Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 19 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Pastele Mortilor - zi de omagiere si de pomenire

De Pastele Mortilor cimitirele s-au umplut de aradeniPeste o mie de oameni, prezenti la Cimitirul Eternitatea
Cele peste 20 de grade de afara si timpul mai mult  decat favorabil au determinat sute de aradeni - daca nu chiar mii - sa fie prezenti, ieri, la Cimitirul Eternitatea, pentru a-i omagia, de Pastile Mortilor, pe cei dragi lor. Inca de cum am coborat din tramvai, pe aleea care duce spre poarta principala a locului de veci, pe ambele parti, mai multe femei  ofereau spre vanzare flori, coroane, lumanari si candele. 
La gheretele din zona aveau trecere colacii
si vinul rosu, simboluri crestine date pomana in aceasta zi. Poarta mare a cimitirului este inchisa, o usa destul de ingusta permitand accesul la Eternitatea...
Castig garantat
Cersetorii au castigat, ieri, probabil mai mult decat intr-o luna de "activitate". 
Nici macar nu se mai sinchiseau sa te convinga asupra infirmitatii lor sau a conditiei sociale. 
Pur si simplu, primeau bani sau colaci, multumind frumos in numele Domnului si a lor personal. 
O alta categorie este cea a rromilor, care, cu mic, cu mare, te agasau cu rugamintile lor insistente. Asa ca, intram plini de evlavie in cimitir...
Colac si vin
La doua capele au loc slujbe de inmormantare... Neagra zi pentru rude si pentru apropiatii celor trecuti in nefiinta... 
Ne facem loc printre lumea adunata, avand grija sa nu deranjam. 
Se impart colaci si se bea vin. 
Colacul, facut din grau, reprezinta viata, renasterea; vinul rosu - sangele lui Hristos. 
O mare de oameni, imbracati in negru sau in culori inchise, ni se arata in fata. 
Privelistea este una dezolanta, gandindu-ne ca fiecare dintre cei care au venit ieri la cimitir are pe cineva mort. 
Singurele pete de culoare sunt plapandele si nevinovatele flori, asezate cu multa grija pe morminte...
Majoritatea mormintelor au fost impodobite cu flori de Pastele MortilorAtmosfera apasatoare
Femei garbovite de povara anilor stau ingenunchiate in fata crucilor, plangandu-si sotii, fratii sau copiii. 
Cele mai multe sunt persoane in varsta, dar observam, in schimb, si tineri care se strecoara printre cruci pentru a ajunge la locul unde si-au inmormantat pe cei dragi lor. 
Lumanarile ard palpaind si multe se sting la cea mai usoara adiere de vant. Plopii, imperturbabili, par de-o vesnicie pironiti printre morminte. Atmosfera este apasatoare, dar intalnim si oameni ceva mai resemnati, care au forta de a strecura un zambet, la coltul gurii...
Lume multa
"Niciodata nu a mai fost atat de multa lume in cimitir ca in acest an. Vremea tine cu noi, dar cred ca si romanul si-a intors fata mai mult spre cele sfinte decat in ceilalti ani" - ne spune un barbat care a iesit cu familia sa-si planga mortii. Intra-devar, la acea ora, din estimarile noastre, am constatat ca existau in cimitir peste o mie de oameni. 
Am observat ca, printre acestia, se regaseau si cetateni straini de etnie romana care, mai mult ca sigur, au venit de departe special de Pastile Mortilor.
Imagine trista
Pe parcursul documentarii am avut parte si de cateva imagini socante. 
Cea mai trista ni s-a parut a fi intalnirea cu o femeie trecuta de 80 de ani, care primise pomana, intr-o plasa, oua rosii, colaci si alte alimente.
Statea pe jos si manca ceea ce primise in acea zi. 
Dupa ce termina o imbucatura, cauta din nou in plasa si isi rupea cu grija o bucata de colac. 
Nici macar nu ne-a observat in momentul in care am fotografiat-o... De fapt, in tot acest timp cat noi am stat cu ochii pe ea, nu a bagat in seama pe absolut nimeni, vazandu-si mai departe, nestingherita, de-ale ei.
Mancare... in aer liber
Familiile ceva mai tinere au imbinat, ingenios, ce-i drept, utilul cu placutul. 
Astfel, am vazut mai multe familii care si-au dus de acasa mancare, intinzand "masa" chiar in apropierea locului de veci al celui plans. 
"Suntem aici de dimineata si am stiut ca vom sta pana mai tarziu. Nu consideram ca am pacatuit cu nimica daca, dupa reculegere, stam cu familia, vorbim, mancam...in aer liber. Uitati ce vreme frumoasa e afara!" - ne spune o doamna care aranjeaza cu multa piosenie o lalea pe mormant.
***
Lumea paraseste cimitirul, indreptandu-se spre case. Inca se mai aud clopotele batand. Cativa muncitori ai administratiei cimitirului au inceput sa faca ordine si curatenie. 
Aceeasi plopi, imperturbabili, fac umbra, de data aceasta, mormintelor. 
Desi este destul de tarziu, inca se mai gdsesc persoane care vin la cimitir. 
Doar undeva, la vreo doua sute de metri de poarta principala, o femeie garbovita, trecuta de 80 de ani, cauta ceva intr-o plasa, primita pomana de la credinciosi...

