Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 18 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Masina de vot a primarului Falca "s-a gripat": Prima criza majora din CLM Arad

Sedinta Consiliului local a inceput relativ normalAcordul de imprumut pentru 20 de milioane de EURO a trecut doar apelandu-se la "artificii"
Dupa ce vreme de sase luni, primarul Gheorghe Falca s-a culcat pe lauri, avand in consilierii Noii Puteri o masina de vot prin care putea trece orice prin CLM, ieri s-a intamplat o brusca trezire la realitate. 
Masina de vot formata din 17 consilieri provenind de la Alianta PNL-PD, UDMR, PRM plus doi fosti taranisti deveniti independenti, s-a gripat! Buimaceala care a cuprins Executivul a fost data de absenta a doi consilieri: Ioan Dolha de la PRM, care era plecat din localitate si Kiraly Andras, care era la Bucuresti si astepta sa fie confirmat in functie de deputat UDMR.
Dar, poate, nici acest lucru nu ar fi contat daca Puterea miza pe cuvantul Opozitiei, formata in exclusivitate din consilieri PSD, care, prin vocea Rodicai Borza a spus ca sustine Puterea in interesul aradenilor. 
Mai ales ca pe ordinea de zi era trecut proiectul de hotarare privind contractarea unui imprumut de 20 de milioane de Euro pentru infrastructura din Arad. Ce s-a intamplat insa?!
Neincrederea i-a pierdut!
La inceputul sedintei, pe cand urma sa se voteze proiectul de imprumut, fostul consilier taranist, Ionel Costin, a solicitat o pauza de 10 minute "pentru consultari"
Prinzand din zbor ideea, Rodica Borza le-a spus consilierilor puterii ca "nu suntem naivi, stim ca mai asteptati un om ca sa aveti majoritatea. Dar puteti supune la vot, ca vi-l dam, in interesul aradenilor".
Presedintele de sedinta Liviu Bobar (PNL), obisnuit sa nu-i faca niciodata pe plac opozantei sale, i-a dat dreptate colegului de la Putere, Ionel Costin, si a supus la vot pauza, care s-a aprobat. 
Probabil, mai asteptau un consilier, ca sa ia toata frisca de pe tort pentru reprezentantii Puterii!
Suparati ca nu au fost crezuti pe cuvant, consilierii PSD s-au retras de la sedinta, acuzand Executivul ca "nu-i permisa o asemenea maniera de lucru! Si noi suntem alesii aradenilor si am fi votat acest proiect in interesul oamenilor!"
Intr-o prima instanta, nesesizand gafa, reprezentantii Puterii i-au privit de sus pe consilierii PSD, aruncandu-le priviri de genul "ei si, ce daca plecati, ca si asa avem majoritatea"
Si gandul le-a inghetat pentru ca in sala nu erau decat 15 consilieri! Insuficient! Era nevoie de 16, cel putin.
In acel moment, lucrurile au luat-o razna. Primarul Gheorghe Falca a iesit nervos din sala, dupa ce a sustinut la microfon ca reprezentantii PSD nu se gandesc la aradeni, indiferent ce spun!
Liviu Bobar a mai supus votului celor 15 consilieri cateva proiecte, sarind peste 20 de proiecte de hotarari care necesitau cel putin 16 voturi.
La pauza consilierii PSD au parasit sedintaPrimarul si-a pierdut cumpatul
A urmat o pauza lunga, care a debutat cu apelul primarului Gheorghe Falca facut consilierilor puterii in ideea "sa incercam sa invitam in sala macar un singur consilier PSD. Trebuie sa votam azi, pentru ca maine (n.r. sambata) trebuie sa fiu la Bucuresti, sa semnez acordul de prefinantare. Altfel, pierdem un an pentru Arad".
Si telefoanele au inceput sa sune...Cum trecea timpul insa, sperantele Executivului si ale consilierilor Puterii erau tot mai mici. Nu a venit nimeni, iar noi speram ca din aceasta lectie pe care i-au dat-o consilierii PSD, primarul Falca va invata ca nu-i bine sa-si persifleze in permanenta opozantii sau, in cel mai fericit caz, sa nu ii bage deloc in seama. 
Roata se intoarce, zice o vorba romaneasca, si nu se stie cand te striveste. Cum nu se intrezarea nici o iesire din criza, reactia primarului Falca, de om ce si-a pierdut cumpatul, parca nu ne surprinde, doar era vorba de cel mai important proiect al sau de cand a castigat alegerile. 
Aproape strigand la ziaristi (de parca noi am fi fost de vina!) Gheorghe Falca, dupa ce a invitat consilierii ramasi in sala sa-l urmeze in biroul sau pentru gasirea unei solutii, a izbucnit, rosu de suparare: "Vom face o pauza de cinci ore, daca-i nevoie! Azi trebuie sa am 16 oameni in sala aceasta. E prea important pentru Arad. Intelegeti!" a conchis disperat primarul Falca.
Amintiri, amintiri...
Il asiguram pe dom’ primar ca noi am inteles. Altii, in frunte cu dumnealui, nu au inteles nimic. 
Drept pentru care ii aducem aminte ca atunci cand fostul primar Dorel Popa a vrut in mandatul trecut sa ia un credit de zece ori mai mic decat cele 20 de milioane de Euro, i-au trebuit doi ani! 
