Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 19 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Strandul Neptun vrea sa "inghita" inca 10 hectare de teren!

Licitatie pentru casutele de la strandPeste 50 de miliarde - profit din vanzarea spatiilor
Conferinta de presa organizata de catre directorul SC Gospodarirea Comunala SA, Coloman Edeleni, a avut ca si scop clarificarea mai multor aspecte legate de spatiile de pe strandul Neptun (casute si spatii comerciale). 
"Am inceput, acum o saptamana, vanzarea casutelor si a spatiilor comerciale. Exista un numar de 38 de chiriasi ai casutelor care s-au decis deja sa cumpere, trei dintre ei achitand, chiar, contravaloarea lor. Apreciem ca, din vanzarea celor 307 casute, vom obtine peste 30 de miliarde lei, iar din spatiile comerciale, peste 20 de miliarde"- a precizat Coloman Edeleni. 
Cea mai scumpa casuta - 97 de milioane 
Contractul de vanzare-cumparare este rezultatul negocierii directe intre titularul contractului si o comisie constituita in acest sens. 
Conform legii si spuselor directorului, terenul nu poate fi vandut, clauza stipulata in contractul de vanzare-cumparare, unde se arata ca "vanzatorul se obliga sa vanda si cumparatorul sa cumpere constructia provizorie ....fara vanzare teren... Conform hotararii AGA din 26 ianuarie, terenul poate fi inchiriat insa astfel:"...pana la 100 mp, inclusiv, chiria anuala este de 1 EURO/mp, iar pentru o suprafata mai mare de 100 mp, 2 EURO/mp. 
"Nu este vorba despre o campanie de vanzare a casutelor si a spatiilor comerciale. Pur si simplu a fost o solicitare venita din partea aradenilor. Referitor la pretul de vanzare, nu-l puteam stabili noi, in mod arbitrar. A fost organizata o licitatie si societatea castigatoare a facut evaluarea, evaluare care a costat cateva sute de milioane. Am ajuns, cred, sa fiu primul director din Romania care este acuzat ca a vandut prea scump!"- a adaugat Edeleni. 
Legat de acest aspect ii informam pe cititorii nostri ca cea mai scumpa casuta a fost evaluata la peste 97 milioane de lei. 
Reduceri pentru sezonieri 
Cei care au activitati sezoniere vor beneficia, la cumpararea spatiilor comerciale, de o reducere de pana la 30% din valoarea evaluata. 
Pentru a-i sprijini si proteja pe comerciantii de pe strand, directorul Edeleni a propus, iar AGA a acceptat, un act aditional la contractul de locatiune care modifica cap. VIII art.10, astfel: "valoarea investitiei efectuata de catre locatar, dovedita prin documente legale, va fi dedusa din valoarea evaluata a locatiei care face obiectul contractului, numai in cazul vanzarii spatiilor comerciale si dupa achitarea tuturor datoriilor fata de locator". 
Casutele de la strand au fost vandute prin licitatieAradenii, la concurenta cu strainii 
Interesul manifestat pentru achizitionarea unei casute a depasit toate asteptarile, existand solicitari si din afara granitelor judetului Arad. 
Este de notorietate faptul ca, s-a ajuns, ca pentru o casuta pentru care se plateste, in mod normal, o chirie de 140-160 de euro/an sa se ajunga, in urma unei licitatii, la 1200 de euro! 
In atari conditii, "datorita acestui interes deosebit pentru casutele de pe strandul Neptun, voi avea o intalnire cu ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, in care ii voi solicita alocarea unei suprafete de 10 ha de teren din poligonul militar, pentru a construi, cel putin, un numar de 100 de casute moderne, dotate corespunzator"- a tinut sa adauge Edeleni Coloman. 
Nu mai putin de 400 de aradeni si-au asigurat deja, pana la aceasta data, intrarea pe strand, achizitionand-si abonamente. 
Sistemul de intrare de pe strand va fi si e modificat, dar despre acest fapt vom reveni intr-ur numar viitor al ziarului. 
Profit net de peste doua miliarde 
Referitor la acuzele pc care opozitia i le-a adus, in legatura cu restantele pc care SC Gospodarirea Comunala SA le are fata de bugetul de stat, directorul Edeleni a replicat: 
"Sunt bazaconii! Societatea pc care o administrez nu are obligatii restante fata de bugetul de stat! Toate taxele sunt achitate, profitul estimat este de 3,1 miliarde lei din care profitul net este dc 2,2 miliarde, diferenta fiind impozitul pe profit. As dori sa le transmit acelora care ma contesta si imi neaga eforturile pe care le fac in slujba cetatenilor Aradului ca as dori ca in Arad sa existe cat mai multi oameni care "distrug" ca si mine". 