Dacian Don - Agenda zilei

  • Nu am scapat de inundatii!

Mai multe sate de pe Valea Muresului au fost afectate de inundatiiDupa ce incet-incet Crisurile s-au retras in matca, nu inainte de a inunda cateva drumuri comunale, a venit randul Muresului sa-si reverse apele, din cauza depasirii cotelor de inundatie de pe afluenti, Tarnavele si Ariesul.
Cele mai afectate sunt comunele Bata si Barzava, unde apele s-au revarsat pe sosele, izoland doua sate.
In comuna Bata, spre satul Bulci nu se poate circula decat cu tractorul, si asa in conditii deosebit de dificile. 
Comisia locala a fost operativa 24 de ore din 24, pentru a interveni dupa puteri, in caz de nevoie. 
Oamenii din sat au fost aprovizionati cu paine, apa minerala si toate cele necesare, iar pagube demne de consemnat nu s-au inregistrat.
Aceeasi situatie se inregistreaza si in comuna Barzava, unde Muresul s-a revarsat peste drumul care face legatura dintre satele Lalasint si Belotint.
Dumul a devenit impracticabil, iar la Lalasint nu se poate ajunge decat facand un ocol de 15 kilometri.
"Incepand de luni, Compania de Transport Public va face legatura intre Lipova si Lalasint, pana cand va putea fi montat podul plutitor. In ceea ce priveste copiii din satul izolat care frecventeaza scoala de la Barzava, le-am sigurat cazare in camera de oaspeti a primariei", ne-a relatat Adinel Popovici, primarul comunei Barzava.
Satenii din Lalasint au fost aprovizionati, prin grija autoritatilor locale, cu paine, ulei, zahar si alte alimente. 
Din nefericire, apele au inundat si cateva sute de hectare de pamant, deja insamantat.
Specialistii de la Protectia Civila ne-au informat ca, deocamdata, la Savarsin, Muresul este in scadere, dar prognoza meteo nu este foarte buna. 
Inca se mai anunta precipitatii in partea de vest a tarii.