Si atunci erau proiecte pentru aradeni gen strada Cocorilor, viaductul din Macalaca, canalizarea din Gradiste ori repararea strazilor. 
Doi ani a fost amanata contractarea acelor credite, iar daca s-a intamplat asa, a fost din vina fostei Opozitii, formata din penelisti, pedisti si taranisti!
Asadar, speram ca din istoria recenta si din atitudinea actuala, vadit neprincipiala, pe care primarul Falca o are fata de Opozitie, sa invete, o data pentru totdeauna, ca nu-i suficient sa aclamezi "binele Aradului", mai trebuie sa si actionezi in acest sens! 
Cu "riscul" de a colabora si cu "ceilalti"! 
Iar reciproca e valabila cu varf si indesat si pentru alesii PSD!
Primarul Gheorghe Falca a acceptat solutia venita de la BERDSolutia a venit de la BERD
Dupa vreo jumatate de ora, rastimp in care ziaristii au ramas in sala doar cu Liviu Bobar, care, presedinte de sedinta fiind, nu putea parasi sala ca, deh, formal, ne aflam in pauza, a revenit si primarul Falca, triumfator, cu zambetul pana la urechi: "Solutia am convenit-o cu cei de la BERD. Asta in sensul ca ei accepta doar o imputernicire a CLM in aceasta faza, cea de prefinantare a proiectului, lucru care-l pot obtine cu o majoritate simpla de doar 12 voturi din totalul de 23. Urmeaza ca, atunci cand vom vota acordul de finantare, contractul propriu-zis, sa-l votam cu doua treimi, adica sa-l trecem prin Consiliu cu acordul a cel putin 16 consilieri, lucru pe care-l vom realiza. La baza acestei solutii am avut o hotarare a CLM din septembrie 2004, aprobata cu doua treimi din numarul consilierilor, prin care am fost mandatat sa port negocieri pentru finantare".
O inchidem ca sa facem alta!
Acestea fiind zise, Liviu Bobar a inchis sedinta, convocand consilierii la o noua sedinta extraordinara, care s-a desfasurat pe loc, dupa ce, in prealabil, au fost anuntati telefonic de aceasta intrunire, cu vreo 15 minute inainte, si consilierii PSD. 
Cu toate ca acestia nu s-au prezentat la sedinta, invocand (normal) timpul prea scurt, Doina Paul, secretarul CLM Arad, a declarat ca "extraordinara" este intr-o deplina legalitate, tinand cont de faptul ca avem de a face cu o "situatie speciala".
Dupa o sedinta pe comisii reunite, derulata la foc automat, consilierii si-au dat acordul pentru mandatarea primarului privind incheierea acordului de prefinantare cu BERD. 
In baza acestei noi hotarari, primarul Gheorghe Falca se poate prezenta azi la Bucuresti pentru semnarea respectivului acord. 
In fapt, este vorba de un contract care ar urma sa se incheie intre CLM Arad, Compania de Transport Public si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Programul privind transportul urban in Arad presupune realizarea unui lant de investitii, cifrate la aproximativ 24 de milioane de euro, avand drept scop imbunatatirea infrastructurii si a modului de organizarea a transportului public. 
Participarea BERD ar urma sa se ridice la circa 20 de milioane de euro.
Proiectul cuprinde patru componente: reabilitarea liniilor de tramvai, cu accent pe rutele cheie din centrul retelei, modernizarea strazilor din centrul municipiului, in corelatie cu reabilitarea liniilor de tramvai, o prima etapa in realizarea managementului de trafic si a unui sistem modern de semaforizare si, eventual, un sistem modern de taxare, care sa contribuie la rationalizarea traseelor si a orarelor.
Potrivit acordului de prefinantare, imprumutul va fi grevat de un termen de rambursare intre 10 si 12 ani, cu o perioada de gratie de 2 sau 3 ani si o rata a dobanzii ce urmeaza sa fie negociata intre valorile de 2,51% si 3,01%, pe an. 
De mentionat si faptul ca acest acord ar urma sa se supuna legilor britanice, cuprinzand si o clauza de arbitraj international, in conformitate cu practicile BERD.
"Sarbatori fericite!"
In finalul sedintei, primarul Gheorghe Falca si-a exprimat speranta ca Aradul, primul municipiu din tara care incheie un acord cu BERD de la alegerile locale incoace, sa fie modernizat in urmatorii doi ani. 
Totodata, edilul-sef a precizat ca punctele de pe ordinea de zi care nu au fost discutate vor fi dezbatute la urmatoarea sedinta a CLM Arad, care va avea loc in 29 decembrie ac. 
La acea data se va confirma probabil si functia de consilier municipal a doamnei Gisela Nagy, urmatoarea pe lista UDMR, care ii va lua locul deputatului Kiraly Andras. 
Primarul Gh. Falca a urat consilierilor "Sarbatori fericite", informandu-i ca in urmatoarele saptamani, rand pe rand, dumnealui si viceprimarii vor merge in scurte concedii...

