arde la buzunare

Folosirea caloriferelor cu repartitor reduce costul facturiiPutin frig, lapovita, ninsoare, viscol, temperaturi normale... De toate vom avea parte in iarna aceasta, despre care meteorologii ne vor asigura ca nu va fi cu nimic iesita din comun fata de cele precedente. Numai la buzunare ne vom arde si ne vom arde bine pentru ca specialistii anunta ca facturile de intretinere vor fi ceva mai mari ca anii trecuti. Ne-am obisnuit deja ca in fiecare anotimp friguros sa aveam parte de tot soiul de scumpiri la utilitati astfel ca am putea spune cd suntem deja obisnuiti cu surprizele neplacute. In plus, pe langa pretul mare al serviciilor de incalzire si apa calda, se preconizeaza si eliminarea subventiilor in domeniu. Fiecare familie va trebui sa scoata in fiecare luna o gramada de bani pentru a-si achita facturile.
Aradenii cu venituri mici nu vor ingheta la iarna din cauza frigului de afara, ci mai degraba cand vor vedea facturile pe care trebuie sa le achite la intretinerea din lunile geroase. 
Consumatorii vor scoate din buzunar mai multi bani pentru a-si achita facturile la apa calda, apoi pentru cele de incalzire. Cele mai drastice scumpiri vor fi insa in luna ianuarie a anului viitor, cand va interveni reducerea treptata a subventiei. Problema este ca pana in 2007 subventia va trebui eliminata, iar populatia va suporta costurile reale ale energiei termice.
La fel ca in anii trecuti, cele mai mari probleme le vor avea consumatorii necontorizati, cei cu venituri situate in jurul minimului pe economie si pensionarii. 
Cel putin in ceea ce ii priveste pe acestia din urma, nu credem ca vor fi trecuti, decat cu putine exceptii, in randul restantierilor, dat fiind faptul ca se stie ca pensionarii fac orice numai sa nu ramana cu restante.
Potrivit estimarilor, din ianuarie intretinerea pentru un apartament cu trei camere, necontorizat, in care locuiesc trei persoane ar putea ajunge la 3.500.000 de lei. 
Totodata, in cazul unui apartament cu doua camere in care locuiesc doua persoane costul intretinerii va fi de circa 2.500.000 de lei, in timp ce costurile pentru intretinerea unei garsoniere, pentru doua persoane, ar putea fi de aproximativ 1.500.000 -1.700.000 de lei. 
In ciuda acestui fapt, fenomenul debransarii s-a redus semnificativ, a jungand la numai cateva procente. 
In aceste condi|ii, cea mai buna solutie pentru a scapa cat de cat de costurile ridicate raman tot repartitoarele de costuri pentru calorifere, care sa indice cuantumul real al caldurii primite. 
Insa si o astfel de investitie este de nesuportat pentru unii, intrucat poate ajunge la cateva milioane de lei pentru echiparea tuturor caloriferelor din apartament. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei.