Sorina Ambrus -  Adevarul

  • Vadim a lansat la Arad strigatul de lupta al PRM

Corneliu Vadim Tudor a fost bine primit de simpatizantii PRM"So pe ei!"
Cateva sute de aradeni l-au asteptat pe Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, care a venit pentru lansarea candidatului partidului la primarie, Gheorghe Neamtiu, fost prefect in perioada 1996 - 2000. 
Desi, initial, se anuntase organizarea unei mari adunari populare in Piata Avram Iancu, timpul nefavorabil i-a trimis pe peremisti in sala Teatrului de Stat Arad.
Tribunul nu a pierdut ocazia si s-a lansat in atacuri furibunde impotriva guvernului condus de Adrian Nastase, acuzat ca se pregateste pentru o fraudare masiva a alegerilor din acest an. 
Pentru a-si linisti sustinatorii, Vadim a anuntat ca, intr-un sondaj de opinie realizat de un institut patronat de Silvio Berlusconi, el ocupa primul loc, cu 51 la suta, urmat de Adrian Nastase, cu 28 procente. 
Premierul nu a scapat sagetilor lui Vadim: "Cum sa lupte Adrian Nastase cu coruptia? Poate sa se uite in oglinda si sa-si dea doua palme!". 
A urmat la rand presedintele Ion Iliescu: "Romania se surpa pe noi si el mananca seminte si deapana amintiri". 
Organizatorii i-au pregatit liderului lor o surpriza: din primul rand al salii, dintre ziaristi, s-a ridicat Dorin Ciceu, primarul pesedist din Covasant, care a anuntat ca isi depune proaspata adeziune la PRM. 
Corneliu Vadim Tudor a primit cu entuziasm vestea si a promis ca va semna pe loc adeziunea. 
Incercarea de a afla cati pesedisti il urmeaza pe primar a alunecat insa dinspre sublim spre cel mai curat ridicol. 
"Anuntati ca primarul si toti consilierii PSD au trecut la PRM. Cati consilieri aveti, domnule primar?", a intrebat, plin de elan, Vadim. 
"Pai consilierii nu prea au vrut sa treaca...", a raspuns timid primarul. 
"Nu conteaza! Cati membri ati adus in partid?", a continuat, cu voce tunatoare, CVT. Dorin Ciceu a fost scos din impas de un jurnalist, care, cu un zambet complice, i-a soptit: "Doua sute...". Primarul a preluat soapta si a urlat spre Tribun: "Doua sute, domnule presedinte!". 
Incantat, Vadim a anuntat triumfator: "Doua sute de membri PSD au trecut la PRM". 
Corneliu Vadim Tudor si-a manifestat increderea in faptul ca, la Arad, candidatul PRM va iesi primar din primul tur. 
In ceea ce priveste asa-zisul Parc al Reconcilierii, Vadim si-a indemnat colegii sa-i lase pe pesedisti sa-si franga singuri gatul si sa nu adopte nici o atitudine contra intentiei de a realiza parcul. 
"A doua zi dupa ce venim la putere aduc o suta de macarale la Arad. Acest monument va avea cea mai scurta existenta din istoria monumentelor", a promis Vadim. 
El a incheiat apoteotic: "Cum a zis odata Avram Iancu «No, hai!», eu va transmit semnalul electoral «So pe ei!». Ne vedem in 29 noiembrie la Arad!".

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest) 

  • Se ridica statuia

O parte a Monumentului Libertatii a fost ridicata pe socluPrima piesa, cea centrala, a fost montata ieri pe soclul Statuii Libertatii din viitorul Parc al Reconcilierii. 
Ieri dimineata, in fosta piata a pompierilor a fost mare agitatie.  Statuia a fost ridicata pe soclu in jurul orei 17. 
Cateva zeci de organe de ordine, politisti si jandarmi, au fost prezente la operatiunea de aducere a celor cinci piese care compun ansamblul statuar. Viceprimarul Levente Bognar s-a aflat la fata locului pe tot parcursul zilei si nu s-a dat la o parte nici cand a trebuit sa puna umarul la treaba, alaturi de muncitori. 
Mai multe televiziuni maghiare au avut corespondenti la fata locului. 
Pana duminica viitoare, statuia va fi montata in intregime si partea romaneasca este vizibila deja in parc. 
Macheta metalica a Arcului de Triumf este pregatita, la cativa metri distanta de soclul celeilalte, pentru montare pe locul imobilului gardienilor care a fost deja demolat, si monumentul romanesc va fi gata tot pana la finele saptamanii viitoare.