Nicolae Oprean & Cosmin Trif - Adevarul

  • Tragedie la Nadlac

Din cauza oboselii un grav accident a avut loc la NadlacO femeie a fost decapitata, un copil este in coma, iar alti doi minori si un adult se zbat intre viata si moarte, in urma accidentului rutier produs ieri noaptea in apropiere de Nadlac. 
Doi tineri din Giurgiu si cei trei copii ai acestora se intorceau joi seara din Spania, unde erau stabiliti de mai multa vreme. 
Nu au mai reusit sa ajunga acasa, fiindca pe raza localitatii Nadlac capul familiei, care era la volanul Renault-ului inmatriculat in Spania nu a observat un autocamion care stationa in mod regulamentar, cu luminile aprinse, izbindu-se de acesta
"In urma cercetarilor intreprinse s-a stabilit ca tanarul din Giurgiu a pierdut controlul masinii din cauza neatentiei si a oboselii", afirma Adrian Lile, purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere.
In urma impactului puternic, sotia soferului a decedat pe loc, iar acesta si cei trei copii au fost transportati de urgenta la spital. 
"Unul dintre copii, un baietel de 12 ani a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie din Timisoara iar tatal si ceilalti doi copii, de noua si respectiv patru ani, au fost internati pe sectia de terapie intensiva”, declara medicul de garda.

Diana Rotar - Observator

  • Producatorii de vehicule vor fi obligati sa preia masinile scoase din uz

Producatorii de masini vor fi obligati sa preia masinile scoase din uzGuvernul a aprobat o hotarare privind gestionarea vehiculelor scoase din uz, pentru a preveni acumularea deseurilor, precum si pentru a permite reutilizarea, reciclarea si valorificarea vehiculelor si a componentelor lor.
Actul normativ stabileste ca, incepand cu 1 octombrie 2006, producatorii de vehicule trebuie sa asigure, individual sau prin contracte cu alti agenti economici autorizati, preluarea de la ultimul detinator a vehiculelor pe care le-au introdus pe piata, atunci cand acestea devin vehicule scoase din uz. 
In acest scop, producatorii vor asigura cel putin cate un punct de colectare in fiecare judet si oras cu peste 100.000 de locuitori.
Vehiculul scos din uz va fi predat punctelelor de colectare fara nici o cheltuiala a proprietarului, cu exceptia cazurilor cand acestea nu sunt inmatriculate in Romania, cand au fost inmatriculate temporar in Romania, cand nu mai contin una sau mai multe componente esentiale, in principal grupul motopropulsor, trenul de rulare, caroseria, sasiul, catalizatorul sau echipamente de gestionare a functiilor vehiculului sau cand vehiculelor li s-au adaugat deseuri.
Sunt exceptate de aceste conditii vehiculele fara stapan sau abandonate pe domeniul public sau privat al statului.
Firmele de colectare vor inmana ultimului proprietar un certificat de distrugere al vehiculului scos din uz. 
La randul lor, firmele de intretinere si reparatii auto au obligatia sa predea materialele si piesele inlocuite care constituie deseuri, pentru a fi reciclate, valorificate sau reutilizate.
Nerespectarea obligatiei producatorilor de a codifica, incepand cu 1 ianuarie 2007, componentele si materialele pentru a facilita identificarea acestora- la dezmembrarea pentru reutilizare, valorificare, reciclare, precum si a obligatiei de a prelua de la ultimul proprietar al vehiculului pe care l-a introdus pe piata, atunci cand acesta este scos din uz, vor fi tratate ca fapte sanctionate cu amenda de la 100 la 200 de milioane lei si cu suspendarea temporara a activitatii firmei, pana la rezolvarea problemelor.
Sanctiunea va fi aplicata si pentru firmele de reparatii si intretinere care nu au predat pentru reciclare, valorificare sau reutilizare piesele sau materiale inlocuite care constituie deseuri.
Pentru punerea pe piata a materialelor si componentelor vehiculelor care contin plumb, mercur, cadmiu si crom hexavalent, sanctiunea va consta, incepand cu 1 ianuarie 2007, in amenda de la 100 la 300 de milioane lei si suspendarea temporara a activitatii firmei, pana la rezolvarea problemelor.