  • U.V.V.G. - gazda primului simpozion national de ihtiologie

S-a deschis la UVVG primul simpozion national de ihtiologieSub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, ieri s-a deschis, la U.V.V.G., primul simpozion national de ihtiologie, avand ca problematica "Starea actuala a ihtiofaunei Romaniei".
Dupa deschiderea festiva de ieri dimineata, care a avut loc la Facultatea de biologie, s-au dezbatut referate generale, pe temele: "Situatia actuala a ihtiofaunei Romaniei sub aspect taxonomic, faunistic si al protectiei" (P. M. Banarescu), "Starea actuala a faunei ihtiologice a Marii Negre - sectorul romanesc. Necesitatea urgenta a unei abordari ecosistemice pentru pescarii responsabile la Marea Neagra si pentru managementul lor rational si dezvoltare durabila" (M. Tr. Gomoiu) si "Program-cadru privind cercetarile ihtiocenozelor din ecosistemele naturale si antropizate din Romania, in vederea restaurarii si conservarii acestora" (K. W. Battes, F. Pricope, D. Ureche, I. Stoica, Karina Battes). 
Dintre comunicarile stiintifice amintim: "Flora si vegetatia din lunca Muresului inferior - factori favorizanti ai biotopurilor ihtiologice din zona" (A. Ardelean), "Reprezentanti ai faunei acvatice observati in apele de suprafata ale judetului Arad" (Maria Lacsan), "Scaderea cantitativa si calitativa a ihtiofaunei pescaresti din apele curgatoare de ses ale Romaniei. Studiu de caz: Dunarea intre gura Nerei si a Timocului" (N. Bacalbasa-Dobrovici) s.a.
Ziua de azi debuteaza, din nou, cu comunicari stiintifice, dupa care va avea loc o masa rotunda pe tema "Oportunitatea infiintarii Societatii Nationale de Ihtiologie". 
In cursul dupa-amiezii, cei prezenti vor participa la o aplicatie pe Mures.Simpozionul se va incheia duminica, cu Turul Aradului.

L. Butiu - Adevarul

  • Mita la Vama Arad

Pentru spaga a fost retinut un vames din AradUn vames aradean a fost arestat ieri de magistratii timisoreni la propunerea procurorilor PNA Timisoara, in urma unui denunt potrivit caruia functionarul vamal ar fi luat spaga 500 de euro. 
Acuzarea sustine ca Stelian Iglas, inspector la Vama Arad, a cerut si primit , in urma cu doua luni, de la un proprietar de terenuri agricole, 500 de euro, pentru a diminua taxele vamale pe care acesta din urma ar fi trebuit sa le achite ca sa poata introduce in tara doua utilaje agricole. 
Ele fusesera cumparate din Germania si valorau 1.500 de euro fiecare. Dupa intelegerea cu proprietarul utilajelor agricole, vamesul a falsificat doua facturi externe, modificind pretul bunurilor ce urmau sa fie introduse in tara, de la 1.500 la 300 de euro. 
Inspectorul Iglas a apelat, conform procedurilor vamale, si la un evaluator expert care a atestat, in mod nereal, ca utilajele agricole sunt uzate. 
In urma falsurilor, cel care venise cu utilajele a platit taxe vamale de numai noua milioane de lei, in loc de 37 de milioane, cat ar fi fost normal. Inspectorul vamal a fost denuntat chiar de cel care i-a dat spaga. 
Iglas este acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mita, fals sub semnatura privata si complicitate la fals intelectual, fapte pentru care risca sa faca intre trei si 15 ani de inchisoare. 
Acuzarea si arestarea vamesului aradean vin la scurt timp dupa un scandal de proportii la o alta vama din vestul tarii, cea de la Aeroportul International Timisoara, in urma caruia conducerea Directiei Regionale Vamale a fost destituita. 
PNA Timisoara nu a comunicat inca nimic despre vamesii de la aeroport, dar functionarii acuzati de acte de coruptie similare celor de la vama Arad sunt si ei sub ancheta.

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Masini distruse de un copac

In cadere un castan a distrus doua masiniUn castan vechi de peste 200 de ani s-a prabusit in aceasta dimineata peste doua masini intr-o curte din centrul orasului.  
Copacul statea sa cada de cateva luni insa nimeni nu a luat masuri. 
Din fericire, castanul s-a prabusit la orele diminetii, altfel totul s-ar fi putut transforma intr-o tragedie.  
In curtea cu pricina locuiesc mai multe familii si aproximativ 15 copii care zilnic se jucau in jurul castanului buclucas.  
Locatarii imobilului de pe strada Doctor Ioan Georgescu nr 6, cunoscuta ca fosta Sebesului, au  facut demersuri la primarie in nenumarate randuri. 
Si acest lucru pentru ca arborele din curte se inclinase si statea sa cada. 
Locatarii au cerut taierea sau toaletarea copacului insa nu au primit raspuns pana in aceasta vara.  
Raspunsul celor responsabili a fost negativ.  
In aceasta dimineata, castanul s-a prabusit ingrozindu-i pe toti cei care locuiesc in imobil. 
Pagubele produse se ridica la sume mari, iar pagubitul este hotarat sa ia masuri. 
Reprezentantii primariei au ajuns la fata locului la aproximativ doua ore dupa incident.  
Acestia sustin ca nu era in atributia lor toaletarea arborelui deorece se afla pe spatiu privat.  
Mai mult acesta nu este singurul incident de acest fel din curtea de pe fosta strada Sebesului. 
Dupa spusele uneia dintre locatare, o femeie in varsta, un alt castan s-a prabusit in urma cu 60 de ani, insa fara vreo victima.  