Simona Mazare - Observator

  • Rromii vor sa depaseasca... marginea societatii

Rromi vor trebui ajutati pentru gasirea unui loc de muncaBursa locurilor de munca pentru rromi poate deschide o noua perspectiva acestei etnii, in judetul Arad
Multi rromi traiesc in mizerie, sunt inculti, fara carte, o buna parte nici nu cunosc limba romana asa cum ar trebui, sunt necivilizati, dar toate aceste trasaturi negative se datoreaza intr-un fel si societatii care-i ignora, ii marginalizeaza, fara a le da nici o sansa?!
Desigur, si rromii sunt impartiti in doua tabere: cei de treaba care doresc sa progreseze, sa iasa din mizerie si sa isi gaseasca un loc de munca, iar cealalta tabara, formata din rromi lenesi, fara chef de munca, care cauta varianta cea mai simpla de a-si castiga painea - si anume cersind si furand.
Problema este ca celor "de treaba" li se ofera greu (catre imposibil) un loc de munca, pentru a-si putea trimite copiii la scoala, pentru a trai decent, asa incat sa nu mai fie nevoiti sa caute prin gunoaie sau sa fure.
Iar vina o poarta cealalta categorie, care trage in jos intreaga etnie...
Cauze
Datorita restructurarilor din intreprinderi, ce au avut loc dupa 1989, majoritatea rromilor au ramas fara loc de munca, fiind printre primii concediati.
De atunci, rromii au fost ignorati de societate, ba mai mult, au fost exclusi, fiind priviti ca niste "gunoaie" de restul populatiei.
Cu totii am ajuns sa ii criticam, sa ne ferim de ei ca de "ciuma", dar nu ne-am gandit nici o clipa sa ii ajutam, sa ii sprijinim, sa le fim alaturi si sa ii determinam sa se schimbe, fiindca si printre rromi sunt oameni de buna credinta.
Cu totii ii acuzam ca nu lucreaza, ci doar cersesc sau fura, dar nu ne-a trecut nici o clipa prin cap ca acest fapt se datoreaza si conceptiei oamenilor fata de rromi.
De aici vine si tendinta negativa a agentilor economici, care nu se incumeta sa ii angajeze deoarece cu asemenea angajati ar putea fi si ei, la randul lor, marginalizati de societate.
Nu in ultimul rand este necesar sa avem in vedere sumele mari pe care statul le aloca pentru ajutoarele sociale acestor oameni, fonduri care ar putea fi evitate cu o simpla schimbare a conceptiei care este una gresita.
Astfel, statul ar putea concentra aceste sume de bani unei alte cauze.
Statistica
Astazi, in judetul Arad, sunt angajati rromi in proportie de doar 3% - 5%.
Cauza principala a acestei discriminari o reprezinta stereotipurile pe care si le-a format societatea cu privire la etnia rroma.
Cu toate ca, trebuie sa recunoastem, in anumite domenii de activitate rromii sunt mai competenti.
Spre exemplu in constructii ori in alte meserii, precum tinichigerie sau potcovarie, unde rromii au traditie si indemanare greu de atins de altii.
Solutii
Pentru a veni in sprijinul lor, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) organizeaza in 23 aprilie Bursa Locurilor de Munca pentru persoanele de etnie rroma.
Aceasta va avea loc la Sala Bingo, din Piata Garii, cu incepere de la ora 09.00.
Bursa va fi mediatizata atat in presa scrisa cat si pe anumite canale de televiziune.
Rromii doresc sa isi gaseasca loc de muncaIn plus, se vor efectua deplasari in cartierele locuite de rromi, unde vor fi lipite afise: Checheci, Parneava respectiv Alfa.
Pentru ca vestea sa ajunga si la rromii din judet, Biroul Judetean pentru rromi a luat legatura cu liderii rromi din intregul judet.
Dupa tinerea bursei, Biroul Judetean pentru Rromi, Fundatia romano - germana, Partida rromilor si AJOFM vor elabora un proiect de calificare a etnicilor rromi in meseriile cerute pe piata muncii: zidari, instalatori, confectioneri, etc.
Aceste cursuri de calificare sunt ca urmare a disparitiei de pe piata muncii a meseriilor lor traditionale: bijutieri, fierari, tinichingii sau potcovari.
Lipsuri
Insa, pentru a putea fi angajati, este necesar sa indeplineasca anumite conditii.
Una dintre ele o reprezinta cartea de identitate, insa rromii nu beneficiaza de o astfel de carte de identitate permanenta, ci doar una provizorie, valabila pe o luna sau pe un an.
Pentru a se putea ajunge la o solutie, prefectura Arad a organizat o masa rotunda la care au fost invitate Primaria, Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara si Politia.
Scopul urmarit a fost elaborarea unui proiect de cadastru in cartierele cu rromi in vederea legalizarii locuintelor si terenurilor aferente ale acesteia.
TotuI pentru ca rromii sa obtina cartea de identitate necesara angajarii.
Situatia locuintelor in care acestia traiesc se datoreaza, in principal, faptului ca locuintele construite inainte de 1989, cand terenurile erau ale statului si fiecare isi construia locuinta fara a se opera in Cartea Funciara.
Ayand in vedere situatia delicata in care se afla rromii, speram ca angajatorii prezenti la bursa organizata pentru rromi decatre AJOFM sa tina cont de aceste probleme si sa ia in considerare cartile de identitate valabile o luna, respectiv un an, singurele de care o mare parte dintre rromi beneficiaza in acest moment, asa cum a declarat Gheorghe Raducanu, consilier pe probleme de rromi in cadrul Prefecturii judetului Arad.

Cristina Gopfrich - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]