Cristian Borod - Buletinul de Arad

  • Sarbatorile de iarna vor fi simtite si de detinuti

Si detinutii se pregatesc sa sarbatoreasca in penitenciar Nasterea MantuitoruluiMancare mai buna si mai multa, pom de Craciun in fiecare celula si programe speciale in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Arad de sarbatori.
Zilele de Craciun vor fi marcate prin slujbe religioase oficiate de preotii unitatii, atat la sediul nou al penitenciarului cat si la sectia exterioara. 
Si in acest an, detinutii apartinatori altor culte vor beneficia de asistenta spirituala in penitenciar din partea reprezentantilor cultelor religioase locale.
Detinutii care au intrerupt legatura cu familia vor primi de la unele ONG-uri pachete cu alimente si dulciuri. 
In zilele de Craciun si Anul Nou detinutilor li se vor asigura un meniu imbunatatit, acestia fiind totodata implicati in pregatirea spatiilor de cazare si a celor destinate desfasurarii activitatilor. 
Si in acest an, detinutilor, le este permis sa primeasca din partea apartinatorilor, cate un brad pentru fiecare camera de detentie, impreuna cu ornamentele necesare impodobirii acestuia. 
De asemenea, se va face un concurs, prin care se va alege cea mai curata camera, detinutii fiind premiati. 
Se vor distribui la toate camerele de detentie, gazeta volanta a detinutilor pe luna decembrie, impreuna cu numarul special "Supliment de Craciun".
Iar pentru a asigura accesul tuturor detinutilor la slujbele religioase oficiate in penitenciar, acestea vor fi inregistrate si transmise in cadrul emisiunilor difuzate prin reteaua de televiziune cu circuit inchis. 
Astfel, detinutii vor avea un sfarsit de an cat se poate de imbelsugat.

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Butucul breslelor a ajuns la Muzeul judetean