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Podgoria Aradului se pregateste sa cinsteasca amintirea Detasamentului Paulis

Localnicii din Paulis se pregatesc sa omagieze eroii cazutiLa Paulis am gasit, ieri, mare agitatie. Majoritatea locuitorilor comunei trebaluiau, fiecare, fie in fata caselor, fie in fata bisericii, pentru a pregati evenimentele ocazionate de comemorarea eroilor cazut in 1944
Peste 400 de oameni asteptati la jubileu
Evenimentul este comemorat asa cum se cuvine in fiecare an. De aceasta data, insa, va fi ceva special, pentru ca la biserica, din 10 in 10 ani se puncteaza in cadrul unei ceremonii mai ample sacrificiul subofiterilor care au murit in timpul luptelor de la Paulis. 
Peste 20 de oameni, voluntari, se ocupau ieri de ultimele retusuri: vopsirea gardului, curatarea Crucii Martirilor si a fatadei bisericii, ea fiind in prealabil restaurata in interior.
Struguri...
"In prima duminica de dupa Inaltarea Crucii se comemoreaza eroii Detasamentului Paulis, pentru ca inceputul luptei a coincis cu data de 14 septembrie – Inaltarea crucii. Se va face un parastas, urmat de o agapa, traditionala deja, cu cozonaci, fursecuri, vin. Vor fi oferiti si struguri, in amintirea lor, deoarece lupta s-a desfasurat chiar pe vremea coacerii strugurilor", ne spune preotul paroh Gheorghe Rusu.
Masa in cinstea eroilor se serveste, anual, incepand din 1974.
La monumentul de la Paulis sunt comemorati eroii din 1944 - Virtual Arad News (c)2004"Datorita lor am intrat in istorie"
Oamenii locului cunosc istoria Detasamentului Paulis, cu toate ca unii nici nu se nascusera atunci cand pe campul de la intrarea in localitate se dadeau lupte sangeroase.
"Stiu, din auzite, ca aici, la canal pe langa sosea a avut loc batalia. Au fost zile grele, in care s-a varsat mult sange" – Viorica Ianota.
"Detasamentul Paulis a luptat aici. El ne-a eliberat atunci, in 1944. In 14 septembrie", Gheorghe Dumbravicean.
"Da, am trait razboiul in ’44. Aveam vreo 15 ani. Lupte grele au fost, nu mai stiu daca mi-a fost frica, pentru ca noi eram refugiati pe la Conop", Nicolae Felnecan.
"Despre Detasamentul Paulis stiu ca era format din tineri, elevi. Aici luptele au inceput in 14 septembrie, de Inaltarea Crucii. Elevii de la scoala de subofiteri au tinut piept timp de sapte zile inamicului", Nicolae Stoian.
"Detasamentul de la Paulis a fost o scoala de subofiteri, elevi nepregatiti. Dar este vorba de niste oameni generosi, care au ajuns persoane de vaza, nu doar au luptat pe front, au luptat si in viata. S-au impus. Datorita lor localitatea noastra a intrat in istorie", Gheorghe Rusu.
"Elevii de la scoala de subofiteri au luptat intre 14 si 23 septembrie; oamenii de aici stiu cat de greu a fost, cat de multe le datoram celor care si-au pierdut viata pentru libertatea noastra", Gheorghe Bradiu.

Simona Mazare - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]