A. Barbu & V. Bot - Agenda zilei

  • Tigari de doua miliarde

Din nou un transport ilegal de tigari a fost oprit la NadlacLa Nadlac au fost capturate tigari de contrabanda in valoare de aproape doua miliarde de lei. 
La iesirea din tara s-a prezentat un TIR apartinand unei firme de transport auto din localitatea Frumuseni, condus de un aradean. 
Conform documentelor, automarfarul era incarcat cu 19 colete cuprinzand acesorii de telefoane mobile, in valoare de 111.648 de euro, incarcate de la o firma din Arad. 
Vamesii si politistii de frontiera au avut insa suspiciuni privind volumul mic al marfii si au controlat mijlocul de transport si compartimentul de marfa. 
In urma controlului au fost descoperiti, pe langa coletele cu accesorii de telefoane mobile, 85 saci din plastic si patru cartoane pline de tigari. 
In total, in TIR se aflau peste 45.000 de pachete de tigari, in valoare de aproape doua miliarde de lei. 
Tigarile au fost confiscate, iar soferul a fost sanctionat cu suma de 75 milioane lei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Garda someaza in piete

Garda a verificat existenta caselor de marcat de la piataO echipa de comisari ai Garzii Financiare a descins ieri dimineata in piata Mihai Viteazul. 
Agentii economici au fost somati sa isi procure in cel mult doua saptamani case de marcat fiscale, altminteri vor fi sanctionati.
"O casa de marcat simpla costa intre 5 si 9 milioane de lei, ne spune o doamna care vinde produse de marochinarie. Eu mi-am cumparat una, dar la minus doua grade facea figuri si se inchidea singura. Este o investitie dupa care nu imi voi reveni usor." 
Alti pietari spun ca asteapta cu achizitionarea aparatului pana in ultima clipa, doar-doar se schimba legea si nu vor mai fi obligati sa cumpere. 
Desi, remarca cu pesimism, se pare ca este o prevedere a Uniunii Europene, iar in astfel de situatii nu se prea obtin derogari. 
In piata de flori comerciantele sunt multumite: comisarii Garzii au fost macar foarte politicosi si le-au rugat – accentueaza ca "le-au rugat" – sa isi cumpere case de marcat. 
Unii vanzatori au deja si aici, dar problema lor mare este, la fel ca si in cazul celorlalti din piata, ca nu au sursa de curent electric. 
"Electrica nu ne permite sa ne bransam la cei care au casute pe margine pietei, numai daca avem contor separat, ceea ce ar insemna inca o investitie de cinci milioane de lei, pe care cine stie cand o recuperam".
Garda Financiara someaza in aceste zile toti pietarii aradeni sa se alinieze la legislatie si sa isi procure casele de marcat. 
In caz contrar, pot fi acuzati chiar de evaziune fiscala.