Asa arata Butucul breslelor inainte de a fi furat de la Casa cu lacatIstoricii cauta fonduri pentru realizarea unei replici a butucului la Casa cu lacat
Muzeul de istorie al Aradului adaposteste, intr-una dintre sectiile sale, unul dintre cele mai importante simboluri ale judetului. 
Este vorba despre butucul de fier de la "Casa cu lacat", piesa care, de-a lungul timpului, a reprezentat o dovada a faptului ca Aradul era un important centru al breslelor de mestesugari.
In primavara acestui an, specialistii in patrimoniul istoric al orasului au ajuns la concluzia ca locul Butucului de fier este intr-un muzeu, pentru a evita orice intamplare nefericita ce ar conduce la disparitia lui. 
Asa se face ca originalul poate fi studiat la Muzeu, iar pe Casa cu lacat inca se mai asteapta montarea unei copii.
Viena anului 1533 primul butuc al breslelor
Simbol al breslelor de mestesugari, Butucul de fier, Copacul de fier sau Trunchiul de arbore este cunoscut in mai multe orase din Europa Centrala si de sud-est. 
Cel mai vechi butuc de acest fel a fost confectionat si montat in Viena anului 1533, fiind restaurat in anii 1575 si 1891. 
Butucul din Timisoara a fost montat in 1828, cel din localitatea Gyor (Ungaria) in 1830, cel din Buda (Ungaria) in 1859, cel din Pesta (Ungaria) in 1870.
Originea butucului
In Arad, istoricii au versiuni diferite privind aparitia butucului breslelor, unii dintre ei fiind de parere ca originea lui se regaseste in anul 1815, iar altii in 1829.
Totusi, varianta anului 1815 este sustinuta de faptul ca breslele mestesugaresti s-au dezvoltat destul de timpuriu in Arad. 
Astfel, prima breasla constituita a fost cea a cojocarilor, in anul 1702, fiind urmata in 1718 de breasla fierarilor iar in 1762 de cea a lacatusilor. 
La Muzeul judetean de istorie, dr. Augustin Muresan, cel care se ocupa de studierea butucului, se declara foarte multumit ca piesa, o adevarata pagina de istorie a Aradului, a ajuns pe maini sigure.
"Casa cu lacat" demonstreaza existenta breslelor de mestesugari in Arad - Virtual Arad News (c)2004Din 1815, Casa cu lacat este cunoscuta in toata zona
Povestea butucului breslelor aradene a pornit de la un negustor macedo-roman, Andrei Trandafir, care a vazut la Viena butucul realizat in 1533. 
Intors acasa, el ii solicita mestesugarului Moritz Heim confectionarea unui astfel de trunchi, pe care dorea sa il monteze in coltul casei sale.
In 1815, butucul comandat este gata si este amplasat intr-o alveolare din coltul cladirii ce se afla si azi pe strada Tribunul Dobra, la numarul 7, butucul fiind protejat de o banda metalica arcuita, inchisa cu un lacat. 
De la acest lacat si-a tras si numele casa respectiva, care este cunoscuta si azi in Arad sub numele de "Casa cu lacat".
Cladirea a fost renovata de cateva ori de-a lungul vremii (in 1851 si 1963, an in care a suferit si unele modificari, prin transformarea spatiilor comerciale de la parter in locuinte), dar butucul de fier a ramas in locul pe care negustorul Trandafir i l-a destinat, pana in 1994, cand hotii au pus nu doar ochii, ci si mana pe el.
Semnul trecerii calfelor prin Arad
Butucul de fier al breslelor din Arad este o bucata dintr-un trunchi de copac, invelita in tabla prinsa cu cuie. Traditia secolului al XIX-lea cerea ca toate calfele venite din alte centre mestesugaresti din Europa pentru a deprinde tainele unei anumite bresle din zona noastra, sa bata in acest trunchi tinte de diferite forme geometrice semn al trecerii lor pe aici.
Astfel, butucul de fier din Arad a fost batut de-a lungul vremii in tinte de diferite forme si marimi, dar pe el se afla si stelute metalice ce se regasesc si pe sigiliile de breasla. Aceasta traditie s-a pastrat pana la aparitia Legii din 1872, prin care au fost desfiintate breslele.
Butucul mestesugarilor va fi asezat definitiv in muzeuAni intregi pentru restaurare
Dupa ce Butucul de fier a fost recuperat de politie, el a ajuns in laboratorul de conservare restaurare al Complexului Muzeal Arad, de refacerea lui ocupandu-se Radu Tunaru (restaurator lemn) si Mihai Martin, (restaurator in metal). 
Datele oficiale ale muzeului arata ca in momentul in care a ajuns in acest laborator, butucul de la "Casa cu lacat" era intr-o stare foarte proasta: lemnul a suferit modificari de structura datorita gradului inalt de umiditate, prezenta un atac xilofag masiv, un atac biologic cu ciuperci si mucegai, pierderi de material lemnos, tabla care ii inveleste prezenta, fragmentar, un atac coroziv si lipseau portiuni din ea.
Din acel moment, specialistii au fost cei care au lucrat ani in sir pentru restaurarea acestui simbol, caruia i-au fost aplicate diferite tratamente, i-a fost completat lemnul lipsa,  s-au completat bucatile lipsa de tabla, intr-un proces indelungat ce imbina arta cu atat de riguroasa chimie.
Cert este ca, in final, a fost redata forma initiala a butucului cu ajutorul daltilor de sculptura si a pilelor pentru lemn.
Este nevoie de o copie fidela
Chiar daca Butucul de fier a fost recuperat si restaurat, el nu a mai fost amplasat in locul sau original. 
Autoritatile au decis acest lucru de teama unui nou furt sau a deteriorarii acestui simbol al breslelor. 
Dar, pentru ca imobilul cunoscut sub numele de Casa cu lacat sa nu ramana fara simbolul sau, cei de la muzeul aradean s-au gandit ca ar fi bine sa se confectioneze o copie fidela a originalului (original care va ramane pentru totdeauna in una din salile Muzeului de Istorie).
Deocamdata, nu sunt bani suficienti pentru realizarea copiei si nici nu se stie exact cat ar costa. 
In urma cu cativa ani, cand dupa Trunchiul de fier de la Timisoara a fost executata o replica, pretul s-a situat undeva in jurul sumei de sase milioane de lei, dar acum specialistii spun ca valoarea s-ar ridica la circa 20 de milioane. 
Oricum, se vor cauta eventuale surse extrabugetare de finantare pentru realizarea unei replici fidele, ce va fi amplasata in coltul Casei cu Lacat.

Mihaela Ozarchevici - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]