Andrei Ando - Observator

  • Francisc Kelen EFIAP si arta fotografica intr-o limpezime fara cusur

Presedintele de onoare al Fotoclub Arad a facut din arta o profesiune de credintaFrancisc Kelen EFIAP se confunda cu istoria presei aradene, facand din fotografia de arta o profesiune de credinta. 
De asemenea, numele lui Francisc Kelen EFIAP este strans legat de inceputurile fotografiei profesioniste in Arad - este membru fondator (in 1968) al Foto Clubului aradean, al carui presedinte de onoare este in prezent, si primul membru din Arad al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania. 
De la prima expozitie personala de fotografie la Arad, in 1968, in holul Teatrului de Stat, a expus personale in marile orase din Romania, precum si in galerii din Ungaria. Este prezent cu lucrari la Saloanele Internationale de Arta Fotografica de la Nimes (Franta), Seefeld (Austria), Ruzomberok (Slovacia), Colombo (Sri Lanka), Denver (USA), Kaposvar, Békéscsaba (Ungaria), Zürich (Elvetia), Hersching, Haren (Germania), Caracas (Venezuela) etc, are lucrari in muzee si colectii particulare din diverse tari ale lumii. 
Toate aceste merite i-au fost incununate, in anul 1976, cu o prestigioasa distinctie in arta fotografica - Excellence FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique), urmata de alte distinctii. 
Pentru Arad, Francisc Kelen EFIAP a reusit sa organizeze manifestari de anvergura - al 10-lea salon Jubiliar International al Romaniei, primul Simpozion National de Arta Fotografica (in 1975).
Calator neobosit, Francis Kelen EFIAP cauta in peregrinarile lui, necontenit, fotografia. 
"Pentru asta traiesc, zi cu zi, ora cu ora", marturiseste artistul fotograf. Uneori, asteapta si cateva ore pentru lumina ideala pentru o fotografie. 
Artistul ne arata cele mai recente lucrari ale sale, neexpuse inca - un peisaj in Alpi, un turn de biserica, un pictor pe asfalt, fotografii simbolice. 
Pe toate le uneste existenta unui mesaj, transpus intr-o imagine de o claritate uimitoare, fara cusur. 
Si toate lucrate "de mana". 
Cu toate acestea, Francisc Kelen EFIAP nu neaga atuurile automatizarii in fotografie - "Ar fi o prostie sa spunem ca tot ceea ce e modern e prost. Fotografia digitala are avantajele ei - imaginea se poate prelucra si transmite mai usor". 
Mai mult, artistul crede ca viitorul fotografiei profesioniste este digital in cea mai mare parte. Insa, "automatizarea in fotografie, cat vine in ajutor, atata si strica".
In opinia lui Francisc Kelen EFIAP, un fotograf de arta adevarat are nevoie de cultura generala si cultura vizuala. 
Este si ceea ce domnia-sa apreciaza la alti artisti fotografi, una din aprecierile sale superlative fiind "limpede in gandire". 
Limpezime care se traduce in imagine. 
In ultima vreme, lucrarile artistului au fost expuse mai mult in galerii din strainatate. 
Si asta nu pentru ca ar considera ca aradenii nu merita sa ii vada fotografiile, ci din simplul motiv ca Aradul duce lipsa de un spatiu expozitional adecvat unor asemenea manifestari.

Catalina Latu - Adevarul

  • Bodrogul Vechi va fi scos din (semi)izolare

Pentru Bodrogul Vechi incepe revitalizarea - Virtual Arad News (c)2004Satul Bodrogul Vechi, apartinand de orasul Pecica, pare sau cel putin parea sa fie o localitate pe cale de disparitie.
Cele doar cinci familii care reprezinta locuitorii permanenti ai satului, cat si drumul sub orice critica - singura cale de acces spre Bodrogul Vechi sunt tot atatea argumente pentru impingerea localitatii spre desfiintare.
Dar, conducerea administrativa din Pecica a fost de alta parere si a incercat revitalizarea localitatii izolate.
Primul pas a fost... drumul
Primaria Pecica a reusit sa obtina o finantare de la Ministerul Lucrarilor Publice pentru refacerea drumului spre Bodrogul Vechi.
Practic, cu exceptia a circa 300 de metri portiune acoperita cu dale de pe vremea cand industria petroliera era infloritoare in zona drumul este impracticabil pe vreme nefavorabila.
Finantarea, in valoare de 6,8 miliarde, a fost deja demarata.
"Investitia a  fost aprobata, au si ajuns deja 2,4 miliarde la Consiliul Judetean", a afirmat Iustin Cionca, primarul orasului Pecica.
Proiectul este in curs de finalizare, urmand ca in cel mai scurt timp lucrarea sa fie scoasa la licitatie.
"Sper ca in doua-trei luni sa fie demarata lucrarea propriu-zisa", a completat Iustin Cionca.
Pe actualul drum va fi pus un strat de balastru de circa 8 centimetri, un strat de piatra, apoi un strat de macadam.
De asemenea, drumul va fi "dotat" si cu rigolele de rigoare, pe ambele parti.
Tinta: turismul rural
Refacerea drumului de acces este doar primul pas pentru revitalizarea localitatii Bodrogul Vechi.
"Lipsa unei infrastructuri ne-a impiedicat sa concepem programe pentru accesare de fonduri pentru dezvoltarea turismului rural", a explicat Cionca necesitatea repararii drumului ce leaga Bodrogul Vechi de civilizatie.
Cu toate ca in sat sunt doar cinci familii cu domiciliu stabil, la Bodrogul Vechi exista mai multe case de vacante.
"Este o zona minunata, cu aer curat si peisaje superbe", ne-a lamurit primarul Cionca datorita caror motive Bodrogul Vechi este un adevarat "magnet". Zona are posibilitati ridicate pentru a fi paradis turistic.
"Se pot face multe lucruri, dar important este ca s-a miscat ceva. Refacerea drumului este un prim pas pentru a crea acest "paradis turistic". Se poate face chiar si un fond de vanatoare, iar pasul urmator este sa incercam sa obtinem fonduri pentru turismul rural".
Aceste afirmatii dovedesc ca , daca exista vointa, se pot atrage fonduri si pentru localitati mici.
Conteaza doar ca ambitiile sa fie mari...

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]